Dodaj do ulubionych

Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3)

19.02.10, 08:27
Myslalam,ze nie bedzie trzeba zakladac trzeciego watku...ze sie
wszystko zmieni.
Nadal jestem dobrej mysli...ale watek zakladam...Krysia nas
potrzebuje...cokolwiek to znaczy.

Poniewaz poprzedni watek nam sie baardzo rozwinal, zapraszamy do
nowego.

Link do pierwszego watku
forum.gazeta.pl/forum/w,615,97842531,97842531.html?
v=2&f=615&w=97842531&a=97842531&wv.x=1

link do drugiego wątku
forum.gazeta.pl/forum/w,615,100853274,100853274,Adasimama_z_Piekar_pomoc_cz_2_.html

i krotko to, co napisala adasimama:

Witam i Proszę o Pomoc
adasimama 14.07.09, 20:06 Odpowiedz
Witam jestem ogólnie tu znana,rok temu prosiłam o pomoc w sprawie
mojego synka
który był operowany.Teraz zwracam się do Was z ogromną prośbą o
pomoc,mamy
podbramkową sytuacje wszystkie możliwości wyczerpane.Już wyjaśniam o
co
chodzi,w kwietniu br.mój mąż stracił pracę,pracował w pod firmie na
kopalni,radziliśmy sobie,mamy 4 dzieci w czym 2 z orzeczeniem o
niepełnosprawności(13-latek z ADHD oraz 2 latek z rozczepem wargi i
podniebienia).Pozostałe dzieci są zdrowe.teraz mąż ma poskładane
papiery w 6
podfirmach przy kopalniach wszędzie karzą czekać bo kryzys ich
dopadł,ludzi
potrzebują ale niestety przyjąć nie mogą.Kłopot w tym iż w chwili
obecnej
utrzymujemy sie z moich zasiłków na dzieci i świadczenia
pielęgnacyjnego który
mam na 2 letniego syna Adasia,w sumie tego jest 1250 po zrobieniu
opłat
zostaje niezbyt dużo bo ok 550zł,w chwili obecnej sytuacja nasza jest
taka iż
mamy 8 zł w portfelu i pustą lodówkę proszę nie o pieniążki ale o
żywność,dla
dzieci.Proszę pomóżcie...z opieki otrzymałam 600zł 30 czerwca z
których to
wysłałam syna na kolonie (finansował MOPR) i żyliśmy do dnia
dzisiejszego...Proszę o wyrozumiałość...Pomoc potrzebujemy aby
przeżyc do
końca miesiąca kiedy to dostanę zasiłki rodzinne ,świadczenia
itd..nie jest to
nasz sposób na życie,poprostu nie miałam wyjścia muszę do Was
napisać.Pozdrawiam.Krysia
    • mamasi Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 19.02.10, 08:35
      Adasimamo weź wszystkie kwitki na temat zdrowia dzieci. Nigdy nie
      wiadomo na jakiego lekarza się trafi i co mu akurat na tyle spodoba
      sie, że wyda pozytywna opinię. Jeden kwitek nie wzbudza czasami
      żadnych pozytywnych odczuć ale jak dołączy się drugi i trzeci to
      obraz sytuacji całkiem inaczej wygladasmile Powodzenia!!!
      p.s. a jak ze zdrowiem? jest poprawa jakaś?
      • adasimama Arletko Dziękuję :))) 19.02.10, 09:55
        Ja tez wierze ze będzie lepiej.Modlę się o stałą umowę dla męża.I jeszcze walka
        z opieka społeczna a dokładnie z pracownikiem socjalnym ehh.Uzbroiłam się w siłę
        i cierpliwość i jestem gotowa do tej wojny,będę walczyć o swoje.
        • adasimama MamoAsi 19.02.10, 10:08
          Wezmę wszystkie kwitki zobaczymy co wyjdzie,dyrektorka mi powiedziała ze jeżeli
          ma się 3 dzieci z orzeczeniem to na jedno z nich mam prawo się ubiegać o
          świadczenie pielęgnacyjne ze względu na to że muszę zająć się całą
          trójka.Zresztą nawet gdyby mi się należało świadczenie na całą trójkę to i tak
          bym dostała tylko na jedno dziecko.
          Stan zdrowia:
          Bartosz i Olek zdrowi (na szczęście)
          Emilka na lekach (antydepresanty) zaczyna być widoczna zmiana w jej
          zachowaniu,zrobiła się gaduła i więcej się śmieje,nawet bawi się z Adasiem.Rano
          wstaje z uśmiechem na buziaku aż się serce moje śmieje.
          Adam: niestety katar ropny nie daje nam spokoju,z tego kataru ma kaszel ,duszący
          nasilający się w nocy.Lekarka zaleciła syrop prawoślazowy ale jakoś nam nie
          pomaga.Przed wczoraj w nocy mały tak się dusił z kaszlu że w nocy robiłam
          inhalację z pulmicordu,pomogło.Od jednej z dziewczyn z forum 2 lata temu
          dostaliśmy nebulizator i chwała jej za to.Nie jednokrotnie ratuje nam on może
          nie życie ale zdrowie na pewno smile
          Najlepsza w tym wszystkim jest pani doktor alergolog,żeby zaoszczędzić na
          testach stwierdziła ze Adam ma ciągły katar i kaszel bo ma stwierdzony "refluks
          żołądkowo-przełykowy" chyba pora na zmianę alergologa.bo fakt ,mały ma refluks
          ale już od roku nawet nie dostaje leków,nie wymiotuje i nie ulewa,przybiera na
          wadze (ma 2,5 roku i 16kg i nosi ubrania na 104cm) także kawał chłopa z niego.
          • magas1169 :) 19.02.10, 10:19
            Krysia,fajnie ze Emilka już lepiej się czujesmile
            Widać leki są potrzebne tylko zgroza że tyle czasu wszyscy musieli
            się męczyć zanim lekarze do tego doszlisad
          • mamasi Re: MamoAsi 19.02.10, 10:21
            Cieszę się że Bartek i Olek zdrowi, a u Emilki taka poprawa. Jak
            widać uśmiechniete dzieco to jakoś tak na duszy raźniej, aż się chce
            człowiekowi walczyćsmile A jesli chodzi o testy to alergolog chyba ma
            rację, moi znajomi walczą z alergiami u swego synka i im p.
            alergolog powiedziała że testy do 4 r.ż nie wychodzą, oni zrobili i
            wyszło że mały jest zdrowy, a tak naprawdę to uczulony na jakieś
            składniki spożywcze i coś co pyli. Teraz skończył 4 latka więc
            niedługo ponowią testy.alergologa możecie zmienić jesli te
            doleglowości rzeczywiście na tle alergicznym - tylko ty możesz to
            stweirdzić najbardziej bo ciągle przebywasz z synkiem. I fakt -
            kawał chłopa z niegosmile, moja ma 2,4 a waży ok. 14 kg i ma roz. 92-
            98smile pozdrawiam
            • ewa.mama Re: MamoAsi 19.02.10, 13:09
              będzie lepiej wierzę w to !!!!
              mój mały ma 16kg i 104, może trochę więcej, ale ma 4 lata smile także Adaś rzeczywiście spory smile
          • aqua696 Re: MamoAsi 20.02.10, 01:53
            Niestety nie do konca est tak iz nalezy sie swiadczenie...ono jest w
            wypadku sporej niepelnosprawnosci...i sa jakies nowe wytyczne od
            stycznia..
            Dokumenty wez, ale nie tak tez aby lekarz czul pregierz bo moze sie
            zagotowac i bedzie odwrotny efekt, Adasia pod pache, na ile
            przyznali Ci wogole orzeczenie??
            Super iz z Emilka lepiej choc jestem ciekawe procedury leczenia
            autyzmu lekami antydepresyjnymi??
            Jakas nowa metoda??, owczesm dzieci dostaja psychotropy ale na
            zachowania agresywne..
            I glowa do gory...
            Moze pomysl o podwyzszeni alimentow na starszego syna??..
            Idzie wiosna zaczna sie prace budownale, firmy beda potrzebowac
            pracownikow...
            A teraz moze jakies prace..porzadkowe, moze firmy potrzebuja do
            odganiania sniegow, administracje??
            Czy gdyby byla praca dla Ciebie na obrzezach Tych reflektowalabys??
            Wiem iz u kumpeli zwolnila sie osoba...moze cos by sie wyklulo??
            Choc nie wiem czy juz kogos nie maja.
            Podaj mi na priv ale na wp, rozmiary 2 starszych chlopcow, w marcu
            zapewne bede w Tychach, wrecz napewno...bo mi niewybacza...
            • adasimama Re: MamoAsi 20.02.10, 08:45
              > Dokumenty wez, ale nie tak tez aby lekarz czul pregierz bo moze sie
              > zagotowac i bedzie odwrotny efekt, Adasia pod pache, na ile
              > przyznali Ci wogole orzeczenie??

Zgadza się wytyczne się zmieniły i to stwierdziła nawet babeczka z MOPR że teraz
              rzędem wszystkim świadczenia zabierają jakby to z ich kieszeni szło(a wszystko
              spowodowane zlikwidowaniem kryteriów dochodowych),orzeczenie mamy na rok.

> Super iz z Emilka lepiej choc jestem ciekawe procedury leczenia
              > autyzmu lekami antydepresyjnymi??
              > Jakas nowa metoda??, owczesm dzieci dostaja psychotropy ale na
              > zachowania agresywne..

I tu sie mylisz antydepresanty pomagają mojej córce być wciąż w stanie
              aktywności nie ma momentów zamykania się w sobie a to dla niej najlepsze.Wczoraj
              po raz pierwszy od 2 lat moja córka cały dzień była bez pampersa i cały dzien
              była sucha.Dla mnie to mega osiągnięcie.

> Moze pomysl o podwyzszeni alimentow na starszego syna??..

Niestety odpada podwyżka alimentów te alimenty mam przyznane 8 lat temu i bez
              możliwości podwyższenia ze względu na to że oficjalnie Bartka ojca nie ma,facet
              zapadł się pod ziemie.Mamy przyznane alimenty warunkowo w trybie indywidualnym.

> Idzie wiosna zaczna sie prace budownale, firmy beda potrzebowac
              > pracownikow...

No mój mąż do kwietnia jest na stażu,a już w przyszłym tygodniu idzie na rozmowę
              kwalifikacyjną do dyrektora,jest duża szansa na to że dostanie normalną umowę i
              bedzie miał dobrą pracę.
              Jak chodzi o mnie ,praca póki co nie wchodzi w rachubę ja nie miałabym co zrobić
              z Adasiem to raz a dwa który pracodawca będzie mi dawał co chwilę wolne(L4 bądź
              urlop)?? Odpowiedź nasuwa się sama "Żaden"W samym marcu mam z Adamem wyjazd na
              operację do Warszawy oraz 5 terminów do specjalistów z Emilką.
              Starsi chłopcy to Bartosz 160cm - 42rozm nogi,Olek 130cm - 33 rozm nogi.

Pozdrawiam serdecznie.
              • agulka04 testy alergiczne 20.02.10, 16:13
                Z testami jest różnie - jedna lekarka mi powiedziała, że przy słabym
                uczuleniu nie ma sensu ich robić bo nie dają wyników...
                Moja córka jest uczulona na truskawki (od razu ma wysypkę na
                plecach) oraz na orzeszki ziemne (wysypka na pupie i rękach).
                W zeszłe wakacje wyszła jej brzydka wysypka kontaktowa (chyba na
                jakąś roślinę) i w końcu zdecydowałam się na testy (miała wtedy
                ponad 5 lat).
                Wyszło, że na nic nie jest uczulona (a były alergeny truskawki i
                orzeszków...).
              • mira59 Alimenty 20.02.10, 22:38
                Alimenty można podwyższyć nawet jak nie znasz miejsca pobytu ojca
                dziecka.Jedyną sytuacją gdy nie możesz tego zrobić jest śmierć ojca
                dziecka.Wystarczy w pozwie o podwyżkę napisać,że miejsce pobytu ojca
                jest nieznane i wnosisz o przyznanie kuratora,który będzie go
                reprezentował (może to być ktoś z jego rodziny lub kurator
                sądowy,który ma obowiązek udać się do ostatniego znanego Ci miejsca
                zamieszkania ojca dziecka lub do jego rodziny na wywiad - by
                potwierdzili,że nie mają informacji,by on zmarł).Możliwości
                zarobkowe zostaną sprawdzone przez sąd - wyciągnie z urzędu pracy
                informacje ile ojciec dziecka by mógł zarobić gdyby pracował w
                zawodzie zgodnym z wykształceniem/doświadczeniem zawodowym.Spróbuj -
                warto.Ja ostatnie dwie podwyżki (jedną w 2005,drugą w 2009) miałam
                bez udziału ojca moich synów i też nie znaam miejsca jego pobytu.
                • adasimama Re: Alimenty 20.02.10, 23:25
                  Witaj Miruś smile
                  Zgadzam się z Tobą,niestety w moim przypadku jest całkiem inaczej.Ojciec dziecka
                  jest obywatelem Armenii i niestety dopiero od niedawna mamy z nimi umowę w
                  związku z alimentacją.Żaden Polski sąd nie podejmie się podwyższenia alimentów
                  które są oficjalnie nie do ściągnięcia.
                  • mira59 Re: Alimenty 21.02.10, 01:03
                    Krysiu - skoro Polska ma podpisaną umowę w sprawie koordynacji z
                    Armenią to chyba nie powinno być problemu z podwyżką.Tyle,że przez
                    sąd okręgowy,a nie rejonowy (do wypełanienia gotowe wnioski,tylko
                    cholerka adres trzeba podać - nawet ostatni znany sprzed lat).Bo w
                    przypadku obywateli innych państw bądż Polaków mieszkających poza
                    granicami kraju to s.ok. jest właściwy do rozpatrzenia pozwu.
                    • magas1169 Re: Alimenty 21.02.10, 01:14
                      Tak,tylko trzeba znać adres tatusia.A z tego co Krysia pisała już nie
                      raz,adres jest nieznany.I to też mocno komplikuje sprawę bo jest
                      międzynarodowasad
                      • adasimama Re: Alimenty 21.02.10, 08:33
                        Dziewczyny może za kilka miesięcy uda mi się uzyskać adres
                        szanownego"tatusia".Jakiś czas temu byłam wezwana do prokuratury potrzebowali
                        mojego podpisu i zgody na ściganie gada listem gończym
                        międzynarodowym,oczywiście dostali zgodę.Poczekajmy na efekty.Do tego czasu
                        niestety jesteśmy skazani na to co orzekł sąd 8 lat temu smile
                        • adasimama Dobre wiadomości :) 24.02.10, 08:42
                          Dziewczyny jestem szczęśliwa....
                          Moje szczęście jest spowodowane tym iz mamy efekty leczenia farmakologicznego
                          Emilki.
                          Efekty:
                          1) Emilka chętnie rano wstaje ubiera się i bez marudzenia idzie do przedszkola
                          2)Nie ma już nocnych lęków i płaczu że "boi się ciemności" mimo iż nie ma
                          zapalonego światła
                          3) od piątku Emilka chodzi sucha zdarza się ze ma popuszczone z rana ale
                          w ciągu dnia chodzi bez pieluchy i jest sucha,sama pilnuje sie.Nawet w
                          przedszkolu nie nosi pampersa
                          To są moje powody do szczęścia smile))))

A za kilka godzin mamy komisje z Adasiem ..trzymajcie kciuki smile
                          • mamasi Re: Dobre wiadomości :) 24.02.10, 09:02
                            Super wiadomości. Trzymam kciuki za powodzenie na komisji!!!
                            • magas1169 Re: Dobre wiadomości :) 24.02.10, 09:37
                              Krysia!No rewelacja,no!
                              Cieszę się razem z Tobą i oczywiście trzymam za powodzenie na
                              komisji!
                              • aqua696 Re: Dobre wiadomości :) 24.02.10, 17:57
                                Wiec raczej tak spektakularny efekt leczenie wyklucza autyzm..
                                Poniewaz juz badania dowiodly iz podawanie antydepresantow przynosi
                                taki sam efekt jak podawanie placebo..
                                Raczej chyba jakas depresja Emilki...a niestety depresje coraz
                                czesciej dopadaja dzieci..a one juz zupelnie nie wiedza co sie z
                                nimi dzieje..i oddalaja sie..
                                Glowa do gory Emilka widac zamknela sie w sobie bo nie umiala
                                zrozumiec co dzieje sie..
                                • adasimama Re: Dobre wiadomości :) 25.02.10, 08:05
                                  Droga Aquo niestety nie jest to spektakularny efekt,byliśmy uprzedzeni przez
                                  psychiatrę iż po tygodniu powinny być widoczne zmiany a szczególnie z
                                  siusianiem.Jeżeliby te zmiany nie nastąpiły musielibyśmy leki zmienić.

> Raczej chyba jakas depresja Emilki...a niestety depresje coraz
                                  > czesciej dopadaja dzieci..a one juz zupelnie nie wiedza co sie z
                                  > nimi dzieje..i oddalaja sie..
                                  > Glowa do gory Emilka widac zamknela sie w sobie bo nie umiala
                                  > zrozumiec co dzieje sie..

Śmiem stwierdzić że jesteś psychiatrą iż podważasz diagnozę takowych
                                  lekarzy...jeżeli nie to proszę pozostaw leczenie mojej córki specjalistom.Bez
                                  urazy smile Pozdrawiam
                                  • mamasi Re: jak komisja? 25.02.10, 09:37
                                    jak wyżejsmile
                                    • adasimama Re: jak komisja? 25.02.10, 13:25
                                      No cała komisja to było góra 15 minut,ale całkowicie inne podejście lekarza
                                      orzecznika.Pytała o stan zdrowia Adama,dlaczego się odwoływałam,dlaczego zależy
                                      mi na świadczeniu etc. Po czym osłuchała Adama,obejrzała podniebienie i nosek
                                      próbowała rozmawiać Adamem.Także całkiem przyjemnie.Następnie poszliśmy do
                                      psychologa tam milion pytań na temat Adama,naszej sytuacji finansowej i o resztę
                                      rodziny(oczywiście wspomniałam o chorobie Bartosza i Emilki).A teraz cóż ..do 3
                                      tygodni musimy czekać cierpliwie na nowe orzeczenie,jakie będzie ..nie mam pojęcia.
                                      • ewa.mama Re: jak komisja? 25.02.10, 19:25
                                        trzymam kciuki za orzeczenie za Emilkę za... Was!
                                  • aqua696 Re: Dobre wiadomości :) 26.02.10, 02:08
                                    A pani doktor za kilka lat wyda sobie artykul o skutecznosci
                                    podawania antydepesantow...
                                    Poczytaj
                                    Tekst linka
                                    Wyniki amerykańskich badań przynoszą niestety złe wieści dla osób
                                    cierpiących na autyzm.

Leki przeciwdepresyjne dotychczas dość powszechnie stosowane w
                                    leczeniu dolegliwości związanych z autyzmem, okazały się zupełnie
                                    nieskuteczne. W USA co trzecie dziecko dostaje leki zawierające
                                    citalopram, mające złagodzić natręctwo i powtarzalność zachowań –
                                    objawy typowe u chorych na autyzm. Niestety, badania pokazały, że
                                    przyjmowanie citalopramu nie przynosi wcale lepszych rezultatów niż
                                    placebo, zaś skutki uboczne są dwukrotnie bardziej uciążliwe.
                                    Lekarze przyznają, że medycyna nie zna jeszcze wielu leków na
                                    autyzm. Dlatego niektórzy z nich próbują stosować inne środki,
                                    skuteczne w leczeniu podobnych objawów, występujących przy innych
                                    chorobach.

Nie jestem psychiatra..ale w srodowisku autyzmy juz nascie lat
                                    czynnie...

Wiem co robia psychiatrzy...i co robili terapeuci w Gdansku a
                                    autystykami..
                                    Bez terapii, zadne leki nie przyniosa efektu..
                                    Chciala cie skontaktowac z matka nastoletniego dziecka z autyzmem w
                                    Tychach ale juz wiem iz dla ciebie to bez sensu bo pani doktor wie
                                    lepiej...
                                    • adasimama Re: Dobre wiadomości :) 26.02.10, 08:04
                                      Droga Aquo
                                      nie wiem dlaczego się obruszyłaś tym co napisałam,po prostu uważam że po 2,5
                                      roku walki z sikaniem córki i jej "cudactwami" że tak powiem wreszcie trafiliśmy
                                      w dobre ręce.Oprócz leków Emilka zaczyna od marca terapię w specjalistycznej PPP
                                      w Katowicach i jeżeli po terapii się okaże że Emilka jest zdrowa jak"koń" to
                                      będę szczęśliwą matką.
                                      Co do rodziców dzieci autystycznych,droga Aquo siedzę w tym temacie od kilku lat
                                      między innymi że uczestniczę dość czynnie na forum ADHD i ZA więc kontakt z tymi
                                      rodzicami mam ciągły.Wśród przyjaciół tez mam takich co są obdarzeni takimi
                                      cudownymi dziećmi.
                                      Jeżeli Cię uraziłam przepraszam..wiem jedno moja córka nie siusia w
                                      majtki
                                      a to dla mnie bardzo ważne zresztą dla niej też bo to nie jest
                                      przyjemne śmierdzieć moczem 24/dobę lub w wieku 5 lat chodzic w pampersie a
                                      rówieśnicy sie śmieją.
                                      Pozdrawiam Krysia
                                    • bj32 Re: Dobre wiadomości :) 26.02.10, 14:27
                                      Aqua... Czy Ty masz jakiś problem z większą ilością ludzi, czy tylko
                                      z Krysią?
                                      Bo wiesz...
                                      "Wyniki amerykańskich badań" no,to na pewno źródło niepodważalnej
                                      wiedzy.
                                      "W USA co trzecie dziecko" jest utuczone jak wieprz na fastfoodach,
                                      większość nie ma pojęcia o historii i geografii europy i ogólnie
                                      poziom u nich wysoki jedynie chyba w gospodarce, bo z wiedzą to
                                      różnie. W USA mają Halloween, święto dziękczynienia i jedzą gęś na
                                      Wigilię. To my też powinniśmy? W USA metodą Domana uczą czytać
                                      kilkumiesięczniaki.
                                      USA. Boskie USA! Takie cudowne, ze się weź i tam wyprowadź, jeśli tam
                                      jest tak fajnie.
                                      "Nie jestem psychiatra.."
                                      I od tego zacznijmy. Nie masz też dziecka z autyzmem. A podpieranie
                                      się tym, że znajoma znajomej znajomej z internetu miała dokładnie to
                                      samo i padła, proszę Ciebie, trupem na miejscu, nie zdążywszy nawet
                                      pisnąć, jest od czapy.
                                      W autyzmie jestem mało zorientowana, ale podam Ci na przykładzie
                                      niedosłuchu: Mam zaaparatowaną córkę. Osoby, które nie znają jej i
                                      tematu natychmiast każą mi ją zaimplantować. Osoby, których dzieciom
                                      implant pomógł - wychwalają go pod niebiosa. Ci, którym nie pomógł -
                                      milczą. Ja jednakowoż mam oczka w głowie. W ośmiu przypadkach na 10
                                      implant nie daje efektów. Czy mam w związku z tym odradzać implant
                                      jako placebo? Nie! Bo jednak w dwóch przynosi znaczne efekty.
                                      Dlaczego zatem nie zaimplantuję córki? Bo nie ma takiej potrzeby. Bo
                                      aparaty przynoszą znaczną korzyć i bilans zysków i strat po
                                      zaimplantowaniu Ani wypada niekorzystnie na rzecz implantu. Znam się
                                      na słuchu i wynikach mojej córki. Ale nie doradzę Malinowskiej, żeby
                                      aparaty stanowczo, albo żeby absolutnie wyłącznie implant. Bo nie
                                      jestem otolaryngologiem.

Kryśka wołami pisze, ze są efekty podawania antydepresantów [nie myl
                                      z psychotropami, nie każdy antydepresant jest psychotropem]. Jej
                                      córka ma zdiagnozowany przez specjalistów autyzm. Ale Ty wiesz lepiej
                                      i nie będąc psychiatrą, na odległość stawiasz własną diagnozę.
                                      Przecież to się kupy nie trzyma.

A co do rehabilitacji... Czy aby nie jest również wołami napisane, że
                                      rehabilitacja będzie? Czy ja mam omamy?
                                      • aqua696 Re: Dobre wiadomości :) 27.02.10, 00:42
                                        Bj
                                        wlasnie mam dziecko autystyczne...
                                        Zdiagnozowane juz nascie lat, pracowalam w srodowisku autyzmu, syn
                                        chodzi w ten chwili do szkoly gdzie ponad 80% to autystyczna
                                        mlodziez.
                                        Moja wiedza to kilka lat obserwacji, praktyki.
                                        Z srodowiskiem autystycznym od 2-3 lat jest walka iz lekarze nie
                                        prowadzac odpowieniej diagnozy..ktora jest wieloprofilowa..stawiaja
                                        diagnozy, dzieci trafiaja na terapie i zalamuje sie rece..
                                        Sama chadzalam po psychatriach z mlodym, i znam ich podejscie..w
                                        miescie mielismy specjalistke dla ktorej wszystkie dzieci mialby
                                        schizofrenie ...obojetnie z jakim problemem mama trafila, na
                                        szczescie w fundacji mlody miala cudowna psycholog, i konsultacje z
                                        innymi psychiatrami.
                                        Jesli chcesz moge przeslac zdjecie orzeczenie ..swiezutkie, i juz
                                        zawiera odpowiedni symbol.

Na temat implantow nie znam sie tylko otaral sie...
                                        Sa rodzice ktorzy implantuja i tacy ktorzy nie, tak jak rodzice
                                        wybieraja rozne rahabilitacje bo maja wybor, a czesc poniewaz tylko
                                        dany specjalista jest w miescie..okolicy.

Wierz kilka lat temu dziecko sprawialo problem to bylo ADHD a teraz
                                        modna jest diagnoza Autyzm..spektrum autyzmu.

I uwierz mi nie ma tak spektakularnych efektow...
                                        Krysia super iz Emilce sie poprawilo, iz otworzyla sie zaczela
                                        kontrolowac potrzeby fizjologiczne..
                                        W PPP w tychach macie terapie IS w ramach dzieci szkolnych ..mysle
                                        ze tez dla dzieci z wczesnym wspomaganiem..

Krysiu a robiono wam badanie laboratoryjne mikroelementow??
                                        Badano poziom candidy??

Ok koncze wypowiadanie sie.
                                        • adasimama Re: Dobre wiadomości :) 27.02.10, 09:10
                                          Droga Aquo
                                          Emilkę diagnozowało 2 lekarzy,teraz zaczynamy od wczesnego wspomagania i
                                          odpowiednich terapii,mamy umówioną wizytę u neurologa badania o których pisałaś
                                          mała nie miała robione ale podejrzewam ze będzie mieć robione,ponieważ jak
                                          lekarka stwierdziła sama diagnoza to jedno ale teraz zacznie nam się
                                          reszta.Pomału zaczynam przygotowywać sie psychicznie na walkę i badania..Pozdrawiam
                                        • bj32 Re: Dobre wiadomości :) 03.03.10, 17:53
                                          Eh...
                                          "Moja wiedza to kilka lat obserwacji, praktyki."
                                          Ale zdajesz sobie sprawę, ze tego typu dolegliwości to nie grypa
                                          żołądkowa i są różne stopnie i różne metody leczenia można stosować?
                                          "w miescie mielismy specjalistke"
                                          Czy to powód, żeby sadzić, że ona się teraz przeniosła do Piekar i
                                          zdiagnozowała Kryśki córkę? Albo wrzucać wszystkich specjalistów do
                                          jednego wora? Czy ja powinnam uznać, ze skoro dotychczasowa pedagog
                                          mojej córki, która nie ma pojęcia o dzieciakach, z którymi ma zajęcia
                                          i jest niedowładna w kwestiach urzędowych - nie nadaje się na to
                                          stanowisko to nikt się nie nadaje, albo ta, co będzie od przyszłego
                                          roku - mam zakładać, ze jest durna?
                                          "a czesc poniewaz tylko dany specjalista jest w miescie..okolicy."
                                          Owszem. Niewiedza może być szkodliwa. Mam szczęście mieszkać w
                                          wielkim mieście, gdzie, jak diagnozowałam Ankę, to też było w sumie
                                          tylko jedno miejsce do przeprowadzenia badań. Wiec pojechałam jeszcze
                                          do Poznania, Warszawy i Kajetan. Bo mam dość oleju w głowie, żeby się
                                          opierać na jednej opinii w momencie, kiedy ryzyko jest duże.
                                          Sądzisz, ze Kryśka ma problemy z myśleniem? Podała leki i przyniosły
                                          efekty. Jakby nie przyniosły, to pewnie szukałaby dalej. Mogła podjąć
                                          próbę, bo podanie tego typu leków z pewnością nie może zaszkodzić
                                          tak, jak nieudane zaimplantowanie ["zawsze się przyjmuje/zawsze
                                          działa" to mit].
                                          "teraz modna jest diagnoza Autyzm.."
                                          Tak, to też wiem. I każdy matoł, któremu się nie chce pisać poprawnie
                                          po polsku twierdzi, że jest dyselektrykiem.
                                          "I uwierz mi nie ma tak spektakularnych efektow..."
                                          No proszę Cię... Dobrze dobrane i działające leki to nie twarz Jezusa
                                          ukazująca się w zupie. To dopiero jest spektakularny efekt. A my tu
                                          rozmawiamy o farmakologii i prawidłowej diagnozie lekarza bądź to z
                                          doświadczeniem, bądź - dodatkowo - z iskrą Bożą.
                          • adota Re: Dobre wiadomości :) 03.03.10, 16:38
                            Bardzo się cieszę smile

adota
          • sylvina2010 adasimama - długie 25.02.10, 14:05
            witaj
            adasimama napisała:

> Wezmę wszystkie kwitki zobaczymy co wyjdzie,dyrektorka mi powiedziała ze jeżeli
            > ma się 3 dzieci z orzeczeniem to na jedno z nich mam prawo się ubiegać o
            > świadczenie pielęgnacyjne ze względu na to że muszę zająć się całą
            > trójka.Zresztą nawet gdyby mi się należało świadczenie na całą trójkę to i tak
            > bym dostała tylko na jedno dziecko.
            te świadczenie pielęgnacyjne to ci się należy obowiązkowo w twoim przypadku.

ja mam 4 dzieci.
            2 z orzeczeniem 2 bez.
            10 latek ma też ADHD - lecz żeby iść do klasy integracyjnej te "ADHD" nie kwalifikowało się.
            potrzebne było dłuższe leczenie psychiatryczne,neurologiczne - ja akurat lecze syna już 7 lat na to.
            dodatkowo potrzebne było zaświadczenie od psychiatry że mój syn ma : ZABURZENIA ZACHOWANIA I EMOCJI -wtedy to bardziej kwalifikuje na orzeczenie oraz klasę integracyjną.
            bez problemu dostałam ten papierek od neurologa i psychiatry.
            przecież te 2 choroby to prawie to samo.
            ale prawie robi dużą różnicę.
            bo na ADHD też mnie odrzucili - po odwołaniu się - akurat zdobyłam ten papierek że on ma ZABURZENIA ZACHOWANIA I EMOCJI i o umieszczeniu syna w klasie integracyjnej - to nas zakwalifikowało do świadczenia pielęgnacyjnego i klasy integracyjnej.
            ale szybciej zaniosłam to do Poradni Psychologiczno Pedagogicznej - od nich dostałam zgode na orzeczenie o klasie integracyjnej.
            i TEN własnie papierek tez zaniosłam na odwołanie komisji

dodatkowo ten syn ma alergie na zmiane pogody,pleśnie,grzyby,trawy i jak drzewa pylą oraz epilepsje PDM - lecz to za mało jednak do świadczenia

syn uczęszcza na rehabilitacje 2 razy w tygodniu po 4 godziny.
            jak jest chory to nie chodzi.

> Stan zdrowia:
            > Bartosz i Olek zdrowi (na szczęście)
            > Emilka na lekach (antydepresanty) zaczyna być widoczna zmiana w jej
            > zachowaniu,zrobiła się gaduła i więcej się śmieje,nawet bawi się z Adasiem.Rano
            > wstaje z uśmiechem na buziaku aż się serce moje śmieje.
            > Adam: niestety katar ropny nie daje nam spokoju,z tego kataru ma kaszel ,dusząc
            > y
            > nasilający się w nocy.Lekarka zaleciła syrop prawoślazowy ale jakoś nam nie
            > pomaga.Przed wczoraj w nocy mały tak się dusił z kaszlu że w nocy robiłam
            > inhalację z pulmicordu,pomogło.Od jednej z dziewczyn z forum 2 lata temu
            > dostaliśmy nebulizator i chwała jej za to.Nie jednokrotnie ratuje nam on może
            > nie życie ale zdrowie na pewno smile
            > Najlepsza w tym wszystkim jest pani doktor alergolog,żeby zaoszczędzić na
            > testach stwierdziła ze Adam ma ciągły katar i kaszel bo ma stwierdzony "refluks
            > żołądkowo-przełykowy" chyba pora na zmianę alergologa.bo fakt ,mały ma refluks
            > ale już od roku nawet nie dostaje leków,nie wymiotuje i nie ulewa,przybiera na
            > wadze (ma 2,5 roku i 16kg i nosi ubrania na 104cm) także kawał chłopa z niego.
            radziłabym ci zmienić alergologa
            ja też miała inną alergolog co robi testy powyżej 3 lat.
            znalazłam taką że jeśli dziecko dużo choruje to zrobi testy po 1 roku życia dziecka.
            i co miesiąc byliśmy u niej poza kolejnościa - i sama zaproponowała testy !!!
            w końcu wiemy na co się tak męczył smile

młodszy syn od 2 miesiąca - dość sporo chorował.
            potrafił być chory 2 x w miesiącu. dochodziły spore duszności.
            jako dziecko 4 miesięczne dostaliśmy się do alerogologa.
            jak miał 1 rok i miesiąc - lekarka zrobiła mu testy.
            bała się że jest za mały i mu nie wyjdą.
            lecz one pięknie wyszły na trawę,pleśnie grzyby wilgoć - to samo co ma starszy syn.
            Obydwaj mają leki stałe i wziewy,inhalacje ....

Byłam zarejestrowana w UP.
            Oni się dowiedzieli że mam 2 dzieci niepełnosprawne.
            Ja nie miałam akurat świadczenia pielęgnacyjnego.
            ubezpieczenie miałam akurat w UP.
            kazali mojemu "M" zgłosic w zakładzie pracy mnie i dzieci do ubezpieczenia.
            bez problemu mamy z zakładu.
            UP - sam mnie wyrejestrował.
            ponieważ mając 2 dzieci z orzeczeniem niepełnosprawności - nie kwalifikuję się do podjęcia żadnej pracy.
            Żaden pracodawca mnie nie przyjmie bo bym musiała brać w kółko zwolnienia lekarskie na dzieci.
            oczywiście dostałąm czarno na białym podstawę wyrejestrowania mnie UP.
            no i ten papierek doniosłam też na odwołanie komisji lekarskiej smile

mam nadzieję że trochę cię podratowałam tym co napisałam.
            • adasimama Re: adasimama - długie 26.02.10, 08:12
              Witaj Sylivino smile
              Post dość podbudowujący jednakowoż mimo posiadania już 2 dzieci z orzeczeniem
              nasz UP ma to w nosie po prostu wszystko zależy od urzędnika.U nas jak nie
              miałam świadczenia pielęgnacyjnego musiałam co miesiąc donosić zaświadczenie
              choćby od pediatry "że dziecko się nie nadaje do żłobka bądź przedszkola"
              Mój syn ma 14 lat chodzi do gimnazjum i ma ADHD z zaburzeniami
              opozycyjno-buntowniczymi,więc nam się świadczenie nie należy zresztą Bartosz
              doskonale sobie radzi w gimnazjum sportowym dostaje w kośc 2 godziny dziennie
              albo na boisku albo na sali gimnastycznej także po przyjściu do domu już nie ma
              siły się buntowaćsmilepo za tym jest cały czas terapeutyzowany przez PPP i pod
              opieką psychiatry dostaje leki rispolept i concerte,efekty są moze nie
              rewelacyjne ale sobie radzi doskonale np.z matematyki na półrocze ma 5 smile a ja
              jestem z niego dumna smile)) Pozdrawiam serdecznie Krysia.
              • adasimama Re: adasimama - długie 01.03.10, 13:15
                Dziś złożyłam oficjalne pismo do dyrekcji MOPR ze skargą na pracownika
                socjalnego z uzasadnieniem i prośba o zmianę pracownika..czekam na oficjalne
                pismo z odpowiedzią,ciekawa jestem czy się ustosunkują do mojej prośby.
                • gd_3334 Re: adasimama - długie 02.03.10, 19:32
                  Krysieńko czy potrzebujesz jeszcze omega 3 mogę podesłać taką jak
                  ostatnio(gwiazdosprytki) bo dzis dostałam w pracy pozd Gosia
                  • adasimama Re: adasimama - długie 02.03.10, 19:40
                    Gosiu mamy jeszcze ok 30 sztuk...jak nie bedziesz miała komu dać to poproszę. smile))
                    • adasimama Re: adasimama - długie 03.03.10, 13:27
                      Adaś znowu chory już brak mi słów i sił na to wszystko ....
                      • mamasi Re: adasimama - długie 03.03.10, 16:31
                        Współczuję bardzosad Mam nadzieję że do operacji wydobrzeje i dojdzie
                        ona w końcu do skutku. Pozdrawiam
                        • adasimama Re: adasimama - długie 03.03.10, 16:59
                          Dziewczyny mam pytanko ..a raczej prośbę,jakby któraś z Was miała na zbyciu
                          "korki" do gry w piłkę to ja się uśmiecham szeroko w imieniu Bartka.Od jutra
                          zaczynają treningi na boisku a wczoraj mi syn oświadczył że tamte się po prostu
                          rozleciały,podeszwa pękła na pół..Będę wdzięczna.
                          • adasimama Re: adasimama - długie 03.03.10, 17:00
                            Co do Adama dziś robiliśmy już 2 inhalacje z pulmicordu,Adam zaczął sie znowu
                            dusić.kaszel go męczy makabryczny.Jutro przyjdzie do domu lekarz..zobaczymy co
                            będzie dalej.
                            • adasimama Re: adasimama - długie 04.03.10, 15:53
                              Gosiu przesyłka dotarła ślicznie dziękujemy smile
                              Adam ma zapalenie gardła znowu(początki anginy) juz nie wiem co z nim
                              zrobić,dostalismy kilka leków a raczej recepty ale narazie nie wykupie nie mam
                              za co ...jakos to bedzie ..mam nadzieję smile
                              • gd_3334 Re: adasimama - długie 04.03.10, 17:08
                                Krysiu napisz na gazetowego na co masz te recepty może będę mogła
                                pomóc
                                • adasimama Gosiu odbierz @ 04.03.10, 17:12

• gd_3334 Re: Krysiu odbierz @ 04.03.10, 18:27
                                    ..
                                    • adasimama Gosiu odbierz @ 04.03.10, 18:54

• pitahaya1 Re: Gosiu odbierz @ 06.03.10, 15:03
                                        Zajrzyj do skrzynki.
                                        • agulka04 adasimama 06.03.10, 16:12
                                          Zernkin na forum oddam/przyjmę - tam jest mój post odnośnie butów
                                          (taki rozmiar jest wpisany w tabelkę, że potrzebujesz)
                                          • adasimama Agulka04 06.03.10, 16:28
                                            Rozmiar mojej córci smile
                                            Niestety nie jestem wstanie pokryć kosztów wysyłki.
                                            • agulka04 adasimama 06.03.10, 17:36
                                              napisz do mnie na priv - dla Ciebie wysyłka gratis smile
                                              I zerknij n alink z kolorowankami
                                              • adasimama Re: adasimama 06.03.10, 18:49
                                                Agulko odpisałam smile
                                                • agulka04 Re: adasimama 06.03.10, 19:01
                                                  ja też smile
                                                  • adasimama Re: adasimama 06.03.10, 19:36
                                                    Agulka odpisałam smile
                                        • adasimama pitahaya1 odbierz @ :) 06.03.10, 16:34

• gd_3334 Re: buty 07.03.10, 10:34
                                            Krysiu czy możesz mi podać dlugosc wkładki buta małego mam nowe nr 27smile
                                            • adasimama Re: buty 07.03.10, 11:57
                                              Długość wkładki to 16cm Adam nosi 27 ze względu na wysokie podbicie i szeroką
                                              stópkę.smile
                                              • adasimama Agilka 09.03.10, 15:10
                                                Paczka dotarła ślicznie dziękujemy Emilka szczęśliwasmile)))) szczególnie tenisówki
                                                jej przypadły do gustu wcale ich z nóg nie chce ściągać smile
                                                • adasimama Przepraszam miało być Agulka :) 09.03.10, 15:10

• gd_3334 Re: 09.03.10, 15:51
                                                    Krysiu jak malutki? lepiej?
                                                  • adasimama Re: 09.03.10, 17:29
                                                    Mały niby lepiej już tak okrutnie nie kaszle ale jak katar nie odpuści to z
                                                    Warszawy znowu wyjdą nici.Jak zapowiedział lekarz operator,Adam musi być
                                                    idealnie zdrowy do tego zabiegu.Mam nadzieję że zdążymy się wyleczyć smile
                                                  • agulka04 Re: Przepraszam miało być Agulka :) 09.03.10, 16:23
                                                    nie ma za co smile moja Aga też je uwielbiała smile
                                                  • adasimama Buty 12.03.10, 15:59
                                                    Mam prośbę,jakby któraś z Was miała na zbyciu buty damskie (na płaskim)rozm.40
                                                    to się bardzo szeroko uśmiecham...właśnie wróciłam z Katowic od psychologa i mi
                                                    się po drodze ostatnie buty rozleciały sad a tej zimy końca nie widać.
                                                  • gd_3334 Re: Buty 12.03.10, 19:20
                                                    Krysia a w 39 sie nie wciśniesz?
                                                  • orissa Re: Buty 12.03.10, 19:35
                                                    Ja mam zbędne buty kozaki, skórzane, czarne, na zamek, rozmiar 40 ale nie są na
                                                    płaskim całkiem tylko na takiej podeszwie podwyższanej, nie wiem czy takie by Ci
                                                    odpowiadały, poszukam może w necie znajdę zdjęcie podobnej podeszwy to wkleję.
                                                  • adasimama Re: Buty 12.03.10, 19:53
                                                    Grubsza podeszwa może być smile ja nie jestem wybredna smile ważne żebym przetrwała te
                                                    nie kończącą się zimę smile
                                                    Gosiu ja mam rozmiar nogi 39 smile 40 napisałam bo biore poprawke na cieplejsze
                                                    skarpetki smile
                                                  • orissa Re: Buty 12.03.10, 20:01
                                                    To mogę jutro zapakować i wysłać. Tylko adres poproszę na gazetowego maila.

Gd_3334 czy Ty jesteś z Gdańska? Jeśli tak, to odezwij się do mnie na priv, proszę.
                                                  • gd_3334 Re: Buty 12.03.10, 21:16
                                                    Krysiu to ja mogę wysłać 39 będziesz miała na wiosne bez grubej skarpetki smile a
                                                    orissa wyśle na pogode ze skarpetką smile
                                                    tak orissa jestem z Gdańska, już się odzywam na gazetowego
                                                  • adasimama Re: Buty 12.03.10, 21:18
                                                    No i jak Was nie kochac dziewczyny kiss***
                                                  • adasimama Re: Buty 16.03.10, 15:28
                                                    Orissa buty dotarły,jeszcze raz dziękuję smile)))
                                                  • gd_3334 Re: Buty 16.03.10, 20:00
                                                    na wiosne mam buty dla Ciebie, dla Adasia rozm 27 wkł.18 cm, proszę zmierz te o
                                                    rozmiarze 33.
                                                  • adasimama Re: Buty 16.03.10, 20:59
                                                    Gosiu a Ty wysłałaś??
                                                    33/34 to rozmiar Olka smile
                                                  • gd_3334 Re: Buty 16.03.10, 21:06
                                                    jeszcze nie bo robie porządki i znalazłam jeszcze rozmiar 33 ale wkładka tak ok
                                                    22 cm
                                                  • adasimama Re: Buty 16.03.10, 21:52
                                                    To ja rano zmierzę Olkowi stopę smile
                                                  • gd_3334 Re: Buty 17.03.10, 17:47
                                                    jak pomiary?
                                                  • adasimama Re: Buty 17.03.10, 19:34
                                                    Przepraszam ale dzis troche zalatana byłam popołudniu,teraz zmierzyłam dokładnie
                                                    długość wkładki 22cm. Pozdrawiam cieplutko
    • mari40 Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 18.03.10, 16:14
      I jak tam u was,Masz już Orzeczenie,Mam nadzieje że pozytywne dla Was.
      Teraz przed nami ta sama droga,Mateusz dostał na stałe stopień Umiarkowany,a do świadczenia pielęgnacyjnego potrzebny jest stopień Znaczny,no ja niestety nastawiam sie najbardziej na roztrzygnięcie w Sądzie.
      Pozdrawiam Ania
      • adasimama Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 18.03.10, 16:38
        Witaj Mari40
        U nas nie za wesoło,toczę wojnę z opieką społeczną,orzeczenie z komisji
        wojewódzkiej podtrzymuje orzeczenie z komisji 1-wszej instancji także nie mam
        świadczenia pielęgnacyjnego.
        Cały kwiecień to latanie po specjalistach z Emilką,występujemy o orzeczenie z
        PPP żeby mała mogła pójść do przedszkola integracyjnego oraz o wczesne wspomaganie.
        Opieka społeczna miała nam wypłacić zasiłek celowy na wyjazd do
        Warszawy,niestety z powodu braku jednego papierka (który w tym miesiącu jest nie
        osiągalny) zasiłek został prolongowany na kwiecień.Także operacja póki co
        odwołana.(Jutro będę dzwonić by odwołać ją) miałam dzwonić z potwierdzeniem
        terminu ale niestety. Także wszystko przeciw nam.Pozdrawiam smile
        • mari40 Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 18.03.10, 20:32
          nie wiem co zamierzasz,z orzeczeniem,ale ja odwołałabym sie gdym widziała taką konieczność.Jak wcześniej pisałam,2 lata temu doszłam aż do Sądu i tam wyrok był dla nas pozytywny,Warto walczyć o swoje,jeśli jest sie pewnym swojego postepowania.
          Także jak coś to trzymam mocno kciuki za was i wierze że ta ostatnia operacja w pełni poprawi stan zdrowia Adasia.
          Pozdrawiam cieplutko
          Ania
          • malgoska182 Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 19.03.10, 05:19
            Mam nadzieje Pani Krystyno,ze z wiosna pojawia sie nowe nadzieje.Moze
            choc w sprawie pracy Pani meza cos dobrego? Czy juz podjal stala
            prace? Chyba w kwietniu juz bedzie rok jak maz stracil prace?
            • adasimama Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 19.03.10, 07:26
              Małgosiu mój mąż ma staż z UP ,kończy mu się 12 kwietnia,jednak dyrektor firmy w
              której mąz pracuje postanowił by jeszcze przedłużyc mu staż o kolejne 3 miesiące
              czyli do czerwca a potem ma przejśc na normalną umowę.Nie jestem z tego powodu
              szczęśliwa(w sensie że ze stażu przedłużonego)bo to oznacza mniejsze pieniądze
              przez kolejne 3 miesiące ale w domu tego nie wysiedzi.A praca fajna mąz
              zadowolony pracodawca z niego też.Jak będzie na normalnej umowie to oferują
              dość dobre zarobki i pełny socjal w dodatku posada w firmie państwowej więc
              chyba warto sie przemęczyć.
              • malgoska182 Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 19.03.10, 07:41
                Oczywiscie ,ze tak .Czas szybko leci.Dopiero ubieralismy choinki ,a tu
                czas okna myc i do Swiat Wielkanocnych robic przygotowania.Pozdrawiam.
                • adasimama Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 19.03.10, 21:25
                  Jak wcześniej wspomniałam operacja odwołana,nowy wstępny termin to 27
                  październik
                  ewentualnie p.doktor operator spróbuje nas wstawić w jakąś lukę
                  jakby ktoś odpadł np.z powodu choroby.Mi to trochę nie na rękę ale zobaczymy jak
                  będzie.Pozdrawiam Krysia.
              • diabollos29 Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 20.03.10, 06:15
                Na stazu jest ten plus ze nie musisz martwic sie o koszty przejazdu
                do pracy i z powrotem poniewaz urzad pracy wszystko zwraca. Zawsze
                to jakas oszczednosc. Gdy bedzie umowa o prace tego juz nie bedzie.
                • adasimama Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 20.03.10, 08:05
                  To jest plus,no i ma jakąś pracę w dodatku przypadł do gustu szefowi to kolejny
                  plus smile
                  • gd_3334 Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 22.03.10, 21:15
                    mam też buty dla Emilki tylko podaj roszę długośc wkładki bo to jakaś
                    amerykańska numeracja ale na moje oko powinny być dobre
                    • adasimama Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 22.03.10, 22:53
                      Gosiu rano jej zmierzę stópkę przed wyjściem do przedszkola smile
                      • adasimama Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 23.03.10, 07:47
                        Gosiu długość wkładki to 19.5cm smile)))
                        • adasimama Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 24.03.10, 14:56
                          Dziewczyny,jeszcze raz poproszę,popytajcie znajomych może ktoś by miał korki na
                          zbyciu rozm.42.Tak proszę bo sytuacja finansowa pod psem a młody zaczyna mecze
                          sparingowe,za brak obuwia zarobił jedną naganę już bo grać nie mógł. Dziś idę na
                          zebranie to pogadam z trenerem żeby go nie karał.Ale mimo wszystko buty musi
                          mieć.Z góry dziękuję.
                          • sylwia11022000 Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 24.03.10, 15:36
                            Może wylicytujmy
                            ja oferuję 20 pln
                            jak się ktoś dołoży
                            sądzę że do 80-90 pln dojdą cenowo
                            a jak nie to może zbiórka.
                            www.allegro.pl/item959995222_korki_nike_idealne_rozm_42_5_bcm_polecam.html
                            • adasimama Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 24.03.10, 15:47
                              U nas w sklepie tańsze są tzn ok 50zł.Dziękuję za propozycję ja się niestety nie
                              dołożę póki co do licytacji bo po 1 nie mam z czym sad a po 2 nie mam konta na
                              allegro.smile
                              • sylwia11022000 Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 24.03.10, 15:53
                                to zróbmy zbiórkę, ja nadal 20 zł proponuję
                                • roccan Adasimama 24.03.10, 22:29
                                  Odbierz pocztę gazetową.
                                  • adasimama Roccan odbierz @ :) 24.03.10, 22:52

• adasimama Korki Juz Mamy :))))) 25.03.10, 12:43

• gd_3334 poczta 28.03.10, 13:40
                                        odbierz Krysiu
                                        • adasimama Re: poczta 28.03.10, 14:01
                                          Gosiu odpisałam smile
                                          • papuzka_gda Re: poczta 28.03.10, 19:21
                                            Krysiu...co potrzeba? macie co jesc?? PISZ
                                            • adasimama Re: poczta 28.03.10, 19:33
                                              Arletko,znasz sytuację jest bardzo ciężko ,święta będą skromne ale mam nadzieję
                                              że będą.Póki co nie mamy żadnych zasiłków z OPSu więc nadal jesteśmy tylko na
                                              rodzinnym i alimentach Bartka (1250zł).
                                              Dziękuję za zainteresowanie.Pozdrawiam Krysia.
                                              • gd_3334 Re: paczka 31.03.10, 12:28
                                                Krysiu wysłałam dziś paczkę, poszła priorytetem obiecali że dojdzie
                                                • adasimama Re: paczka 31.03.10, 13:53
                                                  Gosiu ślicznie dziękuję,dam znać jak dotrze.
    • nomya Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 31.03.10, 12:53
      Nie chcę wzbudzać burzy, ale szczerze mówiąc trochę to dziwne tyle czasu pomagać
      komuś kiedy w innych wątkach zaprzecza się uczenia ludzi bezradności. Kładziecie
      nacisk na pomoc doraźną, a tu widzę dość spory kawał czasu pomagacie rodzinie z
      wyuczoną bezradnością. Swoją drogą wstyd by mi było przyjmować pomoc od dobrych
      ludzi tak długo, kiedy jest wiele innych potrzebujących osób, którzy na krótko
      znaleźli się w sytuacji podbramkowej. No nic, Wasza sprawa, ale dla mnie to chore.
      • papuzka_gda Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 31.03.10, 13:46
        Twoj post jest troche nie na miejscu...pomoglas kiedys tej rodzinie?
        Zrobilas cokolwiek,zeby zorientowac sie w sytuacji tej wlasnie
        rodziny?
        jakie masz prawo oceniac tę konkretna rodzine i osoby, ktore pomagaja
        w jakikolwiek sposob?
        • nomya Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 31.03.10, 14:29
          To jest forum, mogę sobie pisać co chcę jeśli nie piszę tego w sposób wulgarny,
          nikogo nie atakuję ani nie jestem niemiła, nie czepiaj się kobieto. Napisałam,
          co myślę o tym sposobie długotrwałej pomocy komuś.

> Zrobilas cokolwiek,zeby zorientowac sie w sytuacji tej wlasnie
          > rodziny?

Tak, czytałam wątki i to od długiego czasu są takowe. Nie pomogłam tej
          konkretnej rodzinie, pomagałam innym i nie o tym teraz jest mowa, nie muszę się
          rozliczać z tego, co dla kogoś zrobiłam czy robię i nie mam zamiaru nikogo
          rozliczać z tego, co robi. Po prostu wyraziłam swoje zdanie o pomaganiu w
          wyuczonej bezradności ludziom, którzy tą pomoc otrzymują od długiego czasu- de
          facto powinni stanąć już dawno na nogi, ale tego nie robią.
          • papuzka_gda Re: Adasimama z Piekar-pomoc (cz.3) 31.03.10, 15:22
            Dziekuje za uświadomienie, ze "to jest forum" smile

Nikt nikogo nie rozlicza...tylko są rozne przypadki - stad moje
            pytanie, czy zrobilas COS, żeby zorientowac sie w sytuacji tej
            konkretnej rodziny.
            i tyle.
            Nie mam zamiaru dyskutowac.

Jezeli w ten sposob chcialas pomoc - moze nalezalo na forum zalozyc
            posta w stylu: czemu rodziny, ktorym sie pomaga nie wychodza z
            kryzysu.
            Moze znalazlby sie psycholog, pracownicy mopsow ktorzy zawsze znaja
            wyjscie z sytuacji i zawsze pomagaja potrzebujacym (cokolwiek sie
            kryje pod slowem pomoc). Dla rodzin potrzebujacych czesto pomoca bywa
            po prostu dobre slowo...i nie dolowanie...po prostu
            rozmowa...niestety większosc pracownikow socjalnych nie umie/nie chce
            rozmawiac...a szkoda.

Pozdrawiam

-
            szczęśliwa żona swojego męża smilehttps://www.e-
gify.strefa.pl/gify/okazjonalne/slub/slub24.gif
            Propozycja dla Ciebie
            • adasimama Wesołych Świąt 01.04.10, 11:04
              A ja życzę wszystkim forumkom ty pomocnym i mniej pomocnym,czytającym i będącym
              aktywnie zaangażowanym w pomocowe sprawy zdrowych,wesołych radosnych i
              spokojnych świat ze słoneczkiem i udanym lanym poniedziałkiem.Smacznego jajka
              życzy Krysia z rodzinką.
              • agulka04 Krysia mnie odwiedziła :-) 02.04.10, 15:16
                Bardzo miła osoba a Adam bardzo wstydliwy smile
                • adasimama Re: Krysia mnie odwiedziła :-) 02.04.10, 15:28
                  Agulko my juz w domku jestesmy cali i zdrowi,miło było Cie poznać smile))
                  • gd_3334 Re: Krysia mnie odwiedziła :-) 02.04.10, 18:46
                    ale macie fajnie, że mogłyście się poznac ja z Krysia tylko przez telefon
                    • adasimama Re: Krysia mnie odwiedziła :-) 02.04.10, 19:18
                      Gosiu może będzie kiedyś ku temu okazja ..życie jest przewrotne smileA jak staniemy
                      na nogi to będę musiała z małym wyjechać nad morze w ramach leczniczych wiec
                      kto wie....
                • magas1169 Re: Krysia mnie odwiedziła :-) 19.04.10, 09:19
                  Wstydliwy???Żarty,mały łobuziak z pyzatą buzią big_grin Strasznie słodki
                  przylepeksmile
    • slonko1335 Pilnie potrzebne piżamki na 110 do szpitala 13.04.11, 19:38
      Krysia(adasimama) ma wyznaczony termin operacji Adasia w CZD a chłopiec nie ma piżamek-przydałyby się ze trzy sztuki na czas pobytu. Dodatkowa trudność jest taka, że po operacji buźki najlepsze by były takie nie wkładane przez głowę, lub przynajmniej jakoś szeroko rozpinane. Myśłę, też że nie mogą być zbyt ciepłe bo jednak zazwyczaj w salach ciepło jest, więc w takiej flanelowej to nam się chłopak zagotuje....może ktoś ma na zbyciu???
      • atena12345 w kwesti piżamy 14.04.11, 09:04
        Przeszukała allegro i cienkich rozpinanych pod szyja piżam brak! Znalazłam rozpinane z boku z bawełny, która wydaje sie być dosc mięsista. Piżamka 14 zł + przesyłka za 3 szt. 9 zł
        Ale nie wiem czy sie nada? Mozna tu linka z allegro umieścić?
        Gdyby ktoś się chciał złożyć można by kupić od razu 3 sztuki. Jeśli nie moge kupić 2.
        • adasimama Re: w kwesti piżamy 14.04.11, 09:21
          Witaj
          Prosze podaj mi linka może byc na priv. Pozdrawiam
          • slonko1335 Re: w kwesti piżamy 14.04.11, 09:26
            ja znalazłam coś takiego:
            allegro.pl/dk-minymo-chlopieca-pizama-w-paski-110-0407-i1550920219.html
            rozpinane pod szyją, więc może też by się nadawały, chyba że te Atenki sensowniejsze.
            Ja mogę dorzucić coś, niewiele niestety ale zawsze na pół piżamki będzie...
            • atena12345 Re: w kwesti piżamy 14.04.11, 09:37
              Takie:
              allegro.pl/sliczna-pizama-pizamka-rozm-110-bawelna-i1562063671.html
              • atena12345 Re: w kwesti piżamy 14.04.11, 09:42
                znikam na pół dnia. Zdecydujcie w kwestii piżamy dziewczyny. ja mogę dać jakieś 30-35 zł.
                Będę gdzieś na mieście to popatrzę, jak coś znajdę dam znać
                • atena12345 Re: w kwesti piżamy 15.04.11, 08:12
                  Na kiedy te piżamy sa potrzebne? Nie będę miała czasu przez weekend sie tym zająć, a nie mam odpowiedzi czy takie jak w linku moga być.
                  • slonko1335 Re: w kwesti piżamy 15.04.11, 08:53
                    Krysia odezwij się tu albo na maila do mnie. Któraś z tych piząemek zalinkowanych może być? może jakąś inną znalazłaś?
                    Piżamki potrzebne na końcówkę maja, wiięc na razie spokojnie-możemy po weekendzie, Atena podeśłesz mi swój numer konta to Ci poślę przelew?
                    • atena12345 Słonko 15.04.11, 09:24
                      Działa Ci poczta : słonko1335@gazeta.pl ? Bo poprzes profil nie mogę wysłac wiadomości.
                      • slonko1335 Re: Słonko 15.04.11, 09:29
                        tak tylko przez l a nie ł slonko1335@gazeta.pl
                        • adasimama Re: Słonko 15.04.11, 13:17
                          Przepraszam dziewczyny nie było mnie na internecie,tak proponowane piżamki przez atenkę są super a potrzebne są na 25 maja także trochę czasu mamy smile Dzięki wielkie.
                          • slonko1335 Re: Słonko 15.04.11, 13:20
                            no to świetnie, ja zaraz zlecam przelew a po weekendzie atenka będzie działać z zamówieniem
                            • atena12345 Re: Słonko 18.04.11, 13:26
                              To ja zamawiam 3 te piżamki w różnych kolorach. Tylko prosze o adres do wysyłki, zeby od razu poszła tam gdzie trzeba. I proszę o sprawdzenie czy wymiary się zgadzają, bo 110 i 110 sobie nie równe.
                              • atena12345 Re: Słonko 19.04.11, 08:21
                                Aha,
                                Słonko: pieniążki dotarły - resztę dołożę i będzie na 3 piżamy.
                                Adasimama: czekam na info w sprawie rozmiaru i przede wszystkim na adres do wysyłki, bo szkoda za nia 2 razy płacić.
                                Mój mail:
                                anetawaz@interia.pl
                                • adasimama Atenko odbierz @ 19.04.11, 14:56

• atena12345 Re: Atenko odbierz @ 20.04.11, 08:23
                                    piżamki zamówione i zapłacone. Powinny przyjśc po swiętach. Pozdawiam
                                    • eva-83 Re: Atenko odbierz @ 22.04.11, 19:22
                                      cgi.ebay.de/H-M-Pyjama-Gr-110-116-schick-PAPA-/320685764150?pt=Kinderbekleidung_Jungen&hash=item4aaa5c6e36
                                      dziewczyny a nie lepsze byloby cos takiego?
                                      • eva-83 Re: Atenko odbierz @ 22.04.11, 19:28
                                        W sumie nie jest taka slodka jak te wasze ale jest rozpinana,jak co sprobuje ja wylicytowac za rozsadna cene , jak sie uda napisze po adres
                                        • slonko1335 Re: eva-83 22.04.11, 20:31
                                          eva piżamki już kupione
                                          • adasimama Re: eva-83 22.04.11, 20:36
                                            Piżamki Evo juz zostaly zakupione ale dziękuje ślicznie za chęć pomocy smile
                                            • adasimama Wesołych Świąt !!! 22.04.11, 20:37

• eva-83 Re: eva-83 22.04.11, 20:39
                                            Dopiero teraz trafilam na watek i nie czytalam wszystkiego skoro juz zamowilyscie..Myslalam ze potrzebna taka rozpinana i dlatego poszukalam smile no nic watek bede podczytywac w razie czego sie odezwe .Pozdrawiam
                                            • adasimama Pizamki 05.05.11, 13:27
                                              Jak w temacie .. Pizamki dotarły są sliczne .. jak zawsze jesteście wielkie i dziękujemy za pomoc jeszcze tylko zakup kapci i możemy wyruszać na podbój IMiD. Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka