Dodaj do ulubionych

Wizyty domowe - do mam z Warszawy

19.09.05, 12:46
Witam,

Mamy z Warszawy - mozecie polecic jakiegos zaufanego pediatre, najlepiej z
okolic Srodmiescia? Przezylam horror w piatek wieczorem poszukujac kogos, kto
szybko przyjedzie do chorego synka z goraczka 40 st. Medicover krzyknelo 240
pln za wizyte domowa, szukalam dalej, stanelo na losowo wybranym nazwisku z
gazety wyborczej, stawka nizsza - bo 140 pln, a wlasciwie pani nie zrobila
nic oprocz osluchania dziecka i polecenia zbijania goraczki. Hm, tyle to i ja
wiedzialam.

Na drugi raz (tfu, tfu) nie chce na oslep poszukiwac kogos, kto szybko
przyjedzie. Mam telefon do Falcka, ale na ich wizyte ponoc czeka sie bardzo
dlugo.

Macie kogos, kogo mozecie polecic?
Obserwuj wątek
    • robbi2 Re: Wizyty domowe - do mam z Warszawy 16.10.05, 22:46
      Ja podobny problem miałam wczoraj. Na szczęście sama sobie poradziłam, ale tak
      szczerze pisząc to muszę przyznać że nie wiem co zrobię gdy nie daj Boże będę
      potrzebowała pomocy pediatry w weekend, {i nie tylko w weekend} w środku nocy.
      Jak sobie radzicie z tym problemem tu, w Warszawie? Macie jakieś doświadczenia
      w tym temacie?
      Pozdrawiam i życzę jak najmniej takich doświadczeń.
      Asia.
    • renata28 Re: Wizyty domowe - do mam z Warszawy 17.10.05, 01:47
      Przede wszystkim to istnieje coś takiego jak nocna pediatryczna pomoc lekarska
      (znalazłam telefony przez google). Ja raz wzywałam w ten sposób pogotowie w
      nocy (gorączka pod 40 stopni). Przyjechał pediatra z Falck-u, bo podobno z nimi
      jest podpisana umowa. Nie przyjechał może w ciągu kwadransa, ale w ciągu
      godziny, bo był jeszcze u innego pacjenta, ale pewnie gdyby były jeszcze
      dodatkowe objawy, byłby szybciej.
      Mam też lekarza, który przyjeżdża do nas średnio raz na miesiąc (szczególnie,
      kiedy mała była mniejsza - tak profilaktycznie). Pracuje w CZD, ja mu płacę
      60 zł. Wygoda jest taka, że zawsze można z nim wszystko skonsultować
      telefonicznie, co czasami robię. Lubię go, moja mała dzięki niemu nie dostała
      antybiotyku zapisanego w rejonie (lekarka była oburzona i odnotowała w karcie,
      że matka nie zgadza się na podanie antybiotyku) na chorobę, której de facto nie
      było.
      Kiedy nasz pediatra wyjechał, a mala dostała nagle biegunki wezwałam innego,
      polecanego na forum dr Ozimka. Tu faktycznie 140 zł za wizytę, ale zbadał małą
      bardzo dokładnie, wszystko wytłumaczył, dał rozpiski nawet na to, co ma jeść.
      Także ogólnie wrażenie pozytywne.
      Wydaje mi się też, że każdy lekarz zrobił by pewnie to samo, co zrobiła pani
      doktor, która była u ciebie. Wizyta lekarska jest głównie potrzeba do
      osłuchania dziecka, sprawdzenia czy brzuszek jest miękki itp. Jeśli to jest w
      porządku, to naprawdę nie pozostaje nic innego jak zbijać gorączkę i obserwować
      (no można jeszcze rano zrobić na cito badanie moczu). Nie wiem, ile twoj maluch
      ma miesięcy, ale może po prostu to trzydniówka.
      To tyle, jeśli chodzi o moje pediatryczne przeżycia.
      Pozdrawiam i życzę zdrowia

Ps. W przychodni powinna być wywieszona kartka z telefonami do lekarzy (właśnie
      nocna peditaryczna) jeśli coś dzieje się w nocy lub dni wolne. U mnie tak jest,
      szukałam w google, bo jak przyszło co do czego to nie mogłam oczywiście
      znaleźć, gdzie zapisałam te telefony.
      • piasek3 Re: do Renata28 17.10.05, 09:52
        renata28, mozesz mi prosze napisac co to jest ta trzydniowka, na czym polega?
        Czesto sie z tym spotyakam na forum, a nie mam kompletnie pojecia co to jest? Dzieki
        • 5_monika Re: do piasek3 17.10.05, 09:56
          kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1396246.html
        • renata28 Re: do Renata28 17.10.05, 20:57
          Moja mała miała trzydniówkę, kiedy miała ok. 9 mies. Gdybym wcześniej o tym nie
          wiedziała, to bym chyba oszalała. Zarażenie przeważnie następuje od wirusa
          opryszczki (bardzo dużo osób jest jego nosicielem, nawet o tym nie wiedząc),
          uaktywania się po 7-10 dniach. Charakteryzuje się bardzo wysoką gorączką,
          czasami połaczoną z lekko zaczerwienionym gardłem, małym katarkiem - śladowym
          (czasami niestety marny lekarz daje na to antybiotyk, a to i tak nic nie da, a
          tylko osłabi dziecko). Leczenie polega na zbijaniu gorączki i uważaniu, żeby
          dziecko się nie odwodniło. U nas zaczęło się najpierw niewielką gorączką, potem
          jedno porządne wymiotowanie i dalej lekko zaczerwienione gardło i bardzo wysoka
          gorączka. Przeszło tak samo nagle jak przyszło po 5 dniach (bo trwa od 3 do 7
          dni), koniec objawiając wysypką na brzuszku i głowie.
          Dziecko jest po tym osłabione, więc my nie wychodziliśmy od razu na dwór, żeby
          mała znowu czegoś nie podłapała.
          Pozdrawiam
      • mama1jas Re: Wizyty domowe - do mam z Warszawy 17.10.05, 15:34
        Witaj!
        Czy mogłabyś przesłać tel. do Twojego lekarza z CZD, jeżeli jest taka
        możliwość, że przyjeżdża do pacjentów?
        • renata28 Re: Wizyty domowe - do mam z Warszawy 17.10.05, 21:02
          Napisałam na priv.
          • beciakoz Re: Wizyty domowe - do mam z Warszawy 17.10.05, 22:13
            Jeśli możesz to daj mi też namiar na tego lekarza. Moje dziecko leczy się z
            CZD. Z góry dziękuję.
      • polly6 Re: Wizyty domowe - do mam z Warszawy 18.10.05, 10:27
        bardzo Cię proszę o namiary na twojego lekarza, potrzebuję dodatkowej
        konsultacji. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam
    • renata28 Re: Wizyty domowe - do mam z Warszawy 19.10.05, 12:46
      Odpisywałam na kilka e-maili z prośbą o namiary na pediatrę z CZD. Trochę się
      pogubiłam. Jeśli komuś nie wysłałam przerpraszam i napiszcie od razu na priva,
      wtedy na pewno wyślę. Brak czasu jest moją największą bolączką.
      Pozdrawiam
    • agagru1 Re: Wizyty domowe - do mam z Warszawy 19.10.05, 15:48
      Co to jest CZD, tez jestem zainteresowana lekarzem , który chodzi na wizyty
      domowe. Poprosze o ten namiar na aga_gru@poczta.onet.pl. Dzieki z góry!
      • robbi2 Re: Wizyty domowe - do mam z Warszawy 23.10.05, 16:53
        Pozwoliłam sobie podciągnąć temat.Jestem zainteresowana poznaniem nazwisk
        lekarzy pediatrów którzy nie odmówią przyjazdu w nocy do chorego dziecka.Poza
        doktorem Ozimkiem bym chciała mieć jeszcze kogoś w zanadrzu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka