kheinrich 02.01.04, 17:40 Córka jest leczona na anoreksję.Ma podawany lek"anafranil".Niestety ma po nim gwałtowne omdlenia, i już dwukrotnie rozbiła głowę.Lekarz nie reaguje.Czy omdlenia mogą być reakcją na lek i czy można temu zapobiec? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anxx Re: leczenie anoreksji IP: *.use.pl 09.01.04, 18:44 Ja bralam anafranil przez kilka mies, maksymalna dopuszczana dawke, ale nic mi po nim nie bylo, moze to reakcja na poczatkowa faze brania leku u mnie w kazdym razie anoreksja chyba troszke przeszła, ale nie wiem czy to po anafranilu, bo miesiac temu go odstawiłam chociaz mam cały zapas jeszcze zapisany, nie chce sie truc prochami przez pol zycia polecam psychoterapie, mnie pomogla jesli twoja corka spotka inne anorektyczki i poprzyglada sie im, czy w swej skrajnej chudosci sa naprawde takie piekne, to moze cos do niej przemowi ja spotkalam taka Anie-35 kg 9 stwierdzilam ze nigdy nie chce byc taka jak ona poza tym znalazłam chlopaka ktory mnie kocha, to naprawde najlepsze lekarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulol Re: leczenie anoreksji IP: *.proxy.aol.com 10.01.04, 09:56 Czasami zdarza sie, ze pacjenci reaguja na ten lek omdleniami. Jest to na tyle niepozadany objaw, ze najczesciej stosuje sie w zastepstwie inny srodek farmakologiczny (o podobnej skutecznosci dzialania). Na wszelki wypadek radzilbym udac sie na konsultacje u innego lekarza. Nie nalezy natomiast odstawiac leku samemu bez nadzoru - moze to spowodowac bardzo niekorzystne objawy uboczne. Jeszcze jedna mozliwosc - prosze zwrocic uwage czy te omdlenia nie zdarzaja sie niedlugo po zmianie pozycji ciala z lezacej na stojaca (zwlaszcza po podjeciu wiekszej aktywnosci ruchowej). Pacjentom przyjmujacym ten lek poleca sie szczegolnie ostrozne i powolne wstawanie, gdyz ze wzgledu na zmiany w funkcjonowaniu ukladu krazenia moga powodowac krotkotrwale acz nieprzyjemne problemy wynikajace z pionizacji. Ogolnie jednak, jezeli corka bedzie sie czula zle po okresie 3-4 tygodni od rozpoczecia terapii (tyle trwa adaptacja organizmu do zmian wywolanych lekiem), mozna rozwazyc zmiane leku - a jest tu troche mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś