Dodaj do ulubionych

To je zycie ,... :)))

IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 29.12.03, 17:04
Od trzech dni wpie#dalam soczyste , medium-raw "Spencer Marble" steaks , za
jedyne $ 4.99 za funt ,... Zarcie , za ktore Japoncy placa 80 dolcow i stac
ich tylko na wielkie swieto . w/g ich tradycji oxy przez ostatnie pare
tygodni sa na specjalnej diecie i piwku zamiast wody , zeby uzyskac ten
specyficzny marmurek .

Penny , moj jamnik troche zdziwiony ze tak mu dogadzam , ale co jej bede
zalowal , jak reszta swiata chce wpie#dalac kurczaki to jest okazja i trzeba
wykorzystac ,... Nie powiem , maja Jappy taste ,... Miesko mieciutkie , niebo
w gebie i soczyste az kapie . Oby tak dalej smile

Smacznego smile
Obserwuj wątek
    • i.p.freely Re: To je zycie ,... :))) 29.12.03, 17:14
      No to mi splicie narobiles smaku.
      Dla mnie wystarczy odciac rogi oxowi, otrzepac kopyta z piasku, rzucic sztuke
      na ruszt na chwilke, co by wierzch nieco opalic, i wio na talerz.

Masz dobre piwo?

A moze niczym sie nie dzielisz.

Ja przyciagne polowke black Angus. Recze, ze zadnymi paszami nie byl karmiony.
      • Gość: sp;lit Re: To je zycie ,... :))) IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 29.12.03, 17:38
        W pobliskim Kegu mam co dusza zapragnie z Polski , Czech czy Niemiec , nie ma
        sprawy . Najlepszy steak : 1 1/2 " grubosc ,... Posol Coarse Kosher salt (nic
        wiecej) zostaw na 2-3 godziny w lodowce i na goracy ruszt , minute na kazdy
        inch na strone i na talez , koniecznie musi syczec jak zaczynasz jesc ,... Do
        tego troche salaty , ale nie za duzo bo szkoda miejsca na zielsko .

Za zaoszczedzone na steakach pieniadze "podlej" Belvederka albo czyms w tej
        klasie ,... Zycie jest piekne !

uklony
        • jot-23 Re: To je zycie ,... :))) 29.12.03, 17:40
          Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> W pobliskim Kegu mam co dusza zapragnie z Polski , Czech czy Niemiec , nie
          ma
          > sprawy . Najlepszy steak : 1 1/2 " grubosc ,... Posol Coarse Kosher salt
          (nic
          > wiecej) zostaw na 2-3 godziny w lodowce i na goracy ruszt , minute na kazdy
          > inch na strone i na talez , koniecznie musi syczec jak zaczynasz jesc ,...
          Do
          > tego troche salaty , ale nie za duzo bo szkoda miejsca na zielsko .
          >
          > Za zaoszczedzone na steakach pieniadze "podlej" Belvederka albo czyms w tej
          > klasie ,... Zycie jest piekne !
          >
          > uklony

powaznie tak przyzadzasz? zimne mieso z lodowki 1.5 minuty na strone? hehe a
          nie odpelznie z talerza?
          • Gość: sp;lit Re: To je zycie ,... :))) IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 29.12.03, 17:56
            W srodku musi zostac pol inch'a rozowego miesa my friend , inaczej to nie to .
            Bylem kiedys odwiedzic kolesia w Texas jak jeszcze tam mieszkal i zostalem
            zaproszony z nim na picnic na rancho i tam zjadlem pierwszego prawdziwego
            steak'a , slinie sie na samo wspomnienie . Z talerza nie ucieknie ,... smile

uklony
    • Gość: ZJP Re: To je zycie ,... :))) IP: *.ci.seattle.wa.us 29.12.03, 17:43
      sp;lit podziel sie wiadomoscia w ktorym sklepie kupujesz te steki. Ostatnio
      kupowalem w Costco steki za $14.99/funt wiec ta twoja wiadomosc jest bardzo na
      czasie.

ZJP
      • ertes Re: To je zycie ,... :))) 29.12.03, 17:59
        Split to mitoman i lubi sie chwalic tym czy tamtym. Czasami go ktos skonfrontuje.
        Ogolnie dobra chlopina.
        Tez jestem ciekaw gdzie mozna kupic steki tak tanio wink
      • Gość: sp;lit Re: To je zycie ,... :))) IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 29.12.03, 18:08
        To gdzie ty mieszkasz , na Alasce ?

Normalny Spencer u nas w Costco $ 7.99 , teraz dobre deals dostaniesz w w
        mniejszych Mom&Pop sklepach bo te najszybciej sie dostosowuja do nowej sytuacji
        i maja swoich dostarczycieli , ktorzy tez troche panikuja ,... Pozatym ja z
        Washington jestem i tu sie caly bajzel zaczal ,... Podejrzewam jednak ze
        wszedzie cena beef poszla w dol .

uklony
      • Gość: sp;lit Re: To je zycie ,... :))) IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 29.12.03, 18:13
        Sorry , nie zauwazylem ze z Seattle ,... B&E w Des Moines w piatek , maly
        sklepik .

uklony
        • Gość: ZJP Re: To je zycie ,... :))) IP: *.ci.seattle.wa.us 29.12.03, 18:29
          sp;lit, te steki w Costco po $14.99 to prawda, sprawdz sam. Chodzi mi o filet
          mignon (chyba tak sie to pisze?). A do Des Moines to mi daleko bo mieszkam w
          Kirkland.

Dzieki za info
          • Gość: t.o. a co z choroba wsieklych krow? IP: *.tor.aei.net 29.12.03, 18:46
            • Gość: ZJP Re: a co z choroba wsieklych krow? IP: *.ci.seattle.wa.us 29.12.03, 19:12
              Pomysl, poprzednio jadles wolowine nie wiedzac czy jest zakazona. Teraz
              jedzenie wolowiny bedzie bezpieczniejsze bo inspekcje beda surowsze. A
              poniewaz ludzie sie wystraszyli cena spadnie. Czyli same pozytywy no nie? smile))
            • Gość: sp;lit Re: a co z choroba wsieklych krow? IP: *.nas30.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 29.12.03, 19:32
              Kiedys facet "ubral" HO2 w slowa i zaczal zbierac podpisy pod petycja ze
              substancja ta jest szkodliwa dla zdrowia , ze uzywaja tego w elektrowniach
              atomowych , przy produkcji azbestu i innych szkodliwych dla organizmu
              substancji ,...

W ciagu 3 dni zebral tysiace podpisow zeby zabronic uzywania ,... WODY smile

Uklony
    • jot-23 Re: To je zycie ,... :))) 29.12.03, 20:18
      nie no powaznie sie pytam...

robilem steki na wiele sposobow, i z grilla gaz i charcoal, i broiler i
      patelnia.... i jestem pewien, ze zimny stek wyjety z lodowki, 1'5 incha,
      robiony 1 i pol minuty na strone, bedzie po prostu surowy.

czy to jest jakas rodzinna receptura, przekazywana z pokolenia na pokolenie?
      bo tak dla jaj szukalem czegos na internecie, np omaha steaks---> ich sugestia
      na 1.5 inchowy steak to : Red-Hot Charcoal: 1 1/2" Rare: First Side 6 minutes,
      After Turning: 4 minutes. czyli przepis na RARE, lacznie 10 minut. na red-hot
      grillu.
      • Gość: sp;lit Re: To je zycie ,... :))) IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 29.12.03, 22:45
        Red Hot , zamyka pory w steak'u na powierzchni w ciagu kilkunastu sekund i
        caly juce zostaje w srodku , tu gdzie dotyka grill'a musi byc troche
        przypalony . Minuta na 1/2 cala ,... Jak sie boisz sie jesc z 1/2 " rozowego w
        srodku , poloz na grill steak w temperaturze pokojowej i bedziesz mial 1/4 "
        rozowego w srodku , tez bedzie dobry ,... Ten koles ktory mieszkal tam kiedys a
        teraz tu woli podpieczone do "granicy" i zazwyczaj konczy po drugiej stronie ,
        kiedy mieso zaczyna robic sie jak podeszwa . Jesli masz dostep i wierzysz
        sprzedajacemu ze sprzedaje swiezy niemrozony towar to sprobuj .

Inna dobra sprawa ,... Moja naj lubi beef jerkey , do tej pory zadowalala sie
        19.99 za funt i 24.99 jak sie chcialem podlizac , od swieta ,... Co ja bede
        rozpuszczal ,... Beef Jerkeys tez 5 dolcow taniej smile Wiecej na moje potrzeby smile

Po 10 ciu minutach w sumie , bedzie twardszy od mojego trampka , zaloze sie !
        Najsmaczniejszy dla mnie steak musi miec ta 1/3 w srodku , rozowa , nie calkiem
        surowa , ale na granicy ,...

uklony
        • jot-23 Re: To je zycie ,... :))) 29.12.03, 22:56
          Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> Red Hot , zamyka pory w steak'u na powierzchni w ciagu kilkunastu sekund i
          > caly juce zostaje w srodku , tu gdzie dotyka grill'a musi byc troche
          > przypalony . Minuta na 1/2 cala ,... Jak sie boisz sie jesc z 1/2 " rozowego
          w
          > srodku , poloz na grill steak w temperaturze pokojowej i bedziesz mial 1/4 "
          > rozowego w srodku , tez bedzie dobry ,... Ten koles ktory mieszkal tam
          kiedys a
          >
          > teraz tu woli podpieczone do "granicy" i zazwyczaj konczy po drugiej
          stronie ,
          > kiedy mieso zaczyna robic sie jak podeszwa . Jesli masz dostep i wierzysz
          > sprzedajacemu ze sprzedaje swiezy niemrozony towar to sprobuj .
          >

ok, minute na 1/2 incha to brzmi troche lepiej, heh... z tymi "podeszwami" to
          tez troche "urban myth"... jezeli uzyjesz dobre mieso, i.e. shell, filet...
          usda prime, albo aged to trudno je spieprzyc. jezeli kupujesz "manager's
          special" za $1.69, z 12-letniej diary cow, to i mistrzowska technika juz nie
          pomoze
          • Gość: ZJP Re: To je zycie ,... :))) IP: *.ci.seattle.wa.us 30.12.03, 00:01
            Tajemnica dobrego steaku to wyjecie go z lodowki okolo 4 godzin przed smazeniem
            tak aby temperatura osiagnela temperature otoczenia. Smazenie zimnego steaku
            jest karkolomnym przedsiewzieciem.
      • flipflap Re: To je zycie ,... :))) 30.12.03, 01:38
        Witam i o zdrowie pytam

Steaks
        nie moga byc zamrozone.
        jezeli ktos woli tansze mieso to trzeba je zamarynowac.
        Filet Mingion, porterhouse (NY strip steak), lub delmonico nie potrzebuja
        zadnej marynaty. Troche vegety, soli i pieprzu. Te mieso mozna jesc po
        zrobieniu i tak bedzie dobre. Filet Mignion to po prostu najlepsza
        poledwica. Inne tansze gowna trzeba zjesc od razu bo potem beda jak podeszwa.
        Obojetnie jak sie nie robi steak'a temperatura w srodku nie powinna
        przekraczac:
        midium - 155-160 stopni F

przed podaniem nalezy odstawic mieso na jakies 5 minut. (akurat jest czas na
        zrobienie salaty)

Tansze mieso mozna marynowac ale i tak z niego gowno bedzie. Dla kogos kto
        sie zna.
        • Gość: sp;lit Re: To je zycie ,... :))) IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 30.12.03, 08:22
          Kto mowi o zamrozonym , wyraznie napisalem ; Posolic i zostawic w lodowce na
          2-3 godziny a pozniej jak wolisz albo odczekaj do temperatury pokojowej albo
          kladz nz ruszt .

Filet mignion wcale nie znaczy ze jest najlepsze na steak na grill ,... Zawsze
          patrz zeby np NY T-bone , Spencer , Rib Eye byl rownomiernie przerosniety
          tluszczem i przypominal marmur ,... Ja zawsze jem na goraco , w tym caly pic .

Filet mignion na tatara ,...

uklony

• Gość: Brookie Re: To je zycie ,... :))) IP: *.tnt1.per1.da.uu.net 30.12.03, 11:02
            A my dzisiaj robilismy barbi. Steki wyszly super choc to tylko scotch filets.
            Grillowalismy tez zeberka, baranine i kielbaski takie sprzedawane na surowo.
            Wszystko wyszlo swietne. Sasiadow zadymilismy ale co tam.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Kan_z_oz Re: To je zycie ,... :))) IP: *.mega.tmns.net.au 30.12.03, 11:32
              Ale mi checi narobiliscie. Wolowine najczesciej robimy w ziemie, latem sea
              food. Ale tym razem zjadlabym cos z wolowiny. Stary jest glownym mistrzem
              ceremonii wiec nie moge dyskutowac na tematy szczegolowe. Rib eye, scotch
              filet, T-bone, NY cut, bez marynowania zdecydowanie. Marynuje tylko piersi z
              kurczaka bo inaczej sa suche i bez smaku, glownie dla dzieciakow.
              Pozdrawiam
              • Gość: Brookie Re: To je zycie ,... :))) IP: *.tnt1.per1.da.uu.net 30.12.03, 11:41
                Podam Ci przepis na swietna marynate do zeberek.
                Do miseczki wyciskam mnostwo czosnku, dolewam soja sos, dodaje miod i swiezo
                zmielony pieprz. Zeberka oblewam marynata i wstawiam do lodowki na jakas
                godzine. Potem prosto na grill. Pycha!
                • Gość: sp;lit Re: To je zycie ,... :))) IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 30.12.03, 21:08
                  Sprobuj kiedys na koniec ostatnia warstwe na 2-3 minuty przed sciagnieciem
                  posmarowac pol/pol BBQ Sauce z miodem ,... Dobre rowniez na kurczaka .

uklony
                  • Gość: Kan_z_oz Re: To je zycie ,... :))) IP: *.mega.tmns.net.au 01.01.04, 15:00
                    No i pobieglam wczoraj do slepu po wolowine na BBQ.
                    Upal wsciekly, o 8 wieczorem wciaz ponad 30C a my wolowine z rusztu.
                    Smakowalo, pot sie lal z czola nie tylko.
                    Dzieki za przepisy, wykorzystam wszyskie.
                    Kan z Sydney

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka