trade7 15.05.09, 17:28 czy wiadomo coś o przebiegu rekrutacji w żłobkach.Dziś przeżyłam horror Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ata99 Re: żłobki 15.05.09, 22:22 To napisz coś więcej. O żadnej rekrutacji nie słyszałam, po prostu poszłam i spytałam, czy mogę zapisać dziecko. To było w zeszłym roku, zresztą nie skorzystałam. Odpowiedz Link Zgłoś
agabim Re: żłobki 15.05.09, 22:51 napisz co za horror przeżyłaś. U nas w żłobku tez od dziś niby rekrutacja ale przecież zapisy są cały rok. Ja byłam w naszym 3 m-ce temu, to kierowniczka powiedziała że nie będę miała problemu (starszak tam chodził wcześniej), zapisała tam gdzieś sobie i żebym przyszła z wypełnionym kwestionariuszem 15 maja. Ja pójdę w poniedziałek bo dziś nie mogłam, nie sądzę, żeby był jakiś problem. Odpowiedz Link Zgłoś
trade7 Re: żłobki 16.05.09, 11:35 horror to znaczy,że przez 2 godz.stałam w kolejce na schodach żłobka numer 19 i mój syn się nie dostał.Masa ludzi,każdy zły czy tak jest wszędzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mewa416 Re: żłobki 16.05.09, 16:03 Moja córka ma miejsce w żłobku nr 15 od września. Poszłam pierwszy raz w lutym i zostawiłam kwestionariusz, teraz potwierdziłam i miejsce jest na 100% tylko mam donieść potrzebne dokumenty. Sama się zdziwiłam że tak łatwo poszło Odpowiedz Link Zgłoś
anyamama Re: żłobki 20.05.09, 14:23 Moja młodsza też się nie dostała i zaczęłam zastanawiać się nad prywatnym żłobkiem. Mieszkam na retkini. Ostatnio przeglądałam internet i znalazłam ofertę prywatnego żłobka "Motylek" klubmotylek.com.pl/ Poważnie rozważam zapisanie tam córki. Wygląda na to, że dla niektórych rodziców prywatne żłobki będą wybawieniem Odpowiedz Link Zgłoś
night_irbis Retkinia 21.05.09, 23:35 No moja chodzi na Marusarzówny. Do najmłodszej grupy - ma teraz 15 miesięcy. Nie bylo wogóle problemu z zapisaniem. Co prawda na wszelki wypadek zapisałam ją jesienią z pólrocznym wyprzedzeniem na zimę. Ale jak przyszłam w końcu w marcu zamiast stycznia - to miejsce było bez problemu. A i teraz w naszej grupie jak widzę po pustych szafkach normalnie miejsca są. Zresztą mnie kierowniczka od razu uprzedzała, że we wrześniu zawsze mają komplet, ale po kilku miesiącach zazwyczaj częśc się wykrusza z różnych powodów - choroby, sytuacje rodzinne itd. Więc najlepiej w sumie przyjść tam od listopada prosto z mostu - i najpewniej miejsca będą. Odpowiedz Link Zgłoś
night_irbis Retkinia cdn 21.05.09, 23:38 A pozatym sprawdziłam właśnie ceny w tym prywatnym żłobku i włosy mi dęba stanęły!!! 900 zł!!! Na Marusarzówny za miesiąc razem z wyżywieniem (bez żadnych na razie w najmłodszej grupie zajęć dodatkowych) 140 zł. TO jest drastyczna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
anyamama Re: Retkinia cdn 22.05.09, 14:09 Myślę że nie ma co porównywać cen w prywatnych i państwowych żłobkach, bo to zupełnie różne od siebie instytucje. Nie każde dziecko ma szanse na państwowy żłobek- zresztą, jeśli mnie na to stać, to wolę zapisać córkę do prywatnego niż wpuszczać do domu nianię(czyli obcą osobę) której musiałabym za opiekę płacić ponad 1000 złotych. Już pomijam tu kwestię zaufania takiej osobie. Nie od dziś wiadomo że dzieci lepiej wychowują się w grupie, a w prywatnym żłobku jest mała, kameralna grupa i bardziej indywidualne podejście do każdego malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 co to znaczy kameralna grupa? 22.05.09, 15:44 -jestem ciekawa. Wydaje mi się, że rodzice zapisują dzieci do żłobka bo zmusza ich do tego proza dnia codziennego a nie kaprys wychowanie w grupie - bo na to mają przed sobą jeszcze kawał czasu. Obojętne, czy jest to państwowy czy prywatny żłobek problem zachorowań jest taki sam (przynajmniej tak jest w przedszkolach). Odpowiedz Link Zgłoś
anyamama Re: co to znaczy kameralna grupa? 22.05.09, 17:23 Gdybym mogła siedzieć z córką w domu to nie interesowałabym się żłobkami w ogóle. A tak to mam do wyboru- niania albo żłobek. Pytasz, co znaczy kameralna grupa- ano jest to grupa w której jest ok. 10 dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: co to znaczy kameralna grupa? 22.05.09, 19:54 no to faktycznie "kameralna". Ja jestem zwolenniczką niani (kosztuje mnie więcej o 200 zł a do tego pomaga mi w domu). Może warto wykazac się większą tolerancją i nie wypisywac osobom, które korzystają z państwowych żłobków różnic między nianią a prywatnym żłobkim bo zapewne nie o too chodzi ... Odpowiedz Link Zgłoś
jusia79 Re: żłobki 05.06.09, 12:51 ja zapisałam synka już w styczniu, będzie chodził od września, w lipcu mamy zanieść wypełnione dokumenty, żłobek nr 26, nie było problemu Odpowiedz Link Zgłoś
monk164 Re: żłobki 08.06.09, 16:54 na warnenczyka juz nie ma miejsc!szkoda bo chcialam zapisac myszke na pazdziernik Odpowiedz Link Zgłoś
polaquinha Re: żłobki 19.06.09, 10:11 Dziewczy jednak warto zapisywac dzieci znacznie wczesniej. Ja mojego drugiego synka zapisalam z rocznym wyprzedzeniem - na styczen 2010. W ten sposob mam gwarancje,ze bedziemy miec miejsce. Jednak jesli nie udalo Wam sie teraz dostac to absolutnie nie traccie ducha -w zlobkach jest tak ogromna rotacja ze praktycznie co kilka tygodni zwalniaja sie miejsca. Jesli Wam zalezy na miejscu to wykazcie to dzwoniac do zlobka co 3-4 tygodnie pytajac o miejsce itd. W ten sposob dostalismy sie do naszego zlobka z pierwszym synkiem -czekalam od konca listopada do polowy stycznia Poza tym zdecydowanie lepiej jest dac dziecko w ciagu roku poniewaz we wrzesniu wszystkie dzieci placza -dziala prawo grupy. A w ciagu roku -wiekszosc dzieci jest juz spokojna I mozna zazwyczaj pobyc razem z maluszkiem a we wrzesniu przeciez nie wpuszcza wszystkich mam na raz, no nie? Bedzie dobrze tylko pokazcie kierownikowi, ze Wam zalezy wtedy zazwyczaj takie dziecko jest przesuwane na liscie rezerwowej w gore. Odpowiedz Link Zgłoś
divine_body Re: żłobki 03.04.17, 11:22 A jak jest obecnie w żłobkach? Jak z miejscami? Jakie warunki? Które żłobki polecacie a które odradzacie? Odpowiedz Link Zgłoś