Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie

03.07.12, 14:42
Witam wszystkich,
Niedawno dowiedziałam się że jestem w ciąży. Chciałam się dowiedzieć jak to jest z ubezpieczeniem i opieką medyczną w czasie ciąży i po niej . Mam 22lata. Rok temu skończyłam szkołę policealną i w tej chwili nigdzie się nie uczę. Pracuje, ale bez umowy, tzn. na czarno. Mieszkam obecnie z chłopakiem który pracuje w firmie budowlanej i jest tam ubezpieczony. Mój ojciec z tego co mi się wydaje nie może mnie już ubezpieczyć ponieważ już się nie uczę. Nie znam się kompletnie na tych sprawach, dlatego zwracam się o pomoc do Was. Proszę pomóżcie i wytłumaczcie co powinnam zrobić, gdzie iść.
Obserwuj wątek
    • jolka0412 Re: ubezpieczenie 03.07.12, 14:43
      Zapomniałam dodać że nie jestem zarejestrowana w urzędzie pracy.
      • annika1801 Re: ubezpieczenie 03.07.12, 14:55
        musisz zarejestrować się w urzędzie pracy to jedyne wyjście chyba jak na razie i to szybko..........
        nie wiem w jaki sposob prowadzisz ciążę czy prywatnie czy nie,ale radzę się zarejestrować
        • jolka0412 Re: ubezpieczenie 03.07.12, 14:59
          Ciąże jak na razie prowadzę prywatnie
        • thea19 glupoty piszesz 03.07.12, 15:28
          kobieta w ciazy nie musi miec ubezpieczenia. podobnie jest w pologu (6tyg?)
          nikt od niej nie moze wymagac zadnych zaswiadczen o ubezpieczeniu ani odmowic swiadczen. medycznych. jesli zechca to tylko na pismie (nie zrobia tego bo nie moga).
          dzieci do 18roku zycia tez maja zapewniona bezplatna opieke medyczna
          • jolka0412 Re: glupoty piszesz 03.07.12, 15:36
            Czyli moje dziecko ma zapewnioną opiekę nawet jeśli ja nie mam ubezpieczenia? A czy jest jakiś sens w tym żebym rejestrowała się jako bezrobotna nawet jeśli jestem w ciąży i nie mogę podjąć na dłuższy czas prace?
            • monia1-23411 Re: glupoty piszesz 03.07.12, 15:40
              Lepiej dowiedz się tam gdzie ewentualnie będziesz chodziła do lekarza jak to wszystko wygląda w praktyce. Bo wg przepisów masz opiekę, ale jak pani w okienku usłyszy że nie masz ubezpieczenia to możesz usłyszeć coś innego.
              Będąc w ciąży nie możesz się denerwować więc lepiej się wszystkiego od razu dowiedzieć.
              • thea19 Re: glupoty piszesz 03.07.12, 15:49
                ale co uslyszy? nie przyjmiemy pani bez swistka? to ciezarna mowi: prosze o odmowe na pismie teraz, natychmiast.
                wybierz sobie lekarza, zaloz tam karte. jak sie boisz to wyslij ojca dziecka, jemu nerwy nie zaszkodza jakby mialy zaistniec jakies przeszkody i szczesliwej ciazy zycze.
                • jolka0412 Re: glupoty piszesz 03.07.12, 15:51
                  Thea dziękuje Ci za pomoc, dodałaś mi otuchy, teraz to już na pewno nie dam się odprawić z kwitkiem z pod okienka smile Ale mimo wszystko zapytam lekarki jak to dokładnie wygląda smile Dziękuje Ci jeszcze raz.
                  • thea19 Re: glupoty piszesz 03.07.12, 16:09
                    prawa-konsumenta.wieszjak.pl/prawa-pacjenta/282457,Czy-kobieta-w-ciazy-musi-miec-ubezpieczenie-zdrowotne.html
    • nostress.ka21 Re: ubezpieczenie 03.07.12, 15:22
      1. Skoro jesteś zarejestrowana w urzędzie pracy to masz ubezpieczenie.
      2. Opieka nad kobietą w ciąży i w czasie połogu jest bezpłatna. Nawet jakbyś nie była zarejestrowana w urzędzie to i tak miałabyś zapewnią bezpłatną opiekę medyczną w tym szczególnym okresie. Oczywiście dotyczy to państwowej opieki medycznej smile

źródło NFZ
      • jolka0412 Re: ubezpieczenie 03.07.12, 15:28
        Nie jestem zarejestrowana w UP. Czyli nie będzie problemów w czasie ciąży ze wszelkimi badaniami i wizytami lekarskimi nawet jeśli będę chciała korzystać z opieki państwowej a nie prywatnej?
      • monia1-23411 Re: ubezpieczenie 03.07.12, 15:34
        Autorka wątku napisała że nie jest zarejestrowana w UP.
        Wg przepisów należy się bezpłatna opieka w tym szczególnym okresie. Inaczej to wygląda w praktyce.
        Radę się jak najszybciej zarejestrować.
        Będąc w ciąży na początku chodziłam do lekarza prywatnie. Jak tylko zaczęły się kłopoty lądowałam w szpitalu i później chodziłam do lekarza państwowo. Opieka niczym się nie różniła a pieniądze, które bym wydała na lekarza czy badania przeznaczyłam na wyprawkę.

Dowiedz się od znajomych czy w twoim rejonie przyjmuje jakiś dobry lekarz i umów się na wizytę (oczywiście po zarejestrowaniu). Zawsze to lepiej skonsultować się z drugim specjalistą.
    • jolka0412 Re: ubezpieczenie 03.07.12, 15:49
      Dziękuje wszystkim za pomoc, o ciąży wiem od paru dni i dzisiaj nagle zdałam sobie sprawę że przecież nie mam ubezpieczenia. Moja lekarka przyjmuje też państwowo w szpitalu więc zapytam jej jak to wszystko wygląda. Prędzej po prostu nie miałam do tego głowy, "jest Pani w ciąży" potrafi zablokować racjonalne myślenie, jest tylko totalna radość smile Mam nadzieje że wszystko się ułoży smile Dziękuje wam jeszcze raz smile
      • nostress.ka21 Re: ubezpieczenie 03.07.12, 16:36
        Jolka zapytaj lepiej pracownika "socjalnego" szpitala. Lekarz nie zawsze wie o takich sprawach, a przepisy się zmieniają dość często. Ogólnie jest tak, że NFZ ma specjalny fundusz na spłatę leczenia osób nieubezpieczonych, jednak jest z tym trochę papierkowej roboty.
        Ja dowiadywałam się w kwietniu co i jak, dzwoniłam do NFZ, czytałam rozporządzenia, aż w koncu najsensowniejszych infomacji udzieliła mi pani w przychodni. Z tym, że u nas nie była to kwestia ciąży smile

Tobie nie mogą odmówić opieki medycznej, nie mają takiego prawa!
        Ale na Twoim miejscu bym się zarejestrowała w urzędzie pracy, do pracy w ciąży i tak nie pójdziesz, a będziesz miała ubezpieczenie, nawet później. Tobie przysługuje w okresie połogu czyli właśnie 6 tygodni po porodzie, a co jeśli później coś się Tobie stanie? Wtedy nie będziesz miała czasu szybko się rejestrować sad
        • piotr_57 Re: ubezpieczenie 03.07.12, 21:23
          nostress.ka21 napisała:

...do pracy w ciąży
          > i tak nie pójdziesz, ...

A to niby dlaczego??
          • gazeta_mi_placi Re: ubezpieczenie 03.07.12, 21:32
            W ciąży kobieta powinna się oszczędzać.
            Zresztą po ciąży też.
    • maltry Re: ubezpieczenie 03.07.12, 23:41
      A tak właściwie to jaki jest problem z tym, żebyś się Autorko w UP zarejestrowała? Chociażby po to, żeby w razie "W" oszczędzić sobie stresu - zarówno gdybyś zachorowała Ty, jak też maluch za te kilka miesięcy
      • jolasiajolasiowska Re: ubezpieczenie 04.07.12, 00:30
        Owszem, niby jest takie prawo, że dzieci do 18 mają ubezpieczenie tak czy siak, tzn że mogą korzystać z opieki medycznej.
        Ale w realiach to jest nic nie warty przepis.
        Musiałam przerwać leczenie córki, bo nie miałam ubezpieczenia i w każdej przychodni, szpitalu itd maja to gdzies.
        W NFZ powiedziano mi że są szczególne przypadki, jak choćby dzieci, czy ciąża, ale to nie jest tak, ze sobie idziesz do lekarza i mają ciebie przyjąć, musisz mieć kwit i taki kwit wystawia NFZ. Zadzwoń na infolinie, wszystko ci wytłumaczą.
    • karolciat1981 Re: ubezpieczenie 24.11.16, 11:32
      Szanowna Pani, proszę nie wprowadzać nie potrzebnego zamieszania. Ubezpieczenie NNW studenta nie zastąpi ubezpieczenia zdrowotnego. Są to dwie różne sprawy. Student, jeżeli nie wykonuje pracy na podstawie umowy, powinien być zgłoszony do ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny bądź jeżeli nie ma takiej możliwości, Uczelnia ma obowiązek odprowadzania za niego składek. Jednak musi poinformować o tym szkołę na piśmie.
    • mart-a1984 Re: ubezpieczenie 18.01.17, 01:43
      Jeśli chodzi o dziecko po urodzeniu, to ojciec może je zgłosić do swojego ubezpieczenia skoro pracuje. Wniosek składa w kadrach u siebie w pracy. Gdybyście byli małżeństwem to Ciebie także mógłby zgłosić do swojego ubezpieczenia, nie wiem jak jest w przypadku gdy nie macie zawartego małżeństwa. Ale dziecko będzie mógł zgłosić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka