Dodaj do ulubionych

Polonia i Polska

IP: *.024.popsite.net 01.07.01, 19:57
Gdy przegladam watki na tym forum jest mi smutno, ze brakuje tu takich
dyskusji, ktorych celem by byla pomoc Polsce. Rozumiem potrzeby towarzyskich
pogawedek, nie odmawiam im racji bytu, przeciwnie, uwazam, ze sa bardzo
potrzebne, ale sa przeciez problemy, w ktorych pomoc polonijna moglaby byc
bardzo przydatna. Ot chocby sprawa ukradzionych z Biblioteki Jagielonskiej
ksiag i ich licytacji w Niemczech, Londynie czy Nowym Jorku. To sparwa nie
tylko patriotyczne, ale gleboko etyczna. Wydaje sie ze gdyby obywatele
pochodzenia polskiego zamieszkujacy te kraje protestowali w listach do swoich
reprezentantow (w USA senatorow i kongresmenow), gdyby dzwonili z wyrazami
oburzenia (ale kontrolowanrgo, bez typowych dla tych list wulgaryzmow), gdyby
dzwonili do Departamentu Stanu, bylibysmy stworzyc taka atmosfere wokol tejze
kradziezy i firm, ktore z tej kradziezy korzystaja, ze ksiazki bylyby zwrocone
bez dlugotrwalych procesow. Kazdy z nas moze zorientowac sie jaki jest
telegfon czy adres internetowy reprezentanta i wyrazic oburzenie z powodu
przestepstwa. Firmy ktore chca podac na aukcje skradzione ksiegi powinny czuc
sie napietnowane przez prase i spoleczenstwo.
Marysia
Obserwuj wątek
    • Gość: ober Re: Polonia i Polska IP: *.arcor-ip.net 01.07.01, 20:12
      zwroce dobrowolnie moj tak cenny dla was zielony paszporcik z orzelkiem bez
      korony, ktory poniewiera sie na gnojowisku niedaleko paderbornu. Zadam w zamian
      za to skradzione nam w 1945 zloto i juwelia, jezeli widzialas zlota kolie
      wybijana diamentami w krztalcie herbu gornoslaskiego prosze o bezurzedowe
      zwrocenie tej nie zapomnianej pamiatki rodzinnej, z gory dziekuje.ö
      • Gość: Marysia Re: Polonia i Polska IP: *.024.popsite.net 01.07.01, 22:21
        Do Obera,
        dziekuje za przypomnienie, ze nie jest to forum na serio.
        szkoda.
        Marysia
      • Gość: Stan Re: Polonia i Polska IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.01, 22:58
        Gość portalu: ober napisał(a):

> zwroce dobrowolnie moj tak cenny dla was zielony paszporcik z orzelkiem bez
        > korony, ktory poniewiera sie na gnojowisku niedaleko paderbornu. Zadam w zamian
        >
        > za to skradzione nam w 1945 zloto i juwelia, jezeli widzialas zlota kolie
        > wybijana diamentami w krztalcie herbu gornoslaskiego prosze o bezurzedowe
        > zwrocenie tej nie zapomnianej pamiatki rodzinnej, z gory dziekuje.ö

Ober chodzi ci o to zloto i "juwelia", ktore zostalo w latach 39-45 najpierw
        skradzione zydom? Nie myl "herbu gornoslaskiego" ze swastyka.

A "zielony paszporcik" zostaw na tym "gnojowisku niedaleko paderbornu". Trudno o
        lepsze miejsce na zdjecia z twoja podobizna.
        • Gość: Stary Re: Polonia i Polska - zielony paszporcik obera IP: *.clover.com.au 20.07.01, 02:45
          Gość portalu: Stan napisał(a):

> Gość portalu: ober napisał(a):
          >
          > > zwroce dobrowolnie moj tak cenny dla was zielony paszporcik z orzelkiem be
          > z
          > > korony, ktory poniewiera sie na gnojowisku niedaleko paderbornu.

Ober, zielony paszporcik PRL to byl SLUZBOWY. Paszport prywatny byl granatowy,
          sluzbowy zielony, dyplomatyczny brazowy i konsularny ciemoczerwony.

Ladnie to tak funkcjonariuszowi, ober, dezerterowac z frontu walki o socjalizm?
      • Gość: kraken Re: Polonia i Polska IP: *.103.252.64.snet.net 01.07.01, 23:15
        Gość portalu: ober napisał(a):

> zwroce dobrowolnie moj tak cenny dla was zielony paszporcik z orzelkiem bez
        > korony, ktory poniewiera sie na gnojowisku niedaleko paderbornu. Zadam w zamian
        >
        > za to skradzione nam w 1945 zloto i juwelia, jezeli widzialas zlota kolie
        > wybijana diamentami w krztalcie herbu gornoslaskiego prosze o bezurzedowe
        > zwrocenie tej nie zapomnianej pamiatki rodzinnej, z gory dziekuje.ö

Z CHECIA ZWROCE ROWNIEZ MOJA PASZPORTOWA SZMATE(Z ORLEM W KORONIE DLA ODMIANY-
        chociaz ta korona bardziej przypomina nocnik)
        Co do 'pomocy" polsce -to chyba Polonia nie jest od wspierania rzadowych
        ZLODZIEI I KOMBINATOROW WSZELKIEJ MASCI W RODZAJU KACZYCHSYNOW
        • Gość: marysia Jaka rola Polonii IP: *.024.popsite.net 02.07.01, 05:12
          Dlaczego wogole zadajecie sobie Panowie trudu pisania na tej liscie, badz co
          badz po polsku jesli jedyne co was tu trzyma to bezkarne, tchorzliwe wyrazanie
          zlosci. Uzmyslawiam sobie, ze nie mamy nic wspolnego z ta czescia Polonii,
          ktora wy reprezentujecie, nawet mowimy innym jezykiem. Moze rzeczywiscie
          skradzione ksiegi nic dla was nie znacza, prawdopodobnie naleza do innego
          swiata. Moi przyjaciele pochodza z roznych kontynentow, reprezentuja wiele
          nacji i ras. Rozumiem ich lepiej niz wiekszosc osob na tej liscie. Przykre.
          Marysia
          • Gość: kraken Re: do Marysi IP: *.98.252.64.snet.net 02.07.01, 05:18
            Poszukaj sobie dzieweczko kilku krasnoludkow i zacznijcie naprawiac cos co
            jest nie do naprawienia-polske-a z Polonia dajcie sobie spokoj=w koncu nie po
            to opuscilismy ten skansen aby zajmowac sie jego sprawami-a co do jezyka-sama
            widzisz,ze mozna mowic po polsku i zupelnie sie nie rozumiec(co zreszta
            potwierdza CALA polska scena polityczna-zarowno lewa jak i prawa jej strona)
            zacznijmy od tego,ze PRAWICA OSZUKALA I OKRADLA NAROD(rowniez nas) wiec niech
            radzi sobie sama-przeciez to podobno najbardziej kompetentni fachowcy,ktorym
            dobro lezy na sercu(szkda tylko,ze nie dobro kraju a wlasne)
          • Gość: Magda Re: Jaka rola Polonii IP: 193.121.132.* 06.07.01, 13:28
            Polonijne Forum byloby niezlym miejscem do dyskusji o tym jak pomoc Polsce
            promujac ja w krajach w ktorych zyjemy. Niestety wszelka proba dyskusji
            skonczy sie na tym ze jakis frustrat wyleje na ciebie wiadro zlosci, obrazi i
            nic z tego nie wyniknie. Dla frustratow powinien zostac zalozony specjalny
            watek.
            • Gość: Greg Re: Jaka rola Polonii IP: 212.187.240.* 06.07.01, 13:39
              Forum to opanowali sfrustrowanie zmywacze garow w pubach szczegolnie Ameryki i
              Niemiec. Przeczytajcie sobie jakikolwiek watek, zadnej normalnej dyskusji. Jak
              chcecie to wyrzucajcie te swoje paszporty i nie wtracajcie sie w dyskusje.
              Polonia to najdziwniejszy twor. Znam kilkudziesieciu Polakow i generalnie cale
              to srodowisko jest ze soba sklucone - dotyczy to szczegolnie emigracji lat 80-
              tych.
          • Gość: Sabina Re: Jaka rola Polonii IP: 203.34.18.* 22.07.01, 08:25
            Marysiu,
            Bardzo mi sie podoba, to co piszesz. Szkoda tylko, ze ci wszyscy panowie(sic!),
            ktorzy odpowiedzieli na twoj list, nic innego do powiedzenia nie maja, jak
            tylko przekonywac wszystkich wokolo, ze "sie nie udz" albo ochrzcza Cie
            pierwsza naiwna. Nie przejmuj sie. To wlasnie dlatego listy wiekszosci z nich
            na tym forum, to listy polemizujace, krzykliwe i BARDZO negatywne. No coz, maja
            prawo do swojej opinii, ale jak zauwazylac, za punkt honoru stawiaja sobie
            przekonanie ludzi wychodzacych z inicjatywa, ze jest to niemadre, szkodliwe, i
            po co to w ogole...
            Tak jakby nie mogli po prostu przejsc do innego watku. No coz , jest to troche
            konsekwencja wpajanego nam (przez lata)przekonania o wszechmocnej
            roli "kostruktywnej" krytyki(na moj gust "maslana margaryna" lub "margarynowe"
            maslo)
            Nie przejmuj sie wiec. Jakkolwiek ja nie mam inklinacji do dzialania w sprawach
            przez Ciebie wspomnianych ( bo inne problemy bardziej mnie poruszaja), zycze Ci
            powodzenia w rozpoczeciu Twojej akcji/przedsiewziecia i nie wykluczam, ze popre
            to w jakis (?) sposob .
            Taka sobie uwaga na marginesie: nic sie nie zmienilo.Myslalam, ze narzekania za
            komuny to znak czasow. Okazuje sie chyba, ze jest to jedno w czym wiekszosc
            naszych rodakow jest dobra : krytykowanie wszystkich i wszystkiego, duszenie
            przedsiewziec i pozytywnych idei,porownywanie sie do innych narodow,a Polski do
            innych krajow, obsesyjne przejmowanie sie , co inni o nas sadza, narzekanie i
            ogolne bee.. Szkoda ze jest to jedyna rzeczywistosc jaka widza.
            Dzieki za Twoj list, ktory zaprzecza tego typu uogolnieniom. Po czytaniu listow
            na tym forum, moje postrzeganie kultury, z ktorej pochodze, jest wystawione na
            wielka probe. Ale przeciez zdarzaja sie takie listy jak twoj.
            Pozdrawiam najserdeczniej!
            Sabina
    • Gość: wania Re: Polonia i Polska IP: *.telia.com 06.07.01, 13:45
      Wiadomo, ze do kazdej dyskusji wlacza sie paru tych pomywaczy z USA i Niemiec, ale ja sie nauczylam omijac
      ich posty i juz mi nie przeszkadzaja. W koncu psychicznie chorzy tez maja racje bytu i tylko im wspolczuje.
      • Gość: mtw Re: Polonia i Polska IP: *.hay.dialup.connect.net.au 15.07.01, 15:18
        Jak to dobrze,ze z Polski wyjezdzaja nie tylko porzadni i madrzy ludzie,ale
        takze prymitywne jednostki. Jak tak dalej pojdzie to Polska bedzie ojczyzna
        najnormalniejszych ludzi pod sloncem.Tylko nie wpuszczac tych co paszporty beda
        mieli powalane gnojem.
    • Gość: waldek Re: Polonia i Polska IP: 203.132.121.* 16.07.01, 06:22
      Nie przejmuj sie Marysiu!
      Pomylency w stylu obera czy krekera zdazaja sie wszedzie
      i bardzej im trzeba wspolczuc niz zloscic sie na nich.Szkoda tylko ze to
      wlasnie oni utracaja wszelka incjatywe wylewajac swoje zlosci i brudy na forum
      publicznym.Pamietaj ze jest bardzo duzo normalnych ludzi wsrod Poloni.
      waldek
      • Gość: KRAKEN Re: Polonia i Polska IP: *.99.252.64.snet.net 19.07.01, 17:41
        Gość portalu: waldek napisał(a):

> Nie przejmuj sie Marysiu!
        > Pomylency w stylu obera czy krekera zdazaja sie wszedzie
        > i bardzej im trzeba wspolczuc niz zloscic sie na nich.Szkoda tylko ze to
        > wlasnie oni utracaja wszelka incjatywe wylewajac swoje zlosci i brudy na forum
        > publicznym.Pamietaj ze jest bardzo duzo normalnych ludzi wsrod Poloni.
        > waldek
        Zal mi ciebie facet-widocznie nie zauwazyles,albo nie chcesz przyjac do
        wiadomosci,ZE NAJWIECEJ WZAJEMNEJ NIENAWISCI JEST WLASNIE WSROD POLONII-
        wystarczy,ze ktorys z polonusow znajdzie lepsza prace,czy kupi lepszy samochod
        lub dom A JUZ ZACZYNA SIE WYLEWANIE POMYJ NA JEGO OSOBE PRZEZ TE "NORMALNA"
        POLONIE RODEM SPOD JEDWABNEGO,LOMZY CZY INNYCH MONIEK-moze to w ich stronach
        normalka-ale ja jestem poznaniakiem i nie akceptuje ich sposobu bycia-wiec
        odseparowalem sie (nie tylko zreszta ja) od tych "czeresniakow"-a co do zwiazku
        Polonii z Polska-powtarzam raz jeszcze znakomita wiekszosc nie po to wyjezdzala z
        tego smierzdacego zascianka aby teraz pomagac w jakikolwiek sposob
        ojczyznie.ktora na wszelki mozliwy sposob utrudnia nam zycie(chociazby sprawa
        podwojnego obywatelstwa i hece z paszportami,ktore najlepiej potrafia zniechecic
        do jakichkolwiek kantaktow z tym rzekomo europejskim skansenem)

• Gość: waldek Re: Polonia i Polska IP: 203.132.121.* 20.07.01, 05:52
          Oj Kraken.... Kraken!
          A nie przyszlo Ci nigdy do glowy ze to wlasnie tacy jak Ty
          wyrabiaja Polakom zla opinie ?
          Jesli oplowasz tak wszystko co polskie to przeciez plujesz tez na samego
          siebie,''bo chcesz czy nie, polakiem byles ,jestes i bedziesz mimo "odseparowania
          sie".I jak mozesz spokojnie zyc i jednoczesnie pluc sobie i innym w twarz?
          Jesli tak nienawidzisz wszystkiego co polskie i z Polska zwiazane ,to po co
          przychodzisz na polskie forum ?
          Obojetnie gdzie mieszkasz ,widocznie znow nie powodzi Ci sie zbyt dobrze ,bo to
          prawda ze byt ksztaltuje swiadomosc,a w Twojch postach jest sama zlosc i czy
          naprawde myslisz ze jej sie pozbedziesz mieszajac z blotem innych?
          Czy masz jakies rozsadne argumenty poza chamowatymi zwrotami?
          Wladza i Rzady w Polsce sie zmieniaja,a Ona ciagle pozostaje,wiec czy nie
          lepiej pomyslec jak zrobic zeby bylo lepiej?
          Chyba ze na to...... to juz brak Ci rozumu.
          waldek
          • Gość: kRAKEN Re: Polonia i Polska-do waldka IP: *.101.252.64.snet.net 20.07.01, 18:31
            Znowu sie wacpan mylisz-powodzi mi sie znacznie lepiej anizeli w polsce-i nie
            mam najmniejszego zamiaru tego zmieniac-co do narodowego charakterku Polaczkow
            ze wschodnich krasow-to doswiadczylem tego na sobie(tak sie bowiem zlozylo,ze
            po 2 latach pobytu w USA kupilem dom-i od razu zaczely sie spekulacje ile to
            wywiozlem z kraju za ile kupilem chate,co porabia zona-na wszelkie glupie
            pytania odpowiadalem,ze zona ma bogatego kochanka i stad ten dom)
            Co do bycia polakiem-niestety-NIKT MNIE NIE PYTAL CZY CHCE MIN BYC-po prostu
            urodzilem sie pod niewlasciwa szerokoscia geograficzna,ktora po wielu latach
            zmagania sie najpierw z komuna,potem ze zlodziejska i lajdacka prawica
            zmienilem na bardziej mi odpowiadajaca-A FORUM ODWIEDZAM TYLKO PO TO ABY BYC NA
            BIEZACO Z POLSKA DURNOTA-niestety swiatopoglad znakomitej wiekszosci
            wypowiadajacych sie na tym forum ewoluuje raczej w niewlasciwym(moim zdaniem)
            kierunku-a raczej nie ewoluuje wcale-powielane sa najczesciej obiegowe opinie
            czynnikow "opiniotworczych" z zasciankowej "ojczyzny"-roznego rodzaju Ryudzykow
            od radia co ma ryja,pralacinow jankowskich,czy "pistoletow" z "gazety Polskiej"
            czy innej tfu"Naszosci"-POWTORZE JESZCZE RAZ TO CO POWTARZAM WSZYSTKIM ZNAJOMYM-
            POLACY,UCZMY SIE OD ZYDOW JAK POMAGAC SOBIE WZAJEMNIE(ale to wolanie na
            puszczy,poniewaz nie ma wiekszej frajdy dla Polaka jak swiadomosc,ze czesc
            rodakow ma znacznie gorzej)Znasz kawal o zlotej rybce??moze przytocze-otoz
            pewien wedkarz zlowil zlota rybke ,ktora po dlugich targach wypuscil po
            przyrzeczeniu spelnienia trzech zyczen-z zastrzezeniem rybki,ze sasiad bedzie
            mial to samo co ow wedkarz-tylko podwojnie-i rzeczywiscie po zazadaniu
            obrzernej willi z garazem z zaparkowanym mercedesem-sasiad otrzymal dwa razy
            wieksza chawire i dwa mercedesy,po zazyczeniu sobie siedmiu seksbomb(na kazdy
            dzien tygodnia)-u sasiada znalazlo sie 14 dwa razy ladniejszych-WOBEC TEGO
            OSTATNIM ZYCZENIEM WEDKARZA BYLO ZADANIE ABY ODPADLO MU JEDNO JADRO I ABY
            OSLEPL NA JEDNO OKO-ot cala kwintesencja "polskiego charakteru"
            • Gość: waldek Re: Polonia i Polska-do waldka IP: 203.202.76.* 23.07.01, 04:01
              Odpowiedz moze byc dla Ciebie tylko jedna,poniewaz wyglada na to ze nic nie
              zrozumiales z mojego postu.
              Ot ! Durnota ciagnie do durnoty ,jak masz ochote pluc sobie w twarz dalej to ja
              napewno nie bede Ci zabranial.
              Waldek
              • Gość: Kraken Re: Polonia i Polska-do waldka IP: *.97.252.64.snet.net 23.07.01, 18:49
                Gość portalu: waldek napisał(a):

> Odpowiedz moze byc dla Ciebie tylko jedna,poniewaz wyglada na to ze nic nie
                > zrozumiales z mojego postu.
                > Ot ! Durnota ciagnie do durnoty ,jak masz ochote pluc sobie w twarz dalej to ja
                >
                > napewno nie bede Ci zabranial.
                > Waldek
                PROS BOZIE O ZDROWIE-BO O ROZUMEK(nawet taki jak u Kubusia Puchatka)JUZ ZA POZNO
                OT WYLAZI Z CIEBIE POLSKI IDIOTYZM-NA ZDROWIE(jednak mam racje trzymajac sie od
                polaczkow z daleka)

• Gość: Stary Re: Polonia i Polska IP: *.clover.com.au 20.07.01, 02:39
      Marysiu, za duzo czytasz "Latarnika" Sienkiewicza, a za malo gazet. Fakty sa
      niestety takie, ze wiekszosc Polonii w ciagu ostatnich 25 lat wyjechala z
      Polski przede wszystkim po to, by miec raz na zawsze swiety spokoj od panstwa,
      traktujacego obywateli jako swoja wlasnosc, ktora tak ma skakac jak jej wladza
      panstwowa zagra.

Ale jak bida, to z wyciagnieta reka do Polonii, nieprawdaz? Zapomnij.

I przeczytaj projekt rzadowy ustawy o obywatelstwie polskim (Druk Sejmowy 1408,
      www.sejm.gov.pl).
      • Gość: firjk Re: Polonia i Polska IP: *.dmi.tut.fi 22.07.01, 07:39
        Gość portalu: Stary napisał(a):

> Marysiu, za duzo czytasz "Latarnika" Sienkiewicza, a za malo gazet. Fakty sa
        > niestety takie, ze wiekszosc Polonii w ciagu ostatnich 25 lat wyjechala z
        > Polski przede wszystkim po to, by miec raz na zawsze swiety spokoj od panstwa,
        > traktujacego obywateli jako swoja wlasnosc, ktora tak ma skakac jak jej wladza
        > panstwowa zagra.

Oj, chyba masz jakies kuku Stary. Ludzie zawsze wyjezdzali i wyjezdzaja z przyczyn
        ekonomicznych. I wracaja tez. Nie dorabiaj niepotrzebnie ideologii do konsumpcji.

Jesli chodzi o stosunek panstwo/obywatel to obecnie nie rozni sie tak bardzo od
        standartu na kontynencie europejskim. I bedzie sie coraz mniej roznilo bo Polska
        przeciez bedzie niedlugo czlonkiem Unii. Jesli komus sie Unia Europejska nie
        podoba to faktycznie powinien wyjechac do Unii Amerykanskiej czy Australijskiej.
        Ale z Unii tak duzo ludzi nie wyjezdza. Dlaczego?

> Ale jak bida, to z wyciagnieta reka do Polonii, nieprawdaz? Zapomnij.
        > I przeczytaj projekt rzadowy ustawy o obywatelstwie polskim (Druk Sejmowy 1408,
        > www.sejm.gov.pl).

Nonsens. Projekt ustawy ktora nie weszla w zycie. Wiele krajow europejskich ma
        bardzo restrykcyjne przepisy o obywatelstwie i nikt nie robi z tego problemow.

A jesli chodzi o pomoc tzw. Polonii to nie robmy jaj, troche ludzi rzucalo
        czasem grosze za komuny bo to poprawialo samopoczucie i bylo super tanie. Teraz
        slyszy sie ze w Polsce jest drogo i nikogo nie stac na na pomoc.
    • Gość: gadula Re: Polonia i Polska IP: *.ym1.on.wave.home.com 23.07.01, 20:58
      Chciałbym dorzucić kilka słów do Marysi wypowiedzi.
      Otóż, jedna z przyczyn, dla której wyjechałem z Polski była nasza przeszłość
      pełna konfliktów i niewoli, która ma przeogromny wpływ na sposób, w jaki
      postrzegamy samych siebie jak i Polski w odniesieniu do innych krajów Europy.
      Chciałem zostawić za sobą problemy, których nie jestem autorem, i spojrzeć na
      życie z dystansu. Meczy mnie to jak widzę wypowiedzi Polonii nawołującej do
      walki z komuna, szerzące antysemityzm i skłócające środowisko tak Polonii,
      Polski jak i Żydów.
      Aby cokolwiek zrobić konstruktywnego należy przede wszystkim zadbać o siebie
      bez alienacji innych środowisk, które w konsekwencji utrudnia nam organizacje
      własnego życia. Zostawmy przeszłość naszym dziadom, nie dajmy się prowokować
      jak i angażować w konflikty. Przestańmy „pić” po to, aby się obudzić pewnego
      dna na dnie i raz jeszcze ktoś rzucił nam hasło „za wolność Polski”.
      Czy nie czujecie tego samego, co ja? Przecież to choroba.
      • Gość: Sabina Re: Polonia i Polska IP: *.nt-tech.com.au 24.07.01, 04:03
        Ja czuje tak samo. To najwieksza zdobycz jaka posiadlam dzieki wyjazdowi
        Polski.
        DYSTANS!!! Do historii, biezacych konfliktow, politykowania. Wiele energii
        marnuje sie w tych klotniach, rozdrapywaniu starych ran, szukaniu tzw.
        historycznej prawdy (jak by taka "jedyna" faktycznie istniala),liste mozna
        ciagnac dalej..... Szkoda, mozna by te energie, erudycje, wiedze wykorzystac w
        sposob inny, budujacy, ale na to chyba sie trzeba na nowo urodzic (lub osiagnac
        pewna dojrzalosc.
    • Gość: Antek Re: Polonia i Polska IP: *.cvx-hannover.ipdial.viaginterkom.de 25.07.01, 00:58
      Hallo Ludzie,
      sprobujcie dostrzec ze wszyscy macie po czesci racje. I Marysia, ktora identyfikuje sie z kultura, historia, etc. i
      Kraken, ktory na trzezwo ocenia rzeczywistosc.
      Ja wyjechalem, zeby zapewnic wlasnej rodzinie godziwe zycie. No bo czy bedac zlym ojcem i mezem moge byc
      dobrym patriota?
      A poza tym patrioci juz niejednokrotnie krytykowali sobie owczesne panstwo polskie, np. rozbiorowe ksiestwo
      warszawskie, czy PRL, a robili to nie ze slepej nienawisci, tylko z patriotyzmu. Wlasnie dlatego ze im sie nie
      podobalo.
      trzymajcie sie wszyscy
      Antek
      • Gość: gadula Re: Polonia i Polska IP: *.ym1.on.wave.home.com 25.07.01, 05:40
        Znam wielu emigrantów, którzy nigdy nie opuścili kraju,
        jaki i takich, co nigdy nie przestali pić.
        Czy myślisz, ze takim uda się kiedykolwiek spojrzeć na siebie z dystansu?
        • Gość: Antek Re: Polonia i Polska IP: *.volkswagen.de 25.07.01, 09:35
          Mam wrazenie, ze rozmawiam z dwoma rodzajami ludzi:
          1. "szlachta na kon siedzie, ja z synowcem na czele i jakos to bedzie" - typ
          patriotyczny, pozbawiony krytycyzmu.
          2. "over my cold, dead body" - typ realisty do bolu.
          A to po prostu pomylenie dwoch pojec:
          a) Polski jako przynaleznosci kulturowej (nie: urzedowej) kazdego z nas
          b) polski jako szarogeszacego sie panstewka, ktore nikomu nie moze dokopac z
          wyjatkiem Polakow (i czyniacego powyzsze)
          Sprobujcie rozdzielic te dwa pojecia, to sie szybko dogadacie, romantyczni
          patrioci i realisci
          A.
          • Gość: gadula Re: Polonia i Polska IP: *.ym1.on.wave.home.com 25.07.01, 14:43
            OK.
            To, od czego zaczynamy; krytyki rozbiorowego księstwa warszawskiego czy od
            rozdzielania dwóch pojęć, które powinno nam pomoc w samopoznaniu jak i
            zrozumieniu natury naszego problemu?
            Jeżeli od pierwszego to czy uważasz, ze to nam pomoże w kwestii drugiej?
            Jeżeli od drugiego to czy myślisz, ze to będzie miało wpływ na nasza krytykę?

Gość portalu: Antek napisał(a):

> Mam wrazenie, ze rozmawiam z dwoma rodzajami ludzi:
            > 1. "szlachta na kon siedzie, ja z synowcem na czele i jakos to bedzie" - typ
            > patriotyczny, pozbawiony krytycyzmu.
            > 2. "over my cold, dead body" - typ realisty do bolu.
            > A to po prostu pomylenie dwoch pojec:
            > a) Polski jako przynaleznosci kulturowej (nie: urzedowej) kazdego z nas
            > b) polski jako szarogeszacego sie panstewka, ktore nikomu nie moze dokopac z
            > wyjatkiem Polakow (i czyniacego powyzsze)
            > Sprobujcie rozdzielic te dwa pojecia, to sie szybko dogadacie, romantyczni
            > patrioci i realisci
            > A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka