Dodaj do ulubionych

Proszę o waszą pomoc

16.08.11, 14:12
Witajcie
Mam na imię Marta i jak można wywnioskować z loginu mam 20 lat. Potrzenuję pomocy materialnej. W tej chiwli jestem w 34 tygodniu ciąży. Czekam na córeczkę-Laurę. A więc najwyższy czas skompletować wyprawkę dla maleństwa oraz zacząć pakować się do szpitala. Gdyż jak wiadomo nikt nie zna dnia i godziny. Jednak mam z tym ogromny problem. Moja sytuacja wygląda tak: mieszkam z rodzicami, starszym bratem i młodszą siostrą w (2 pokojowym mieszkaniu). Bardzo zawiodłam się na życiu: poznałam chłopaka, wydawało mi się, że odpowiedzialnego, opiekuńczego itp., myślałam, że z nim stworzę wspaniałą rodzinę o której zawsze marzyłam(że wyrwę się z domu rodzinnego), jednak przeliczyłam się. Chłopak od kiedy dowiedział się o ciąży, zerwał kontakt, unika mnie, powiedział, że nie chce mieć z nami nic wspólnego sad
W domu sytuacja jest fatalna, jest nas dużo w bardzo małym mieszkaniu. Ale cieszę się, że chociaż mam dach nad głową. Rodzice (właściwie matka) od kiedy dowiedzieli się o ciąży, kazali mi radzić sobie samej. Chociaż wcześniej wcale nie była opiekuńczą osobą. Mój tata co prawda pracuje (nie wiem ile dokładnie zarabia, ale ok 1200 zł.) ale nie interesuję się moim losem i pieniążki przeznacza na alkochol, myślę, że zatapia smutki i problemy w alkocholu. Mama jest osobą bezrobotną ( nie palącą się do pracy), korzysta z opieki społecznej oraz z programu pomocy żywnośćiowej. W domu dość często wybuchają kłótnie ze wzg. na alkochol taty oraz tzw. ,,przyjacela" mamy, który spędza u nas w domu praktycznie 12 godzin na dobę.
Ja w tym roku ukończyłam technikum, w czasie szkoły pracowałam jako hostessa na promocjach w sklepach, gdy uwydatnił się brzuszek nie dostaję żadnych zleceń (gdyż dla mojego pracodawcy liczył się atrakcyjny wygląd), pilnowałam dzieci jednak zostałam zwolniona( z troski o moje zdrowie uncertain). Umieściałam w internecie ogłoszenie, że szukam pracy, w odpowiedzi dostawałam same propozycję ,,sponsoringu", ,,umilania czasu" itp. Rozmawiałam z panią z opieki społecznej, w takiej sytuacji mogę żłożyć podanie o zasiłek okresowy i celowy, jutro mam umuwioną wizyte w urzędzie pracy, gdzie muszę się zarejstrować i wziąść zaświadczenie, po czym niezwłocznie zaniosę podanie do MOPS (aczkolwiek pani od razu poinformowała mnie, że dostanę małą kwotę, gdyż mieszkam z rodzicami, a o pieniążki na wyprawkę dla dziecka itp. mogę starać się dopiero po narodzinach ponieważ zdarzają się urodzenia martwych dzieci i wtedy opieka na tym traci). Nie korzystam z pomocy żadnego innego forum.
Nie oczekuję pieniążków (rozumiem, że obawiają się panie oszustw i wyłudzeń), bardzo prosiła bym o proszek do prania ciuszków niemowlęcych oraz kombinezonik na jesień i zimę ( nie potrzebuję maleńkich ciuszków ponieważ dostałam od sąsiadki, wpradzie po synku, ale myślę, że nie robi to żadnej różnicy). Potrzebuję też kosmetyków, środków higienicznych, maści itp. niezbędnych do pielęgnacji noworodka. Oczywiście pampersy i chusteczki, jak wiadomo tego nigdy dość. Przydałby się gruby kocyk na zimę. Posiadam już łożeczko z pościelą oraz mam obiecany wózek. Prosiła bym też o pomoc dla siostry, odzież i artykuły do szkoły,w tym roku idzie do zerówki. Ma ok.100-110 cm wzrostu i jest szczupła ok.20 kg. Ewentualnie jeżeli ktoś miałby aż tyle chęci pomocy prosiła bym też o rzeczy potrzebne dla mnie do szpitala, a także odzież. Jestem drobną osobą 1.55 wzrostu, jestem szczupłą osobą w tej chwili z średnim brzuszkiem. Jestem z mazur, a dokładnie z Ełku. Jeżeli ktoś chce coś jeszcze wiedzieć, proszę pytać smile Jeżeli ktoś jest w stanie i ma chęć mi pomóc, to bardzo proszę i dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • renata.36 Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 14:42
      Przepraszam jesli urażę Cię tym co napiszę.Nie lepiej byłoby pójść do Domu Samotnej Matki. czy podobnego ośrodka i w spokoju tam pobyć?W międzyczasie pozałatwiac wszystkie sprawy. włącznie z pociągnięciem ojca dziecka do odpowiedzialności.
      Warunki o jakich piszesz są. mówiąc delikatnie. trudne.pewnie gorzej bedzie jesli urodzisz dzidziusia.Może warto o tym porozmawiać z pracownikiem opieki?Pozdrawiam.
      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 15:15
        W moim mieście nie ma takiego domu. Nie mam pojęcia gdzie jest najbliży. Pani z opieki zna moją rodzinę i wie jakie są warunki, aczkolwiek nic nie wspominała o czymś takim. Jest to dość trudna sprawa, bardzo trudna decyzja, ale wezmę to pod uwagę. Dziękuje
    • nioma Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 14:43
      Marto> jesli masz jakies dokumenty, ktore moga potwierdzic Twoja sytuacje, wyslij skany do moderatorki forum. Ona ich nie ujawni nikomu, potwierdzi tylko na forum ich otrzymanie. Jest to dla osob z forum pewnego rodzaju zabezpieczenie i potwierdzenie, ze osoba zglaszajaca sie po pomoc jest wiarygodna.

Powinnas koniecznie podac ojca dziecka o alimenty. Moze dziewczyny podpowiedza jak mozna uzyskac pieniadze na okres ciazy, wiem, ze istnieje takie zabezpieczenie ale nie umim powiedziec jak sie to nazywa.
      Czy myslalas o domu dla samotnych matek z dziecmi? A moze warto zlozyc podanie o przydzial mieszkania? W tej chwili teoretycznie Ci sie nalezy, biorac pod uwage ile osob mieszka w tym mieszkaniu co Ty.
      Kolejka na pewno jest dluga ale mzoe warto sprobowac.
      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 15:11
        Tak, dokładnie wiem o alimentach. Jaie dokumenty miała bym przesdstawić??? Myślałam, o podaniu o mieszkanie. Rozmawiałam z kobietami z mojego miasta,i dowiedziałam się, że jako osoba bez żadnego dochodu, dostałabym mieszkaniem które nie nadaje się do zamieszkania, w szczególnośći z małym dzieckiem. Konieczny jest remont, a jak wiadomo na niego trzeba mieć pieniążki.
    • atena12345 Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 14:48
      Po pierwsze nalezy udokumentowac swoją sytuacje.
      Po drugie:
      i co z tego, ze pan tatus ma was gdzieś - w pierwszej kolejnosci to jego powinnas scignąć. Alimenty na dziecko i pieniądze na czas porodu ... poszukaj w necie jak to załatwić, a moze dziwczyny tez podpowiedzą. To nie MOPSy maja utrzymywac dzieci, ale ich rodzice: mama i tatuś.
      34 tydzień i najwyzszy czas...to chyba raczej ostatnia chwila.
      I wybacz, ale jeśli chcialas sie wyrwac z domu, to nalezało znaleźć pracę, wynając/kupić mieszkanie i poszukać ojca dla swoich dzieci - swiadomego Twoich celów.
      Zrobiłas coś całkiem odwrotnie i bedziesz ponosić tego konsekwencje Ty i Twoje dziecie.
      Pisze tak ostro, zanim pojawisz sie tu prosząc o wyprawke dla kolejnego dziecka.
      Teraz marsz tatusiowi pokazać jakie są jego obowiązki.
      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 15:04
        Ale jakie dokumanty miała bym przedstawić, karte ciąży Czy co?? W sprawie alimentów dowiadywałam się. I panie mi powidziały, że w takiej sytuacja jak moja muszę załątwiać po porodzie. Nie planowałam tego dziecka, takie sytuacje się zdarzają. Nie jestem jakąś idiotką, która na nie waidomo co liczy. Zdałam maturę, zdałam egzamin, odchowam troszkę dzidziusia i pójdę do pracy i na studia. W tej chwili jest to nie możliwe. A co do ludzi, to można się mylić. Ludzie żyją ze sobą po 20 lat i różnie sie dzieje.
        • atena12345 Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 15:18
          Nie obrażaj się, ale napisałaś tak, jakby ciąża miała Ci pomoc wyrwać się z domu.
          Gratuluję zdania matury - serio.

Teraz chyba faktycznie jedynym rozwiązaniem będzie dom samotnej matki. I myslę, że ktos powinien sie rowniez zainteresowac losem Twojej młodszej siostry.
          Pozdrawiam
          • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 15:21
            No nie ukrywam, dowiadująć się o ciąży, myślałam, że będzie we dwoje, zamieszkamy razem, poradzimy sobie. Bo tak mnie zapewniał przez prawie 3 lata. I Niestety sad
            I Dziękuję
            • wrzesniowamama07 Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 15:26
              Domu Samotnej Matki można szukać niekoniecznie w swoim mieście - mają tą przewagę nad domami rodzinnymi takimi, jak w Twoim przypadku, że jeśli matka chce, pomagają stanąć na nogi. TU znajdziesz bazę takich domów - większość przyjmuje kobiety z całej Polski.

A co do dokumentów, o jakich piszą dziewczyny, to wystarczy jak przeczytasz przyszpilone zasady zwracania się o pomoc - chodzi m.in. o skany dokumentów z MOPS, jak już je będziesz miała.
              • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 15:39
                Dziękuję za radę.
    • wieczorynka26 Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 15:05
      Wiem,że można domagać się od ojca dziecka też zwrotu połowy kosztów leczenia w ciąży i połowy kosztów wyprawki - moja znajoma wywalczyła coś takiego. Jak chcesz mogę dopytać o szczegóły.
      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 15:18
        Owszem, można. Ale po przyjśćiu dziecka na świat. To jest cały paradoks tego, że można wszystko, ale kak już dziecko sie urodzi, a jak wiadomo wszystko trzeba mieć wcześniej.
        • tynka893 Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 16:20
          Marta moim zdaniem w twojej sytuacji dom samotnej matki to najlepsze wyjście..ty i mała będziecie tam miały spokój i dobrą opiekę. Pomogą ci na początku zająć się małą bo jesteś młoda i bez doświadczenia. Moja przyjaciółka mieszkała w domu samotnej matki w gdańsku i bardzo jej tam pomogli.. Naprawdę zastanów się nad tym. A co do pomocy to tak jak dziewczyny piszą napisz do moderatorki i jak potwierdzi twoją sytuację to mogę wysłać kosmetyki dla małej i kombinezonik bo urodziłam miesiąc temu i mam takie rzeczy w domu..pozdrawiam
          • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 16:35
            Wcześniej nie brałam tej opcji pod uwagę, a teraz zastanowię się nad tym. Chociaż jest to trudne, bo to bardzo wielki krork. To dziś skontaktuję się z moderatorką smile Dziękuje
            • tynka893 Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 16:42
              Nie dziwię się tobie że się boisz, ale nie ryzykuj by twoja córeczka musiała słuchać krzyków i pijaństwa.. Na pewno sobie poradziciesmile Masz gg?? jak tak to napisz do mnie 430050..
              • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 17:04
                Tak mam gg. Wpisałam twój numer i w katalogu publiczym wyświetlił mi się wiek 14 lat miejscowość dupa itp. uncertain to chyba jakaś pomyłka, albo żart z twojej strony. Jeżeli chcesz możesz odezwać się do mnie : 6713588.
                • tynka893 Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 17:07
                  napisałam do ciebie na gg..a nie wiem dlaczego ci tak pokazuje..jak patrze na mój profil to mam normalnie wpisane..hmm
    • lorek08 Re: Proszę o waszą pomoc 16.08.11, 22:44
      Na jaki rozmiar potrzebujesz kombinezon ?
      Jak administratorka potwierdzi otrzymanie papierów to postaram się coś załatwić
      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc Mam 17.08.11, 08:43
        Córeczka ma przyjść na świat w terminie na paźdźiernik, a więc na maleństwo.
        • mamba30 Re: Proszę o waszą pomoc Mam 17.08.11, 08:50
          Mam kombinezon na rozmiar 62. Powinien być dobry. Zatem czekam na potwierdzenie sytuacji. Miałam pomóc innej dziewczynie, ale chyba nie do końca spodobał się jej mój pomysł. Poprosiłam, aby przyjechała do mnie porozmawiać, na herbatę. Mieszka całkiem niedaleko, a mnie z niemowlęciem ciężej jest się ruszyć. Dzwoniłam do niej w sobotę. Miała zadzwonić we wtorek rano i cisza... Wydaje mi się, że to nie mnie powinno zależeć na przekazaniu pomocy, ale może ja z choinki się urwałam.
          • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc Mam 17.08.11, 10:38
            Uważąm, że masz rację. To nie ty powinnaś zabiegać aby jej pomóc, widocznie tak jej zależy... Kontaktowałam się z panią moderatorką na gg, ale jej nie było.
            • mamba30 Re: Proszę o waszą pomoc Mam 17.08.11, 13:15
              Blanka chyba się urlopuje. Napisz może do słonko1335
              • bellagnos Re: Proszę o waszą pomoc Mam 17.08.11, 13:55
                Ja rodzę na dniach i trudno mi powiedzieć w tej chwili w czym ewentualnie mogłabym pomóc później ale nie martw się na pewno nie zostaniesz sama.
                Co do kosmetyków jestem po szkole rodzenia i już nam powiedzieli używać jak najmniej kosmetyków , kąpać dziecko w samej wodzie, eko mamy nawet zalecają że można do tej wody troszkę mleka matczynego dodać, smarować dziecko tylko wtedy jak się coś dzieje ja kupiłam tylko jeden krem uniwersalny, będę się starała jak najmniej używać chusteczek jednorazowych im mniej chemii tym lepiej, kupiłam kilka myjek i spróbujemy w domu pupcie podmywać. Podobnie z pieluszkami ale tu niestety drogo z wielorazowymi na wstępie, ja kupiłam kilka by spróbować..

Pranie można kupić sodę na kilogramy i do niej dawać olejku eterycznego są niedrogie.
                • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc Mam 17.08.11, 19:45
                  Pierwszy raz słyszę takie rzeczy, ale co do smarowania słyszałam że po każdej kąpieli trzeba nawilżać maluszka. Więc tak do końca to nie wiem. A z tym, że aby jak naj mniej chemii to się zgodze.
                  • magdag28 Re: Proszę o waszą pomoc Mam 17.08.11, 21:00
                    Ja osobiście mojego synka smarowałam oliwką po każdej kąpieli całego, teraz ma ponad 6 lat i znow smaruję go całego bo ma AZS wiec musimy natłuszczać czasem jak mi brakuje oliwki czy kremu i nie mam na kupienie to smaruję go olejem jadalnym zeby tylko natłuścić tak mi poradzila pielęgniarka i mowi że to nawet lepiej bo mniej chemii to sie tyczy również maluszków z tym olejem.
                  • bellagnos Re: Proszę o waszą pomoc Mam 17.08.11, 21:02
                    Wiadomo firmy będą się reklamować ale czy kiedyś smarowano dzieci?? Trzeba uwierzyć w to że zdrowa skóra sama sobie poradzi, raz na jakiś czas wystarczy nawilżyć, zresztą każde dziecko jest inne.
                    Jeszcze chce ci polecić coś ,co sama mam zamiar zakupić , polecała mi koleżanka której dziecko było na wszelkie proszki uczulone orzechy piorące na allegro sprzedają ponoć Czteroosobowa rodzina potrzebuje jednego kilograma łupin orzechów, który wystarczy im na cały rok przy 2-3 praniach tygodniowo, wpisz w allegro poczytaj ja mam zamiar kupić i będę testować, jeśli okaże się że naprawdę się sprawdzają to taniej mnie może wynieść niż kupowanie proszku do prania.
                  • kannama Re: Proszę o waszą pomoc Mam 17.08.11, 21:14
                    jeśli dziecko nie ma alergii/azs itp to nie trzeba smarować po każdej kąpieli. Można do kąpieli dodać kilka kropelek parafiny ciekłej (to główny składnik oilatum itp). Skóra będzie miękka i nawilżona. Ja mojego dziecka nigdy nie natłuszczałam oliwką, pupę smarowałam tylko wtedy gdy wystąpił jakiś problem- czyli jak na obecne 3 lata może ze 20 razy. Skórę ma śliczną - nie licząc zadrapań i siniaków.
                  • zuzann-a Re: Proszę o waszą pomoc Mam 19.08.11, 09:52
                    martusiiia1990laura napisała:

> Pierwszy raz słyszę takie rzeczy, ale co do smarowania słyszałam że po każdej k
                    > ąpieli trzeba nawilżać maluszka. Więc tak do końca to nie wiem. A z tym, że aby
                    > jak naj mniej chemii to się zgodze.

Bzdura. Jeśli nie ma takiej potrzeby to nie trzeba smarować niczym. Mój syn ma 14msc i nigdy w życiu nie smarowałam go żadnymi mazidłami i żyje.
              • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 17.08.11, 21:02
                A mogła byś mi podać w jaki sposób mam się z nią skontaktować?? Próbowałam wysłać wiadomość na profilu tej kobiety ale nie dałąm rady, napisane było: aby wysłać wiadomość musiecie mieć aktywne profile czy coś w tym stylu.
                • mamba30 Re: Proszę o waszą pomoc 17.08.11, 21:33
                  wyślij po prostu wiadomość mailową slonko1335@gazeta.pl
                  • slonko1335 Re: Proszę o waszą pomoc 17.08.11, 21:58
                    tak napisz do mnie maila na adres: slonko1335@gazeta.pl
                    • nioma Re: Proszę o waszą pomoc 17.08.11, 22:08
                      ja kupowalam linomag masc, tanie a bardzo skuteczne.
                      mlody nigdy nie mial odparzn.
                      • anngam8388 Re: Proszę o waszą pomoc 17.08.11, 22:32
                        nioma napisała:

> ja kupowalam linomag masc, tanie a bardzo skuteczne.
                        > mlody nigdy nie mial odparzn.
                        potwierdzam linomag jest tani i bardzo dobry....ogólnie to w szpitalu dostaje się próbki kosmetyków ja np dostałam między innymi sudocrem , jest bardzo wydajny mała próbka starczyła na doąc długo a potem przyjdzie becikowe...do prania polecam płatki mydlane tanie a nie uczulaja dziecka
                        • bellagnos Re: Proszę o waszą pomoc 17.08.11, 23:14
                          płatki tez, ale ponoć niekoniecznie do pralki, bo mogą zasychać tzn nie do końca się spłukiwać i zapychać pralkę te co kupiłam to nie są wydaje zbytnio, może te orzechy byłyby lepsze..
                          • magdag28 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 09:07
                            Jesli mowa o płatkach mydlanych to ciuszko mojego bąbla strasznie poszarzały po praniu w płatkach ale wolałam szare ciuszki niż podrażniona skórę dziecka a teraz jego ciuszki piore albo Lovele jak mi sie uda na promocji dostać tanio albo te ciuszki ktore przylegaja do ciałka (majteczki podkoszulek czy w zimie kalesony to w płatkach a dla nas kupuje marketowe proszki jak nie mamy uczulenia to wystarczaja ja na nie nie narzekam ale raz mąż przez nieuwagę wyprał w takim proszku Bartka bluzę i miałam dlugo problem...
                            • bellagnos Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 09:50
                              eko mamy by ubranka nie szarzały własnie radzą dodawać trochę sody , soda wybiela.
                          • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 09:44
                            achaa, a potrzebuję czegoś dobrego, bo ciuszki nie są one i posiadają zabrudzenia itp.
                      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 09:42
                        Dzięki za radę.
                    • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 09:41
                      ok
                    • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 11:09
                      Wysłałam
                      • martiiiiii83 Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako oszustka 18.08.11, 11:36
                        Napisałam do dziewczyny na gg że wyśle paczkę jak pokryje koszt.
                        Sama za tydzień będę miała maleństwo i mam chociaż by nadmiar butelek nowych aventa które podostawałam ... człowiek wyciąga rękę chce pomóc a zostaje potraktowany jak oszust.
                        Droga Marto jeśli liczyłaś na to że ci wyśle paczkę na swój koszt to się przeliczyłaś!!!!!
                        I na następny raz pomyśl zanim kogoś obrazisz.
                        • isabelka20 Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 11:49
                          Wiesz myślę, że bez przedstawienia bardziej szczegółowo sytuacji nie powinnaś nikogo stawiać w złym świetle jako oszusta. Tak naprawdę może być to twoje subiektywne odczucie, a krzywdzące dla drugiej strony.
                          • magdag28 Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 11:56
                            tu rozmowy chyba nie mozna wleić ale nie wiem tego na 100% ale na pewno tą rozmowe mozesz skopiować i przesłać do moderatorek one wówczas ocenią sytuacje bo z tego co piszesz wynika tylko tyle ze dziewczyna liczyła na friko ale to jeszcze nie oszustwo a ona do ciebie napisała ze jestes oszustka? z czego tak wywnioskowała? bo chcesz za przesyłke zwrotu? o to chodzi?
                            • martiiiiii83 Magdag 18.08.11, 12:00
                              Napisałam że mogę wysłać paczkę ale proszę o zwrot kosztów wysyłki, grzecznie zapytałam czy jest w stanie pokryć.

Chciałam zapakować wszystko co mam zbędne zamówić kuriera za 20 zł i wysłać.
                              • martusiiia1990laura Re: Magdag 18.08.11, 12:30
                                A czy ja odpowiedziałam ci cokolwiek w sposób niegrzeczny?? Zapytałam tylko o twój login z forum i grzecznie wyjaśniałam dlaczego o to pytam.
                            • martusiiia1990laura Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 12:35
                              Przepraszam ale ja nie napisałąm tej pani, że nie pokryje tych kosztów. Poprostu zapytałam o jej login z forum aby zapytać inne kobiety czy jest to wiarygodna osoba, i czy przesyłać te pieniądze. Na forum jest do tej pory świeża sprawa, jak osoby ,,oferujące pomoc" robią sobie żarty. 20 zł dla osby takiej jak ja jest to bardzo dużo. Dziwi mnie że ta pani się tak tym przejełą, moim zdaniem uczciwa osoba podała by mi login bez problemu.
                          • martiiiiii83 Isabelka 18.08.11, 11:57
                            Chciałam dziewczynie pomóc, a ona mnie potraktowała jak oszustkę twierdząc że nie ma pewności że dostanie paczkę jak wpłaci 20 zł.Więc jeśli dziewczyna tak podchodzi że osoba któa chce pomóc to oszust to przepraszam ale chyba nie zemną jest coś nie tak.

Tylko ja nie pomyślałam że ona może sprzedać np rzeczy ode mnie a może bo są to też nowe rzeczy tylko wysłać chciałam z myślą żeby miał maluszek.
                            • martusiiia1990laura Re: Isabelka 18.08.11, 12:42
                              Ale ja potwierdzam swoją sytuacje u moderatorki odpowiednimi dokumentami. I jak każdy boję się zostać oszukana. Zamieszczę rozmowę i każda pani z osobna oceni czy uczyniłąm coś złego.
                        • martusiiia1990laura Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 12:27
                          Moja droga ja zapytałam tylko o twój nick z forum, bo czytałam że osoby oferujące pomóc, także oszukują. Jeżeli nie masz nic przeciwko to zamieszczę tutaj naszą rozmowe na gg?? I wtedy każda kobietka z osobna oceni czy postąpiłąm nie właściwie. Moim zdaniem nie, a sama twoja postawa dawałą do myślenia.
                          • tynka893 Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 12:44
                            Marta jest uczciwa..Piszemy ze sobą na gg. To ja jej napisałam żeby zapytała o nicka z forum bo wiem że dla niej 20zł to sporo a oszustów w internecie nie brakuje wiec chciała zapytać was czy znacie tą osobę i czy może bezpiecznie wysłać jej pieniądze na paczke. Nie było mowy o nie płaceniu. Jeżeli sprawdza się proszących o pomoc to normalne jest że chce sie też ufać oferującym. Takie moje zdanie.
                            • martiiiiii83 Tynka 18.08.11, 12:55
                              Tynka tylko puki co Owa Marta nie została sprawdzona a ja wysyłając paczkę warta kilkaset złotych była bym chyba bardziej stratna gdyby się okazała oszustką a nawet tak o niej nie pomyslałam.
                              • nioma Re: Tynka 18.08.11, 14:20
                                Ty martiiiiii83 tez nie jestes sprawdzona.
                                Jestes na forum od niedawna, zamiescilas 4 posty. Jak na tej podstawie masz byc wiarygodna? Na slowo?

• missmiriam1 Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 12:57
                              Tynka, ale w wypadku takich wątpliwości chyba wystarczające byłoby zapytanie o nicka forumowego, bez sugerujących potencjalne oszustwo wyjaśnień.
                              • bellagnos Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 13:23
                                Jestem na innym portalu zalogowana i oddaje trochę rzeczy , właśnie tam bardzo moderatorzy przestrzegają przed tego typu oszustwami, Marta zachowała się bardzo odpowiedzialnie , myślę że emocje wzięły górę, na pewno nie chciała potraktować darczyńcy jako oszusta, Marto a kobiecie w ciąży trzeba wybaczyć bo emocje często biorą górę, sama pewnie wiesz, ja np płacze byle czego wink
                                Może taka sytuacja jak wasza da pomysł moderatorom by zrobić listę osób, które kogoś obdarowały i którym na ileś procent można zaufać..
                                • missmiriam1 Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 13:32
                                  Bellagnos, pytanie o nick to jedno, a sugerowanie od razu potencjalnego oszustwa to drugie. Wystarczyło zapytać o nick i wrzucić go w wyszukiwarkę. Co do listy, ciekawy pomysł. Osoby które się na nie nie znajdą, bo zbyt rzadko lub zbyt mało widocznie pomagają z pewnością poczują się wspaniale.
                                  • bellagnos Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 13:38
                                    Czasem się wściekamy o jedno zdanie czy słowo za dużo, ja też się łapie na tym, że palne coś i żałuje, Marta ma dopiero 20 lat, to prawie jeszcze nastolatka dlatego ją bronię, dobrze że dziewczyna walczy o siebie i dziecko oby podejmowała teraz jak najlepsze decyzje.

ps. ja również na dniach rodzę i czekam, Tobie życzę szybkiego bezbolesnego porodu smile
                              • martusiiia1990laura Re: Chciałam pomóc zostałam potraktowana jako osz 18.08.11, 14:13
                                Ale gdybym spytała tą kobietke o nicka, a za chwilę pani by przeczytała na forum że o nią wypytuję, myślę że czuła by się owiele bardziej urażona.
    • martiiiiii83 Marto 18.08.11, 13:21
      Mogłaś grzecznie zapytać jaki mam nick na forum, i sprawdzić sobie na własną rękę.
      A sama napisałaś że nie chciała byś zostać oszukana.Więc jeśli już na wstępie podejrzewasz mnie o oszustwo to dalsze dyskusje dla mnie nie mają sensu, ja zaufałam na ślepo nie mając żadnego potwierdzenia że na prawdę potrzebujesz!!!Byłam skłonna wysłać ci wiele rzeczy dla dzieciątka, ale jak napisałam byłam.
      • nioma Re: Marto 18.08.11, 14:18
        martiiiiii83 > przesadzasz. Dziewczyna wyjasnila, wyjasnila tez druga osoba, zostalas przeproszona. Nigdy nie popelnilas gafy? Bedziesz teraz pisac, ze mialas wyslac paczke za kilkaset zloty ale juz nie wyslesz, bo Twoja duma zostala smiertelnie urazona i podeptana? To nei wysylaj, czuj sie dalej obrazona i koniec.
        • martusiiia1990laura Re: Marto 18.08.11, 14:29
          Dziękuję za wsparcie. Dla mnie te 20 zł to jest bardzo wiele więc nie dziwcie się, że boję się je stracić. A pani martiiiiii83 niech pomoże komuś innemu, z tego też będę się cieszyć.
      • martusiiia1990laura Re: Marto 18.08.11, 14:19
        Dobrze, no i gdyby weszła pani ponownie na forum i zobaczyła że wypytuje o panią na pewno czuła by się pani bardziej urażona. A tak z góy powiedziałąm o swoich obawach i od razu panią przeprosiłam.

A tekst: ,,moje dziecko rozpipsza 20 zł w 2 min" nie wiem czemu miał służyć uncertain
      • martusiiia1990laura Rozmowa gg 18.08.11, 14:23
        2011-08-16 18:16:44
        witaj
        2011-08-16 18:16:51
        co potrzebujesz dokłądnie dla maluszka?

Jaśka
        11:54:18
        Witam

Jaśka
        11:54:50
        Najbardziej potrzebuję proszku do prania ciuszków dla maleństwach i kosmetyków dla maluszka.
        11:54:58
        To taki najbardziej potrzebne rzeczy.

2616991
        11:59:34
        a pokryjesz sobie koszt wysylki ew?

Jaśka
        12:00:23
        To zależy jaki byłby koszt wysyłki.

2616991
        12:00:35
        ok 20 zl pewnie

Jaśka
        12:01:11
        Ojj w tej chwili nie wiem

2616991
        12:01:54
        no poczta polska tania tez nie jest

Jaśka
        12:02:00
        Dała bym pani znać dziś wieczorem, ewntualnie juto rano.

2616991
        12:02:02
        niestety\a ja pokrywac kosztow nie bedeuncertain
        12:02:06
        ok

19:57:23
        witaj
        19:57:40
        miałam się odezwać w sprawie poniesienie tych kosztów przesyłki.
        19:57:56
        Chciałabym wiedzieć jaki masz nick i zapytać o Ciebie inne forumowiczki.
        19:58:13
        Nie obraź się, ale jak wszyscy boję się zostać oszukana.
        19:58:36
        Wyślę ci pieniążki, a wzamian nie otrzymam nic. Zdarzają się takie rzeczy.

Jaśka
        19:58:46
        Więc sorki, jeśli cię uraziłam.

2616991
        20:21:47
        no to idz na lumpka i soboe kup
        20:22:14
        i jesli ktos wyciaga reke z pomoca to korzystaj a nie podejrzewaj. Bo ja sobie tak nie pomyslałam a wysłała bym paczke wartą kilkaste złotych
        20:22:36
        ale w rym momencie wole komus innemu pomuc

Jaśka
        20:40:29
        Jak uważasz, ale sama twoja wroga postawa daje do myślenia.

2616991
        20:40:43
        a wiesz czemu
        20:40:55
        bo czlowiek który wyciaga ręke i chce pomuc

Jaśka
        20:40:58
        Nie, skąd miała bym wiedzieć.

2616991
        20:41:09
        może się poczuć urażony
        20:41:20
        a 20 zł to moje dziecko rozpiepsza w 2 minuty w sklepie

• isabelka20 Re: Rozmowa gg 18.08.11, 14:27
          no to faktycznie oszustwo na wielką skalę smile Marto nie przejmuj się, przekaż dokumenty, które masz przekazać i napewno otrzymasz pomoc.
          • martusiiia1990laura Re: Rozmowa gg 18.08.11, 14:30
            Wysłałam już email do slonko1335 i czekam na odpowiedź.
        • mamba30 Re: Rozmowa gg 18.08.11, 14:27
          ja w tej rozmowie nic złego nie widzę, serio, ale może ja mam inną dawke tolerancji. Widze za to, że potencjalna ofiarodawczyni troszkę zbyt wyniośle się zachowała w rozmowie. ja daję, więc nie marudź, tylko po pierścieniach całuj, a jak nie to spadaj. Też niesympatycznie to wyszło.
          Marta, ponawiam prośbę, podaj swoje gg.
          • nioma Re: Rozmowa gg 18.08.11, 14:29
            mamba>> smile))

PS pamietam, jak sie ogarne to zadzwonie i sie na pewno umowimy
            • mamba30 Re: Rozmowa gg 18.08.11, 14:34
              to się ogarniaj, małolat już dawno w żagle dmucha big_grin
          • martusiiia1990laura Re: Rozmowa gg 18.08.11, 14:32
            Ja w żaden sposób nie chciałam tej pani urazić. Moje gg: 6713588.
        • nioma Re: Rozmowa gg 18.08.11, 14:28
          marta sie zapytala, od razu zaznaczyla dlaczego pyta, przeprosila z gory jesli poczujesz sie urazona a Ty jej tak wyjechalas? Bosko, ze Twoje dziecko rozpieprza 20zl w sklepie ale czemu to mialo sluzyc? Zeby pokazac wyzszosc? Zaakcentowac, ze dla Ciebie to nic? To jesli to nic to dlaczego miala zwracac koszty wysylki? Jak ja cos wysylam to na swoj koszt, nie przyszlo mi do glowy, zeby brac od kogos pieniadze. Szczegolnie jesli mowa o tak smiesznych dla Ciebie kwotach.
          • martusiiia1990laura Re: Rozmowa gg 18.08.11, 14:35
            Po przeanalizowaniu tych 2 rozmów dla mnie stało się nie jasne: bo w pierwszej pani pisze że poczta polska nie jest tania, a więc można wywnioskować, że te 20 zł to wiele. A w 2 rozmowie widać już zupełnie coś innego.
            • nioma Re: Rozmowa gg 18.08.11, 14:36
              Marta> najlepiej zamknac temat i juz. Nie ma co tego roztrzasac dalej, tylko sie watek zasmieci niepotrzebnie.
          • atena12345 Re: Rozmowa gg 19.08.11, 09:39
            Kobieta ma chyba gigantyczne poczucie wyższoći. Skoro tak opływa w dostatkach, to 20 zł na przesyłke jej szkoda? i dziwi się, ze dziewczyna pyta. ja bym się nie dziwiła, bo mamy ograniczone zaufanie do proszacych, to do pomagających tez powinniśmy mieć. Zwłaszcza jesli uzalezniaja swoja pomoc od wpłaty 20 zł.
            Osobiście zawsze wysyłam na swój koszt. Jak mnie nie stać, to piszę ze wyśle w późniejszym terminie i tyle.
      • asia_i_p Re: Marto 18.08.11, 22:42
        Martiiiii, spróbuj popatrzeć na to inaczej. Ona tak naprawdę nie podejrzewa o oszustwo ciebie, tylko kogoś, kto mógłby się pod ciebie podszywać. Nie jesteś swoim nickiem, tylko konkretną osobą, która nie chce oszukać - tak więc ta oszustka, której się Marta obawia, to nie ty.
    • atena12345 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 13:53
      Mam ciepły kocyk niemowlecy ale używany.
      Może być ?
      Wyprałam - w zwykłym proszku, bo innego już nie mam. Gdy moderatorka potwierdzi sytuację - wyślę go i pokryje koszty wysyłki.
      Prosze o adres na mail anetawaz@interia.pl
    • mamba30 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 14:13
      Marta, podaj mi swój nr gg.
      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 14:36
        6713588, już podałam wcześniej smile
    • slonko1335 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 14:38
      Dostałam jakieś maile i dokumenty od autorki wątku ale nie mam chwilowo kiedy ich przejrzeć bo mam zasypaną skrzynkę w wiadomej sprawiewink postaram sie ogarnąć z tmy jak najszybciej i napisać co i jak.
      • slonko1335 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 14:58
        Jest karta ciązy z PTP na 1.10. W miejsce zawód wpisane uczennica. Mam zdjecie paczki z żywnością z PCK. Kartę z terminem rejestracji w PUP na dzisiaj. Podanie do MOPSU o zasiłek celowy ale bez poświadczenia, że jest złożone.
        • magdag28 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 15:53
          Marta nie łam się w pierwszej chwili myślałam ze faktycznie nie chcesz pokryć kosztów i liczysz na "lewca" ale teraz zwłaszcza z tej rozmowy z gg widać jaka jest prawda. Potencjalna ofiarodawczyni ma przerost ambicji nad treścia tekst z dzieckiem rozpieprzającym 20 z w...minut czyste chamstwo. Marta wierzę że te 20zł to dla ciebie dużo bo dla mnie też jest to duża kwota zaraz przeliczam ja na jedzenie. Nie łam sie na pewno jeszcvze mamy ktore mają po swoich pociechach takie rzeczy ci pomogą ja we wtorek zapytam koleżanki która ma 1,5 rocznego synka może jej coś zostało bo ja niestety już nic nie mam po maleństwie za duze dzieciaki u mnie smile
          • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 16:11
            Nie łąmę się, trzymam bo wiem, że nie zrobiłąm nic złego. Dziękuje, za pomoc smile
            • annika1801 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 16:50
              Marta słusznie postąpiłaś z tym nickiem,ja dałam się zrobić w balona,wpłaciłam kiedyś jednej dziewczynie 30zł na wysyłkę,bo twierdziła,że dla mojego synka ma ponad 15kg ubranek do 3 r.ż.Wpłaciłam i cisza a minęło kilka mięsięcy.Najgorsze,że dałam ostatnie pieniążki.Potem dopiero po jej adresie mailowym zobaczyłam z kim miałam do czynienia.
              Dziewczyny ci pomogą-ja niestety już wszystko pooddawałamsad
              • annika1801 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 16:51
                to chyba tobie na złość wątek forum.gazeta.pl/forum/w,834,128032335,128032335,Krakow_oddam_dla_malucha_.html
                • missmiriam1 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 16:55
                  Annika, nie każdy wątek powstaje komuś ''na złość''. Z tego, co wiem, dziewczyna chce się jak najprędzej pozbyć rzeczy. Czemu od razu posądzasz ją o złośliwość, jeśli nie znasz sytuacji?
                  • annika1801 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 17:08
                    tak mi się na pierwszą myśl rzuciło,przepraszam,może i nie na złość,ale zwykły zbieg w czasiesad
                  • olka-1990 Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 17:10
                    gdy sytuacja bedzie juz potwierdzona dokumentami to wysle ubranka dla takiego maluszka , moje kolezanki przejzaly szafy i jest spora ilosc takich malutkich ubrankek a nawet troszke wiekszych .Ubranka wypiore w proszku dla niemowlat i wyprasuje bedziesz miala to z glowy zapakuje w nowe torebeczki i dostaniesz juz czysciutkie ubranka .Wyslij mi swoje dane na
                    gg 6146933 ja pokryje koszty wysyłki
                • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 17:36
                  Tu nie bęzie musiała ponosić kosztów. heh Cieszę się, że pomożę innej kobietce, a przede wszytskim maluszkowi.
              • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 17:32
                O jejkuu współczuję pani sad Nie wiem skąd się biorą tacy ludzie.. uncertain To jest normalne złodziejstwo moim zdaniem uncertain Już jak kradną to niech kradną od kogoś kto ma uncertainuncertain Straszne tongue_out
                Dziękuję pani za zainteresowanie. Pozdrawiam smile
                • parole_parole Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 18:45
                  Mam 2 nowe butelki do karmienia, plastikowe i smoczki. Jesli chcesz moge Ci wyslac po weekendzie. Potwierdz, ze jestes zainteresowana, a odezwe sie do Ciebie na gg. Pozdrawiam!
                  • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 18.08.11, 19:23
                    Tak, jestem zainteresowana. Chociaż w sercu mam nadzieję, że będze mi potrzebna jak najpóźniej, że cycuś wystarczy dla niuni smile Również pozdrawiam.
                    • wrzesniowamama07 Re: Proszę o waszą pomoc 19.08.11, 10:10
                      Jak chcesz, mogę Ci wysłać torbę z takim podkładem do przewijania (torba na rzeczy dla maluszka do wózka) - praktycznie nie używałam. Jest czarna z seledynowymi wstawkami. Nie jest to może rzecz pierwszej potrzeby, ale przydatna (ja dostałam inną więc ta kupiona leży i się marnuje). Mogę do tego dorzucić jakieś kosmetyki dla maleństwa, jeśli się zdecydujesz (linomag, oliwka, płyn natłuszczający do kąpieli - wybieram takie nieuczulające oczywiście).

Tylko wysyłka będzie możliwa za tydzień w poniedziałek, bo jutro z rana wyjeżdżamy. Oczywiście - na mój koszt wink

Daj znać tu, bo nie mam gazetowego maila
                      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 19.08.11, 14:51
                        Oczywiście, że chciałabym. Dziękuję za pomoc smile Tylko gdzie miałabym podać pani adres??
    • seidthe Re: Proszę o waszą pomoc 20.08.11, 17:20
      Czesc Marto
      napisz mi na gazetowego co juz dostałas i czego jeszcze potrzebujesz, mam troche rzeczy po corci, co prawda przetrzebione bo juz dziewczynom troche powysylalam, ale moze cos sie spasuje.
      Moze warto zgłosic siostre do akcji Wyprawki (nie wiem czy juz nie po terminie).
      Ojca dziecka koniecznie trzeba pociagnac do odpowiedzialnosci, jak nie wiesz jak sie za to zabrac to po pierwsze lektura forum (tutaj, oraz "samodzielna mama"), po drugie w Ełku macie możliwość uzyskania bezpłatnej porady prawnej:
      wdr.diecezja.elk.pl/index.php/nowoci/52-nowoci-w-diecezji-eckiej/120-bezpatne-porady-prawne-dla-mieszkacow-eku.html
      Mozna sie dowiedziec jakie kroki dokladnie nalezy poczynic i w ktorym momencie - nie mozesz tego odpuscic, to pieniądze Twojej córeczki i Twoim zadaniem jest o nie zadbać.
      Pozdrowienia

A sprawa z kosztami wysyłki sie nie przejmuj, moim zdaniem na pewno nie zachowalas sie niegrzecznie, a po prostu ostrożnie.
      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 20.08.11, 20:17
        Wysłałam pani wiadomość na gazetowego meila, tak jak pani prosiła.
        Pozdrawiam smile
    • mamakarolla Re: Proszę o waszą pomoc 22.08.11, 20:27
      znalazłam po mojej córce trochę ciuszkow: kombinezon zimowy, kombinezon polarowy, kilka bluzeczek, body 3 komplety pościeli 120cmx60 cm, czapeczki. Jeśli dam rade to dokupię kilka kosmetyków, napisz proszę tylko czego Ci brakuje.
      • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 23.08.11, 07:27
        To niech pani się nie trudzi bo inne kobietki już mi zaoferowały pomoc z tymi kosmetykami więc myślę, że na początek mi wystarczy. Niech wyśle pani to co ma, napewno się przyda. Bardzo dziękuję.
        • mamakarolla Re: Proszę o waszą pomoc 23.08.11, 07:33
          to na gazetowego maila wyślij mi proszę swój adres.
          A jak z wyprawką siostry zgłosił się ktoś? Mogłabym kilka rzeczy kupić.
        • mamakarolla Re: Proszę o waszą pomoc 26.08.11, 07:29
          Dzisiaj wysyłam paczkę kurierem, a w niej:
          -rękawiczki polarowe
          -buciki welurowe
          -10 bodziaków
          -podkłady poporodowe
          -spodenki 2 pary
          -komplet bawełniany (spodenki +bluzeczka)
          -kombinezon polarowy
          -kombinezon zimowy
          -rożek
          -3 kompl pościeli +prześcieradło
          -skarpetki + czapeczki
          -komplet polarowy
          -sukienka+kilka bluzeczek
          Dla Marty siostry zakupiłam dres do szkoły, bluzeczkę z krótkim rękawem, 3 pary skarpet, blok rysunkowy, kredki świecowe, 3 ołówki, 2 zeszyty.

Z ubranek pewnie jest coś więcej, tylko nie spisałam wszystkiego smile
          • mamba30 Re: Proszę o waszą pomoc 26.08.11, 07:33
            a kombinezon na jaki rozmiar? miałam dokładać do wysyłki, ale w tym układzie nie ma sensu.
            • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 26.08.11, 09:43
              Tak, niech przekaże pani tej drugiej dziewczynie.
            • mamakarolla Re: Proszę o waszą pomoc 26.08.11, 12:32
              kombinezon w rozmiarze 3-6 mcy
          • martusiiia1990laura Re: Proszę o waszą pomoc 26.08.11, 09:46
            Bardzo pani dziękujemy za wszystko. Jestem wdzięczna. Mam już 2 paczki podkładów poporodowych więc możę będą bardziej potrzebne komuś innemu, a czkolwiek u mnie napewno się nie zmarnują.
            • mamba30 Re: Proszę o waszą pomoc 26.08.11, 09:59
              Martusia, na pewno zużyjesz i te dwie paczki i więcej wink
    • atena12345 Zamówiłam 23.08.11, 17:05
      Dla Marty i jej dziecka:
      - Paczke pieluszek dla noworodków
      - 5 sztuk pieluch tetrowych grubszych
      - podwójne opakowanie chusteczek nawilżanych
      - wkładki laktacyjne 1 op. 24 szt.
      - patyczki do uszu dla niemowląt

Czekam na numer telefonu Marty by podac kurierowi i przesyłka zostanie wysłana.
      • martusiiia1990laura Re: Zamówiłam 24.08.11, 09:34
        Dziękujemy pani bardzo serdecznie smile Za chwilkę prześlę pani numer telefonu na gg.
        • mamba30 Re: Zamówiłam 24.08.11, 09:42
          a ja dzisiaj wpiszę, co naszykuję - wczoraj udało mi się na ciuchach dokupić 2 pary śpiochów - Marta je nazywa stópki smile w tym 1 welurowe różowe i jednego rampersa z długimi rękawami i nogami też różowego i welurowego. Do tego różowe spodenki i różową bluzeczkę. Ja miałam chłopca, więc nic różowego nie kupowałam. Już są wyprane, pewnie nawet wyschły, więc mogę szykować paczkę. Wpiszę tu dzisiaj, co wysyłam.
          • martusiiia1990laura Re: Zamówiłam 24.08.11, 15:09
            Jak różowo... smile Dziękujemy smile
    • martusiiia1990laura Dziękuje 01.09.11, 14:45
      Bardzo dziękuję wszytskim osóbkom, które mi pomogły. smile Dzięki waszej pomocy posiadam te pierwszorzędne, niezbędne rzeczy dla maluszka i siebie. W tej chwilii brakuje mi jescze kosmetyków, aczkolwiek są jeszcze osoby, które obiecały mi je wysłać. Wspalnie jest otrzymać taką pomoc, od razu ma się więcej sił i odwagi. I chęci do pomocy innym na miarę swoich możliwośći. Jako jedna z niewielu z mojej klasy zdałam egzamin zawodowy. Postanowiłam spróbować sił na studiach, mam nadzieję, że uda mi się, że będe wstanie ponieść koszty rekrutacji, które są warunkiem do udziału w niej. Moim bliscy obiecali zająć się maleństwem (studia są dzienne). Okaże się jak to będzie wyglądało w praktyce, ale warto próbować. Jedyne czego mi jeszcze brakuje to takich lepszych, cieplejszych komplecików czy dresków w najmniejszych rozmiarach na wyjścia do lekarza itp. więc jeżeli ktoś miałby by to bym poprosiła i była wdzięczna. No i oczywiśćie finanse, ale to jak każemu.

Dziękuję
      • mamba30 Martusia - wysłałam wczorajh 01.09.11, 16:05
        Mam nadzieję, że max do poniedziałku dojdzie:

2 x proszek do prania Lovela (biały i kolor) po mniej więcej połowie opakowania
        3 próbki kremu na odparzenia
        oliwka 3/4 opakowania
        puder 1/2 opakowania
        chusteczki nawilżane 1 opak
        chusteczki odświeżające dla mamy - 1 op. 15 sztuk
        płatki dziecięce (duże waciki) 2 opakowania
        sól fizjologiczna - 21 ampułek
        gaziki jałowe 16 szt
        podkłady podpaski - chyba pół opakowania
        patyczki do uszów dla niemowląt 3/4 opak
        5 sztuk pieluch tetrowych
        Witamina D w kroplach całe opak
        Witamina K 13 kapsułek
        Prześcieradło frotte
        rampers
        kaftanik
        2 pary śpioszków
        • martusiiia1990laura Re: Martusia - wysłałam wczorajh 01.09.11, 16:44
          Dziękujęm jak tylko dojdzie to dam znać.
        • martusiiia1990laura Re: Martusia - wysłałam wczorajh 02.09.11, 10:59
          Otrzymałam dzisiaj paczuszkę smile Dziękuje
          • aqua696 Re: Martusia - wysłałam wczorajh 02.09.11, 12:45
            Zloz juz o uznanie ojcoctwa i alimenty od narodzin dziecka..jak i zwrot kosztow wyprawki.
            Pracodoawca chyba nie mial prawa rozwiazac umowy ale tu niech wypowiedza sie dziewczyny.
            Studia to super droga tym bardziej iz mozesz starac sie o stypendium na studiach nie tylko naukowe ale i socjalne...
            wiec do przodu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka