4-bloo 07.04.09, 10:47 fajnie ze jest tam was duzo i jak czytam to mam wrazenie ze mieszkam na totalnym odludziu. moze ktos mieszka bardziej na polnocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orzeszka.dk Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 07.04.09, 14:26 Witam z Jutlandii, nie z samej polnocy ale z czesci srodkowej Odpowiedz Link Zgłoś
4-bloo Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 08.04.09, 11:42 ale to chyba nie calkiem blisko mieszkamy sobie w portowym miasteczku frederikshavn z 3 dzieciaczkow jak bys chciala popisac czasem to super. dorota Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 09.04.09, 21:13 To tylko nieco ponad 100km od nas Do niedawna mialam kolo Frederikshavn kolezanke, ale niestety przeprowadzila sie duzo bardziej na poludnie. Jak dlugo mieszkacie we Frederikshavn? Pozdrawiam. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
4-bloo Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 10.04.09, 09:06 tez dorota? fajnie mezus juz ponad rok ja od grudnia zeszlego roku na razie jestem na niekonczacych sie wakacjach zmienilam tylko kraj hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 18.04.09, 22:09 Tez Dorota Ciekawa jestem czy zetknelas sie juz z Dunczykami, ktorzy mieli problem z poprawna wymowa imienia. Zawsze bylam przekonana, ze Dorota to w miare proste imie dla obcokrajowcow, ale Dunczycy maja z nim czesto problem W jakim wieku sa twoje dzieci? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
4-bloo Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 20.04.09, 10:39 wiesz co jeszcze nie w sumie to nie mam kontaktu z ludzmi znaczy nie pracuje jestesmy tu bo maz pracuje i sytuacja nas zmusila do przeprowadzki z polski. mamy 3 dzieciakow zuzia 3 lata, zosia 2 lata i sebek 6 m-cy a ty czy sie zajmujesz? dlugo juz mieszkasz tu? Odpowiedz Link Zgłoś
iwon-a79 Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 23.04.09, 17:53 hej mam pytanko jak sie mieszka w dani polakom bo zastanawiam się czy nie dołączyc do męża z dzieckiem jacy są duńczycy przyjazni?no i nieznam języka Odpowiedz Link Zgłoś
majjeczka77 Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 25.04.09, 21:54 z moich obserwacji wynika, ze dunczycy sa spoko.bardzo sympatycznie odnosza sie do dzieci i do mam z dziecmi. sa nacjonalistami ale w dobrym tego slowa znaczeniu.mnie sie bardzo podoba a jesli chodzi o jezyk swietnie mowia po angielsku i nie przeszkadza im ze ktos wiecej czaruje niz mowi jak dla mnie wielki + napisz gdzie ewentualnie sie przenosisz moze niedaleko mnie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwon-a79 Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 27.04.09, 10:25 jeszcze się zastanawiam czy wyjechac troche się boie bo muj synek ma 4 miesiące i wrazie choroby to jak się dogadam a no i musimy znaleśc mieszkanie w okolicy arhus a z drugiej strony bardzo chciałam byc z mężem całom rodziną razem.Napisz mi coś jeszcze o dani ich zwyczajach.POZDRAWIM))) Odpowiedz Link Zgłoś
majjeczka77 Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 27.04.09, 15:19 ja przyjechalam do meza jak nasz synek mial 2 miesiace podroz samochodem zniosl swietnie zreszta jak nasze starsze dzieci dwu i trzy latki najgorzej bylo z pieskiem ale jakos dalismy rade bardzo sie ciesze z tej decyzji. dla mnie nic sie nie zmienilo w porownaniu z polska slyszalam ze dunczycy sa uprzedzeni do polakow ale ja sie nie spotkalam z czyms taki wrecz przeciwnie bardzo mili pomocni super. mieszkam w frederikshavn i bardzo mi sie podoba jak twoj maz mieszka i pracuje w danii to nie powinien miec problemu z wynajeciem mieszkania. a jesli chodzi o zwyczaje to nie sa katolikami tylko ewangelistami w wiekszosci ale polskie koscioly sa w arhus tez wiec spoko a ludzie jak ludzie wszedzie tacy sami jedni mili a inni nie tych ostatnich nie spotkalam tu poza polakami ale decyzja nalezy do was pamietaj ze jednak jest kryzys chyba ze twoj maz ma stala prace to wtedy nie widze problemu tylko zalatw dowod dla maluszka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 05.05.09, 19:44 Witam! Środkowa Jutlandia się kłania Również chętnie nawiążę jakieś kontakty,bo znudzona już jestem niemiłosiernie..Mieszkam tu prawie od roku, przeszłam prawdziwy "chrzest bojowy" z załatwianiem kolejno wszystkiego.. A mój synek ma 5 lat, chodzi do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
majjeczka77 Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 07.05.09, 20:29 fajnie witam serdecznie po wpisach widze ze wszyscy nasi rodacy silna grupa jednak w stolicy dzialaja Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 07.05.09, 20:46 Ale nie da się ukryć, że nie wszyscy w stolicy mieszkają,a z Jutlandii na Zelandię jest jednak bardzo daleko. A ja się czuję osamotniona tutaj- tak jakby Polaków w okolicy zupełnie nie było.. A może jakieś spotkanie zmontujemy z czasem..? Odpowiedz Link Zgłoś
majjeczka77 Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 08.05.09, 10:30 ja bardzo chetnie tylko niestety maz ma taka prace ze czesto wyjezdza a my tu sami siedzimy. a jakim miasteczku mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 09.05.09, 17:16 Z Towjej miejscowości w okolice Aarhus to jednak daleko, zwłaszcza z tak malutkim dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 09.05.09, 22:40 alicjann napisała: > Witam! > Środkowa Jutlandia się kłania Witaj, ja tez mieszkam w srodkowej czesci > Również chętnie nawiążę jakieś kontakty,bo znudzona już jestem > niemiłosiernie..Mieszkam tu prawie od roku, przeszłam > prawdziwy "chrzest bojowy" z załatwianiem kolejno wszystkiego.. > A mój synek ma 5 lat, chodzi do przedszkola. Moja corcia ma 3,5 roku i zaczela wlasnie chodzic do przedszkola. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 14.08.09, 18:20 Niby nie duży kraj, a jednak za daleko ode mnie.. Do Aarhus jest bardzo daleko.. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: 4-bloo = majjeczka77 ? 11.05.09, 10:21 Orzeszko, to dzieci w miarę podobnym wieku mamy A skąd Ty piszesz..? Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk alicjann 11.05.09, 21:30 alicjann napisała: > Orzeszko, to dzieci w miarę podobnym wieku mamy Zgadza sie Moja corcia chodzi do zintegrowanego wiekowo przedszkola i swietnie bawi sie i z dwulatkami, i z pieciolatkami. Niesmowite jak dzieciaki w tak roznym wieku potrafia znalezc wspolny jezyk i dobrze sie bawic. > A skąd Ty piszesz..? Moja pozycja to ok.60km na polnoc od Århus Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: alicjann 11.05.09, 21:49 Czyli mamy do siebie jakieś 100km. Nie tak daleko autostradą, tudzież pociągiem, przy dużych chęciach A najłatwiej- w Aarhus Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaoj Re: alicjann 12.05.09, 11:27 Witam Panie, Ja wybieram się do Skjern może jest ktoś z tej okolicy. Mam dzieci w wieku 8 i 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: alicjann 12.05.09, 19:19 alicjann napisała: > Czyli mamy do siebie jakieś 100km. Nie tak daleko autostradą, > tudzież pociągiem, przy dużych chęciach A najłatwiej- w Aarhus To bliziutko Ja codziennie jezdze do Århus, bo moja corcia chodzi tam do przedszkola, wiec do jazdy jestesmy przyzwyczajone. A Ty gdzie mieszkasz? Jak daleko od Århus? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: alicjann 15.05.09, 09:43 To wspaniale ! Mam niedaleko, jakieś 45 km, dzisiaj jadę w sprawie pracy Trzymajcie kciuki! Liczę na to,że się szybciutko spotkamy- a mój synek będzie zachwycony )) Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: alicjann 15.05.09, 20:11 Trzymam kciuki. Daj znac jak poszlo. A spotkanko musimy wkrotce zorganizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: alicjann 18.05.09, 20:01 Wygląda na to, że poszło pomyślnie- mam się umówić na dzień próbny Muszę jeszcze omówić sprawę z mężem Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: alicjann 23.05.09, 15:45 Gratulacje! A co powiesz na spotkanko w przyszly weekend? Dnia Dziecka tutaj sie co prawda nie obchodzi, ale nasze dzieciaki mialyby mily prezent. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: alicjann 24.05.09, 00:23 Wstępnie jestem "za", niemniej jednak jest to dłuższy weekend w Danii i zastanawiamy się nad wypadem w rodzinne strony... Jeśli tak będzie, to z wielką chęcią spotkamy się po powrocie.. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: alicjann 25.05.09, 21:50 Ok, nam pasuje Masz moze skype'a? Ja rzadko wchodze na forum, wiec na skypie kontakt bylby latwiejszy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: alicjann 25.05.09, 22:55 Skype'a nie mam, ale za to GG. Rzeczywiście, mnie też ułatwiłoby to kontakt, jeśli oczywiście macie ten komunikator..? Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: alicjann 26.05.09, 21:46 A ja GG nie mam. Czyli pozostaje nam na razie forum Jakos damy rade Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 01.06.09, 10:27 Cześć, chciałam się przypomnieć- na weekend wracamy- możemy więc umówić się w "tygodniu". Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 02.06.09, 09:55 Witaj, witaj. Jak sie udala wyprawa? Jesli mielibyscie ochote na spotkanko w tym tygodniu, to nam pasuje np. piatek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 03.06.09, 08:31 W piątek jeszcze nas nie będzie. Ochotę mamy, ale musimy ciut zaczekać Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 08.06.09, 10:02 Wracamy )) Uff, nareszcie;D Jeśli więc nie macie bliższych planów na ten lub przyszły tydzień, daj znać- chętnie się spotkamy! Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 08.06.09, 21:55 Witajcie zatem ponownie w Danii My tez chetnie sie spotkamy. Co powiecie na piatek? Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 12.06.09, 19:47 Heh, piątek właśnie minął.. Ale następny- bardzo chętnie Odpowiedz Link Zgłoś
orzeszka.dk Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 16.06.09, 21:16 Piatek dla nas ok. Wyslalam Tobie maila na poczte gazetowa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majjeczka77 Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 19.06.09, 21:57 sluchajcie wiecie moze czy i gdzie mozna kupic nestle sinlac tu w danii? bardzo prosze o pomoc i gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 21.06.09, 23:18 Orzeszko, dziękuję , odpisałam właśnie na "Gazetowej" poczcie. pa ! Odpowiedz Link Zgłoś
alicjann Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 12.08.09, 21:45 Coś to forum przymarło w trakcie wakacji.. Hop-hop.. Jest tu kto...? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaoj Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 22.06.09, 11:09 Puk puk a może są tutaj jakieś mamuśki z zachodniego wybrzeża ? ))) Odpowiedz Link Zgłoś
majjeczka77 Re: mamuski z danii ale nie kopenhaga :) 13.08.09, 14:20 z zachodniego wybrzeza czyli skad?? jesli dobrze patrze to ja na wschodzie mieszkam a to nie duzy kraj Odpowiedz Link Zgłoś