Dodaj do ulubionych

własna firma

19.07.07, 16:02
mam pytanie do osob które prowadza swoje firmy w UK. Iteresuja mnie kwieste VATu , czy jest wymog rejetracji do celow VAT-u, i jak naprawde wyglada kwestia ksiegowosci - podobno -wystarczy zrobic zestawienie przychodow i kosztow i na koniec roku zglosci do HM Revenue & Customs- jak to sie ma do rzeczywistosci?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: własna firma 19.07.07, 17:39
      Na VAT rejestrujesz sie w momencie kiedy firma osiagnie 60 tysiecy obrotow w
      danym roku finansowym (tzn Twoim roku finansowym), a dokladniej nalezy sie
      zarejestrowac w miesiacu, w ktorym ta suma zostanie przekroczona.

Z tym rozliczeniem na potrzeby IR to nie jest az tak prosto, jezeli zatrudniasz
      pare osob, masz sprzet, wyplacasz sobie pensje, to lepiej dac ksiegowemu Twoje
      zapiski wydatkow i rozchodow, on z tego zrobi swoje hokus pokus i jeszcze Ci
      wyliczy ile podatku zaplacic. Taka usluga przecietnie kosztuje £700 w przypadku
      malej firmy.
      • reivilo Re: własna firma 19.07.07, 18:26
        dzieki za informacje, poki co firma to ja czyli ewidentny self employed, obroty niewielkie, ale zalezy mi na tym zeby miec ubezpieczenie ze wzgledów emerytalnych, po za tym chce to robic legalnie. Mysle ze "ksiegoweość" w takiej malej firemce nie moze zbyt skomplikowana -to w końcu uk ( a tu wszystko pro ludzkie) wiec chcialabym to robic sama. Na ksiegowego przyjdzie czas jak sei firma rozrośnie a jak nie zostanie tak jak jest.Szczerze mówiac nie mam juz ambicji rozkrecania super wielkiej firmy ( mam obrzydzenie po polsce)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka