Dodaj do ulubionych

PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu w PL

04.04.07, 11:59
kochani! przylecialam do poslki na mieiac. maly ma wrodzony refuks ukl
moczowego. przylecial zdrowy. zalapal infekcje ukl moczowego co dla niego ejst
b niebezpieczne. czy mam prawo do darmopwej wizyty u lekarza i recepty na lek
zeby nie placic za wszytko??podkresle ze mieszkam w wlk brytanii posiadam EIHC
nie wiem co robic!!!!musze z nim sc o lekarza jak trezba zaplace ale wiem ze w
naglych przypadkach obejmuje mnie tutaj ubezpieczenie??czy tkos z was mial
podobny problem? prosze o szybka odp.dziekuej!
Obserwuj wątek
    • podyanty Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 04.04.07, 12:10
      Na co czekasz kobieto, pedz do lekarza, sama piszesz, ze kazda infekcja moze byc grozna dla dziecka!
      Nie chcialabym byc uszczypliwa, ale jezeli ma sie dziecko z tego typu przypadloscia nalezy przed
      wyjazdem opracowac jakis contingency plan a nie jechac na zywiol!
    • betif Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 04.04.07, 13:29
      nie wiem jaka masz karte, ale ja mam i czeska i hiszpanska taka sama niebieska
      z gwiazdkami i taka jest akceptowana w Polsce. Jesli Ci beda robic problemy to
      glownie dlatego, ze personel medyczny w Polsce jest niedouczony i
      nieuswiadomiony, ze ma obowiazek karty unijne akceptowac. Wtedy trzeba sie
      wyklocic o swoje. Ja sie wyklocilam i na czeska karte mi dziecko przyjeli. Choc
      na poczatku nie chcieli.

Ale bylam przygotowana na zaplacenie za wizyte, bo w Polsce wiadomo - nawet tu
      mieszkajac i majac polskie ubezpieczenie czasem lepiej isc prywatnie.
      Niestety...

Zdrowie dziecka najwazniejsze, a z refluksem nie ma zartow - wiem, bo moja cora
      tez go ma. Wiec lec szybko do najblizszej przychodni.
      • tama27 Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 04.04.07, 15:36
        ja mieszkam w Niemczech i mam razem z corka europejskie ubezpieczenie.tzn. z ta
        karta co chodze tutaj do lekarza ide rowniez w Polsce i nie bylo problemu.
        Mowie ze mam europejskie ubezp. dalej niech sie oni martwia. Lepiej idz do
        lekarza.
    • tijgertje Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 04.04.07, 14:26
      Gon do lekarza, rob wszystkie potrzebne badania, jak beda robic problemy z
      ubezpieczeniem, to plac sama i wolaj kwity z dopiskiem, ze nagly wypadek, po
      powrocie od UK wyslij ubezpieczycielowi, powinni zwrocic, chyba, ze twoje
      ubezpieczenie nie obejmuje ZADNEJ pomocy lekarskiej za granica.
      • yadrall Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 04.04.07, 15:58
        Wizyte u lekarza czy tez badania i pobyt w szpitalu masz za darmo,ale niestety
        za leki przjdzie Ci placic cala kwote. Przetestowalam to... Tylko pytanie czy
        nie lapiej szybko udac sie do specjalisty i zalacic kilka zl za wizyte niz
        najpierw doprosic sie do pediatry,a potem odczekac swoje do specjalisty.
        • senga79 Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 04.04.07, 17:01
          Mieszkam w UK. Byłam w Polsce dwa miesiace z moim dzieckiem . Młody sie
          rozchorował i pomimo tego ze mielismy europejska Karte Zdrowia robili nam
          problemy. ale sie wykłuciłam ( jak zawsze smile ) i nas przyjeli. Za leki
          refundowane płaciłam tylko część, czyli tak jak polski pacjent.

Pozdrawiam
          • arbik Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 05.04.07, 17:30
            kazde dziecko z polskim paszportem ma bezplatna opieke zdrowotna do 18 roku
            zycia . ostatnio to sprawdzalam i tak jest na 100%.
            • senga79 Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 05.04.07, 18:17
              Moje dziecko nie ma polskiego paszportu, tylko polski dowód osobisty. Mi
              robili problem w 3 na 3 przychodnie w ktorych byłam.
              • londonka_uk Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 05.04.07, 20:10
                twoje dziecko ma dowod osobisty?
                • edytkus Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 05.04.07, 23:54
                  prawo jazdy tez? takie duze dziecko a jeszcze z mamusia do lekarza chodzi? wink))))
                  • edytais Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 06.04.07, 00:13
                    Dzieci do 13 roku zycia moga miec dowod osobisty na wniosek rodzicow, wiec
                    roczniak moze chodzic z dowodem smile
                  • senga79 Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 06.04.07, 08:09
                    Zanim zaczniesz sie wypowiadać zorientuj sie najpierw w temacie żebyś następnym
                    razem nie wyszła na kogoś kto nie wie o czym pisze....
                    • edytkus Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 09.04.07, 05:08
                      ja natomiast Tobie radze zapoznac sie ze znaczeniem emotikonow wink
                      • beatak Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 13.04.07, 11:35
                        dziewczyny, czy mozecie podpowiedziec jak sie zabrac do wyrobienia Europejskiej
                        karty Zdrowia? I jak to w koncu jest z leczeniem w Polsce, jesli jestesmy tam z
                        wizyta, a mieszkamy za granica. Ja mieszkam w UK, tu pracuje mozj maz, ja
                        obecnie nie pracuje, skonczylam wspolprace z moja firma w Polsce. I np
                        chcialabym w czasie pobytu w Polsce pojsc do lekarza, najlepiej do tego, ktory
                        jeszcze 2 lata temu prowadzil Emilke, zrobic badania krwi mojej corci i jak to
                        praktycznie wyglada? Macie jakies doswiadczenia? Jesli nie mam leg
                        ubezpieczeniowej polskiej, jak na to przychodnia spojrzy, czy wystarczy
                        Europejska Karta Zdrowia?
                        • senga79 Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 13.04.07, 14:46
                          Teoretycznie dzieci leczone sa za darmo ale w praktyce ZAPOMNIJ !!!

Ja mialam dokladnie taka sama sytuacje. Maż pracuej w UK ja jestem z dzieckiem
                          w domu. Zadzwonilismy do NHS i poprosilismy o przyslanie Europejskiej KAtry
                          Zdrowia. Przyslali w ciagu 3 dni.

Jak ja poszlam do przychodni z dzieckiem na kontrole, to mnei pogonili i
                          powiedzieli ze z ta karta tylko NAPGLE przypadki. No ale jesli u ciebie w
                          przychodni nie wiedza ze wyjechalas to pewnie sie nei przyczepia.

I powtarzam przepisy swoja droga, a ich przestrzeganie przez polska słuzbe
                          zdrowia swoja droga.
                          • senga79 Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 13.04.07, 14:50
                            NR telefonu do NHS 0845 46 47
                            • beatak Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 13.04.07, 17:14
                              Dzieki serdeczne dziewczyny, nie wiedzialam, ze NHS to zalatwia.
            • majenkir Re: PROSZE o pomoc. nagla choroba podczas pobytu 06.04.07, 14:23
              arbik napisała:

> kazde dziecko z polskim paszportem ma bezplatna opieke zdrowotna do 18 roku
              > zycia . ostatnio to sprawdzalam i tak jest na 100%.

Jakies linki?
              • hrabina_trulla Karta EHIC 14.04.07, 15:46
                www.ehic.org.uk/Internet/home.do
                o karte europejskiego ubezpieczenia mozna tez sie starac przez internet, po
                wypelnieniu formularza po kilku dniach przesylaja do domu, ja tak jakis czas
                temu zrobilam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka