Dodaj do ulubionych

potrzebna pomoc prawna

18.11.09, 20:24
Podaje link do postu mojej siosrzenicy, jesli ktos mógłby jej pomóc to bardzo proszę

forum.gazeta.pl/forum/w,27804,103132971,103132971,pytanie_o_alimenty.html
Obserwuj wątek
    • kleo2809 Re: potrzebna pomoc prawna 18.11.09, 22:58
      Odpisałam mam nadziję,że informacje się przydadzą.Sama toczyłam kiedyś boję z ojcem o kasę i wiem jak to jest smile
    • renatapardo Re: potrzebna pomoc prawna 18.11.09, 23:01
      Niestety według obecnego prawa, które weszło w czerwcu jego roku rodzice nie mają obowiązku utrzymywać dziecka po ukończeniu 18roku życia.
      Ale z tego co wiem jeżeli się uczysz możesz spróbować uzyskać takie alimenty przez sąd tylko że może się okazać że sąd odrzuci twój pozew ze względu na nowe prawo.
      Szans wielkich nie masz ale jakieś tam są.
      Powodzenia
    • emitomi Re: potrzebna pomoc prawna 19.11.09, 13:19
      czyli sytuacja nie wyglada zaciekawie po przeczytaniu odpowiedzi na jej posta. Jak ja jej moge pomówc w tym roku Paulina zdaje mature tzn w przyszłym w maju, a mieszka pod małym miastem gdzie tacy młodzi ludzie w trakcie dzioennej nauki pracy nie znajdą. Prowadzi ten swój oriflame ale kokosów z tego nie ma czasami 50-100 zł. Ale do szkoły trzeba dojeżdzac, wiadowmo dziewczyna ma swoje wydatki związane z tym że własnie jest kobietą, jest okres zachorowań czyli nawet na leki, ciuchy czy bielizne nie ma. A ojcioec twierdzi że musi sobie na wszystko sama zapracowac i że zbrzydnie jej życie przy nim, dlatego chce jak najszybciej sie wyprowadzic- jeszcze nie wiadomo czy do nas przyjdzie czy do chłopaka. Ma dosc awantur poniżania w domu, czasami tylko brat młodszy sie za nia stawi ale potem i tak mu sie oberwie nawet matka choc to moja siostra jest ciorta warta ze nie stawia sie za własnym dzieckiem.
      Macie jakies pomysły bądz jakąs prace która mogłaby wykonywac po lekcjiach w domu z czego miałaby chociaz pare groszy dla siebie bo jej wstyd prosic chłopaka o pieniądze na wszystko.
      • papuzka_gda Re: potrzebna pomoc prawna 19.11.09, 14:05
        a ma dziewczyna jakies zdolnosci manulane: szydelko, druty itp? i czas
        na to oczywiscie?
        • emitomi Re: potrzebna pomoc prawna 19.11.09, 14:33
          z tego co wiem nigdy nie próbowała w wakacje troszke zarazbiała bna sprzedawaniu truskawek ale teraz szkoła tymbardziej nauka do matury.
          • bj32 Re: potrzebna pomoc prawna 19.11.09, 15:37
            Zastosuj się do rad Piotra.

Renata: to, o czym piszesz to przyszłość. Odpisałam w tamtym wątku.
            • piotr.55 Re: potrzebna pomoc prawna 19.11.09, 16:24
              Żeby nie było wątpliwości , dołożyłem jeszcze (bezpłatnybig_grin) wykład ze wstępu do
              prawoznawstwa smile
              • emitomi Re: potrzebna pomoc prawna 19.11.09, 16:27
                dziekuje wszystkim bardzo za info i rady w imieniu swoim i siostrzenicy jesli dzisiaj przyjedzie do mnie wieczorem to jej przekaże.
            • demonii.larua Re: potrzebna pomoc prawna 19.11.09, 20:50
              To nie jest przyszłość, nowelizacja obowiązuje od 13 czerwca tego roku.
    • demonii.larua Re: potrzebna pomoc prawna 19.11.09, 21:32
      Do Sądu Rejonowego powinna złożyć pozew o alimenty. Od obojga rodziców - oboje
      mają obowiązek alimentacyjny (nawet jeśli matka nie pracuje).
      Tak naprawdę to wszystko zależy od sędziego/sędziny. Jeden uzna, że jeśli np.
      przeprowadzi się do chłopaka taka decyzja stanowi o gotowości samodzielnego
      utrzymania się, drugi uzna że skoro sytuacja w domu ją do tego zmusiła to ok,
      niech rodzice płacą. Dużo zależy czy po maturze pójdzie na studia. Wygląda to
      tak, że pozew złożyć może a sąd zdecyduje czy alimenty jej się należą. Trzeba
      pamiętać, że nie załatwi się tego w miesiąc. Różnie to trwa. I zasądzona kwota
      też nie musi powalać na nogi. Fakt, że sobie dorabia może być na plus, bo mimo
      że się uczy jednak coś tam dorabia. Wyroki sądu są niezbadane, a te co zbadane
      też nie zawsze po myśli powoda. Może jakieś stypendium ze szkoły (socjalne
      choćby?) Niech się dziewczyna dowie jakie są możliwości w jej szkole.
      Ostatecznie zgłosić się do pomocy społecznej czy Caritasu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka