Dodaj do ulubionych

Big Mac Index

17.04.03, 06:04
www.economist.com/markets/bigmac/displayStory.cfm?story_id=1537385
Lolo, cos to Twoje ukochane UE nie bardzo.
A Xurkowa Szwajcaria jeszcze drozsza.
Obserwuj wątek
    • peleton Re: Big Mac Index 17.04.03, 10:49
      O ten wlasnie Index chodzilo.
      I rzeczywiscie Szwajacario najdrozsza. Wiec jak tam moze
      byc najlepiej? Chyba raczej najdrozej.
      • xurek ze Szwajcaria jest droga 17.04.03, 11:24
        nie jest zadna odkrywcza mysla. Owszem, jest, ale sam ten fakt jeszcze o niczym
        nie swiadczy. Mielismy przeciez wyliczac, ile BigMacow za sredni zarobek mozna
        kupic i to porownac. Sprawdzilam w roczniku statystycznym - sredni zarobek
        wynosi 4'100 CHF, BigMac kosztuje wg waszego ineksu 4,56, wiec mozna za to
        kupic miesiecznie 899 BigMacow. Macie dane ile mozna kupic w innych krajach?

Xurek
        • i.p.freely Re:Moze nie jest to srednia 17.04.03, 17:58
          ale za moje zarobki miesieczne (netto) kupie 1509.4339 Big Macki.
          Gdybym przeniosla sie do Szwajcu, ze swoimi zarobkami oczywiscie, moja sila
          nabywcza pozwolilaby na 877.19298 Big Macki - biorac pod uwage tamtejsze
          koszta.
          • Gość: --Michal No i nie zapominajmy ze nikt w usa! IP: *.tiaa-cref.org 17.04.03, 18:02
            Nie kupuje BigMaka po nominalnej cenia! Tylko wyprzedaz nieswerzych bygmakow
            albo jeszcze lepiej 2 bigmaki za 2 dolary! Pani I.P. prosze nie zaciemniac bo
            jestem przekonany ze jezeli by sie pani przeniosla do Szwajcu to by pani tez
            odpowiednio podniesli wyplate! Czy nie?
            • Gość: --Michal No i jeszcze jeden wniosek! IP: *.tiaa-cref.org 17.04.03, 18:06
              Jak tanio zwiedzic Hong-Kong? Stolujac sie w najlepszej szkockiej restaracji!
            • i.p.freely Re: No i nie zapominajmy ze nikt w usa! 17.04.03, 18:18
              Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Nie kupuje BigMaka po nominalnej cenia! Tylko wyprzedaz nieswerzych bygmakow
              > albo jeszcze lepiej 2 bigmaki za 2 dolary!
              ________
              Zaklinam sie na wszystkie moce i roznych swietych, ze bigmackow nie jadam.
              Wole Chinczyka z roznych wzgledow.

>Pani I.P. prosze nie zaciemniac bo
              > jestem przekonany ze jezeli by sie pani przeniosla do Szwajcu to by pani tez
              > odpowiednio podniesli wyplate! Czy nie?
              ________
              Jest taka nadzieja Michale, nie przecze. Siedze sobie i cyferki wstawiam, moze
              troche nieudolnie.
              • Gość: Vivian1 Re:Pytanie IP: 216.126.91.* 17.04.03, 18:24
                Czy bigmac jest z frytkami czy bez. A ile musicie placic za keczap?
                • jankez Re:Pytanie 17.04.03, 18:28
                  Keczapu jest do bolu za darmolca.

Mnie wychodzi ze moge kupic 2421 Big Maczkow.
                  • jankez Re:Pytanie 17.04.03, 18:30
                    A w Szwajcarii tylko 1164.
                • zlosliwe_bydle No, wlasnie, gola bula czy z frytkamy i kolom? 17.04.03, 18:29
                  • i.p.freely Re: No, wlasnie, gola bula czy z frytkamy i kolom 17.04.03, 18:35
                    Z frytkami i kolom, kolego.
              • Gość: --Michal Kewstia gustu! IP: *.tiaa-cref.org 17.04.03, 18:25
                Ja tam zawsze sobie zmielona krowkie z kopytami i ogonem [dobrze zejdzowana]
                wrzuce i sobie chwale. Wszelkie potrawy dalekiego orientu to pomimo smacznosci
                nie moja para kaloszy zewzgledu na wszechobecne MSG.
                • jankez Re: Kewstia gustu! 17.04.03, 18:32
                  Samolot Ci ucieknie jak bedziesz tu siedzial.
                  • Gość: --Michal Uspokujcie sie dobry czlowieku! IP: *.tiaa-cref.org 17.04.03, 18:39
                    Musze najpierw zarobic na ten Keczap w starej jewropie. Samolot nie ruski
                    pociag poleci wedle rozkladu.
            • cumtroll Re: No i nie zapominajmy ze nikt w usa! 17.04.03, 18:24
              Spotkalem kiedys goscia w barze, ktory pracowal w McDonaldzie w New Jersey.
              Opowiadal mi rozne historie, jak to dodawali "bialego sosu" do McChicken
              Sandwich kazdemu Murzynowi, hehe ... podobnierz w Utah przed mieleniem kurczkow
              McDonald oddziela piora i dzioby od tzw. "miesa". Tam maja surowe prawo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka