Dodaj do ulubionych

T-Mobile Blackberry w Polsce

09.06.08, 04:28
wybieram sie do Polski za pare miesiecy i zastanawiam sie jak moge uzywac moja
blackberry w Polsce. Dowiedzialam sie ze ERA jest "partnerem" T-mobile w PL.
Lece na dwa tygodnie, chcialabym tez miec internet dostepny na blackberry, tak
samo jak mam tutaj.

Jak to wszystko zalatwic? Ile kosztuje serwis?
Dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • soup.nazi Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 04:32
      Forget it, tu jeszcze niedawno pytali sie "swiatowi" krapole jak
      corgan czy maciejQ co to jest Blackberry.
      • ratpole Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 04:34
        soup.nazi napisał:

> Forget it, tu jeszcze niedawno pytali sie "swiatowi" krapole jak
        > corgan czy maciejQ co to jest Blackberry.

I o czeki tez siem pytajom.
        Mowiom, ze u nich jest lepi bo takich rzeczy nima hehe
        • soup.nazi Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 04:50
          ratpole napisał:

A czytales jak krapole pocztowi sie boja, ze najswiezszy wynalazek
          (w Bulbie oczywizda, bo gdzie indziej juz od lat, wielu lat),
          placenie rachunkow przez net, pozbawi ich miski kaszy?
          • ratpole Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 05:02
            soup.nazi napisał:

> A czytales jak krapole pocztowi sie boja, ze najswiezszy wynalazek
            > (w Bulbie oczywizda, bo gdzie indziej juz od lat, wielu lat),
            > placenie rachunkow przez net, pozbawi ich miski kaszy?

To ja jestem cofniety, bo dla bezpiecznosci place rachunki przez ATM, Tez za darmo.
            A bulwiaste placa, bo taniej, w specjalnych punktach oplatowych jak "Grosik"
            albo "Zlotoweczka", ktorych cala siec okresowo powstaje wylacznie do tego celu i
            okresowo znika z wplacona kasa buahahaha
            Co ciekawe, mimo, ze wplacajacy posiadaja stosowne dowody wplaty to np.
            elektrownia kaze sobie placic drugi raz.
            W ten sposob i elektrownia syta i esbek z "Grosika" swoja miske kaszy ma hehe
            • soup.nazi Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 05:30
              ratpole napisał:

> soup.nazi napisał:
              >
              > > A czytales jak krapole pocztowi sie boja, ze najswiezszy
              wynalazek
              > > (w Bulbie oczywizda, bo gdzie indziej juz od lat, wielu lat),
              > > placenie rachunkow przez net, pozbawi ich miski kaszy?
              >
              > To ja jestem cofniety, bo dla bezpiecznosci place rachunki przez
              ATM, Tez za da
              > rmo.

Niewazne, twoj wybor, ale mozliwosc masz, a w Bulbie...ech, pominmy
              pelnym politowania milczeniem.

Pare miesiecy temu moj praployer namowil mnie, zeby pay stubs
              dostawac na eposta, zamiast wreczac papierowe. Lyknalem, razem z
              kawa ze Starbuck's na karte za $10, ktora mnie dla uczczenia
              praployer obdarzyl. W Bulbie kazali by sobie pewnie zaplacic za
              taki "perk", hehehe.
              • pest_controller Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 05:34
                lykaj zupa lykaj ,widac masz wprawe w lykaniu hehee
                • soup.nazi Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 06:20
                  No jak tam moj szybki quiz na pochodzenie? Wypelniles juz? Zaraz ide
                  spac, jutro sie nie liczy
                  • pest_controller Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 06:24
                    lykaj,lykaj hehe i slodko spij misiaczku
              • maciekqbn Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 07:19
                soup.nazi napisał:

>
                > Niewazne, twoj wybor, ale mozliwosc masz, a w Bulbie...ech,
                pominmy
                > pelnym politowania milczeniem.
                >

Nie wiem na czym polega twoj problem. Rachunki (za darmo) przez
                internet płacę od 8 lat - via mBank.
                • ratpole Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 08:10
                  maciekqbn napisał:

> Nie wiem na czym polega twoj problem. Rachunki (za darmo) przez
                  > internet płacę od 8 lat - via mBank.

O tym, ze ty akurat zyjesz w Bulwie z Bajki wiemy nie od dzis, ksiezniczko hehehe
                  • yapo2 Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 10.06.08, 02:18
                    ty, napisz to nam jak placisz rachunki w ATM. Ty robisz za caly
                    cyrku, najpierw rozbwaiasz debata nt wyzszosci starego bjuka nad
                    nowym a potem kupujesz auto ktore akurat nie istnieje. Teraz dajesz
                    rozrywka z oplacania rachunkow p[rzez ATM. Zaklad ze jestes jedynym
                    zacofancem tego typu.
      • nad_oceanem Hehehehe... 10.06.08, 00:08
        Dobrze ze nie probowali wyslac gdziekolwiek poza Kanade prostego SMS-a (nie wspominajac o MMS-ie).
        Uslugi dostepne w "high tech" Kanadzie z jakims dwuletnim poslizgem w stosunku do Bulby.
        smile))))).

soup.nazi napisał:

> Forget it, tu jeszcze niedawno pytali sie "swiatowi" krapole jak
        > corgan czy maciejQ co to jest Blackberry.
        >
      • corgan1 już wiem co to blackberry 10.06.08, 01:09
        czarna porzeczka big_grin
        lubie najlepiej zimne i z cukrem big_grin
        • ratpole Re: już wiem co to blackberry 10.06.08, 01:15
          corgan1 napisał:

> czarna porzeczka big_grin
          > lubie najlepiej zimne i z cukrem big_grin

I tak trzymaj. Po ostatnim razie jak wypiles atrament lepiej nie ryzykuj z
          nowoczesna technika
    • jot-23 Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 04:41
      www.t-mobile.com/International/RoamingOverview.aspx?tp=Inl_Tab_RoamWorldwide

zadzwon i uruchom "worldclass" --> telefon bedzie cie kosztowal
      $1/min polaczenia (dosc tanio, moj sprint - tez blackberry nb
      zdziera $2/nim) i to wszystko w sumie, data bedziesz mial tam gdzie
      jest normalnie dostepne, z tego co pisze to ok $15/MB
    • waldek.usa Poczytaj tu: 09.06.08, 04:55
      www.gsmarena.com/
      Wiele sie wyjasni...
      • yapo2 Re: Poczytaj tu: 10.06.08, 02:22
        wyjasnia sie jedno masz googlowe skrzywienie i zadnego zmyslu
        wyciagania wnioskow. Wyjechales na zachod ale wsi z sieie nie
        wywiozles.
    • pest_controller Re: T-Mobile Blackberry w Polsce 09.06.08, 04:56
      jak jest trojzakresowy to bedzie wszystko dzialac
    • buraczane_usa T-Mobile - Niemcy, Blackberry - Kanada, a USA?? 09.06.08, 09:36

jak się was czyta, to można się tylko pośmiać z waszego zacofania

Europa już dawno jest dużo do przodu - słyszałeś o czymś takim jak roaming?

Nie, no to kicha - a jak jedziesz do Meksyku czy Kanady to jak się łączysz?

A.... zapomniałem zostawiasz komórkę w domu, bo nie ma zsięgu

smile))))))))))))))))))))))))))))))0
      • maciekqbn Re: T-Mobile - Niemcy, Blackberry - Kanada, a USA 09.06.08, 09:38
        buraczane_usa napisała:

> Europa już dawno jest dużo do przodu - słyszałeś o czymś takim jak
        roaming?

To na kontynencie amerykańskim nie ma roamingu pomiędzy operatorami
        w różnych krajach???
        • buraczane_usa może i nie ma :)) skoro o coś takiego się pyta 09.06.08, 10:39

nie wiem czy już mogą wybierać pieniądze we wszystkich bankomatach, bo kiedyś to
          było w USA niemożliwe (tylko w bankomatach swojego banku), gdy w Europie - w tym
          w Polsce, można było bez problemu

skoro człowiek pyta się jak może korzystać z telefonu komórkowego poza granicami
          USA, to może nie mają roamingu...?

swoją drogą nie wiem czy już mogą odbierać komórki wszędzie w USA, bo kiedyś
          mieli system podobny do wspomnianego z bankomatami smile)
          • pest_controller Re: może i nie ma :)) skoro o coś takiego się pyt 09.06.08, 10:58
            ja mialem w Polsce telofon(musi byc trojzakresowy) z AT&T,dzialal i to o wiele lepiej niz w USA(nie mialem znikajacego zasiegu a i jakosc rozmow o niebo lepsza),z netu nie korzystalem,z tego co wiem tez powinien dzialac bez zastrzezen,roaming tutaj tez jest i to w niektorych sieciach nawet miedzy amerykanskimi operatorami i w jeszcze wielu sieciach trzeba placic za polaczenia odebrane,jak i za zajetosc sieci(tzn nawt wtedy gdy sie nie dodzwonisz)
            • maciekqbn Re: może i nie ma :)) skoro o coś takiego się pyt 09.06.08, 11:30
              pest_controller napisał:

> roaming tutaj tez jest i to w niektorych sieciach nawet miedzy
              amerykanskimi operatorami

To akurat jest fajna sprawa - jeszcze do niedawna nieosiągalna w
              Polsce, ze względu na bezwzględną walkę pomiędzy operatorami. Na
              szczęście wejście na rynek operatorów wirtualnych nieco uzdrowiło
              sytuację i tak np. sieć 'Play' korzystająca głównie z infrastruktury
              Plusa pozwala też wykonywać połączenia (tam gdzie nie ma zasięgu
              Plusa) z wykorzystaniem infrastruktury pozostałych operatorów -
              czyli wreszcie jest roaming wewnętrzny - odbywa się to bez wiedzy
              użytkownika telefonu.
            • buraczane_usa zajętość sieci :)) podoba mi się idea :)) 09.06.08, 15:40

czyli jak orżnąć amerykańskiego konsumenta - bardzo inspirujące jest też
              płacenie za rozmowy (i sms) przychodzące smile)

kiedyś czytałem artykuł, jak to wściekli właściciele komórek podostawali słone
              rachunki, bo bez ich wiedzy numery telefonów dostały się do 'obiegu', no i
              ciągle dostawali jakieś niechciane reklamowe debilne sms-y, za które dodatkowo
              musieli jeszcze płacić! smile))
              • pest_controller Re: zajętość sieci :)) podoba mi się idea :)) 09.06.08, 21:21
                zgadza sie a do tego dzwonia z reklamami i nabija minuty hehe slyszalem,ze w Pl tez tak robia
                • buraczane_usa co niby mają robić w Polsce? 09.06.08, 23:33

jak na razie nie płacimy za przychodzące (ani za zajętość linii)

z reklamami nie dzwonią, chyba że ogólnie (np. przed wyborami kiedyś ktoś
                  zapłacił i dzwonił automat do wszystkich na numery jawne i stacjonarne)
                  • pest_controller Re: co niby mają robić w Polsce? 10.06.08, 00:37
                    kiedys mialem komoreke (bez karty sim),za $40 mialem za darmo wszystkie polaczenia lokalne i z paroma nr kierunkowymi w poblizu,wszystkie rozmowy wykonane z innych obszarow,jak i wykonane pod inne nr kierunkowe byly w roamingu,z tego co pamietam $2,6 za minute,bylo to okolo 3 lata temu a teraz mam ,jak pisalem w AT&T,tzn wykupilem w Cingular,ktory to zostal wchloniety przez AT&T,mamy 3 telefony na jeden abonament(malo dzwonie,jak i moi bliscy)tzn $50 za pierwszy i teraz cos okolo $15 za dwa pozostale(do niedawna bylo po $1o),miedzy soba ,jak i z nr z tej samej sieci nie ma oplat,tak samo jest bez oplat dzwonienie pod dowolny nr w dni powszednie od chyba(nie jestem pewien) 6PM do 6aM i w weekendy,3000 min miesiecznie wliczone w abonament(tzn odebrane tez),nie wydzwaniamy limitu a niewykorzystane min przechodza na nastepny miesiac,uzbieralo sie tego juz bardzo duzo.sms $0,1 a zagraniczny $o,25 a ile przesyl danych nawet nie wiem bo niekorzystalem,w innych sieciach sa roznice ale pewnie nie tak duze,wiem,ze niektore sieci ne doliczja odebranych i nie licz tez za zajetosc sieci,co juz jest zupelnym absurdem i robieniem debili z konsumentow ale to nie jedyna rzecz gdzie tak sie dzieje bo np to co wyprawiaja w atoryzowanych stacjacj obslugi samochodow przechodzi ludzkie pojecie ale to temat na inna rozmowe,pozdrawiam i zycze wszystkim wszystkiego dobrego,jade po zakupy hehee zdrowego amerykanskiego mleka,serow a moze seropodobnych no i oczywiscie miesa i jajek od lat radiowanych z tym,ze nikt nie zrobil badan ,jakie to bedzie mialo skutki za pare lat nie mozwiac o przyszlych pokoleniach,bo tutaj ,jak i gdzie indziej dla wielu liczy sie tylko tu i teraz a po nas chcocby nic hehe i to jest smutne w tym wszystkim a beznzynie brakuje juz paru centow do magicznej liczby $5 za galon a pozniej to juz pewnie ruszy lawina,nic dobrego dla nas wszystkich to nie wrozy,u mnie juz lato w penli,nawet malej chmurki na niebie a temp powyzej 30 st C,zaczyna sie nastepne koszmarne lato,cale szczescie,ze u mnie jest bardzo mala wilgotnosc,heheee
                    • soup.nazi Hehe, ladny festiwal zalosnych chciejow 10.06.08, 04:13
                      Wypolerujcie sobie dragi do srania, ojcowie. A ty, ojciec, przestan
                      smrodzic. Jedyne co w zyciu miales, to wrzod na doopie i pryszcz na
                      ryju. No i miska kaszy z robakami, raz dziennie. Bulba. Bulba i
                      technologia. Buahahahaha. O. przepraszam, zapomnialem o dragach i
                      beczkach.
                    • ratpole Oh boy, you have a serious problem n/t 10.06.08, 10:00
                      pest_controller napisał:
    • buraczane_usa no seattle - to już wytrzeźwiałeś? 10.06.08, 00:03

dowiedziałeś się u swojego operatora, czy nadal zastanawiasz się jak twoja
      komórka działa za granicą miasta/stanu/usa?
      • seattle80 Re: no seattle - to już wytrzeźwiałeś? 12.06.08, 06:58
        aaaaaaa!!! dzieki za wszystkie madre i niemadre porady - zadzwonie przed
        wyjazdjem do t-mobile i wlacze "world class".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka