Dodaj do ulubionych

Problem z wypłata zasiłku.

22.06.12, 19:35
Pobieram zasiłek rodzinny i świadczenie.Termin wypłaty to 20-25 dzień każdego miesiąca.
Oczywiście zawsze z UTĘSKNIENIEM czekam.Czasami zdarza sie.że pieniądze są 23-go ale najczęściej 25tego.Dzisiaj dzwoniłam do GOPSu z zapytaniem czy aby nie robili przelewów. bo mi nawet opary z portfela uleciały.Pani poinformowała grzecznie.że listy z poleceniemi przelewów zostały zaniesione do banku 20 czerwca po południu i że kasa powinna byc 21-go na koncie.
Moje pytanie jest takie. czy bank nie ma obowiązku zrobienia przelewów od razu?Czy może sobie 5 dni robic z kasa co tam chce?
Bo mna telepneło deko dzisiaj.
Obserwuj wątek
    • wieczorynka26 Re: Problem z wypłata zasiłku. 22.06.12, 20:49
      U nasz przeważnie jest ten sam problem. W decyzji jest napisane, że do 25-tego i nigdy prawie nie ma wcześniej. W tym miesiącu wyjątkowo dostałam dzisiaj, chociaż bez zaległych 100 "tuskowych" - i tego nie kumam.
      • bj32 Re: Problem z wypłata zasiłku. 22.06.12, 21:41
        Generalnie OPSy mają termin od 1 do ostatniego. Nie muszą zawsze tego samego dnia. Starają się, ale nie muszą.
        Ja stówy Tuska też nie dostałam. Przypuszczalnie podsygnował decyzję odgórną, ale pieniądze do OPSów nie wpłynęły. Tylko kwity porozsyłali, ze się należy.
        • jolasiajolasiowska Re: Problem z wypłata zasiłku. 22.06.12, 22:57
          Opsy muszą sie trzymać terminów jakie podali w decyzji. Jednak nie odpowiadają za banki. Banki już nie przetrzymują pieniedzy, jeśli wysłali popołudniu,to faktycznie na drugi dzień w okolicach 18 ej powinnaś mieć je na koncie. Jeśli dziś nie dotrą, będą dopiero w poniedziałek. Jeśli natomiast masz konto w tym samym banku, powinnaś miec je natychmiast.
          • bj32 Re: Problem z wypłata zasiłku. 22.06.12, 23:08
            Jolasia, czemu ja mam wrażenie, że Ty wiesz najlepiej? Patrzę sobie we wszystkie decyzje, które mam i wołami tam stoi, ze "wypłaca się najpóźniej do ostatniego dnia miesiąca". I to samo mówiły mi urzędniczki. A że złożyłam wniosek, że bardzo proszę do 10 każdego miesiąca, to odpowiedzi nie dostałam, ale forsę mam średnio piątego. Co absolutnie nie znaczy, że jeśli mi przyjdzie dziewiątego albo dwudziestego dziewiątego, to mam się iść awanturować.
            OPSy nie trzymają tej kasy u siebie w szafie pancernej, tylko dostają z UM czy UW - nie pamiętam dokładnie. I jeśli nie dostaną forsy w terminie, to jej nie wypłacą, choćby się skichali.
            A co później zrobią banki i w jakim terminie, to inna para kaloszy. Jeśli księguje automat, to dzisiaj Ci forsa wpływa o 22.00 i o 22.03 już ją masz. Jeśli urzędniczki z palca, to trwa trochę dłużej. Tak samo są różnice, czy wpłata i wypłata jest w tym samym banku, czy w różnych oraz czy przelew, czy wpłata bezpośrednia. Można na ten temat całą literaturę spłodzić. I już.
        • wieczorynka26 Re: Problem z wypłata zasiłku. 22.06.12, 23:01
          BJ - mimo, że przysłali mi decyzję, że te pieniądze ( za 3 miesiące ) wpłyną mi z tym najbliższym świadczeniem ( które dzisiaj wpłynęło ) to mogę tego jeszcze nie dostać? Nie rozumiem tego kompletnie.
          • jolasiajolasiowska BJ 22.06.12, 23:43
            nie unoś się, bo piszę to co ja mam lub miałam na decyzjach. Opieram sie tylko na tym. Mieszkam w 3 z kolei województwie i w każdym miejscu miałam inaczej na decyzji napisane.Tutaj mam do 17 ego każdego miesiąca, a poprzednim miałam do 20 ego każdego miesiąca, natomiast w rodzinnym mieście miałam do ostatniego. Koleżanka w Krakowie ma do 10 ego, a inna w Wałbrzychu do 15 ego. winkPozdrawiam.
            • bj32 Re: BJ 23.06.12, 19:47
              Ja się nawet nie zaczęłam unosić. Mówię to, co mam na kwitach i co mi powiedziała babka z MOPS, kiedy ją o to pytałam. A powiedziała, że zgodnie z przepisami nie mają terminów. Od kilku lat. Jestem cały czas w tym samym MOPSie i do pewnego momentu też miałam 15, a później się okazało, ze już nie, już wycofali tę konieczność. Bo właśnie możliwość przelewów zależy od wyższego szczebla.
            • bj32 O: 24.06.12, 15:22
              prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dnia-28-listopada-2003-r-o-swiadczeniach-rodzinnych/
              Art. 26 1.
          • bj32 Re: Problem z wypłata zasiłku. 23.06.12, 19:43
            Jeśli oni nie mają tych pieniędzy, to nie są w stanie Ci ich dać. W poniedziałek spróbuje się czegoś dowiedzieć. Mogą mieć dobrą wolę, ale bez środków, to wiesz, gdzie ja sobie mogą wetknąć...
      • aniaurszula Re: Problem z wypłata zasiłku. 08.07.12, 14:15
        o jakiej 100 tuskowej mowicie, pobieram tylko rodzinne choc mam dziecko wymagajace rehabilitacji, czekam na komplet badan
    • jolasiajolasiowska Re: Problem z wypłata zasiłku. 22.06.12, 21:27
      Kazdy bank ma swoje sesje eliksir, może sprawdzić w internecie w jakim banku pieniądze zostały wpłacone i kiedy oraz o której przelew będzie u ciebie.
      Jest taka stronka, wpisz sobie w google "kiedy przelew" otwórz jedna ze stron i zaznacz tam z jakiego banku wyszedł, do jakiego banku ma dojść i wyjdzie ci godzina.
      • renata.36 Re: Problem z wypłata zasiłku. 23.06.12, 18:10
        Dzięki wszystkim za odpowiedzi.Pozdrawiamsmile

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka