Dodaj do ulubionych

prośba do dawców krwi

11.08.11, 23:27
witam,
ja z nietypową prośbą, czy ktoś z was planuje oddac krew w najblizszym czasie?
moja koleżanka ma ostrą białaczke i potrzebujesad(
ABRH- bedziemy wdzieczni!
Obserwuj wątek
    • nioma Re: prośba do dawców krwi 12.08.11, 08:23
      miasto?
      • saramolenda Re: prośba do dawców krwi 12.08.11, 09:54
        Katowice-ale mozna oddac w kazdym podobno punkcie..tylko, ze wtedy trzeba podac imie i nazwisko
        • zdunia1979 Re: prośba do dawców krwi 12.08.11, 19:09
          Witaj!

Najlepiej jest zgłośić się z oficjalną prośbą do policji i straży pożarnej. Oni oddają regularnie i odzew jest zawsze bardzo szybki i szeroki. Jednostki informują się szybko między sobą. Ja już dwukrotnie robiłam takie akcje z powodzeniem. Ostatnio szukaliśmy dawców dla mojego ucznia (białaczka) i było kilkadziesiąt osób. Kolejna akcja sprzed dwóch tygodni też kilkadziesiąt osób.
    • karolipe Re: prośba do dawców krwi 12.08.11, 22:28
      Ja mam grupe krwi ABRH- i jestem dawca ,jezeli mozna oddac w innym miescie dla danej osoby to oddam.prosze napisac na gazetowego.
      karolipe@gazeta.pl
    • wanielka Re: prośba do dawców krwi 12.08.11, 23:16
      ja mam AB Rh-, jestem z okolic Katowic i planuję w najbliższym czasie oddać krew, jestem też zgłoszona jako dawca szpiku. oddaję krew w krwiobusie, nie wiem czy mogę wskazać odbiorcę?
      mogę też bezpośrednio do Katowic podjechać i oddać w punkcie, z którego Twojej koleżance dostarczają krew. zapytajcie i napisz do mnie na maila: wanielka at o2.pl
      pozdrawiam.
    • xxxtabxxx Re: prośba do dawców krwi 12.08.11, 23:59
      Z tego co wiem, to w takich akcjach nie jest ważne jaką grupę krwi się oddaje, ważne, żeby podać dla kogo.
      Taką informację teraz na szybko znalazłam:
      "Punkty, w których można dokonać oddania krwi, sprzedają ją później szpitalom. Bywa, że jeśli chory ma mieć jakiś poważniejszy zabieg, do którego będzie potrzebna krew (krew nie jest potrzebna do każdej operacji!), organizuje się akcje (podaje do ogólnej informacji) prośbę o oddanie krwi na określoną osobę.
      Kiedy oddaje się krew na osobę, trzeba znać jej nazwisko i wiedzieć, w jakim szpitalu przebywa ta osoba (ewentualnie będzie przebywała). W ten sposób szpital dostaje krew BEZPŁATNIE. W pierwszej kolejności "zebrana" krew idzie do osoby, dla której była zbierana, jeśli krwi "zostanie", dostaną ją inne osoby z tego szpitala. Grupa krwi NIE MUSI się zgadzać - szpitale dokonują między sobą wymianę krwi na grupę, jaka jest potrzebna."

Ja niestety nie mogę oddawać, więc nie dam rady pomóc sad
    • chomiczkami Re: prośba do dawców krwi 13.08.11, 20:50
      Będę oddawała mniej więcej za tydzień (jeśli, oczywiście, mnie dopuszczą).

W którym momencie podaje się nazwisko osoby, dla której chcemy oddać krew? Zawsze dawałam ot, tak, do puli ogólnej wink.
    • zona_mi saramolenda 14.08.11, 14:05
      W przyszłym tygodniu wybieram się oddać krew, napisz mi, proszę, na priv dane osoby, dla której jest potrzebna.
      • zona_mi saramolenda 19.08.11, 19:30
        Oddałam krew ze wskazaniem - odbierz, proszę, pocztę.
    • margotka28 Re: prośba do dawców krwi 19.08.11, 20:00
      a jak to sie ma do informacji, ze krwi jest za duzo i nie ma pieniedy na jej przechowywanie? I jak sie ma to do sytuacji, ze krew jest potrzebna, a nie ma dawcow ze wskazaniem, co biorca jej nie dostanie i umrze? Pytam z ciekawosci.
      • zona_mi Re: prośba do dawców krwi 19.08.11, 20:52
        We Wrocławiu monitują o oddawanie, na stronie piszą, że brakuje krwi.
      • miedzymorze Re: prośba do dawców krwi 19.08.11, 22:27
        Na tyle na ile pamiętam wyjaśnienia w tej kwestii:
        Czasem jest tak, że krwi brakuje dla grup rzadszych w populacji (np AB Rh-) a nie brakuje lub jest nadmiar w innych.
        Sytuacja zmienia się dość dynamicznie - jest lato, dużo wypadków, krwiodawcy na wakacjach.
        Jeśli nie ma najbliższa stacja - szuka się i wymienia z innymi.
        Krwi też nie mozna przechowywać w nieskończoność, ale nie pamiętam jaki jest termin wazności.

pozdr,
        mi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka