Gość: Aron IP: 145.4.198.* 01.02.02, 10:27 dzis nasz Izrael - a jutro caly swiat ))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mister1 Re: Jestem dumny z Izraela 01.02.02, 11:26 to bardzo ladnie ze jestes dumny z I.,ale z tym calym swiatem to nie przesadzaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avocado Re: Jestem dumny z Izraela IP: 152.79.93.* 01.02.02, 11:42 mister1 napisał(a): > to bardzo ladnie ze jestes dumny z I.,ale z tym calym swiatem to nie przesadzaj Aron prawdopodobnie pomylil madre ksiegi i zamiast Talmudu czyta Meine Kampf. Stad ta duma. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Jestem dumny z Izraela 01.02.02, 11:44 Heute Deutschland und Morgen ganze Welt - mialem podobne skojarzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
andre1 Re: Jestem dumny z Izraela 01.02.02, 12:58 Meine Kampf to juz chyba literatura obowiazkowa w Izraelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avocado Re: Jestem dumny z Izraela IP: 152.79.93.* 01.02.02, 13:27 andre1 napisał(a): > Meine Kampf to juz chyba literatura obowiazkowa w Izraelu. Jak by sie przyjrzec temu krajowi , ktory nie ma konstytucji to metody blitzkriegu te same. Obszar Gazy , ktory jest najbardziej zageszczonym miejscem na swiecie przypomina calkiem Getto Warszawskie czy Lodzkie z II Wojny swiatowej woko ktorego wyrastaja wille pilnujacych getta. Takich doswiadzczen "narod wybrany " nie nabyl od Polakow. Ciekawe kiedy zaczna budowac krematoria? Odpowiedz Link Zgłoś
karelia szabas 01.02.02, 13:17 a moze bysmy zapalili szabasowe swiece, postawili na stole karpia po zydowsku , wodeczka zydowska , swiecona przez rabina podlali, slodka chalka zaksili i milo spedzili ten czas , ktory tak nieublaganie mija i Zydowi i Polakowi... wasza Rachela Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: szabas 01.02.02, 13:30 w Izraelu trudno znalesc knajpe gdzie nakarmia karpikiem po zydowsku,poleja sliwowicy paschalnej pod watrobke na zimno z cebula. Zydzi izraelscy konsumuja miejscowe,dosyc paskudne zarcie dokladnie takie jak arabi.. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Mister1 01.02.02, 14:01 Zrobilo mi sie slabo gdy przeczytalem, ze Zydzi w Izraelu nie maja wielu miejsc gdzie mozna zjesc te "tradycycjne zydowskie jedzonko" rodem ze starego kraju. Arabskie jedzonko jest dosyc paskudne zmojego punktu jedzenia, a wrecz niejadalne, jak pomysle o ich metodach osobistej higieny. Tzn. te historie bojowe, ze piloci w Izrael Airforce w 68 roku mowili w jezyku polskim, zeby nie marnowac czasu na jakies tam szyfrowanie gdy lali Arabow (nie mowiacych po polsku), sa wyssane z 21go palca. Jak rowniez, bajka pewnie tez jest, ze w Knessecie nie tak dawno mowiliby by tylko po polsku, gdyby nie taki jeden ortodoksyjny bez talentu lingwistycznego. Ale teraz chcialby cie zapytac i wszystkich innych tez, moze pomoga. Chcialem poczytac Talmud ale okazuje sie, ze kogolkolwiek nie zapytalem to kazdy robil glupie miny, ze tego nie ma co czytac, a jest tam ponoc kilka niezlych kawalkow. Koran np. nie wolno wziac infidelowi do reki, a mimo to ksiega koranu jest wszedzie dostepna, nawet po esperancku. Wczoraj przy wyjsciu ze sklepu zostalem zapytany przez koreanke czy jestem chrzescijaninem. Dalem natychmiast counteroffer $20 i zaproszenie na tylne siedzenie obok zaparkowanego samochodu. Odpowiedziala, ze to za malo. To rozumiem. Babka interesu A talmud, nie. Strony internetowe jakies takie zablokowane. A jak ktos cos ma to kosztuje to wiekszy szmal. No wiec gdzie ten talmud mozna podejrzec??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avocado Re: Mister1 IP: 152.79.93.* 01.02.02, 14:28 drapieznik napisał(a): > Tzn. te historie bojowe, ze piloci w Izrael Airforce w 68 roku mowili w jezyku > polskim, zeby nie marnowac czasu na jakies tam szyfrowanie gdy lali Arabow (nie > > mowiacych po polsku), sa wyssane z 21go palca. > To moze nie z palca tylko z filmu pt. Bitwa o Anglie. Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Avocado 01.02.02, 18:36 Dzieki! Wreszcie wiem skad to pochodzi. O dostepie do Talmudu nie wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avocado Re: Avocado IP: *.we.mediaone.net 02.02.02, 11:39 drapieznik napisał(a): > Dzieki! Wreszcie wiem skad to pochodzi. O dostepie do Talmudu nie wiesz? The Talmud is Judaism's holiest book (actually a collection of books). Its authority takes precedence over the Old Testament in Judaism. Evidence of this may be found in the Talmud itself, Erubin 21b (Soncino edition): "My son, be more careful in the observance of the words of the Scribes than in the words of the Torah (Old Testament)." Probowalem znalezc cos w polskim jezyku na ten temat ale narazie bezskutecznie. Bardzo duzo jest publikacji w jezyku angielskim , ze wzgledu na to , ze wielu uwaza Talmud za bardzo rasistowski w stosunku do nie Zydow. Opozycjonisci interpretuja niektore wersety , ze Gentiles czy Goy w talmudzie sa traktowni jak nie kudzie tylko jak zwierzeta. Wykorzystywal to nawet Goebels w swojej propagandzie przeciwko Zydom. Jezeli znajde co po polsku to podesle strone. Strona angielska na temat Talmudu z licznymi interpretecjami wersetow. www.angelfire.com/mt/talmud/ Odpowiedz Link Zgłoś
drapieznik Re: Avocado 03.02.02, 00:45 Po angielsu jest w porzadku. Jestesmy na tym samym ISP (comcast). Zaznaczylem do czytania. Serdeczne dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :( Re: szabas IP: *.qc.sympatico.ca 02.02.02, 16:25 mister1 napisał(a): > w Izraelu trudno znalesc knajpe gdzie nakarmia karpikiem po zydowsku,poleja > sliwowicy paschalnej pod watrobke na zimno z cebula. > Zydzi izraelscy konsumuja miejscowe,dosyc paskudne zarcie dokladnie takie > jak arabi.. Arabowie, przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
normalna Re: szabas 03.02.02, 00:17 mister1 napisał(a): > w Izraelu trudno znalesc knajpe gdzie nakarmia karpikiem po zydowsku,poleja > sliwowicy paschalnej pod watrobke na zimno z cebula. > Zydzi izraelscy konsumuja miejscowe,dosyc paskudne zarcie dokladnie takie > jak arabi.. A czy jadles ,,arabskie jedzenie''? Kuchnia arabska jest bardzo bogata, wyrafinowana i ceniona na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: szabas 04.02.02, 14:55 kuchnia arabska jest wyjatkowo obrzydliwa - zwlaszcza cous-cous nie nadaje sie do spozycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avocado Re: szabas IP: 152.79.93.* 01.02.02, 13:31 karelia napisał(a): > a moze bysmy zapalili szabasowe swiece, postawili na stole karpia po zydowsku , > > wodeczka zydowska , swiecona przez rabina podlali, slodka chalka zaksili i milo > > spedzili ten czas , ktory tak nieublaganie mija i Zydowi i Polakowi... > wasza Rachela I jeszcze by pasowalo , zeby to wszysko pokropil wielebny. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: szabas 01.02.02, 13:47 najprosciej chyba isc do zydowskiej knajpy na warszawskiej Starowce. Zarcie przyzwoite,dwa kroki do domu i niewielka szansa ze cos wybuchnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artysta Re: szabas IP: 192.168.6.* 01.02.02, 15:14 > niewielka szansa ze cos wybuchnie... Skad ta pewnosc ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Re: szabas IP: *.uc.nombres.ttd.es 01.02.02, 16:15 A gdyba tak porozmawiac w zrozumieniu i poszanowaniu zdania przedmowcy-nie przenoscie tego co zatruwa takie fora jak "kraj i informacje dnia" PS koszerna sliwowica mniam mniam,kiedys byla w sklepach i sp Pewexie.Czy jeszcze jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma -sliwowica dla Ciebie IP: *.ppp.get2net.dk 01.02.02, 19:33 Gość portalu: Don napisał(a): > A gdyba tak porozmawiac w zrozumieniu i poszanowaniu zdania przedmowcy-nie > przenoscie tego co zatruwa takie fora jak "kraj i informacje dnia" PS koszerna > > sliwowica mniam mniam,kiedys byla w sklepach i sp Pewexie.Czy jeszcze jest? Don-mam serbska- koszerna sliwowice w okraglej ladnej butelce-navip slivovitz produkowana na eksport do Ameryki.saiad mi ja przywiozl z wakacjii w Belgradzie- serdecznie Cie zapraszam do sprobowania.pozdrawiam-selma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: Jestem dumny z Izraela IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.02.02, 17:39 Koszernej sliwowicy nie widzialem w polskich sklepach,ale napewno jest w czeskiej Pradze 1,5 litrowa butelka kosztuje 1.500 koron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Avocado Re: Jestem dumny z Izraela IP: *.we.mediaone.net 02.02.02, 23:17 Gość portalu: goldi napisał(a): > Koszernej sliwowicy nie widzialem w polskich sklepach,ale napewno jest w > czeskiej Pradze 1,5 litrowa butelka kosztuje 1.500 koron A czym sie sie rozni koszerna sliwowica od niekoszernej? Czy to nie to samo tylko z ta roznica , ze za koszerna sie placi drozej? Odpowiedz Link Zgłoś
karelia szabas 01.02.02, 22:26 Don Mosze wloz mycke na glowe, zakrec pejsa , ja przyczesze peruke ruda i tak siadziemy do szbasowej kolacji. Sasiadka gojka zapali swiece w siedmioramiennej menorze, ty przeczytasz jakis kawalek z Talmudu, zaspiewasz cos po hebrajsku. A te bajgiele sama upieklam...jeszcze karpika z rodzynkami? Prosze bardzo! I ta kosher slivovitz... Twoja Rachela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: szabas IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 01.02.02, 23:57 oooo to moze i ja sie zlapie na wkupne beda bialis- to takie pycha buly z cebula albo czosnkiem, ryba faszerowana, troche golabkow z kasza, jakies pastrami , zapijemy pejsachowka,.. ech co za szabes :)))) aniutek vel srulcie ps. karelia tylko pamietaj- spodnica ma byc za kolano kobito !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: szabas 02.02.02, 00:04 aniutek, co mi tu pierniczysz , pastrami???? to taka szinka ze swini? czys ty sfiksowala??? zawsze wiedzialam zes takie mysigine , ja jem tylko kosher , jakims bajgiele nie pogardze, ale swinina??? a tfuuuuu Rachel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: szabas IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 02.02.02, 00:10 ajwaj Karelia , us / z kreseczka/ pastrami toz to czysta wolowina gdziez tam, swininy nie tykam , aj .......... a jak bajgele - nie przypalone??? Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: szabas 02.02.02, 00:19 wolowina mowisz? a moze szalona wolowina? takiej tez nie jadam. Niwe przypalone, bajgiele z cebulka.Do tego sledz z beczki , a wszystko podlane Kosher Vodka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: szabas IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 02.02.02, 00:23 bravo :) to lubie ! a czy cebuli aby dosc??? no to jak mawiaja tubylcy - cheers czyli chlup w ten glupi dziub ::)))))) oj oj oj ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: szabas IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 15:03 Zawsze byłem za tym aby Izrael istniał jako samodzielne Państwo, niestety od dłuższego czasu mam inne myśli, rajdy wojsk izraelskich po ziemiach palestyńskich wzbudza moją agresję wobec Żydów. Niestety tłumaczenie że Izrael tylko się broni przed "terrorystami" nie trafia do mnie. Przecież było powstanie w getcie warszawskim przed kim się Żydzi bronili, przed najeźdzą tak samo Palestyńczycy bronią się, ale w oczach Izraela wszyscy Palestyńczycy to terroryści, dlatego trzeba ich zlikwidować. Każdy polityk żydowski mówi o tym jak to Izrael dąży do pokoju, dlaczego więc nie chce oddać okupowanych ziem, zgodzić się na samoistnienie Państwa Palestyńskiego. Mam nadzieję że kiedyś to nastąpi (w niedalekiej przyszłości) i nie da nic Żydom Ameryka, Arabowie kiedyś się porozumieją ze sobą i w......ą Żydkom aż im w pięty pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: getto warszawskie 06.02.02, 15:39 w powstaniu w getcie walczylo wszystkiego stu kilkunastu zydow - reszta nie miala ochoty sie bronic niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapetj Re: getto warszawskie IP: 192.168.2.* 07.02.02, 13:07 niestety reszta (polacy) nie miala zamiaru nic robic poza placzem na spalanym "bogactwem" zydowskim. i tak, wyglada na to, jest do dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysz Re: getto warszawskie IP: *.ab.hsia.telus.net 07.02.02, 16:38 A czy Izrael nie ma swojego forum?. Odpowiedz Link Zgłoś