Dodaj do ulubionych

Do mam z Toronto

21.10.03, 21:37
witam!
bardzo chcialabym sie dowiedziec jak najwiecej praktycznych rzeczy o zyciu w
toronto.
za kilka miesiecy mamy zamiar przeprowadzic sie do kanady (ze stanow
zjednoczonych),mamy 2 malych dzieci,jak jest z opieka lekarska,
praca,mieszkaniami itd(cokolwiek wam przyjdzie do glowy).
bardzo dziekuje.monika z rodzinka.
Obserwuj wątek
    • ma.pi Re: Do mam z Toronto 22.10.03, 14:49
      monikamoni napisała:

> witam!
      > bardzo chcialabym sie dowiedziec jak najwiecej praktycznych rzeczy o zyciu w
      > toronto.
      > za kilka miesiecy mamy zamiar przeprowadzic sie do kanady (ze stanow
      > zjednoczonych),mamy 2 malych dzieci,jak jest z opieka lekarska,
      > praca,mieszkaniami itd(cokolwiek wam przyjdzie do glowy).
      > bardzo dziekuje.monika z rodzinka.

Przyjmuje, ze bedziesz miala staly pobyt w Kanadzie.
      Opieka lekarska jest za darmo. Po przyjezdzie musisz zlozyc podanie o Health
      Card. I po trzech misiacach dostaniesz. Przez pierwsze trzy miesiace pobytu w
      Kanadzie nie przysluguja Ci darmowe swiadczenia medyczne dlatego moze powinnas
      wykupic sobie jakies ubezpieczenie. Same wizyty u lekarza rodzinnego nie sa
      drogie $40-$50 CAD, ale jak bys musiala skorzystac ze specjalisty lub w naglym
      przypadku pojechac do szpitala to wtedy ceny sa horendalne.
      Dentysta jest platny.
      Z wynajenciem mieszkania nie ma problemu, mozna to zalatwic w ciagu jednego
      dnia. A czasem czesto i przez telefon.
      A z praca? To zalezy czego sie szuka. Sa zawody, ze znajduje sie w ciagu
      jednego dnia, a mozna szukac tez pol roku.

Pozdr.
      • aga_rn Re: Do mam z Toronto 22.10.03, 15:42
        ma.pi napisała:

> Z wynajenciem mieszkania nie ma problemu, mozna to zalatwic w ciagu jednego
        > dnia. A czasem czesto i przez telefon.

Hihihi, no to moze w Toronto jest tak latwo, bo ja ostatnio wynajmowalam
        mieszkanie w Newmarket, i musialam:
        1. wypelnic aplikacje (lacznie z referencjami, i przynajmniej do jednej osoby
        dzwoniono)
        2. dostarczyc listy z pracy o zatrudnieniu/zarobkach
        3. Robiono tez credit - check
        4. Tzw. first and last rent musialam zaplacic dajac "certified cheque (noc
        innego nie wchodzilo w gre)
        Jak dla mnie - latwiej dom kupic nic wynajac LOL
        W wielu miejscach chca aby podpisac conajmniej roczny lease, a jezeli wynajmuje
        sie month-to-month to rent jest drozszy.
        Ale moze to dlatego ze prowincja smile
        Ma.pi masz super pamiec, ja w ogole nie pamietalam ze przeciez trzeba isc, i po
        Health Card, i po SIN. A powiedz mi, dlaczego ja, przyjezdzajac z "landed
        immigrant" do meza, mialam OHIP od razu, tzn. nie musialam czekac 3 miesiecy ?
        Monika, pytaj co jeszcze chcesz wiedziec, chociaz ja to prowincjuszka jestem, i
        w Toronto nie myieszkam juz od lat wink
        Pozdrowienia,
        Agnieszka

> A z praca? To zalezy czego sie szuka. Sa zawody, ze znajduje sie w ciagu
        > jednego dnia, a mozna szukac tez pol roku.
        >
        > Pozdr.
        • ma.pi Re: Do mam z Toronto - do AgiNR 22.10.03, 17:38
          Z tym wynajmowaniem mieszkan to jest roznie. Duzo zalezy od ciecia i od
          wlasciciela. Ty zapewne piszesz o wynajeciu w bloku apartamentowym. Fakt tam
          czesto sprawdzaja to wszystko o czym piszesz. Inaczej to wyglada jak
          wynajmujesz prywatnie w domku. Ale tu tez moga sprawdzac. To zalezy jak sie
          trafi.
          W ostatnim miejscu gdzie mieszkalam to superintendentami byli Jugoslowianie i u
          nich wlasnie zomkowie co przyjezdzali swiezo do Kanday wlasnie telefonicznie
          przed przyjazdem rezerwowali sobie mieszkanie. Pewnie musial ich ktos polecac,
          bo skad mieliby numer telefonu.

A co do Health Card to ponizej skopiowalam z rzadowej strony.
          Ja juz nie pamietam czy czekalam na kartke czy nie, bo to bylo dawno temu.
          Teraz sie czeka.
          A wogule to polecam strone rzadowa dla Ontario
          www.gov.on.ca/MBS/english/index.html
          Mozna tam znalezc odpowiedz na wiele pytan.

Pozdr

To pytanie ponizej jest na temat Health Card

Am I eligible for OHIP right away or do I have to wait ?

There may be a three-month waiting period for your OHIP coverage.

If you are a newcomer to Ontario, or a former resident returning here to live
          after being out of the country for more than seven months, the waiting period
          begins on the date you establish or re-establish residence in Ontario. You are
          also required to be present in Ontario for 153 days of the first 183 days
          following the date of application for Ontario health coverage.

If you are an eligible resident moving to Ontario from another part of Canada,
          your former province's health insurance will cover you for up to three months.

If you are not covered by another province or territory's health insurance, it
          is important to buy private health insurance to cover you until you receive
          your Ontario health coverage.

• ma.pi Re: Do mam z Toronto 22.10.03, 14:50
      Ach i jeszcze zwiazane z praca. Zaraz po przyjezdzie musisz zlozyc podanie o
      SIN, bo bez tego to Cie do pracy nie przyjma. No chyba, ze na czarno, za
      gotowke, ale wtedy stawki mniejsze.

Pozdr.
    • monikamoni Re: Do mam z Toronto 22.10.03, 17:33
      bardzowam dziekuje.napiszcie cos jeszcze jak wam cos przyjdzie na mysl.
      pozdrawiam
      monika z rodzinka
    • voytek74 Re: Do mam z Toronto 23.10.03, 04:01
      monikamoni napisała:

> witam!
      > bardzo chcialabym sie dowiedziec jak najwiecej praktycznych rzeczy o zyciu w
      > toronto.
      > za kilka miesiecy mamy zamiar przeprowadzic sie do kanady (ze stanow
      > zjednoczonych),mamy 2 malych dzieci,jak jest z opieka lekarska,
      > praca,mieszkaniami itd(cokolwiek wam przyjdzie do glowy).
      > bardzo dziekuje.monika z rodzinka.
      Ja nie mama tylko tata ale moze i ja cos odpowiem smile
      1. Ktos juz Tobie napisal ze na pierwsze trzy miesiace bedzies musiala wykupic
      prywatne ubezpieczenie medyczne. Zgaduje ze dla rodziny 4 osobowej moze to byc
      wydatek rzedu 100-200 dolarow. Ubezpieczenie zdrowotne pokrywa znakomita
      wiekszosc procedur medycznych i wizyt u lekarza. Nie ma czegos takiego jak
      amerykanskie co-payments. Ubezpieczenie nie pokrywa zebow, okularow ani
      lekarstw. To najczesciej pokrywa pracodawca ale nie zawsze. Kanadyjski system
      ubezpieczen medycznych nie jest napewno idealny ale moim zdaniem bije
      amerykanski na glowe
      2. Ciezko komentowac jak jest z praca nie wiedzac jakie macie zawody. Minimalna
      stawka godzinowa w Ontario jest 6.85 co wynosi okolo 1200 za miesiac. Za takie
      pieniadze nie da sie w Toronto wyzyc. Uwazam (i na pewno jest to dyskusyjne) ze
      dla rodziny 4 osobowej potrzeba przynajmniej 2800-3000 po odliczeniu podatkow.
      Suma ta nie zapewni luksusow ale pozwoli na wynajecie ludzkiego mieszkania,
      utrzymanie samochodu itp. Wiele osob zyje za mniej ale co to za zycie smile Jezeli
      macie mozliwosc kupna domu to srednia cena w Toronto wlasnie przekroczyla 300 K
      Ceny wynajmu roznia sie znacznie, glownie w zaleznosci od lokalizacji (jak
      chyba z reszta wszedzie). Najczescie wymagany jest pierwszy i ostatni miesiac.
      Jak sie wyprowadzasz to musza tobie zaplacic oprocentowanie (wysokosc
      wyznaczona prawnie) z twojego depozytu. Czasami sprawdza twoja historie
      kredytowa ale nie zawsze. Jak nie macie kanadyjskiej historii kredytowej to
      moga byc problemy. Mozliwe jest chyba przeniesiennie historii kredytowej ze
      Stanow - polecam do nich zadzwonic i sie dowiedziec. Podpisanie umowy na rok
      wystepuje ale nie wszedzie. Teraz sie ostatnio slyszy ze rynek wynajmu siada i
      ceny spadaja - okolo 2 lat temy to byla z tym tregedia.
      3. Troche cyfr:
      -sredni dochod na rodzine w Toronto jest okolo 58 000
      -bezrobocie kolo 7-8% Kiepska prace (placaca 7-10 dolarow za godzine) mozna
      znalezc pewnie od reki.
      -Bilet miesieczny na autobus i metro okolo 90 dolarow. Ubezpieczenie samochodu,
      jedno z najdrozszych w Kanadzie. W zaleznosci od marki, ale raczej powyzej 150
      miesiecznie
      -place pielegniarek: od 32000 do 70000
      -place nauczycieli: od 35000 do 75000

To troche tak po lebkach i chaotycznie. Pzdr.
      P.S. Dlaczego rozwazacie tylko Toronto?
      • ma.pi Re: Do mam z Toronto - voytek74 23.10.03, 14:29
        Hi, chyba jestes nowa/y na tym forum, bo jakos nie widzialam Twojego nicku.
        Wiec witamy.

Tak chcialam nawiazac do ubezpieczenia samochodu, ze te $150 na miesiac to jest
        jak dla mnie bardzo optymistyczna wersja. Z tego co slysze to ludzie placa o
        wiele wiecej, lacznie ze mna.
        Czy doswiadczenie z USA biora pod uwage przy ubezpieczeniu, bo tego z Polski to
        nie, mimo, ze gdzie niegdzie sie oglaszaja, ze tak. Ale jak sie do nich zadwoni
        to kreca.
        Co do kupna domu, to fakt samo Toronto jest drogie i do tego jeszcze dochodza
        wysokie podatki od nieruchomosci. Ale taniej juz mozna kupic np. w Brampton, a
        w sumie to sie styka z Toronto.

Toronto samo w sobie nie jest tak duze (no zalezy do czego porownywac) ale ma
        sporo miejscowosci podoklejanych dookola, Mississauga, Brampton, Woodbridge,
        Pickering i jeszcze pare. I czasem lepiej jest rozwazyc wlasnie te obzeza do
        zamieszkania.
        Nawet jak sie mieszka poza Toronto to ubezpieczenie na samochod zazwyczaj jest
        tansze niz w Toronto.
        Jezeli mieszka sie poza Toronto to najczesciej z komunikacja miejska jest
        krucho. W Toronto wyglada to o wiele lepiej, szczegolnie jak sie mieszka w
        poblizu stacji metra.
    • monikamoni Re: Do mam z Toronto 28.10.03, 21:17
      witam was bardzo serdecznie i dziekuje za informacje.napisalam troche wiecej o
      nas w liscie do mam z kanady.
      jeszcze raz dziekuje pozdrawiam i czekam na dalsze refleksje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka