Dodaj do ulubionych

do "świeżych " bulimiczek

05.10.05, 12:02
chciqalam napisac ten list do dziewczyn ktore tak jak ja kiedys wchodza na
forum takie jak to aby dowiedziec sie jak "poglebiac " chorobe....jezeli
jestescie dopiero w poczatkowej fazie choroby i jeszcze potraficie opanowac
napady i wymioty to prosze was przestancie!ja jestem bulimiczka od 6ciu lat
mam 19 lat...nawet nie macie pojecia ile dalabym zeby z tego glowna
wyjsc...miewam lepsze i gorsze momenty,przeszlam juz milony terapii,mam kupe
ksazek do samodzielnej terapii i innych,chcialam nawet dac sie zamknac na
miesiac w klinice warszwie bez kontaktu ze swiatem zewnetrznym zeby sobie
pomoc ale okazalo sie ze jak nie dasz w łape lekarzowi to nie ma szans na
dostanie sie tam,a podobno sa rezultaty...ogolnie moje zycie jest tak popsute
przez te chorobe,ktora pozmieniala priorytety w moim zyciu,narobilam sobie
problemow,kiedys zaczelam szukac pomocu w alkoholu i narkotykach,buntowalam
sie przeciwko rodzicom...moim marzeniem jest cofnac sie o 6 lat i nie
zwymiotowac tych 2och kawalkow pizzy ktorymi "zlamalam" odchudzanie<ktore
swoja droga prowadzilo juz do anoreksjii> a ten czyn spowodowalo ogladniecie
filmu o gimnastyczce ktora wpadla w bulimie i zamiast mnie zniecheci to mi
podsunal ten chory pomysl...wiem ze pewnie nic to was dziewczyny nie ruszy
ale ja tylko dla wszego dobra to pisze...
Obserwuj wątek
    • choco18 Re: do "świeżych " bulimiczek 05.10.05, 14:46
      zgadzam się z Tobą
      • jenny_j Re: do "świeżych " bulimiczek 05.10.05, 15:12
        Prawda jest taka ze niestety jesli taka osoba sie tutaj nie dowie inf.jakie ja
        interesuja to pojdzie na inne forum.
        Carinusek, ja tez zaczelam po tym filmie:(
    • divina ja tez zaczelam po tym filmie! 05.10.05, 15:25
      jeju!!! ja tez zaczelam po tym filmie!!! to jest straszne:(((
      • jenny_j Re: ja tez zaczelam po tym filmie! 05.10.05, 15:35
        ehh:( efekt filmu oszałamiający, skoro np.po filmie "Requiem for a dream" nikt
        nie sięga po narkotyki żeby spróbować:/
        • carinusek to jest straszne 06.10.05, 11:12
          to jest rzeczywiscie straszne bo juz milony razy slyszalam ze po tym filmie
          dziewczyny zaczely....po co taki film puszczac?przeciez to wlasnie dzieki takim
          bodzcom dziewczyny zaczely chorowac na bulimie i anoreksje,za czasow mojej mamy
          niby nie bylo tych problemow ale ja jej mowie ze byly tylko nikt o tym nie
          mowil bo nie wiadomo bylo jak pomoc,teraz w swiecie gdzie najwazniejszymi
          priorytetami jest piknosc fizyczna co jest chore bo wlansie dziewczyny<a raczej
          dziewczynki w wieku od13 a nawet slyszalam ze mlodsze choruja juz na te
          chorobe,bo mojego brata kolezanka z klasy podobno choruje,w mc donaldsie po
          posilku poszla wymiotowac jakas kolezanka ja zczaila> maja bodzce w
          gazetach,filmach,na wybiehach-chue ,patykowate dziewczyny,a nikt im nie powie
          ze duzo z nich aby miec taka figure rowniez maja problemy z
          odzywianiem<bulimia,anoreksja> albo uciekaja do narkopwtykow i alkoholu,sama
          kiedys bedac na terapii grupowej uslyszalam od mojej terapeutki,ze my chore
          musimy unikac kolorowych gazet,pokazow modu itp,czyli wszystko co moze nam
          uruchomic myslenie typu-ona jest taka piekna i chuda ja tez taka moge byc...nie
          bede jadla pokaze wszystkim ze ja tez moge.Z drugiej jednak strony wiem ze to
          ze w naszych czasach ludzie zaczeli sie wreszcie interesowac problemami
          zywienia zaczyna wychodzic na dobre,bo dziewczyny coraz czesciej probuja
          rezygnowac z zycia w klatce choroby i staraja sie prosicx o pomoc otoczenie .Ja
          wiem ze to jest trudne bo moi rodzice przez jakies 2 lata uwazali moja chorobe
          za jakas glupote,chory wymysl.i duzo nie wiedzieli wiec traktowali to
          poblachliwie,a teraz sa juz w pelni swiadomi co to jest bulimia ze to choroba
          duszy,kupuja i czytaja ksiazki,chodzili ze mna na terapie,wiem ze gdybym im nie
          powiedziala to mialabym komfort psychiczny w pewnym sensie,bo teraz jedzenie
          pieniadze i wartosciowe rzeczy sa przedemna chowane,psycholog kazala moim
          rodzicom nie dawac mi pieniedzy,nie pozwolila na 100dia z miasta wyprowadzic co
          wszystko mnie bardzo stresuje,ale na chowanie jedzenia i pieniedzy sama sie
          zgodzilam i zaproponowalam bo wiem ze najmniejszy bodziec moze sprawic ze
          zacznie mi sie atak.
          Mam jeszcze jeden sposob na doradzenie dziewczynom w walce z napadami<moj wlany
          niedawno wymyslony-moze i glupi ale zawsze to cos>
          Mianowicie mam kilka ksiazek o bulimii i pomagajace w terapii<wypisze tytuly i
          autoro nizej>,kupilam duzy i gruby zeszyt i wybieram rozdzialy o bulimii<bo
          zawarta jest w nich takze problematyka anoreksjii i otylosci>i przepisuje w ten
          sposob tworzac swoja ksege do ktorej bede wracac w slabych chwilach a pozatym
          mam narazie zajecie-kiedy po sniadaniu czuje ze napad nadchodzi,pije kawe,pale
          papierosa i siadam i przepisuje.Pewnie jak wiekszosc z was jestem straszna
          perfekcjonistka wiec mam zajecie do ktorego sie przykladam na maxa i jestem
          duzmna ze to robie.
          Chyba sie rozpisalam zabardzo ale coz majac 6letni staz w tej chorobie mam
          troche przezyc na koncie i wiedzy z nia zwiazanej.Od tego roku 100diuje
          psychologie zaocznie w warszawie<udalo mi sie postawic na swoim bo zawsze
          chcialam ten kierunek studiowac a w kielcach go nie ma>i wiem ze kiedys bede
          pomagac dziewczynom z takimi problemami jakie my mamy.Bo szczerze to wiem z
          doswiadczenia ze lepiej pracowaloby mi sie z terapeltka ktora znalaby moje
          problemy z doswiadczenia a nie tylko wiedzy ksiazkowej....
          ok to chyba narazie na tyle:)
          pozdrawiam serdecznie dziewczyny moje kochane
          jestem z wami
          3majmy sie razem a damy rade:)
          buziaki
          CaRinA
          • kwiatuszek999 Re: to jest straszne 06.10.05, 11:18
            Dziewczynko nie obrazaj warszawskiej kliniki, wcale nie trzeba dawac w lape, ja
            tam trafilam bez problemu, na miejsce czekalam ok 3tygodni.
            • carinusek Re: to jest straszne 07.10.05, 09:28
              po pierwsze to nie dziewczynko bo od kilku dobrych lat nia nie jestem,a
              carinusek ten lipny login musialam zalozyc bo carina czyli moje imie juz ktos
              zajac a o tej klinice uwierz mi wiem juz az za duzo i to od tej dugiej strony
              nie pacjentek a ty ciesz sie ze masz farta bo zaloze sie ze jakbym zalozyla
              post o temacie kto nie dostal odzewu po tym jak sie fatygowal i jechal np tak
              jak ja 600km to zaloze sie ze wiecej byloby na nie....bo kazdy wie jak jest za
              malo takich placowek do pomocy wiec nie pyskuj
              • tyna88 Re: to jest straszne 11.10.05, 19:07
                kurcze:((( wiec nie tylko ja zaczelam po tym pieprzonym filmie!!! I taz mi sie
                udalo wyjsc z tego cholernego gowna!!!ale to znow powrocilo:(((koszmar zaczal
                sie na nowo:((nie leczylam sie, ale watpie zeby to mi w czyms pomoglo, bo jesli
                bede chciala to nażre sie a potem to wyrzygam i nikt mi nie pomoze:(((I dlatego
                nie nawidze siebie za to kim jestem i za to co robie!!!za to ze jestem
                cholernym tchorzem i nie potrafie z tym konczyc!!!:(((
                • luna-26 Re: to jest straszne 11.10.05, 19:54
                  ...też oglądałam ten film,ale nawet przez myśl mi nie przyszło,żeby takie coś
                  robić!!!Pare razy przytrafiło mi się oddawać całe jedzenie do kibla ,ale już
                  dawno o tym zapomniałam i tego nie robię ...szkoda słów.
                  • jenny_j Re: to jest straszne 11.10.05, 20:41
                    zazdroszcze...
    • mimiemma Re: do "świeżych " bulimiczek 12.10.05, 22:23
      ja jeszcze nie wymiotuje, ale zdaż mi się pochłanić duże ilości jedzenia,
      zwłaszcza wieczorem. czy to jest bulimia. potem mam wyrzuty sumienia i sie
      głodzę az do następnego wieczoru. proszę o kontakt kogos kto wie co mi jest
      • jenny_j Re: do "świeżych " bulimiczek 13.10.05, 17:20
        jesli nie bierzesz srodkow przeczyszczajacych to trudno to nazwac bulimia, ale
        napewno masz duzy problem z sama soba i z odzywianiem, a do bulimii juz jeden
        krok.
    • owca666 Re: do "świeżych " bulimiczek 14.10.05, 18:37
      Jestem "świeża", 9 miesięcy.
      I tak się boję... Ciągle sobie wmawiam, że jeden atak więcej już mi nie zaszkodzi.

Czy jeżeli przestanę już, teraz, dzisiaj, to jest szansa, że ta choroba
      (epizod...?) nie odbije się na moim zdrowiu...? Na zębach, włosach, żołądku...?

Bo boję się, ale mimo to to robię!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka