Dodaj do ulubionych

Co ta Unia nam da

09.06.03, 17:49
www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1520483.html
1 maja 2004 r., dzień wejścia Polski do Unii.

Dziś PKB Polski stanowi 40 proc. unijnej średniej. W roku 2011 możemy
osiągnąć połowę średniej. Poziom życia Polaków i np. Niemców w praktyce
zrówna się - jak wyliczyli ekonomiści - gdzieś w okolicach 2040 r. To długo.
Jednak gdyby Polacy przez weekend powiedzieli Unii "nie", Zachodu nie
dogonilibyśmy nigdy, a gdzieś w okolicach 2030 r. - jak obliczyli
pozarządowi ekonomiści - prześcignęłyby nas Rumunia i Bułgaria

....
Wejście do UE oznacza dla polskich uczniów i studentów całkiem nowe
możliwości nauki i studiowania za granicą. Po pierwsze, Polacy mają być
traktowani tak jak wszyscy inni obywatele UE. Studia na uczelniach
państwowych są darmowe w wielu unijnych krajach, m.in. we Francji, w
Niemczech, Danii, Grecji. W niektórych istnieją jedynie opłaty
administracyjne, np. wpisowe. Znikną też formalności wizowe, które dziś w
przypadku wyjazdu do większości państw na dłużej niż trzy miesiące są
jeszcze konieczne. Do studiowania za granicą wystarczy polska matura.

Obserwuj wątek
    • mineta123 SLD przewodniom silom narodu!!! 09.06.03, 17:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=6409944
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=6410472
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=6410809
    • Gość: Pilot Yossarian Nie da wam sie wyruchac - to pewne, hehehe IP: *.sympatico.ca 09.06.03, 18:46
    • mandolia Re: Co ta Unia nam da 09.06.03, 18:50
      Co nam da? Bym Ci powiedziała co...ale sie publicznie brzydko nie wyrażam.
      Wystarczy choćby to, co słyszałam dziś w TV. Młodzi ludzie się cieszą, że od
      maja 2004r. już będą pracować za granicą, tzn. tam opłacać składki na ichnie
      ZUSy. Przy takim nastawieniu za pare lat nasz rodzimy ZUS padnie, bo nie będzie
      komu płacić składek, albo nasi emeryci bedą mieli tak okrojone emerytury, że
      starczy im tylko na suche buły i to przez 1 tydzień. No chyba, że te dzieci,
      które pracują za granicą będą podsyłać matce/ojcu po kilka euroków na
      przetrwanie... Może przejaskrawiam - niech mi może ktoś w takim razie wyjaśni,
      w którym miejscu się mylę...
      • gravity Re: Co ta Unia nam da 09.06.03, 19:09
        mandolia napisała:

> Co nam da? Bym Ci powiedziała co...ale sie publicznie brzydko nie wyrażam.
        > Wystarczy choćby to, co słyszałam dziś w TV. Młodzi ludzie się cieszą, że od
        > maja 2004r. już będą pracować za granicą, tzn. tam opłacać składki na ichnie
        > ZUSy. Przy takim nastawieniu za pare lat nasz rodzimy ZUS padnie, bo nie
        będzie
        >
        > komu płacić składek, albo nasi emeryci bedą mieli tak okrojone emerytury, że
        > starczy im tylko na suche buły i to przez 1 tydzień. No chyba, że te dzieci,
        > które pracują za granicą będą podsyłać matce/ojcu po kilka euroków na
        > przetrwanie... Może przejaskrawiam - niech mi może ktoś w takim razie
        wyjaśni,
        > w którym miejscu się mylę...

a gdzie teraz mieszkasz i pracujesz?
        zakladam, ze piszac na forum Polonia jestes za granica
        a wiec wyjechalas i placisz podatki w "obcym" kraju! hmm...
        dlaczego chcialabys odmowic tego przywileju innym Polakom???

poza tym mlodzi moga tez studiowac za darmo w BRD, Francja, Dania
        czyli korzystac z podatkow placonych przez innych
        Spojrz na inne kraje, podobne do Polski, ktore wkroczyly do UE,
        wszystkim zyje sie dostatniej z emerytami wlacznie.

wolnosc przeplywu ludzi, kapitalu i demokracja stworzy dobrobyt dla wszystkich
        tylko PRL-owskie dinozaury, Leppery, LPR sa nieszczesliwi, gdyz oni wyznaja
        zasade: "im gorzej wszystkim tym lepiej nam"

dla pocieszenia, duzo latwiej wystapic z Uni niz wstapic
        • Gość: Funnel Re: Brat Komentatora ? IP: *.bc.hsia.telus.net 09.06.03, 19:29
          Gravity napisala:
          <Spojrz na inne kraje, podobne do Polski, ktore wkroczyly do UE,
          wszystkim zyje sie dostatniej z emerytami wlacznie.
          Ale to juz bylo......i

>wolnosc przeplywu ludzi, kapitalu i demokracja stworzy dobrobyt dla wszystkich
          "dobrobyt dla wszystkich"-piekne to i gornolotne tymczasem get real;

newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6554
          • gravity Brak argumentow ? 09.06.03, 19:38
            Gość portalu: Funnel napisał(a):

> Gravity napisala:
            > <Spojrz na inne kraje, podobne do Polski, ktore wkroczyly do UE,
            > wszystkim zyje sie dostatniej z emerytami wlacznie.
            > ********
            > Ale to juz bylo......i
            >
            > >wolnosc przeplywu ludzi, kapitalu i demokracja stworzy dobrobyt dla wszystk
            > ich
            > *******
            > "dobrobyt dla wszystkich"-piekne to i gornolotne tymczasem get real;
            >
            > newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6554

brak argumentow? tesknota za PRL? szukanie wrogow? rozgoryczenie wlasnym
            zyciem? o co ci chodzi funnel? zawsze jestes czarnowidzem? lubisz atakowac
            osoby a nie argumenty?

BC to piekna kraina, Kanada to wspanialy kraj, dlaczego Polacy w Polsce nie
            mieli by miec tych sam szans?
            • Gość: Funnel Re: Brak argumentow ? IP: *.bc.hsia.telus.net 10.06.03, 00:21
              gravity napisał:

> Gość portalu: Funnel napisał(a):
              >
              > > Gravity napisala:
              > > <Spojrz na inne kraje, podobne do Polski, ktore wkroczyly do UE,
              > > wszystkim zyje sie dostatniej z emerytami wlacznie.
              > > ********
              > > Ale to juz bylo......i
              > >
              > > >wolnosc przeplywu ludzi, kapitalu i demokracja stworzy dobrobyt dla ws
              > zystk
              > > ich
              > > *******
              > > "dobrobyt dla wszystkich"-piekne to i gornolotne tymczasem get real;
              > >
              > > newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6554
              >Ojej ile pytan

> brak argumentow?- caly artykul argumentow i to ekonomistow a nie jakiegos
              Funnela

tesknota za PRL?- dlaczego ?przeciez to Ty obiecujesz dobrobyt dla wszystkich

szukanie wrogow?-typowo PRL-owskie podejscie
              ]
              rozgoryczenie wlasnym
              > zyciem? -no tak wlasnie myslalem ze ci eksperci to frustraci

o co ci chodzi funnel? -Przeciez Ci napisalem ze samo wejscie Unii (popieram)
              nie stworzy w Polsce dobrobytu mimo mozliwosci swobodnego przeplywu ludzi i
              kapitalu.Unia ma w tej chwili ogromne trudnosci ekonomiczne ktore beda sie
              NIESTETY poglebiac .Np USA wiazala ogromne nadzieje po przystapieniu Meksyku do
              NAFTA na szybki rozwoj tego kraju a wiec znaczny spadek nielegalnych"
              meksykow".Mimo poteznych inwestycji i pomocy gospodarczej efekt jest
              nieporownywalny do nadzieji.A jak twierdza amerykanie szybki rozwoj Meksyku
              hamuje zlosliwy rak jakim jest wszechobecna KORUPCJA .wystarczy ?

zawsze jestes czarnowidzem? -raczej realista lecz tym razem rzeczywiscie czrno
              to widze

lubisz atakowac
              > osoby a nie argumenty?
              Eeeeee tam,Nigdzie Cie nie zaatakowalem ,ze co ?Ze brat Komentatora.Bo podobnie
              mamisz swietlana przyszloscia a sceptykom od razu od prl-u wymyslasz.Piszesz o
              demokracji to powiedz mi dlaczego wczoraj 3-krotnie usunieto moj
              watek"Europejska ekonomia sie sypie"pod ktorym byl tylko link do art.Newsweek,a.
              No posze powiedz mi jak to jest mozliwe w dzisiejszej Polsce?
              >
              > BC to piekna kraina, Kanada to wspanialy kraj, dlaczego Polacy w Polsce nie
              > mieli by miec tych sam szans?
              Alez ja Rodakom z calego serca tego zycze,tylko ze moim zdaniem szansa ta
              zostala przekreslona Gruba Kreska.Sprobowano zbudowac nowy dom na starych
              fundamentach .Skutki od widoczne.A drugiego domu Unia nie postawi niestety.
              Hiszpanom stawiali ale wtedy byli bogaci i nie liczyli sie z groszem.to se ne
              vrati,niestety
              • gravity Re: Brak argumentow ? 10.06.03, 05:28
                ok funnel widze, ze 'after all' mamy duze podobnych obserwacji
                nie bedzie latwo ale Polska rusza sie we wlasciwym kierunku
                oczywiscie, ja jestem zdania, ze 'szklanka jest do polowy pelna'
          • mandolia Re: Brat Komentatora ? 09.06.03, 19:49
            Wyobraź sobie Gravity, że mieszkam i pracuję w Polsce. Tu płacę podatki i
            reanimuję ZUS. I chyba tylko poczucie przyzwoitości czy patriotyzmu
            powstrzymuje mnie przed wyjazdem stąd, choć nie ukrywam bardzo ciągnie do
            lepszego życia. Jeżeli będę zdesperowana to wyjadę - oczywiście. Wkurr..rza
            mnie tylko to, że nie moge normalnie życ we własnym kraju!!!

I czuje cholerną złość na to, że nic nie poradzę, że jestem bezsilna, choćbym,
            nie wiem ile fakultetów skończyła (a mam 2) i jak dobrze ogarniała swoja
            działke w robocie!

A praca za granicą to według mnie żaden PRZYWILEJ - to upokarzająca
            KONIECZNOŚĆ, która czyni z Polaków wyrobników i płatników składek dla
            zachodnich emerytów.

Gdy wejdziemy do Unii, to i tak długie lata bedziemy ubogimi krewnymi obecnych
            unitów. Chyba przyjdzie czytać Trylogię ku pokrzepieniu serc, jakim to
            wspaniałym narodem byliśmy kiedyśwink))

Ale z jednym sie z Toba zgodzę: dużo łatwiej wystapic z Uni niz wstapić
            (chociaż - czy jestes pewna, że taką możliwość przewidziano w Traktacie?:-
            D))))))

• gravity jakim to wspaniałym narodem byliśmy kiedyś 09.06.03, 20:35
              mandolia napisała:

> Wyobraź sobie Gravity, że mieszkam i pracuję w Polsce. Tu płacę podatki i
              > reanimuję ZUS. I chyba tylko poczucie przyzwoitości czy patriotyzmu
              > powstrzymuje mnie przed wyjazdem stąd, choć nie ukrywam bardzo ciągnie do
              > lepszego życia. Jeżeli będę zdesperowana to wyjadę - oczywiście. Wkurr..rza
              > mnie tylko to, że nie moge normalnie życ we własnym kraju!!!
              niestety ale patriotyzm jest nieodlacznie zwiazany z poswieceniami!
              BTW, myslalem, ze takich ludzi juz nie ma, ktorzy wlasnorecznie chca
              reanimowac ZUS. Niestety do tego nie wystarczy indywidualne poswiecenie, do
              tego potrzebny jest bogaty kraj i to laczy sie ze wstapieniem do uni. Nawet
              jezeli wielu wyjedzie pracowac za granice, ogolnie ZUS i emerycie beda mieli
              dostatniej w bogatszej Polsce.
              Ja sam mieszkam za granica za atalntykime i nie czuje wyrzutow sumienia, w
              czasie kiedy wyjechalem to raczej ja bylem bardziej poszkodowany niz PRL.

>
              > I czuje cholerną złość na to, że nic nie poradzę, że jestem bezsilna,
              choćbym,
              > nie wiem ile fakultetów skończyła (a mam 2) i jak dobrze ogarniała swoja
              > działke w robocie!
              ja tez kiedys czulem taka zlosc ale wyjechalem i sobie poradzilem
              i jestem b zadowolony z mojego wyboru

>
              > A praca za granicą to według mnie żaden PRZYWILEJ - to upokarzająca
              > KONIECZNOŚĆ, która czyni z Polaków wyrobników i płatników składek dla
              > zachodnich emerytów.
              zalezy z jakiej perspektywy,
              z tego co slysze to praca w Polsce moze byc duzo bardziej upokarzajaca niz
              praca za granica, gdzie wszyscy sa super mili i kazda forma przesladowania
              jest od razu tepiona a bezrobocie niskie
              Jezeli chodzi o skladki to place te skladki glownie dla siebie, i moze kiedys
              te pieniadze poplyna jeszcze do Polski

>
              > Gdy wejdziemy do Unii, to i tak długie lata bedziemy ubogimi krewnymi
              obecnych
              > unitów. Chyba przyjdzie czytać Trylogię ku pokrzepieniu serc, jakim to
              > wspaniałym narodem byliśmy kiedyśwink))
              wspanialym narodem to jestesmy wlasnie dzisiaj
              kiedy ostatnio Polska byla w lepszej sytuacji:
              wolna, demokratyczna pelnoprawnym czlonkiem Europy i bezpieczna w Nato?

>
              > Ale z jednym sie z Toba zgodzę: dużo łatwiej wystapic z Uni niz wstapić
              > (chociaż - czy jestes pewna, że taką możliwość przewidziano w Traktacie?:-
              > D))))))
              tego niestety dokladnie nie wiem, ale watpie zeby to bylo konieczne

• mandolia Re: jakim to wspaniałym narodem byliśmy kiedyś 09.06.03, 21:34
                gravity napisał:

> niestety ale patriotyzm jest nieodlacznie zwiazany z poswieceniami!
                > BTW, myslalem, ze takich ludzi juz nie ma, ktorzy wlasnorecznie chca
                > reanimowac ZUS. Niestety do tego nie wystarczy indywidualne poswiecenie, do
                > tego potrzebny jest bogaty kraj i to laczy sie ze wstapieniem do uni. Nawet
                > jezeli wielu wyjedzie pracowac za granice, ogolnie ZUS i emerycie beda mieli
                > dostatniej w bogatszej Polsce.

Na pewno nie w ciągu najbliższych 20 lat!!! Póki co ceny wzrosną, a ci co juz
                teraz nie mają na chleb nie dostaną grosza, i co? Na dostosowanie płac do
                unijnych mamy 25 lat!

Sorry, a można wiedzieć, jak Ty sie patriotycznie poświęcasz oprócz
                wspierania "duchowego" i wypisywania sloganów na forumwink?

> Ja sam mieszkam za granica za atalntykime i nie czuje wyrzutow sumienia, w
                > czasie kiedy wyjechalem to raczej ja bylem bardziej poszkodowany niz PRL.

Wtedy było trochę inaczej: był wspólny wróg ZSRR i komuna. Wyjechałeś dla
                wolności. Teraz niby wolny to kraj a też ludzie z niego uciekają. To po prostu
                smutne.

> > Ale z jednym sie z Toba zgodzę: dużo łatwiej wystapic z Uni niz wstapić
                > > (chociaż - czy jestes pewna, że taką możliwość przewidziano w Traktacie?:-
                > > D))))))
                > tego niestety dokladnie nie wiem, ale watpie zeby to bylo konieczne

Oby Twoje słowa zamieniły sie w złoto i popłynęły strumieniem do naszych
                kieszeni smile))
                • gravity Re: jakim to wspaniałym narodem byliśmy kiedyś 09.06.03, 23:49
                  > Sorry, a można wiedzieć, jak Ty sie patriotycznie poświęcasz oprócz
                  > wspierania "duchowego" i wypisywania sloganów na forumwink?

no coz, chyba nie jestem patriota w twoim znaczeniu i nie poswiecam sie wcale
                  a wcale, wrecz przeciwnie zyje sobie wygodnie na zachodzie, od czasu do czasu
                  jade na wakacje do Polski. Jezeli lece LOT-em to tylko wtedy, gdy najtaniej i
                  najlepsze polaczenie. Ciesze sie gdy Polska odnosi sukcesy na arenie
                  miedzynarodowej czy to w sporcie czy kulturze/filmie czy politycznie jak np
                  przystapienie do uni. Dla mnie "patriotyzm" w sensie xix/xx wieku stracil na
                  waznosci w global village xxi. Moje uproszczone podejscie to:
                  im lepiej dla mnie tym lepiej dla Polski i im lepiej dla Polski tym lepiej dla
                  mnie.

Gdybym teraz byl w Polsce nie mialbym zadnych wyrzutow sumienia aby wyjechac
                  ponownie za granice. Kazdy powod jest dobry ekonomiczny, szkola, ciekawosc
                  swiata nuda. Moze na poczatku czlonkostwa w uni, ludzie rzuca sie na wyjazdy,
                  ale prawda jest taka, ze tylko niewielu jest w stanie wyjechac ze wzgledow:
                  jezykowych, zawodowych, osobistych czy po prosty braku sily przebicia i
                  przedsiebiorczosci. Ale to nic, powoli zachod wejdzie do Polski i potrzeba
                  wyjazdu z przyczyn ekonomincznych stopniowo zmaleje.

Unia nie uszczesliwi nikogo na sile, daje tylko szanse szczegolnie mlodemu
                  pokoleniu. Dla mnie w tej chwili najcenniejszym podarunkiem od uni jest
                  paszport pozwalajacy na swobodne poruszanie sie po prawie calej Europie. W
                  przyszlosci kto wie, moze zwabiony nowymi mozliwosciami w Polsce wroce i
                  otworze biznes.
            • komentator Przyzwoita mandolia 09.06.03, 22:14
              mandolia napisała:

> Wyobraź sobie Gravity, że mieszkam i pracuję w Polsce. Tu płacę podatki i
              > reanimuję ZUS. I chyba tylko poczucie przyzwoitości czy patriotyzmu
              > powstrzymuje mnie przed wyjazdem stąd, choć nie ukrywam bardzo ciągnie do
              > lepszego życia. Jeżeli będę zdesperowana to wyjadę - oczywiście. Wkurr..rza

Poczucie przyzwoitosci powstrzymuje cie??? To jakas kosmiczna bzdura i nie
              oszukuj ze poswiecasz sie dla ZUSu i jestes patriotka.

Jestes zwykla gawedziara wyjazdowa ktora z lenistwa i strachu nigdzie sie
              nie ruszy. Zamiast gadac sprobuj gdzies wyjechac a przy okazji zastanow sie
              ze zwolnisz miejsce pracy komus kto moze je bardziej potrzebowac a do wyjazdu
              sie nie nadaje. Na miejsca pracy jest bardzo duze zapotrzebowanie, chetni
              czekaja. Pomozesz w ten sposob innym, poznasz swiat a przy okazji jak
              sie da to zrobisz kase. No ale ty jestes gawedziara wyjazdowa i jeszcze
              zawracasz glowe patriotyzmem.

> mnie tylko to, że nie moge normalnie życ we własnym kraju!!!

Tylko kto jest temu winny? Nie zauwazylas ze masz malo kasy bo nie
              robisz nic zeby miec wiecej?

> I czuje cholerną złość na to, że nic nie poradzę, że jestem bezsilna,
              >choćbym, nie wiem ile fakultetów skończyła (a mam 2) i jak dobrze ogarniała
              >swoja działke w robocie!

Malo placa - a co masz do zaoferowania? Fakultetow nikt nie kupi wiec jaki
              masz prawdziwy towar? Dlaczego twoja wartosc rynkowa jest tak niska?
              Myslisz ze zagranica twoja wartosc nagle wzrosnie?

> A praca za granicą to według mnie żaden PRZYWILEJ - to upokarzająca
              > KONIECZNOŚĆ, która czyni z Polaków wyrobników i płatników składek dla
              > zachodnich emerytów.

Praca to w ogole koniecznosc zeby miec na zycie. Ludzie robia to na co ich
              stac, jedni pracuja na swoim, inni sa wyrobnikami u kogos. Kazda praca,
              obojetnie gdzie, jest lepsza od bezczynnosci i narzekania. A pracujac
              zagranica zbiera sie tez swoja skladke emerytalna.

> Gdy wejdziemy do Unii, to i tak długie lata bedziemy ubogimi krewnymi
              >obecnych unitów. Chyba przyjdzie czytać Trylogię ku pokrzepieniu serc, jakim
              >to wspaniałym narodem byliśmy kiedyśwink))

Hehe co za bzdury. Kase zdobywa sie na rynku. Jak masz cos do zaoferowania
              to bedzie sie powodzilo. A jak nie to nie.

> Ale z jednym sie z Toba zgodzę: dużo łatwiej wystapic z Uni niz wstapić
              > (chociaż - czy jestes pewna, że taką możliwość przewidziano w Traktacie?:-

A moze pomyslec o przeniesieniu sie na Bialorus lub Ukraine. Tam Unia nie
              grozi hehe.
              • prawdziwystarywiarus Re: Przyzwoita mandolia 10.06.03, 05:22
                Komentatorze, jestem przyjemnie zdziwiony - moglbym sie po calym tym postem
                podpisac bez zastrzezen. Wiecie co - wy moze lepiej mniej pisujcie do MEPs, bo
                tego tematu nie znacie, a wiecej pracujcie organicznie u podstaw w kraju, bo to
                wam wychodzi niezle.

Pozdrawiam

komentator napisała:

> mandolia napisała:
                >
                > > Wyobraź sobie Gravity, że mieszkam i pracuję w Polsce. Tu płacę podatki i
                > > reanimuję ZUS. I chyba tylko poczucie przyzwoitości czy patriotyzmu
                > > powstrzymuje mnie przed wyjazdem stąd, choć nie ukrywam bardzo ciągnie do
                > > lepszego życia. Jeżeli będę zdesperowana to wyjadę - oczywiście. Wkurr..rz
                > a
                >
                > Poczucie przyzwoitosci powstrzymuje cie??? To jakas kosmiczna bzdura i nie
                > oszukuj ze poswiecasz sie dla ZUSu i jestes patriotka.
                >
                > Jestes zwykla gawedziara wyjazdowa ktora z lenistwa i strachu nigdzie sie
                > nie ruszy. Zamiast gadac sprobuj gdzies wyjechac a przy okazji zastanow sie
                > ze zwolnisz miejsce pracy komus kto moze je bardziej potrzebowac a do wyjazdu
                > sie nie nadaje. Na miejsca pracy jest bardzo duze zapotrzebowanie, chetni
                > czekaja. Pomozesz w ten sposob innym, poznasz swiat a przy okazji jak
                > sie da to zrobisz kase. No ale ty jestes gawedziara wyjazdowa i jeszcze
                > zawracasz glowe patriotyzmem.
                >
                > > mnie tylko to, że nie moge normalnie życ we własnym kraju!!!
                >
                > Tylko kto jest temu winny? Nie zauwazylas ze masz malo kasy bo nie
                > robisz nic zeby miec wiecej?
                >
                > > I czuje cholerną złość na to, że nic nie poradzę, że jestem bezsilna,
                > >choćbym, nie wiem ile fakultetów skończyła (a mam 2) i jak dobrze ogarniała
                >
                > >swoja działke w robocie!
                >
                > Malo placa - a co masz do zaoferowania? Fakultetow nikt nie kupi wiec jaki
                > masz prawdziwy towar? Dlaczego twoja wartosc rynkowa jest tak niska?
                > Myslisz ze zagranica twoja wartosc nagle wzrosnie?
                >
                > > A praca za granicą to według mnie żaden PRZYWILEJ - to upokarzająca
                > > KONIECZNOŚĆ, która czyni z Polaków wyrobników i płatników składek dla
                > > zachodnich emerytów.
                >
                > Praca to w ogole koniecznosc zeby miec na zycie. Ludzie robia to na co ich
                > stac, jedni pracuja na swoim, inni sa wyrobnikami u kogos. Kazda praca,
                > obojetnie gdzie, jest lepsza od bezczynnosci i narzekania. A pracujac
                > zagranica zbiera sie tez swoja skladke emerytalna.
                >
                >
                > > Gdy wejdziemy do Unii, to i tak długie lata bedziemy ubogimi krewnymi
                > >obecnych unitów. Chyba przyjdzie czytać Trylogię ku pokrzepieniu serc, jaki
                > m
                > >to wspaniałym narodem byliśmy kiedyśwink))
                >
                > Hehe co za bzdury. Kase zdobywa sie na rynku. Jak masz cos do zaoferowania
                > to bedzie sie powodzilo. A jak nie to nie.
                >
                > > Ale z jednym sie z Toba zgodzę: dużo łatwiej wystapic z Uni niz wstapić
                > > (chociaż - czy jestes pewna, że taką możliwość przewidziano w Traktacie?:-
                >
                > A moze pomyslec o przeniesieniu sie na Bialorus lub Ukraine. Tam Unia nie
                > grozi hehe.
              • mandolia Re: Przyzwoita mandolia 10.06.03, 08:01
                komentator napisała:

> Poczucie przyzwoitosci powstrzymuje cie??? To jakas kosmiczna bzdura i nie
                > oszukuj ze poswiecasz sie dla ZUSu i jestes patriotka.

Trudno dyskutować z kimś, kto ma zasadniczo rózny punkt widzenia na sprawy
                patriotyzmu - nie znasz mnie i nie możesz oceniać tego, co robię, a pewnie
                robie więcej niz TY

> Jestes zwykla gawedziara wyjazdowa ktora z lenistwa i strachu nigdzie sie
                > nie ruszy. (...)i jeszcze zawracasz glowe patriotyzmem.

Gawędziara? ha ha ha ! Jak wiesz wiedze zdobywa sie m. in. poprzez rozmowę, a
                ja nie lubie jechać na pałę i pracowac na czarnosmile))))))

> Tylko kto jest temu winny? Nie zauwazylas ze masz malo kasy bo nie
                > robisz nic zeby miec wiecej?

Jeszcze raz: skąd wiesz, co robie i ile. Chodzi mi oto, że za taki sam wkład
                pracy - albo mniejszy - na zachodzie jeste co najmniej 4-krotnie wieksze
                wynagrodzenie.

> Malo placa - a co masz do zaoferowania? Fakultetow nikt nie kupi wiec jaki
                > masz prawdziwy towar? Dlaczego twoja wartosc rynkowa jest tak niska?
                > Myslisz ze zagranica twoja wartosc nagle wzrosnie?

Do zaoferowania mam dużo, ale w naszym polskim Pcimiu rzuca sie kłody pod nogi,
                a miernoty zakrzyczą cię, żebyś przypadkiem nie był od nich lepszy. Juz chyba
                zapomniałeś, jak to jest...

> A moze pomyslec o przeniesieniu sie na Bialorus lub Ukraine. Tam Unia nie
                > grozi hehe.

Nie lubię ostrych zim i białych niedźwiedzi ;-0

• ozpol Oj mylisz sie oj mylisz sie... 10.06.03, 02:32
        mandolia napisała:

> Co nam da? Bym Ci powiedziała co...ale sie publicznie brzydko nie wyrażam.
        > Wystarczy choćby to, co słyszałam dziś w TV. Młodzi ludzie się cieszą, że od
        > maja 2004r. już będą pracować za granicą, tzn. tam opłacać składki na ichnie
        > ZUSy. Przy takim nastawieniu za pare lat nasz rodzimy ZUS padnie, bo nie
        będzie
        >
        > komu płacić składek, albo nasi emeryci bedą mieli tak okrojone emerytury, że
        > starczy im tylko na suche buły i to przez 1 tydzień. No chyba, że te dzieci,
        > które pracują za granicą będą podsyłać matce/ojcu po kilka euroków na
        > przetrwanie... Może przejaskrawiam - niech mi może ktoś w takim razie
        wyjaśni,
        > w którym miejscu się mylę...

Po pierwsze ile musialo by ludzi wyjechac zeby ZUS upadl????
        Po drugie chyba wiesz cos o filarach emerytalnych ...czyli ci co maja 3-ci to
        beda zainteresowni w jego utzymaniu, zeby miec kilka groszy na stare lata
        Po trzecie - moze ci co wyjada i zarobia kase to wroca do kochanego kraju i
        nie beda musieli wyciagac reki do ZUS
        Jak malo to jeszcze dopisze..
        • italiabella [...] 10.06.03, 02:41
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: z kanady Re: Co ta Unia nam da IP: *.beanfield.net 09.06.03, 20:18
      Nie mieszkam w Polsce i chociaz mam paszport to nie poszlam glosowac, bo uwazam ze to sprawa
      Polakow ktorzy w Polsce mieszkaja lub czsowo poza nia przebywaja.
      W sercu mialam nadzieje ze Polacy powiedza Nie.
      Jeszcze czas i powinni lepiej poobserwowac co sie dzieje w krajach Unii- bezrobocie , wyzsze ceny,
      strajki. A studia i nauka tam tak naprawde NIGDZIE nie jest darmowa a na Sorbonie czy w Oxfordzie
      studiuje sie w adekwatnym jezyku.
      A wiec obiecujemy dzieciakom podroze naukowe - no wiec zupelnie zaczniemy mowic w jezykach uczelni
      na ktore chcemy wyslac nasze dzieci. Na razie wspolna waluta potem jezyk itd.
      Kochani to nie sredniowiecze kiedy ludzie SWIATKI porozumiewali sie w jezyku lacinskim, wiec bez barier
      jezykowych mogli pobierac nauki w calej Europie.
      Wyjdzie na to ze nie potrzebnie katuje moje dzieci w polskiej szkole, kupuje polskie lektury i prase
      dziecinna wkrotce tylko my tu bedziemy wiedzieli - kto to Kosciuszko, kopernik- stanie sie Niemcem a
      Chopen- Francuzem ------Good luck Polsko w Europie bo do tej pory byliscie chyba w Azji.
      Nie zapomnijcie o swoich chrzescijanskich korzeniach, bo ci co was na smyczce prowadza to -
      komunisci a wiec ateisci
      • komentator Glos peerelowcow 09.06.03, 21:50
        Gość portalu: z kanady napisał(a):

> Nie mieszkam w Polsce i chociaz mam paszport to nie poszlam glosowac, bo
        >uwazam ze to sprawa Polakow ktorzy w Polsce mieszkaja lub czsowo poza nia
        >przebywaja. W sercu mialam nadzieje ze Polacy powiedza Nie.

Haha, bo Polska to ma byc wieczne bagno ktore fajnie oglada sie na telewizji
        z jakiegos kanadowa.

> Jeszcze czas i powinni lepiej poobserwowac co sie dzieje w krajach Unii-
        >bezrobocie , wyzsze ceny, strajki. A studia i nauka tam tak naprawde NIGDZIE
        >nie jest darmowa a na Sorbonie czy w Oxfordzie studiuje sie w adekwatnym
        >jezyku.A wiec obiecujemy dzieciakom podroze naukowe - no wiec zupelnie
        >zaczniemy mowic w jezykach uczelni na ktore chcemy wyslac nasze dzieci. Na
        >razie wspolna waluta potem jezyk itd.

Hehe a to ci dopiero, to inglisz ma byz zakazany???

> Kochani to nie sredniowiecze kiedy ludzie SWIATKI porozumiewali sie w jezyku
        >lacinskim, wiec bez barier jezykowych mogli pobierac nauki w calej Europie.

No jasne ze nie, teraz nauki pobiera sie po angielsku hehe.

> Wyjdzie na to ze nie potrzebnie katuje moje dzieci w polskiej szkole, kupuje
        >polskie lektury i prase dziecinna wkrotce tylko my tu bedziemy wiedzieli -
        >kto to Kosciuszko, kopernik- stanie sie Niemcem a Chopen- Francuzem ------
        >Good luck Polsko w Europie bo do tej pory byliscie chyba w Azji.

Hehe, Polska to tera jest w kanadowie jak widac.

> Nie zapomnijcie o swoich chrzescijanskich korzeniach, bo ci co was na
        >smyczce prowadza to - komunisci a wiec ateisci

Amen siostro, amen. Dbaj o swoje korzenie zdala od naszej krainy rozpusty hehe.
      • Gość: seba Re: Co ta Unia nam da IP: *.sloneczne.fly.pl 09.06.03, 23:13
        Gość portalu: z kanady napisał(a):

> Nie mieszkam w Polsce i chociaz mam paszport to nie poszlam glosowac, bo
        uwazam
        > ze to sprawa
        > Polakow ktorzy w Polsce mieszkaja lub czsowo poza nia przebywaja.
        > W sercu mialam nadzieje ze Polacy powiedza Nie.
        > Jeszcze czas i powinni lepiej poobserwowac co sie dzieje w krajach Unii-
        bezrob
        > ocie , wyzsze ceny,
        > strajki. A studia i nauka tam tak naprawde NIGDZIE nie jest darmowa a na
        Sorbo
        > nie czy w Oxfordzie
        > studiuje sie w adekwatnym jezyku.
        > A wiec obiecujemy dzieciakom podroze naukowe - no wiec zupelnie zaczniemy
        mowic
        > w jezykach uczelni
        > na ktore chcemy wyslac nasze dzieci. Na razie wspolna waluta potem jezyk itd.
        > Kochani to nie sredniowiecze kiedy ludzie SWIATKI porozumiewali sie w jezyku
        la
        > cinskim, wiec bez barier
        > jezykowych mogli pobierac nauki w calej Europie.
        > Wyjdzie na to ze nie potrzebnie katuje moje dzieci w polskiej szkole, kupuje
        po
        > lskie lektury i prase
        > dziecinna wkrotce tylko my tu bedziemy wiedzieli - kto to Kosciuszko,
        kopernik-
        > stanie sie Niemcem a
        > Chopen- Francuzem ------Good luck Polsko w Europie bo do tej pory byliscie
        chyb
        > a w Azji.
        > Nie zapomnijcie o swoich chrzescijanskich korzeniach, bo ci co was na smyczce
        p
        > rowadza to -
        > komunisci a wiec ateisci
        Co za bzdury.... wedlug ciebie Polska ma byc wiecznym bagnem a my coraz
        bardziej mamy w to wpadac, gdy ty sobie siedziesz gdzies w kanadzie z
        zagwarantowana przyszloscia, stabilnoscia w zyciu, majac gdzie mieszkac,
        pracujac za dobre pieniadze, mogac zapewnic dzieciom start na przyszlosc....
        Lepiej sie nie odzywaj bo mnie zlosc bierze jak czytam takie wypociny. Szlag
        czlowieka trafia....
        • Gość: Henio Re: Co ta Unia nam da IP: *.dip.t-dialin.net 10.06.03, 00:27
          Chcialem dopowiedziec,ze i tak wiekszosc Polakow nie zna angielskiego i tym bardziej niemieckiego.A tacy fanatycy pracy za granica.Dzis umiesnienie i wasy sie nie licza...
    • Gość: UP Re: Co ta Unia nam da IP: *.NYCMNY83.covad.net 09.06.03, 22:06
      przypowiesc o internetowym handlu elektronicznym w Polsce z cala trescia zawarta w
      tytule: "O Jasku, ktoremu kamien przyslali"
    • Gość: Up Re: Co ta Unia nam da IP: *.NYCMNY83.covad.net 09.06.03, 22:07
      Sadzac po domowych poklach z CD-tami najpopularniejsza w starym kraju jest grupa
      Verbatim.
    • luiza-w-ogrodzie Co moze Polska dac Unii? 10.06.03, 03:18
      Chyba tak powinno byc postawione to pytanie?

Unia niczego nam nie da - za wszystko bedzie trzeba zaplacic, a pieniadze pojda
      do kieszeni innych panstw. Otwarcie drogi do zagranicznych posad i
      uniwersytetow? Ta droga i teraz jest otwarta dla osob, ktore ucza sie i pracuja
      lepiej niz przecietny Polak. I oczywiscie dla zamoznych.

Nie widze, jakie korzysci mialaby miec Polska jako kraj z przynaleznosci do
      Unii. Niektorzy Polacy owszem, ale nie Polska. Prosze o kontrargumenty do
      mojego (i nie tylko moejgo) czarnowidztwa.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie

Zawieszona na teczy pod gwarancja wizji
      • rzulvv Co moze Luiza dac ? 10.06.03, 03:19
        dupy
      • rzulvv Re: Co moze Luiza dac ? 10.06.03, 03:21
        dupy kangurowi
      • rzulvv Re: Co moze Luiza dac kangurowi? 10.06.03, 03:30
        dupy
      • diavolo666 Re: Co moze Polska dac Unii? 10.06.03, 04:08
        Korzysc dla Polski bedzie taka, ze nie trzeba sie bedzie szwendac po roznych
        antypodach, wyginac na hamaku przy kolejce waskotorowej bo bedzie sie siedzialo
        na dupie w Poznaniu i chwalilo glosno: Niech zyje Zwiazek Radziecki"!
        Przepraszam, mialo byc "Niech zyje EWG".
        • luiza-w-ogrodzie Niech zyje EWG? 10.06.03, 04:20
          Eee, co to za korzysc...
      • gravity powtorzmy podstawowe fakty 10.06.03, 05:41
        luiza-w-ogrodzie napisała:

> Chyba tak powinno byc postawione to pytanie?
        >
        > Unia niczego nam nie da - za wszystko bedzie trzeba zaplacic, a pieniadze
        pojda
        >
        > do kieszeni innych panstw. Otwarcie drogi do zagranicznych posad i
        > uniwersytetow? Ta droga i teraz jest otwarta dla osob, ktore ucza sie i
        pracuja
        >
        > lepiej niz przecietny Polak. I oczywiscie dla zamoznych.
        >
        > Nie widze, jakie korzysci mialaby miec Polska jako kraj z przynaleznosci do
        > Unii. Niektorzy Polacy owszem, ale nie Polska. Prosze o kontrargumenty do
        > mojego (i nie tylko moejgo) czarnowidztwa.
        >
        > Pozdrawiam
        > Luiza-w-Ogrodzie
        >
        > Zawieszona na teczy pod gwarancja wizji

no coz trudno jest przekonac kogos kto jest na drugim koncu swiata i
        regularnie jezdzi po Polsce jak po starej szkapie.
        Ale powtorzmy podstawowe fakty

pościg za europejskim dobrobytem zajmie Polsce lata

Dla większości polskich przedsiębiorstw integracja z unijnymi standardami i
        normami jest w zasadzie faktem dokonanym, bowiem polskie prawo od wielu lat
        jest harmonizowane z unijnym. Teraz jednak polscy przedsiębiorcy będą mogli
        korzystać z tego, co w Unii najcenniejsze: braku jakichkolwiek barier
        handlowych

Jeżeli Polska wykorzysta w latach 2004-06 (zdaniem ekonomistów -
        najtrudniejszych) wszystkie zagwarantowane dla niej fundusze strukturalne i
        spójnościowe, bilans integracji będzie dodatni - 22 mld zł na plusie

możliwość swobodnego podróżowania, osiedlania się i podejmowania pracy na
        terenie wszystkich krajów Unii.

znikną kontrole graniczne między nami a Niemcami. Bez kontroli - przez bramkę
        opatrzoną unijną flagą - będziemy przechodzić także, lecąc do krajów UE
        samolotem

Polacy będą też mogli legalnie zatrudniać się w jednym z unijnych państw. Boją
        się nas Niemcy, jednak Wielka Brytania, Hiszpania, Francja, Szwecja, Holandia,
        Irlandia i Grecja mówią, że polscy pracownicy mogą przyjeżdżać od razu

Studia na uczelniach państwowych są darmowe w wielu unijnych krajach, m.in. we
        Francji, w Niemczech, Danii, Grecji. W niektórych istnieją jedynie opłaty
        administracyjne, np. wpisowe

etc etc
        • luiza-w-ogrodzie Re: powtorzmy podstawowe przypuszczenia 10.06.03, 05:52
          gravity napisał:

> no coz trudno jest przekonac kogos kto jest na drugim koncu swiata i
          > regularnie jezdzi po Polsce jak po starej szkapie.

Wypraszam sobie. Obserwacje stanu gospodarki polskiej to nie jest jezdzenie.

> Ale powtorzmy podstawowe fakty

To nie sa FAKTY, to sa przypuszczenia i pobozne zyczenia.

> pościg za europejskim dobrobytem zajmie Polsce lata
          >
          > Dla większości polskich przedsiębiorstw integracja z unijnymi standardami i
          > normami jest w zasadzie faktem dokonanym, bowiem polskie prawo od wielu lat
          > jest harmonizowane z unijnym.

A w koncu sie sharmonizowalo czy nie? Bo probujac zalatwic cokolwiek w Polsce w
          urzedach jakos tej harmonii nie widac.

Teraz jednak polscy przedsiębiorcy będą mogli
          > korzystać z tego, co w Unii najcenniejsze: braku jakichkolwiek barier
          > handlowych

To znaczy, Unia nas wykupi zalewajac tandeta, bo tylko na na nia stac
          przecietnego Polaka.

> Jeżeli Polska wykorzysta w latach 2004-06 (zdaniem ekonomistów -
          > najtrudniejszych) wszystkie zagwarantowane dla niej fundusze strukturalne i
          > spójnościowe, bilans integracji będzie dodatni - 22 mld zł na plusie

Jakich ekonomistow cytujesz?

> możliwość swobodnego podróżowania, osiedlania się i podejmowania pracy na
          > terenie wszystkich krajów Unii.

To jest cos... Ale jak juz pisalam na innym watku, przedsiebiorczy i dobrze
          wyksztalceni Polacy od lat sprzedaja swoje umiejetnosci na Zachodzie. Dla nich
          granice beda zawsze otwarte. A dla reszty?

> znikną kontrole graniczne między nami a Niemcami. Bez kontroli - przez bramkę
          > opatrzoną unijną flagą - będziemy przechodzić także, lecąc do krajów UE
          > samolotem
          >
          > Polacy będą też mogli legalnie zatrudniać się w jednym z unijnych państw.
          Boją
          > się nas Niemcy, jednak Wielka Brytania, Hiszpania, Francja, Szwecja,
          Holandia,
          > Irlandia i Grecja mówią, że polscy pracownicy mogą przyjeżdżać od razu
          >
          > Studia na uczelniach państwowych są darmowe w wielu unijnych krajach, m.in.
          we
          > Francji, w Niemczech, Danii, Grecji. W niektórych istnieją jedynie opłaty
          > administracyjne, np. wpisowe
          >
          > etc etc

To ETC najbardziej mnie ciekawi...

Pozdrawiam
          Luiza-w-Ogrodzie

Zawieszona na teczy pod gwarancja wizji
          • Gość: Funnel Re:hmmm... wyglada nieciekawie IP: *.bc.hsia.telus.net 10.06.03, 10:44
            Ryszard Bugaj"Rzepa" fragment;
            Unia Europejska podejmuje w ostatnim okresie kroki formalnie z naszym traktatem
            akcesyjnym niesprzeczne, ale przecież godzące w nasze podstawowe interesy.
            Limit wydatków budżetowych jest zmniejszany z 1,27 proc. PKB do 0,99 proc. PKB
            w roku 2004, mimo przyjmowania dziesięciu zasadniczo słabiej rozwiniętych
            krajów. To po prostu będzie oznaczać, że dostęp do środków strukturalnych
            będzie dla nas dużo jeszcze trudniejszy niż oczekujemy. Przygotowuje się
            korektę wspólnej polityki rolnej, która - jeżeli zostanie wprowadzona - pozbawi
            w przyszłości naszych rolników znacznej części spodziewanej pomocy finansowej.
            Ogłoszony został projekt nowych reguł polityki kursowej dla kandydatów do
            przystąpienia do strefy euro (zawężenie pasma dopuszczalnych wahań z +/- 15
            proc. do +/- 2,25 proc.). Nie jestem entuzjastą przystąpienia do euro, ale
            przecież przyjęcie tych zmian właściwie eliminuje Polskę na długo z aspiracji
            do wspólnej waluty. W najlepszym razie uznać to trzeba za przejaw unijnych
            represji. Tę listę można wydłużyć, ale wspomnę o jeszcze jednej -
            skandalicznej - sprawie: naciskach Komisji Europejskiej, by nie dochodzić
            odszkodowań (kar) od unijnych producentów leków, którzy w drodze finansowych
            przekrętów wyłudzili od polskiego budżetu 1,5 mld zł (od pacjentów dodatkowo 1
            mld zł).

Tym i innym działaniom Unii polski rząd i parlament powinny się bardzo
            stanowczo sprzeciwić. Nie czynią tego, bo nie chcą się narazić. To groźna
            sytuacja, ale wydaje się, że jak długo rządzi obecna większość (mniejszość z
            pomocnikami), na twardą postawę liczyć nie można. Jednak rezultat referendum
            wzmacnia L. Millera i jeżeli jego pozycja nie zostanie podważona przez
            prezydenta, to obecna ekipa będzie jeszcze długo rządzić. Pozycja Polski w Unii
            będzie jeszcze słabsza niż to wynika z warunków akcesji.

Od determinacji
      • italiabella Re: Co moze Luiza dac kangurowi? 10.06.03, 13:45
        DUPY
      • rzulvv Re: Co moze Luiza dac kangurowi? 11.06.03, 02:58
        Tak powinno brzmiec pytanie a odpowiedz prostabig_grinUPY!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka