Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc dla córeczki

03.06.12, 15:38
Witam serdecznie jestem mamą 6 miesięcznej Dagmarki.
Nasze życie potoczyło się troszkę inaczej niż planowałyśmy.
Mieszkam w Krakowie w wynajętym mieszkaniu z córeczką, 3 mieś temu zostawił mnie mój partner, ojciec dziecka.
Zostałam w wynajętym mieszkaniu sama z dzieckiem.

W chwili obecnej pobieram zasiłek rodzinny, pomaga mi także MOPS.
właściciel mieszkania nie pobiera całej opłaty ze względu na moja sytuacje.
Planuję pójśc do pracy, czekam na miejsce w żłobku, nie mam nikogo kto mógł by się zając dzieckiem.

Bardzo potrzebuje pomocy dla córeczki może ktoś by miał ubranka 68 w zwyz, jakies mleczko kaszki moga byc rozpoczete, pieluszki i inne kosmetyki.

niezbędne dokumenty prześle moderatorce.

Z internetu korzystam grzecznościowo u znajomej.W razie jakichkolwiek pytań będzie odpisywała za mnie.
Aga
Obserwuj wątek
    • bellagnos Re: proszę o pomoc dla córeczki 03.06.12, 18:00
      A co z alimentami ojciec dziecka nie płaci?? Myślę że dobrze by było gdybyś napisała konkretnie czego potrzebujesz jakie mleko dziecko pije itd.
    • prochottka1 Re: proszę o pomoc dla córeczki 03.06.12, 19:05
      forum.gazeta.pl/forum/w,615,127121701,127121701,jesli_oczekujesz_pomocy_przeczytaj.html
    • mamadagmarki Re: proszę o pomoc dla córeczki 03.06.12, 19:18
      Czy maja dodatek mieszkaniowy, jakas pomoc MOPS, lub kiedy zlozyly, zloza??
      Jest pomoc z mops

Jak wyglada sprawa innych zasilkow dla bezrobotnych, jakis innych szkoleniowych?
      Posiada zasiłek rodzinny

Czy matka ma np. zasilek wychowawczy?-czy moglabys wrocic do pracy??
      Gdy przyjmą mała do żłobka pójdzie do pracy
      Czy macie dozywianie??
      Nie
      Czy korzystasz z pomocy caritas??
      nie
      asz dodatkowa pomoc np z jakiegos forum??
      nie
      Skad jestes??
      Kraków
      Czego oczekujesz??
      pomocy w postaci ubranek, mleczka
      Co robicie aby wyjsc z dolka??
      Agnieszka miała już opiekunke która zaproponowała ze za 400 zł bedzie pilnowac Dagmarki ale niestety sie rozmyslila cały czas jest szukana opieka dla niej.
      W jakim wieku sa dzieci i jaki nosza rozmiar?
      6 mieś/ 62-68 cm

Czy udaje wam sie dorobic??
      nie
      Czy szukacie pracy w jakim regionie?
      Kraków
      Czy tkorej z was wyjechaloby gdzie do pracy, np do innego miasta, zagranice??
      Nie
      Czy szkolne dzieci maja stypendium?
      nie dotyczy
      Czy oczekujecie-jestescie w kolejce po mieszkanie socjalne, komunalne?- i ile lat czekacie??
      nie

Mała je mleko jakie jest, bebiko najczesciej bo najtansze ale czasami nie ma mleka wiec je kaszki mleczne.

Ojciec daje 250 zł co miesiac sam dobrowolnie.
      • agus-ka Re: proszę o pomoc dla córeczki 03.06.12, 19:21
        250 zł alimentów to bardzo mało. Czy ojciec ma stałą pracę? Może warto by było wnieśc sprawę o alimenty do sądu?
        • mamadagmarki Re: proszę o pomoc dla córeczki 03.06.12, 19:33
          Dopytam jutro Age i napisze.
          • bj32 Re: proszę o pomoc dla córeczki 03.06.12, 20:54
            Coś mi nie klapuje. Jeśli jest rodzinny, to alimenty muszą być potwierdzone przez sąd. Bez decyzji sądu MOPS nie da rodzinnego. Chyba, ze ojciec jest NN, a wtedy alimenty są wypłacane z FA.
            Tak czy owak 250,- to śmieszna kwotka.W tej chwili zwykle wynoszą 400 - 500 złotych.
            Czy oprócz rodzinnego jest jakaś pomoc z MOPS?
            Nie jestem w stanie uwierzyć, ze nawet we własnym mieszkaniu, a szczególnie na wynajmie, da się przeżyć za 250,- alimentów i 68,- rodzinnego. *Musi* być jakaś jeszcze pomoc: dziadkowie? Ktokolwiek?
            Przy udokumentowanym dochodzie zaledwie 318,- nie mogłaby się umawiać z nianią za 400,-. No i należą się celówki. No, w każdym razie powinna się o nie starać...
            • mamadagmarki Re: proszę o pomoc dla córeczki 03.06.12, 21:09
              Pisałam wyżej że jest pomoc mops.
              Na czerwiec jest przyznane ponad 500 zł.
              Ojciec uznał dziecko.Alimenty sam dobrowolnie płaci bez żadnej sprawy w sadzie.
              niania była załatwiona na zasadzie ze zaczyna przychodzić jak Agnieszka zaczyna prace. Ale rozmyslila się dziewczyna stwierdziła ze za mało.Więc i Agnieszka straciła możliwość podjęcia pracy.
              zaraz wyślę decyzje tylko jakie dokładnie mam z mopsu 2 i o rodzinnym(to mi zostawiła Agnieszka).
              Mama jej pomaga na zasadzie ze czasami cos do jedzenia przywiezie.Ale pracuje nie wiele zarabia i nie jest w stanie jej wiecej pomóc.

• sabka22 Re: proszę o pomoc dla córeczki 03.06.12, 21:35
                Nie muszą być zasądzone alimenty żeby pobrać rodzinne,wystarczy jak Agnieszka żyje w miarę dobrze z ojcem dziecka i poprosi o zaś.ze skarbówki a po drugie rozstała się z facetem 3 mies temu a domyślam się że o rodzinne starała się dużo wcześniej.
                • mamadagmarki Re: proszę o pomoc dla córeczki 03.06.12, 21:46
                  w momencie kiedy starała się o rodzinne byli jeszcze razem bo to było w grudniu.
            • julka-4 Re: proszę o pomoc dla córeczki 04.06.12, 08:17
              Bj nie chcę się wtrącac bo niezbyt się znam,ale kuzynki córka miała w zeszłym miesiącu rozprawę o alimenty i sędzina przyznała jej 250 zł(ona pisała o 500).Mała ma dokładnie 6 miesięcysmile
              • ale_to_ja Re: proszę o pomoc dla córeczki 04.06.12, 11:46
                julka-4 napisała:

>sędzina

sędzia, nie odmienia się!
                • hotya Re: proszę o pomoc dla córeczki 06.06.12, 16:50
                  sędzia jak najbardziej się odmienia, tyle, ze nie występuje w tej deklinacji forma sędzinasmile
              • bj32 Re: proszę o pomoc dla córeczki 04.06.12, 22:46
                Ja mam zasądzone 200,-. Ale właśnie zasądzone. Nie chodzi mi o kwotę, tylko o to, że MOPS wymaga bądź to umowy notarialnej, bądź decyzji sądu, żeby przyznać rodzinny. Bez kwitu nie przyzna i cześć pieśni. Takie przepisy. Na gębę to się można umawiać na kawę, a nie z MOPSem. Jeśli MOPS przyznaje rodzinny bez zasądzonych alimentów - to to nie jest zgodne z przepisami.
                • mamadagmarki bj 05.06.12, 08:51
                  Agnieszka nie ma rodzinnego przez mops przyznanego tylko przez UM.I ma decyzję.

Jakie dokumenty mam Pani przesłać żeby potwierdzić sytuacje?
                  • justyna198515 Re: bj 05.06.12, 09:08
                    Oile mnie pamięć nie myli to we wszystkich miastach Polski w tym moim UM już od ponad roku a może dwóch lat nie wypłacają rodzinnego. Robią to właśnie MOPsy na zlecenie UM-dokumenty składa się do wydziału rodzinnego.U mnie też trzeba jakiś świstek do urzędy,że ma się alimnety dobrowolne ponieważ jak się ktoś nie przyzna to ukrywa dochód a poza tym jeśli się samotną matką to nie dostanie się rodzinnego bez alimentów. Bohaterka wątku złożyła wnioski jak jezszcze była z facetem, więc dopiero teraz od września będzie miała kłopot
                    • bj32 Re: bj 05.06.12, 10:59
                      Aaa... No proszę. Codziennie się czegoś uczę.
                      OPSy nie uznają deklaracji, muszą mieć decyzję z czerwoną pieczątką.
                      Jeśli dziewczyna nie chce wyższych alimentów zasądzonych, niech złoży o ugodę. Sprawa jedna i trwa coś 7 minut. Nieodpłatna.

Dokumenty to wszelkie decyzje o aktualnych świadczeniach [rodzinny, celówki] i innych dochodach. Może być umowa najmu bądź użyczenia mieszkania [jeśli jest, a dobrze by było, bo wtedy można się starać o dofinansowanie do czynszu]. Jeśli jest jakaś niepełnosprawność, to również.
                      Co jeszcze to nie wiem - niech dziewczyny się wypowiedzą.
    • waforki Mamadagmarki - odczytaj pocztę gazetową. 04.06.12, 16:40

• penelopa40 Re: Mamadagmarki 05.06.12, 10:00
        mogę wysłać 2 bluzeczki i 1 różowe body, poproszę o adres...
        • katrina1976 Re: Mamadagmarki 05.06.12, 11:18
          Proszę o adresik i spis potrzebnych rzeczy. Jak wyślę to napiszę co poszło... pozdrawiam Kasia
          • mama_weornisi Re: Mamadagmarki 05.06.12, 12:28
            Mam mleko Hipp 1 duża puszka (800g), chętnie odstąpię. Puszka jest napoczęta ale świeża, musiałam zmienić mleko synowi, więc mi zostało. Jeśli bj potwierdzi sytuację chętnie wyślę.
        • penelopa40 Re: Mamadagmarki 06.06.12, 08:18
          naszykowałam ubranka ale jakieś strasznie małe one są... możesz zmierzyć długość od ramienia do zapięcia body...bo nie chcę wysyłać za małych rzeczy a na metkach nie ma rozmiaru a moje dziecko ma 12 lat i już nie mam w oku rozmiarówki dziecięcej....
          • mamadagmarki Re: Mamadagmarki 08.06.12, 12:42
            Potem podejde i zmierze dobre ubranko.
            • vegutka Re: Mamadagmarki 16.06.12, 22:47
              Mogę też dać kilka ubranek (body, bluzeczki itp) po mojej córeczce - możliwy odbiór osobisty w okol. Rynku lub na Ruczaju-proszę dać znać na maila gazetowego, czy są Panie zainteresowane.,
              • isabelka20 Re: Mamadagmarki 18.06.12, 16:20
                sprawa wygląda tak zapewne jak piszą dziewczyny, czyli w momencie składania o zasiłek rodzinny Pani była w związku z Panem smile Co do wypłat zasiłków rodzinnych to nie do końca zlecane są one mopsom. W Szczecinie jest to referat UM.
                • mama_weornisi Re: Mamadagmarki 20.06.12, 13:16
                  proszę o kontakt na priv jeśli chcesz to mleko i adres do wysyłki, jeśli nie oddam komuś innemu potrzebującemu
              • mamadagmarki Re: Mamadagmarki 21.06.12, 22:09
                Dziękujemy slicznie za pomoc.Przepraszam za milczenie ze względu na własne dzieciaczki nie miałam czasu na komputer.W najbliższych dniach odpisze wszystkim.
    • semi-dolce Re: proszę o pomoc dla córeczki 20.06.12, 22:14
      Ja ma trochę ubranek 68, 74, 80, co prawda po synku, ale część jest neutralna. Mam też butki rozm. 22. Jeśli chcesz to napisz adres na gazetowy.
    • 3fanta Re: proszę o pomoc dla córeczki 24.06.12, 21:39
      Jeżeli chcesz ubranka to napisz na maila adres.
      3fanta@gmail.com
    • penelopa40 Re: proszę o pomoc dla córeczki 25.06.12, 14:47
      3 bluzeczki i mały pluszowy dodatek wysłane...
      • szach1212 Re: proszę o pomoc dla córeczki 26.06.12, 09:33
        napisałam na privsmile
      • penelopa40 Re: proszę o pomoc dla córeczki 10.07.12, 09:02
        czy moja przesyłka - koperta bąbelkowa, to w ogóle doszła???????????
    • widelcemprzezswiat Re: proszę o pomoc dla córeczki 26.06.12, 12:37
      witam,

ja również mam trochę ubranek po synku, ale myślę, że się nadadzą również dla dziewczynki, mam również słoiczki Gerber, z których mały "wyrósł" (ma 13 miesięcy, a to są takie pierwsze na 4-6 mięsiecy), mogę dokupić również trochę mleka/ kaszek.

Rozumiem, że sytuacja jest potwierdzona?

Rzeczy wyślę w paczce, ale dopiero pewnie koniec tygodnia / początek przyszłego.
      Szkoda, że nie przeczytałam wcześniej, bo właśnie dziś będę w Krakowie!

widelcemprzezswiat.wordpress.com/
      • widelcemprzezswiat Re: proszę o pomoc dla córeczki 26.06.12, 12:38
        aa, oczywiście poproszę o namiary na priv smile
        • szach1212 czy sytuacja potwierdzona u BJ? 27.06.12, 21:10
          • bj32 Mam dokumenty. 07.07.12, 00:14
            Rodzinny, okresowy i celówka.
            • widelcemprzezswiat Re: Mam dokumenty. 09.07.12, 23:03
              to ja poproszę o adres na maila natalia.sitarska@gmail.com..

Mam pytanie: czy potrzebne są też ubrania dla mamy? Mam sporo ciuchów używanych, ale
              w bardzo dobrym stanie.. rozmiar M lub L, 170-175 cm.

Czekam na maila i na info. Pozdrawiam!
    • anna11233 Re: proszę o pomoc dla córeczki 09.07.12, 23:45
      I ja poprosze o adres - mam puszkę mleka (nie otwarta, do 2013 wazna), ubranka tez się znajdą, może jakies dla Ciebie? jaki rozmiar?
      Moze matęedukacyjną potrzebujesz dla córci?

napisz mi adres na maila.
    • mamadagmarki Dziękujemy 11.07.12, 15:54
      Chciałam bardzo podziękować 3 mamom które przysłały dla Dagmarki rzeczy mleczko zabaweczki i kosmetykismile
      Dziękujemy z całego serducha.Dzwoniła Pani ze żłobka że może się znajdzie miejsce od wrześniasmile więc trzymajcie kciuki żeby się udałosmile
      Pozdrawiamy
      • free.groszek Re: Dziękujemy 11.07.12, 22:44
        Potrzebujesz jeszcze ciuszków dla małej? Jak tak to mam dwie siatki ciuszków po córce. Jestem z Krakowa. Pisz na freegroszek@onet.pl
        • maly.wloczykij Re: Dziękujemy 12.07.12, 13:28
          Ja też się chętnie podzielę ubrankami jeżeli jeszcze potrzebujesz. Daj znać na priv.
          • szach1212 Paczka 13.07.12, 15:15
            poszła dzisiaj z ubrankami, zabawkami, kaszkami i gerberkami... pozdrawiamsmile
    • sandra.w Re: proszę o pomoc dla córeczki 14.07.12, 22:59
      jestem z krakowa, mogę pomóc. ale co ci potrzeba? dla dziecka, dla ciebie? jakie rozmiary ? ty i dziecko? mam rzeczy po sobie i po dwuletniej córce. pozdrawiam
      pisz na adres sandra.w@gazeta.pl
      gdzie mozesz odebrac?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka