Dodaj do ulubionych

A jak sobie radzicie z polskim akcentem?

IP: 157.25.128.* 23.01.02, 14:32
Obserwuj wątek
    • sababa Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? 23.01.02, 19:47
      Mimo nnajciezzych prob nie radze sobie. Podobno statnio mam akcent
      argntynski... Starma sie mowic wyraznie i poprawnie - poprawniej od tubylcow...
      • mister1 Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? 23.01.02, 22:24
        a ile czasu jestes w Argentynie (mialem nawiasem mowiac wuja w Buenos,mam
        jeszcze kuzynow,ale ich nigdy nie widzialem)?
        mieszkam w Nl od bardzo dawna ,przyjechalem tu jak mialem 19 lat,ale zadnych
        klopotow z polskim akcentem nie mam.
    • Gość: Mineta Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? IP: 205.189.176.* 23.01.02, 19:58
      Mieszkam w Toronto ; miescie w ktorym mieszka 248 narodowosci .Ponad polowa mieszkancow Toronto nie
      urodzila sie w Kanadzie .Jest to miasto wspaniale dla emigranta .Co rusz slyszy sie jezyk polski , chinski
      portugalski ,grecki i inne.Tu nie tak jak np. w NIemczech trzxeba sie kryc ze swoim jezykiem na ulicy .
      tu jest naprawde wolnosc .Tak naprawde to nikt do akcentu wagi w Polnocnej Ameryce nie
      przywiazuje.Wystarczy , ze mowi sie poprawnie ; to nie Europa .
      • Gość: Realista Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? IP: *.il.us.prserv.net 23.01.02, 21:55
        Gość portalu: Mineta napisał(a):

> Mieszkam w Toronto ; miescie w ktorym mieszka 248 narodowosci .Ponad polowa mie
        > szkancow Toronto nie
        > urodzila sie w Kanadzie .Jest to miasto wspaniale dla emigranta .Co rusz slyszy
        > sie jezyk polski , chinski
        > portugalski ,grecki i inne.Tu nie tak jak np. w NIemczech trzxeba sie kryc ze s
        > woim jezykiem na ulicy .
        > tu jest naprawde wolnosc .Tak naprawde to nikt do akcentu wagi w Polnocnej Ame
        > ryce nie
        > przywiazuje.Wystarczy , ze mowi sie poprawnie ; to nie Europa.

*** Prawda!

• Gość: N Re: Realista IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.02, 22:16
          Read,try to understand and do not say nonsense:

...Accent or Stress (language), in language, special stress emphasis or
          relative force or loudness given to one syllable of a word, thereby making
          that syllable more prominent than the others. The strongest accent is called
          primary stress;...
    • Gość: Tula Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? IP: *.daxnet.no 23.01.02, 23:42
      Mieszkam od wielu lat w Norwegi. Polskiego akcentu nigdy sie nie wstydzilam i
      nie porobowalam pozbyc. Sam po latach mowienia po norwesku "zlagodnial".
      Nigdy nie byl dla mnie problemem.

Pozdrawiam t

• Gość: Mineta Do Tuli IP: 199.71.64.* 23.01.02, 23:56
        W latach siedemdziesiatych i ostatni raz w 1981 roku bywalem w Norwegii .Tam mialem ciotke zakonnice
        od 1939 roku .Za kazdym pobytem pracowalem i zwiedzalem Norwegie .W 1981 roku poprosilem o azyl i po 3
        miesiacach przed samym stanem wojennym wrocilem do Polski .Mam w Norwegii wielu znajomych - Oslo i okolice
        Mam z Norwegia zwiazane mile wspomnienia , ale nie zaluje ze mieszkam w Kanadzie poniewaz mam punkt
        odniesienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka