Dodaj do ulubionych

Walka z bulimią

29.05.14, 20:55
Cześć!
Od 7 lat zmagam się z bulimią. W ciągu tych kilku lat miałam wzloty i upadki, ale aktualnie ostatnie miesiące to sam upadek. Kiedy zachorowałam miałam 17 lat, teraz mam 24 i czasami myślę, że najlepsze lata życia wyrzygałam. Ostatnio znalazłam trochę siły, żeby spróbować wyjść z tego i zdecydowałam się na wizytę u psychologa. Dziewczyny czy któraś z Was wyszła z tego mimo bycia w kompletnym dołku ale z pomocą specjalisty?
Nie wiem czy czekać na "lepszy moment" czy to właśnie ten moment jest najlepszy kiedy nie mam siły dalej walczyć...
Kurcze, chcę żyć normalnie ale bulimia nie pozwala mi żyć pełnią życia.
Obserwuj wątek
    • ekspert_psychomedic Re: Walka z bulimią 30.07.15, 14:33
      Witaj,

Nigdy nie jest za późno na skorzystanie z pomocy psychologa. Nie czekaj natomiast na „lepszy moment”. Nie będzie lepszego momentu niż teraz, gdy w końcu dojrzałaś do decyzji, żeby spróbować rozwiązać swój problem ze specjalistą. Jak sama napisałaś zmagasz się z bulimią już ponad 7 lat. Jesteś bardzo młoda, więc te siedem lat to spora część Twojego życia, którym nie mogłaś się w pełni cieszyć.

Warto też pamiętać, że im wcześniej rozpoczniesz terapię, tym większą masz szansę na uniknięcie przykrych konsekwencji bulimii takich jak ubytki w uzębieniu, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, problemy ze skórą itp. Im dłużej będziesz zwlekała, tym większe jest zagrożenie, że Twój problem będzie się nasilał.

Reasumując, uważam, że im szybciej rozpoczniesz pracę z psychologiem, tym większą masz szansę na wyzdrowienie. Trzymam za Ciebie kciuki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka