karelia 24.12.03, 17:53 Juz po kolacji. Postnej!! Sluchamy koled, ktore spiewaja chlopcy pod dyrekcja Stefana Stuligrosza. Moja koleda nr 1 jest "Bog sie rodzi" . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ertes Re: Ranking koled 24.12.03, 18:02 Po kolacji o 6-tej? O ktorej wy w tej szwecji chodzicie spac? O 8-mej? Idz na pasterke. Albo strzel sobie setuchne pod sledzika. Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Re: Ranking koled 24.12.03, 18:17 Ty to jeszcze wszystko masz przed soba. U Was chyba poludnie? Czy jest cos w rodzaju tradycji amerykanskich Swiat? Wiem tylko ze sie je taka szynke naszpokowana gozdzikami i je do tego obskurne slodkie ziemniaki (bylam raz niestety zaproszona u Amerykanow). Domyslam sie, ze Wy - z Polski, obchodzcie po polsku. Ale inni? Ameryka to przeciez zlepek röznych narodowosci. Napisz cos o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Ranking koled 24.12.03, 18:24 U nas zaczyna sie kolacje o godzinie 16. Jak sie amerykanski Kaczor Donald skonczy. Co do %%% to juz jestem po malej whisky + jakis koniak. Ale jestem spiacaaa po nocnym ogladaniu "Przeminelo z wiatrem". Chyba nad ranem sie skonczylo. A moze wczytam sie w prezenty? Jakei te albumy piekne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Ranking koled 24.12.03, 18:28 Slodkie ziemniaki sa jak sie zostawi na mrozie. W Pomrocznej bylo to normalne w zimie. Nie slyszalem o szynce z gozdzikami. Tutaj chyba tradycyjnie sie wtrabia indyka ale dopiero jutro. I jutro tez sie rozdaje prezenty. A u mnie bigos zrobiony a moja gruba zona zrobila barszcz i krokiety. Ciasto kupione wloskie, taka wloska babka. A u mnie dopiero 9:30 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Ranking koled 24.12.03, 18:31 natomniast inne koledy ktore lubie to: no wlasnie, jakies inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Ranking koled 24.12.03, 18:35 Basia, u nas jest szynka z gozdzikami. Najpierw sie szynke gotuje, pozniej griluje/zapieka taka obsmarowana grilowym-szynkowym mazidlem( zoltko, miod, musztarda, bulka tarta- wymieszac, obsmarowac szynke przed zapieczeniem) tluszczyk na szynce nacina sie na krzyz i wtyka gozdziki w szynke. Taka dekoracja swiateczna szynki. Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Tytul 24.12.03, 18:40 Karelia zostajesz mianowana Pierwsza Kucharka Foruma. Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Ranking koled 24.12.03, 18:30 Nie ma to jak frikadellen na kolacje ehehe Odpowiedz Link Zgłoś
basia553 Ertes, 24.12.03, 18:47 nie oszukuj z czasem (jest u Ciebie poludnie!)i nie nazywaj zony po imieniu ) Dokladnie taka szynke jak opisuje Karelia zaserwowali nam znajomi amerykanscy ktörzy normalnie sa z "Ylynoj", ale byli pare lat w Europie. A te ziemniaki to gdzies z pld. Ameryki. Bylam wtedy szczesliwa, jak wröcilismy do domu i moglam cos porzadnego wtrzonchnonc. Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Bataty 24.12.03, 18:57 Bataty to byly prosze moich drogich pan. Karelia zawiodlem sie bo jako Pierwsza Kuchara Foruma powinnas to wiedziec. Batat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak, (Ipomoea batatas), roślina uprawna z rodziny powojowatych, pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiana w całej strefie międzyzwrotnikowej z uwagi na jadalne, bogate w skrobię i cukier bulwy korzeniowe (do 3 kg wagi), wymaga jednak klimatu wilgotnego. Spożywane surowe, gotowane lub pieczone, przetwarzane są też na mąkę, płatki, sago. Główni producenci: Chiny, Brazylia, Japonia, Indie, USA. Odpowiedz Link Zgłoś
bella-donna Re: YAMS 25.12.03, 14:31 ertes napisał: >Bataty to byly prosze moich drogich pan. >Karelia zawiodlem sie bo jako Pierwsza Kuchara Foruma powinnas to wiedziec. >Batat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak, (Ipomoea batatas), roślina uprawna >z rodziny powojowatych, pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiana w >całej strefie międzyzwrotnikowej z uwagi na jadalne, bogate w skrobię i cukier >bulwy bkorzeniowe (do 3 kg wagi), wymaga jednak klimatu wilgotnego. Spożywane surowe, >gotowane lub pieczone, przetwarzane są też na mąkę, płatki, sago. Główni >producenci: Chiny, Brazylia, Japonia, Indie, USA. W USA mieszkasz, a nie wiesz , ze slodkie ziemniaki to yams ? Nie znam zadnych batatow. Po swietach wybiore sie do najblizszego marketu i poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
bella-donna Re: YAMS 25.12.03, 16:30 ertes napisał: > Jestes Polka? I polskich nazw nie znasz?!?! To mnie zaskoczyles. Wyobraz sobie , ze pierwszy raz uslyszalam z Twoich ust. Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re:koledy 25.12.03, 17:50 jakie piekne koledy na sasiednim linku, jak pieknie spiewaja. Wsrod nocnej ciszyyyyyy Spiewac grzesznicy forumowi, moze Pan wybaczy wam grzechy forumniaste. a nie falszowac tam. Odpowiedz Link Zgłoś
bella-donna Re: YAMS 26.12.03, 01:40 czy teraz bedziesz mnie zapewnial, ze Ty to jednak nie Ty ? Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Ertes, 24.12.03, 18:55 Basiu jestem w Pacyfic Standard Time Zone: www.timeanddate.com/worldclock/city.html?n=137 Moze im ziemniaki zmarzly Kiedys w Niemczech poszedlem na pizze i dostalem cos takiego na placku grubosci 3 mm. Do kitu z taka pizza. Nie wiem co ci Niemcy jedza. Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Basia 24.12.03, 19:13 A tu masz dokladnie czas w miescie w ktorym w tej chwili jestem: www.timeanddate.com/worldclock/city.html?n=840 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamtejszy Re: MOJA ULUBIONA KOLĘDA IP: *.proxy.aol.com 24.12.03, 19:48 Oj maluśki, maluśki, maluśki... Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: MOJA ULUBIONA KOLĘDA 24.12.03, 20:15 Masz kompleks malego Malego? Nie przejmuj sie: size does not matter a poza tym kazdy mezczyzna zawsze wylize sie z sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamtejszy Re: MOJA ULUBIONA KOLĘDA IP: *.proxy.aol.com 25.12.03, 00:07 Oj maluśki, maluśki, maluśki... wytargam cie za uszy fredzie Odpowiedz Link Zgłoś
squatt-n-leavitt Re: Fred na niczym sie nie zna. 25.12.03, 12:48 Z niego prawdziwa forumowa fajtlapa. Ja ci powiem w tajemnicy, ze na maluskiego jest rada. Tylko nic mu nie mow. Have someone blow in your arss till the unit pops out! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: %/ Re: Fred na niczym sie nie zna. IP: *.proxy.aol.com 25.12.03, 13:59 Ot i kolędnik się znalazł! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy Tamtejsz Re: MOJA ULUBIONA KOLĘDA IP: *.proxy.aol.com 26.12.03, 01:56 Oj, to brzydko pod innych się podszywać! Odpowiedz Link Zgłoś
donk Ale tylko zaplacil za nia jeden! 25.12.03, 19:28 Ty-lko na krzywego ryja! Ty-lko na krzywego ryja! do-po-ki, sie tylko da! Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: Ale tylko zaplacil za nia jeden! 25.12.03, 19:47 qurde, kolendy mi tu spiewac, a nie ochlaj urzadzac!! jak zdziele deska nieswiecona to od razu na jedna nute zaspiewacie, opoje forumniasci, qurde! Odpowiedz Link Zgłoś
ertes Re: Ale tylko zaplacil za nia jeden! 25.12.03, 21:14 Deska to juz dawno sama powinnas sie zdzielic. Odpowiedz Link Zgłoś
rectum_stretcher [...] 25.12.03, 21:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
donk Re: Ale tylko zaplacil za nia jeden! 25.12.03, 21:28 A jak pije, to nie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
salceson.kujawski Przybiezeli do Betlejem !!!! 25.12.03, 23:47 a my z chlopokami juz wszycko pozarli !!! zdzarte pirogi ,zdzarty bigos !!!,wypite barsczcyki cerwone ostaly sie ino oscypki!!!! teroz ciasto z makiem zremy i po setce szpritu do tygo !!!! uuuuhhhhhhhhh !!! ale pali !!!!!! hej kolenda ,kolenda !!!! A ta Karelyja !!! z Szwecyji to bardzo cieniutko !!! luchni se szpritu ,podgryz golonkom na cieplo !!! i kapustom polskom to zaroz rumiencow dostaniesz i zaspiwosz jak my "przybiezeli do Betlejem !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Ranking koled, "Cantique de Noel" 26.12.03, 17:00 ..dla mnie to numer 1 od lat, "O holy night", nie znam nazwy po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
donk co ty tu piepszysz? 26.12.03, 17:16 "O holy night", nie znam nazwy po polsku Polski znasz dosyc dobrze, tak? To co ty mi tu pierdzielisz, ze takiego cos simple nie potrafisz na polski przetlumaczyc? A moze kolega z tego sortu, co to po 6 miesiacach za granica mowia: ja byc 6 miesiena za granicom, ja mowic jeszcze dopsze po Polska. hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
republican Donk, ty Kacapie 26.12.03, 17:24 donk napisała: > "O holy night", nie znam nazwy po polsku > > Polski znasz dosyc dobrze, tak? > To co ty mi tu pierdzielisz, ze takiego cos simple nie potrafisz na polski > przetlumaczyc? > A moze kolega z tego sortu, co to po 6 miesiacach za granica mowia: > ja byc 6 miesiena za granicom, ja mowic jeszcze dopsze po Polska. hehehehe Jak widzis kacapie "Cantique de Noel" i "O holy night" to nazwy tej samej koledy w innych jezykach a nie doslowne tlumaczenia. Happy New Year poldupku Odpowiedz Link Zgłoś
donk Re: Donk, ty Kacapie 26.12.03, 17:35 republican napisał: > donk napisała: > > > "O holy night", nie znam nazwy po polsku > > > > Polski znasz dosyc dobrze, tak? > > To co ty mi tu pierdzielisz, ze takiego cos simple nie potrafisz na polski > > > przetlumaczyc? > > A moze kolega z tego sortu, co to po 6 miesiacach za granica mowia: > > ja byc 6 miesiena za granicom, ja mowic jeszcze dopsze po Polska. hehehehe > > Jak widzis kacapie "Cantique de Noel" i "O holy night" to nazwy tej samej > koledy w innych jezykach a nie doslowne tlumaczenia. > Happy New Year poldupku Odpowiedz Link Zgłoś
donk [...] 26.12.03, 17:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
corka_anny Re: Donk, ty Kacapie 26.12.03, 17:39 nie ma to jak sie umiec odszczeknac ch..wi, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Donk, ty Kacapie 26.12.03, 17:46 corka_anny napisała: > nie ma to jak sie umiec odszczeknac ch..wi, nie? Prawda, zignoruj kretyna. He (she) does not belong here. Odpowiedz Link Zgłoś
donk Re: Donk, ty Kacapie 26.12.03, 17:54 tak, masz racje. I zaspiewaj sobie kolede: Cicha noc. Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Donk, ty Kacapie 26.12.03, 17:59 donk napisała: > tak, masz racje. I zaspiewaj sobie kolede: Cicha noc. Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Donk, ty Kacapie 26.12.03, 18:02 donk napisała: > tak, masz racje. I zaspiewaj sobie kolede: Cicha noc. ...znana w swiecie jako "Stille nacht" i "silent night" ale to inna koleda..... Odpowiedz Link Zgłoś
jodde Re: Ranking koled 26.12.03, 18:33 tu można posłuchać: schlesien.nwgw.de/cicha_noc.mp3 a tu poczytać tłumaczenia: silentnight.web.za/translate/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Ranking koled 27.12.03, 03:34 "cantique de Noel " napisana przez Francuza Adolphe Adam Text (angielski) i historia (fascynujaca) ponizej: www.findthepower.com/ChristmasPagesTheStoryOfOHolyNight.htm melodia, kilka weersji i libretto w kilku jezykach tez ingeb.org/spiritua/oholynif.html Roznica miedzy "Cantique de Noel" i "Stille nacht" jest jak miedzy Szopenem a Mozartem, poprostu inna klasa Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Ranking koled 27.12.03, 18:10 republican napisał: > "cantique de Noel " napisana przez Francuza Adolphe Adam > Text (angielski) i historia (fascynujaca) ponizej: > > www.findthepower.com/ChristmasPagesTheStoryOfOHolyNight.htm > melodia, kilka weersji i libretto w kilku jezykach tez > ingeb.org/spiritua/oholynif.html > Roznica miedzy "Cantique de Noel" i "Stille nacht" jest jak miedzy Szopenem a > Mozartem, poprostu inna klasa > Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Ranking koled 27.12.03, 23:19 republican napisał: > republican napisał: > > > "cantique de Noel " napisana przez Francuza Adolphe Adam > > Text (angielski) i historia (fascynujaca) ponizej: > > > > www.findthepower.com/ChristmasPagesTheStoryOfOHolyNight.htm > > melodia, kilka weersji i libretto w kilku jezykach tez > > ingeb.org/spiritua/oholynif.html > > Roznica miedzy "Cantique de Noel" i "Stille nacht" jest jak miedzy Szopene > m a > > Mozartem, poprostu inna klasa > > Komentarze prosze, a moze to za wysoki poziom dla was burakow niekulturnuch? Odpowiedz Link Zgłoś