Dodaj do ulubionych

Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim.

05.01.02, 20:17
Naprawde czuje sie tu czlowiekiem bez twarzy,czy jest tutaj ktos kto pomoze
odnalezc mi ludzi w ludziach? Czy naprawde wszyscy Polacy za granica sa tacy
jak tutaj w Szwecji? Nie mam zadnych znajomych wsrod Polakow,dlaczego? Kazdy
patrzy na drugiego wilkiem,czy na prawde zycie polega na calkowitym wyobcowaniu
sie, polonia w Szwecji? przeciez wszyscy jestesmy ludzmi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolina Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 05.01.02, 21:27
      Nie mieszkam w Sztokholmie, nie znam tamtejszej polonii. Natomiast tutaj w Gbg gdzie mieszkam
      mamy trzy kluby polskie w ktorych urzadzamy uroczystosci i wieczorki taneczne.
      Poniewaz odleglosc do Polski nie jest problemem, z tego tez powodu tutejsza polonia nie jest taka
      scisla jak w Kanadzie czy Australii, ale mam najwiecej przyjaciol wsrod Polakow a takze
      (najmniej)Szwedow i czesciowo innych narodowosci, nigdy nie zuwazylam zeby Polacy specjalnie
      patrzyli na siebie wilkiem.
      Mysle, ze po prostu trafilas na nie "swoich" ludzi, tacy zdazaja sie wszedzie wsrod wszystkich
      narodowosci.
      Napewno sa kluby polskie do ktorych mozesz sie udac i wypic kawe , poobserwowac ludzi i napewno
      znajdziesz kogos kto ci przypadnie do gustu.
      W Szwecji ogolnie zyje sie bardzo samotnie, taka juz tu mentalnosc i moze ci Polacy tez sie zle czuja i
      patrza na siebie wilkiem??
      • Gość: bogdan Re: Polacy w Szwecji,Stokholm miasto-anonim. IP: *.proxy.aol.com 06.01.02, 16:28
        dane mi bylo spedzic rok mojego zycia w tym miescie
        nie wspominam tego z przyjemnoscia a raczej podobnie jak BETO
        moze jest to winna podlego klimatu ze ludzie sa tam tacy zimni i nijacy.
    • bolski Sztokholm 06.01.02, 19:14
      Na poczatek mala uwaga - wg polskiego nazewnictwa geograficznego stolica
      Szwecji to Sztokholm, a nie Stockholm.
      Jest to oczywiscie germanizm, ale na tyle spolszczony i zadomowiony w j.
      polskim, ze warto go uzywac. W koncu tacy np. Hiszpanie (Estocolmo) czy Finowie
      (Tukholma) maja wlasne okreslenia na Sztokholm, nie wstydzmy sie wiec naszego.
      Szwecja nie jest najlatwiejszym krajem do zycia dla imigrantow, ale osobiscie
      uwazam, ze i tak Sztokholm jest "najmniejszym zlem". Jak na Szwecje jest
      miastem stos. kosmopolitycznym i tolerancyjnym, a latem (co prawda b. krotkim)
      rowniez pieknym.
      Na poczatek proponuje, abys odwiedzil strone www.poloniainfo.se
      Jestem zdania, ze dla chcacego znajdzie sie sporo polskich imprez w
      Sztokholmie. Porownujac oferte kulturalna jaka maja w Polsce powiedzmy
      mieszkancy 20 tys. miasteczka (takie sa szacunki ilosci Polakow w Sztokholmie)
      z tym co mozna zobaczyc czy przezyc jako Polak zamieszkaly w Sztokholmie - na
      pewno wiecej dzieje sie tutaj.
      Polacy zamieszkali w Sztokholmie sa - jak wszedzie - b. rozni, ale osobiscie
      mam o nich dobre zdanie. Sam przeciez do nich naleze i nie uwazam bysmy byli
      gorsi czy lepsi od innych skupisk polonijnych.
      Jesli chcesz jakies inne informacje lub po prostu pogadac to napisz na moj
      mail.
    • mufka Re: SZTOKHOLM... 07.01.02, 02:09
      beto napisał(a):

> Naprawde czuje sie tu czlowiekiem bez twarzy,czy jest tutaj ktos kto pomoze
      > odnalezc mi ludzi w ludziach? Czy naprawde wszyscy Polacy za granica sa tacy
      > jak tutaj w Szwecji?
      NIE WSZYSCYsmile

> Nie mam zadnych znajomych wsrod Polakow,dlaczego?
      BO DOPIERO TERAZ DAJESZ O SOBIE ZNAC!,HE,HE....
      Pozdrawiam,
      mufka@poczta.gazeta.pl
      • Gość: mimi Re: SZTOKHOLM... IP: *.inet.fi 07.01.02, 11:22
        Jezeli chodzi o Polakow i ich zachowania i serdecznosci na obczyznie bywa z tym
        roznie,czasem nawet bardzo zle.Ma to miejsce rowniez w kraju nie trzeba byc za
        granica.Pogon za pieniadzem,znieczulica i nic nie zapowiada poprawy brzydka
        wada zawisc.
        • Gość: Patryk Re: SZTOKHOLM... IP: 195.198.208.* 07.01.02, 12:48

A co chciałbyś wprowadzić polskie układziki w Szwecji, pożyczać cukier i kłócić
          się przy płocie.Jak dłużej pomieszkasz to nauczysz się kontakt z Polakami a
          szczególnie tym co niedawno przyjechali to tylko problemy.
          Dlaczego?
          Większość uważa się za naród wybrany, wszystko im się należy a konakt potrzebują
          gdy coś chcą.
          Oczywiście są inni i wszystko polega na tym aby nie trafić na tych pierwszych.
          Pozdrowienia i trafnego wyboru.
          • Gość: malgoska Re: SZTOKHOLM... IP: *.telia.com 07.01.02, 12:54
            Patryk chyba nie wiesz , ze w SZwecji nie ma plotow a cukier jest na kartki.
          • Gość: morsa Re: SZTOKHOLM... IP: *.telia.com 07.01.02, 12:57
            Bardzo mozliwe, ze ludzie w Sztokholmie sa zimni i nieuprzejmi. Sa
            przeciez w Szwecji inne miasta (i miasteczka). I sa ludzie serdeczni.
            A wszystko zalezy od nas samych. Wystarczy troche wiecej usmiechu i
            serdecznosci z naszej strony, to przestaniemy widziec tylko ponurakow.
            Powodzenia
    • Gość: farsa Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 07.01.02, 13:01
      Swieta racja Morsa. Usmiechem Swiat zdobedziemy!
      • Gość: morsa Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 07.01.02, 13:36
        Ciesze sie ze jest wiecej osob gotowych sie usmiechnac. A moze Polacy
        ze Sztokholmu przeprowadza sie na poludnie? Tutaj w L. (nawet w
        Malmo) jest bardzo cieply klimat - w stosunkach miedzyludzkich.
        Cieple pozdrowienia
        • mufka Re: Polacy w Szwecji,Stockholm... 07.01.02, 15:10
          Gość portalu: morsa napisał(a):

> Ciesze sie ze jest wiecej osob gotowych sie usmiechnac. A moze Polacy
          > ze Sztokholmu przeprowadza sie na poludnie? Tutaj w L. (nawet w
          > Malmo) jest bardzo cieply klimat - w stosunkach miedzyludzkich.
          > Cieple pozdrowienia

Troche uogolniacie ten chlod wsrod Polakow w Sztokholmie, ja nic takiego nie
          zauwazylam. Mam duze grono Polakow z ktorymi jezdzimy na narty, na plaze z
          dzieciakami, na inne urlopy, urodziny, imieniny, kino, kolacje w restauracjach,
          polskie imprezy, gramy razem w tenisa, niektorzy ze soba w noge, chodzimy do
          Eriksdalsbadet itp. itd. i w sumie moglabym napisac cos odwrotnego niz beto,
          : ze Polacy w Sztokholmie sa super! ale zdaje sobie sprawe, ze tez byloby to
          spore uogolnienie-jedni trafiaja na swoich,tworza sie towarzystwa, ktore trzymaja
          sie latami, inni nie. Tak samo jest w Lund, Malmo czy Geteborgu(polska pisownia)
          jedni sa zimni, drudzy ciepli i otwarci i naprawde nie ma to nic wspolnego z
          miastem. Tak samo jest w NY, Toronto czy Johannesburgu.
          W sumie dlaczego mowimy tak tylko o Polonii(czyli Polakach mieszkajacych za
          granica)?
          Polacy turysci tez sa rozni- pracujac w kawiarni, kilka razy spotkalam
          Polakow,gdy podchodzili do kasy po dluzszej dyskusji i domyslaniu sie co to za
          ciastko czy potrawa,zaczeli zamawiac po angielsku, powiedzialam z usmiechem, ze
          moga mowic swobodnie po polsku i tu byly rozne reakcje: jedni byli mile
          zaskoczeni,wiec dochodzilo do szybkiej wymiany skad z Polski jestesmy,co chca
          zobaczyc i jak tam dojechac itp.info., reakcja drugich natomiast byla wrecz
          dziwna- naburmuszeni zaplacili i odeszli- zupelnie jakby sobie nie zyczyli, zeby
          im ulatwic dukanie po angielsku. Ale nie oceniam ich- ich sprawa, tylko glupio
          sie czulam, ze chcialam potraktowac ich milo i z usmiechem...
          Mialam mozliwosc poznac Polonie na 3 kontynentach w 7 krajach i wszedzie bylo to
          samo. Jedni narzekaja, drudzy maja swoje towarzystwa i sa zadowoleni.
          A na dowod tego, ze NIE WSZYSCY Polacy mieszkajacy w Sztokholmie sa zimni-
          pozdrawiam Was cieplutko i usmiecham sie: do Morsy, Beto i calej reszty.
          Mufka
        • Gość: farsa Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 07.01.02, 15:51
          Juz lece na poludnie a masz jakies mieszkanko dla mnie? W porzadnej dzielnicy, no wiesz...
          • Gość: morsa Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 07.01.02, 16:02
            Gos´c´ portalu: farsa napisa?(a):

> Juz lece na poludnie a masz jakies mieszkanko dla mnie? W porzadnej
            dzielnicy,
            > no wiesz...

Ja mam maly domek, ale musialbys sie gniezdic z moja rodzinka. Chyba ze
            w Sparcie, do jakiegos studenta sie wprowadzisz.
            Wesolej podrozy!
            • Gość: dygi Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.sn.g.bonet.se 07.01.02, 21:34
              Gość portalu: morsa napisał(a):

> Gos´c´ portalu: farsa napisa?(a):
              >
              > > Juz lece na poludnie a masz jakies mieszkanko dla mnie? W porzadnej
              > dzielnicy,
              > > no wiesz...
              >
              > Ja mam maly domek, ale musialbys sie gniezdic z moja rodzinka. Chyba ze
              > w Sparcie, do jakiegos studenta sie wprowadzisz.
              > Wesolej podrozy!

Dlaczego nie jeszcze dalej na południe np. do Etiopi cieplutko, przyjemni i
              uśmiechnięci ludzie.
    • Gość: Gabi Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 07.01.02, 21:11
      Beto-mysle ze z czasem sie przyzwyczaisz i i staniesz sie jednym z nas.Ja
      mieszkam w Gäteborgu 28 lat i nadal nie moge pogodzic sie z ta sytuacja.Mysle
      ze poprostu trzeba bylo wybrac inny kraj na osiedlenie.Dla mnie za pozno na
      zmiany.Pozdrowienia.
      • Gość: tylda Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 08.01.02, 16:04
        Gabi, tez mieszkam w Szwecji od x lat i nie moge sie pogodzic z "klimatem"Gbg, moze bysmy sie spotkaly i
        wsparly psychicznie. Kupuje czesto w malych cudzoziemskich sklepikach, zeby moc miec kontakt i przyjazny
        usmiech od ludzi tam pracujacych.
        • Gość: selma Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.ppp.get2net.dk 08.01.02, 19:14
          Gość portalu: tylda napisał(a):

> Gabi, tez mieszkam w Szwecji od x lat i nie moge sie pogodzic z "klimatem"Gbg,
          > moze bysmy sie spotkaly i
          > wsparly psychicznie. Kupuje czesto w malych cudzoziemskich sklepikach, zeby moc
          > miec kontakt i przyjazny
          > usmiech od ludzi tam pracujacych.

Mieszkam w Danii 11lat i czuje sie podobnie jak Wy,lub gorzej bo tutaj jest mniej
          Polakow-Pozdrawiam Was-selma
          • Gość: Realista Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.il.us.prserv.net 08.01.02, 19:33
            Gość portalu: selma napisał(a):

> Gość portalu: tylda napisał(a):
            >
            > > Gabi, tez mieszkam w Szwecji od x lat i nie moge sie pogodzic z "klimatem"
            > Gbg,
            > > moze bysmy sie spotkaly i
            > > wsparly psychicznie. Kupuje czesto w malych cudzoziemskich sklepikach, zeb
            > y moc
            > > miec kontakt i przyjazny
            > > usmiech od ludzi tam pracujacych.
            >
            > Mieszkam w Danii 11lat i czuje sie podobnie jak Wy,lub gorzej bo tutaj jest mni
            > ej
            > Polakow-Pozdrawiam Was-selma

Ja mieszkam w Chicago i wspolczuje Wam jednoczesnie pozdrawiajac...

• Gość: Gabi Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 08.01.02, 20:51
          Tylda,w jakiej dzielnicy mieszkasz?z checia spotkam sie z Toba jesli nadal masz
          ochote.
          • Gość: Tylda Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 08.01.02, 21:21
            Chetnie a moze sie nawet znamy. napisz do mnie Katja@poczta.gazeta.pl
    • Gość: anmanika Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.01.02, 12:03
      Mieszkałam tam 15 lat. Bardzo piękne i przyjazne miasto ale gdy tam byłam na
      wakacjach to pierwszy raz w życiu tęskniłam za domem (W-wa).Życie w Sztokholmie
      widziane z drugiej strony wręcz mnie przeraża. Podziwiam Szwedów za kilka ich
      cech ale inne bardziej negatywne bardzo mnie drażnią.
      • Gość: Hanna Re: Polacy w Szwecji,Stoholm miasto-anonim. IP: *.telia.com 09.01.02, 12:06
        Czy znasz moze Pauline Ochnio?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka