sababa Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? 23.01.02, 19:47 Mimo nnajciezzych prob nie radze sobie. Podobno statnio mam akcent argntynski... Starma sie mowic wyraznie i poprawnie - poprawniej od tubylcow... Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? 23.01.02, 22:24 a ile czasu jestes w Argentynie (mialem nawiasem mowiac wuja w Buenos,mam jeszcze kuzynow,ale ich nigdy nie widzialem)? mieszkam w Nl od bardzo dawna ,przyjechalem tu jak mialem 19 lat,ale zadnych klopotow z polskim akcentem nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mineta Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? IP: 205.189.176.* 23.01.02, 19:58 Mieszkam w Toronto ; miescie w ktorym mieszka 248 narodowosci .Ponad polowa mieszkancow Toronto nie urodzila sie w Kanadzie .Jest to miasto wspaniale dla emigranta .Co rusz slyszy sie jezyk polski , chinski portugalski ,grecki i inne.Tu nie tak jak np. w NIemczech trzxeba sie kryc ze swoim jezykiem na ulicy . tu jest naprawde wolnosc .Tak naprawde to nikt do akcentu wagi w Polnocnej Ameryce nie przywiazuje.Wystarczy , ze mowi sie poprawnie ; to nie Europa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? IP: *.il.us.prserv.net 23.01.02, 21:55 Gość portalu: Mineta napisał(a): > Mieszkam w Toronto ; miescie w ktorym mieszka 248 narodowosci .Ponad polowa mie > szkancow Toronto nie > urodzila sie w Kanadzie .Jest to miasto wspaniale dla emigranta .Co rusz slyszy > sie jezyk polski , chinski > portugalski ,grecki i inne.Tu nie tak jak np. w NIemczech trzxeba sie kryc ze s > woim jezykiem na ulicy . > tu jest naprawde wolnosc .Tak naprawde to nikt do akcentu wagi w Polnocnej Ame > ryce nie > przywiazuje.Wystarczy , ze mowi sie poprawnie ; to nie Europa. *** Prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N Re: Realista IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.01.02, 22:16 Read,try to understand and do not say nonsense: ...Accent or Stress (language), in language, special stress emphasis or relative force or loudness given to one syllable of a word, thereby making that syllable more prominent than the others. The strongest accent is called primary stress;... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tula Re: A jak sobie radzicie z polskim akcentem? IP: *.daxnet.no 23.01.02, 23:42 Mieszkam od wielu lat w Norwegi. Polskiego akcentu nigdy sie nie wstydzilam i nie porobowalam pozbyc. Sam po latach mowienia po norwesku "zlagodnial". Nigdy nie byl dla mnie problemem. Pozdrawiam t Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mineta Do Tuli IP: 199.71.64.* 23.01.02, 23:56 W latach siedemdziesiatych i ostatni raz w 1981 roku bywalem w Norwegii .Tam mialem ciotke zakonnice od 1939 roku .Za kazdym pobytem pracowalem i zwiedzalem Norwegie .W 1981 roku poprosilem o azyl i po 3 miesiacach przed samym stanem wojennym wrocilem do Polski .Mam w Norwegii wielu znajomych - Oslo i okolice Mam z Norwegia zwiazane mile wspomnienia , ale nie zaluje ze mieszkam w Kanadzie poniewaz mam punkt odniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś