17.05.05, 23:16
Mam nadzieje ze Ajliii nie obrazi sie ze ja pisze ale inna droga dowiedzialam
sie ze jej uchodzcy spodziewaja sie dzieci malutkich i marza o wózkach dla
nich.
Jesli na terenie Wawy jest jakis wozeczek do oddania z checia polecam
Uchodzcow jako potrzebujacych-w tej chwili sa to Czeczency.
pozdr
ANia
acha , kontaktujcie sie ze mna lub z Ajlii
Obserwuj wątek
    • ajlii Re: UCHODZCY 18.05.05, 09:12
      dziekuję Aniu smile)) kilkoro czeczeńskich maluchów szykuje się już do przyjścia na świat... smile)) Potrzebujemy dla nich także ubranek, środków do pielęgnacji, pieluch (tetrowych i ew. jednorazowych)...

I jedna pilna potrzeba - SPACERÓWKA... dla dwuletniego chłopca, którego ojciec stracił w wyniku działań wojennych nogę... nie może iść na spacer z swoim synkiem, gdyż ani go nie poniesie na rękach, ani nie dogoni jak malec samodzielnie powędruje...
      • zumaminka Re: UCHODZCY 18.05.05, 14:39
        A gdzie znajduje się ten ośrodek?Mam wózek nie jest to jakiś nowy model nie ma
        obracanych kółekale ma przekładaną rączkę i ładną tapicerkę.Widać,że był używany
        ale może jeszcze komuś posłużyć.Najlepiej jakbym mogła wysłać zdjęcie i ktoś
        zadecydowałby czy taki wózek mu odpowiada.Proszę o kontakt.janglan@op.pl
        • ajlii Re: UCHODZCY 18.05.05, 15:42
          napisałam na priv w sprawie wózka smile każdy wózeczek będzie przyjęty z wdzięcznością, jest wiele osób potrzebujących takiej pomocy...
          • ccleo Re: UCHODZCY 19.05.05, 12:51
            Witamsmile
            ALE sie zdiwilam- anreszcie ktos oprócz mnie prosi tu ow ózki dla rodzin
            uchodźczych! smile)
            Nie wiem,skąd jesteście, ale jakby co, to także przeze mnie mozna kontaktować
            sie w sprawie potrzebujących uchodźców. Obecnie mamy 3 rodziny potrzebujące
            wózków, w tym 1 mama z 3 maleńkich dzieci- jedno 1 -miesieczne, 1-rok i 2
            letnie. A druga pani jest w ciązy i ma dziecko roczne. A 3 sprawa: 8 miesięczne
            dziecko, a pani w ciązy z drugim dzieckiem i 2 letnim jeszcze.

Pracuję w Centrum Pomocy Uchodźcom -POlska Akcja Humanitarna.

kontakt: ucho@pah.org.pl
            pozdrawiam!!
            • ajlii Re: UCHODZCY 19.05.05, 15:51
              Czy coś się zmieniło w kwestii Polskiej Akcji Humanitarnej? Jeszcze kilka miesiecy temu kontaktowałam pewną panią profesor z PAH, gdyż chciała oddać ubrania po zmarłym mężu. Niestety odpowiedź z Waszej strony brzmiała: "nie przyjmujemy rzeczy używanych".
              • dondon Re: UCHODZCY 19.05.05, 19:47
                dodam od siebie , ze pomoc dla uchodzcow Ajlii organizuje tu juz bardzo dlugo
    • ccleo Re: UCHODZCY 20.05.05, 07:51
      hej dizewczynysmile
      ja pierwszy raz widze tu post pt uchodźcy, natomiast ja wiele razy prosiłam tu
      głónie o wózki i zawsze e-mamy pomogły- moga potwierdzić, ze im PAH
      dziękował smile bardzo, abrdzo dziękuję- tamte rodziny obdarowane są ciągle Wam
      wdzieczne.
      'pani profesor z PAH"-???? nie wiem o kim mówisz...w naszym dziale na pewno nie
      ma 'pani profesor' smile
      w akzdym razie- mamy maleńka przestrzeń, wiec nie możemy przyjmować dużó
      rzeczy,a le zawsze podajemya dresy ośrodkó czy konkretnych rodzin, a do ans
      bierzemy np jakieś konkretne rzeczy. Np wczoraj byłą u mnie pani z 6 dzieci,
      najmłodsze-pół roku i np dla neij teraz robimy 'wyprawkę'. Jeśłi amcie kontakt
      z uchodźcami, przekażcie proszę, że dziś dostaneimy dużo kosmetykó dla
      dorosłych i mozęmy podarować. Poza tym- mamy coś w rodzaju 'wyprawek'
      niemowlęcych- pieluchy, oliwki, butelek trochę itp. Mamy też ileś kartonó
      podpasek w magazynie.
      Probelm teraz jest z odzieżą taki, że magazyny PCK odmówily przyjmowania
      uchodźców i w tens posób ludzie ci stracili mozłiwosć dostaania jakiejkolwiek
      odzieży, ponieważ w Caritasie też częśto pustka, a ośrodki też nei mają...
      Cieszę się bardzo, że jesteśmy tu w kilka, któe mówią o tym problemie. Na forum
      edziecka jestem od jego początku samego- znaim ejszce było 'gazetowe' smile
      Pozdrawiam, jakby co piszcie na ucho@pah.org.pl i kierujcie na 'Cleo' smile
      cleo
      • ajlii Re: UCHODZCY 20.05.05, 08:37
        ccleo napisała:

> 'pani profesor z PAH"-???? nie wiem o kim mówisz...w naszym dziale na pewno nie
        > ma 'pani profesor' smile

"kontaktowałam pewną panią profesor z PAH" - to cytat z mojej wcześniejszej wypowiedzi
      • ajlii Re: UCHODZCY 20.05.05, 09:02
        W sprawie kosmetyków i artykułów higienicznych - proponuję ośrodek w Lininie (za Górą Kalwarią). Jest tam sporo rodzin wielodzietnych (10-12 dzieci).
        • ccleo Re: UCHODZCY 20.05.05, 10:56
          Chcialam wiedziec, z kim dokaldnie rozmawialas u nas. 'panią profesor' znamy-
          ale z Fundacji Helsinskiej...może to tam dzwoniłas, tam faktycznie nie
          przyjmują rzeczy..
          a 'używane'- wiecie, głupio to może mówić, ale mamy bardzo różne doswiadczenia
          z rzeczmai ofiarowywanymi nam dla uchodźców. Staramy się teraz przyjmowac
          rzeczy z polecenia, bo nawet jak zrobilismy ofijalna zbiórkę w umówionej duzej
          znanej firmie, to ...wstyd powiedziec, i byście chyba padły z zakłopotoania, co
          ludzie potrafili nam dać (np. plastikowe podarte spódnice, buty bez pary
          itp..). PRosimy też zawsze, by rzeczy były wyprane, wyprasowane i np z guzikami
          przyszytymi. Teksty w rodzaju' tu nie am guziczka, tos obie ktoś rpzyszyje/ tu
          sie podarło, to sobie ktoś poprawi', są troche....niepowazne i upokarzające
          tych ludzi, którzy po pierwsze mają np 1 żelazko na 100 ludzi w ośrodku lub 2
          na 400 osób, albo wcale. Nie maja nici itp. rzeczy.. No, zresztą Wy to an pewno
          wiecie, tak juz z rozpędu piszę smile

Linin- tak, tam faktycznie dużó dzieci, tez mnóstwo jest w Mosznej pod
          Warszawą. Powstały jeszcze niedawno 3 nowe ośrodki w Warszawie i okolicach...
          Mogę tu całą listę umieścic z kontaktami, jelsi jest taka potrzeba.
          Wszędzie dużó dzieci niestetycrying w Liniie i AUgustówce chyba obecni są najlepsze
          warunki.
          Jakbyście wiedziały, że ktoś ma wózki np do oddania, to można by pokierowac
          taką osobę do najbliższego jej ośrodka. Z wózkami zawsze kłopot...
          Jeśli znacie jakies dzieci, powiedzcie im, ze działa u nas świetlica dziecięca-
          teraz jeszcze chyab kilak spotkań się odbędzie. Zawsze w sobotę na Wareckiej 11
          m.22 (niedługo będzie nowy adres). Przekażcie dorosłym, że mamy kursy polskiego
          darmowe, że np odbyły się pierwsze zajecia rękodzielnicze dla kobiet
          uchodźczyń... Wspólnie z samymi uchodźcami mozemy wymyślać różne rodzaje
          aktywności, by nie tkwili w ośrodkach. Teraz np 2 osoby chodzą na kurs
          komputerowy, 2 idą na kurs rysunku (panie malarki-uchodźczynie), pomagamy też
          szukac pracy osobom z prawem do pracy. Staramy się pomóc/interweniować w
          trudnych sprawach prawniczych, medycznych, medujemy w sprawach szkolno-
          dzieięcych itp.
          Serdecznie pozdrawiam
          cleo
          • ajlii Re: UCHODZCY 20.05.05, 13:20
            Wyjaśniam jeszcze raz i powoli: pani profesor chiała OFIAROWAĆ rzeczy po zmarłym mężu Polskiej Akcji Humanitarnej, lecz odmówiono przyjęcia ich - nie pamiętam już kim wtedy rozmawialiśmy. A z pomocy Fundacji Helsińskiej faktycznie korzystamy - w kwestii porad prawnych.
            I chciałabym wiedzieć do kogo kierowany jest Twój post - do osób na forum,które mogą pomóc czy Dondon i do mnie? Bo jako osoba współpracująca z uchodźcami nie potrzebuję listy ośrodków (to w zasadzie podstawowe narzędzie pracy). Zaś osoby prywatne nie mają najcześciej wstępu na teren ośrodka, nawet z darami (względy bezpieczestwa).
            A co do kursów - uchodźcy są kierowani na kursy, do szkół językowych (j.polski i angielski - najczeście dzięki dobrej woli właściecieli szkół), kursy prawa jazdy, komputerowe; udzielana jest im pomoc w przyjęciu na studia (jeśli tylko jest taka możliwość, bo z większości są bez dokumnetów), nostryfikacji dyplomów. Niestety, jak zawsze brakuje miejsc np. na kursach języka polskiego - wiec proszę o informacje w tej kwestii jedynie jeśli są wolne miejsca bądź zapewnienie, że każda osoba zostanie przyjęta na naukę - zbyt wiele razy byli już odsyłani z kwitkiem z wielu miejsc - i to niestety najczęściej właśnie z PAH-u.
            Chciałbym też wiedzieć jak wygląda pomoc w szukaniu pracy - chętnie zgłoszę kilka osób z przyznanym pobytem tolerowanym, które chciałyby ją podjąć. Mamy np. elektryka (nostryfikował dyplom w Polsce), który bezkutecznie szuka pracy już kilka lat (pomoc jedej z organizacji która mu "pomaga") polega na kupieniu mu co tydzień gazety wyborczej z ogłoszeniami w sprawie pracy - potem zostaje pozostawiony sam sobie. Czy w obecnej chwili macie jakieś ofery pracy dla uchodźców? Niestety, bez statusu, tylko z pobytem tolerowanym lub w trakcie oczekiwania na niego.
            • ccleo Re: UCHODZCY 20.05.05, 16:58
              A z jakiej jestes organizacji/instytucji? smile bo ja się ujawniłam i miło byłoby
              się spotkać po prostu czy porozmawiać telefonicznie nie na forum, bo aj tu
              częśto w prayc nie mogę zaglądać...

kursy polskiego-obecnie statusowi są kierownai przez PCPR do Linugea Mundi, a
              wszyscy pzoostali (tzn w ośrodkach i tolerowani) moga przychodizc do nas na
              kursy- konkretnie obecnie ja się tym zajmuję- tak, ze jeśli masz chętne osoby
              niech przyjdą do nas, dobierzemy im jakąś grupę. Codzienne są lekcje, w różncyh
              godzinach, składach, o różnym stopniu zaawansowania. Statusowi tez do nas
              przychodzą, bo lubią smile
              prosisz o zapewnienie i je chętnie daję: każda osoba zostanie rpzyjęta na
              naukę! smile

listę ośrodkó chcialam dac dla zainteresownych oczywiscie- tak na kilku forach
              innych mamy meni poprosiły i korzystają z niej, powaidamiajac mnei, gdzie
              chcialyby skeirowac rzeczy, my wtedy dzownimy i uprzedzamy kierownictwo, bbo-
              oczywiscei masz rację- bez uprzedzenia nie mozna wpuścic obcych osób an teren
              ośrodka.

praca- w każdy poniedzialek i każdą srodę od 9 do 12.00 w klubie na Wareckiej
              11 m.22 (niedaleko PAH) mamy klub pracy, prowadzony przez nasza koleżankę panią
              Teresę Stępniak, która od wielu lat zjamuje sie pozyskiwaniem zatrudnienia.
              Prawdopodobnei za miesiać-dwa zmienimy lokal, ale na razie ten adres jest
              aktualny. Tam na pewno nie prozucamy człowieka z gazetą smile po pierwsze-rozmowa
              o kwalifikacjach, ułozenie CV, telelfony do rpacodawców i umawianie ich z
              uchodźcą, dodatkowo teraz mamy wolontariuszy, którzy idą na pierwsze spotkanie
              z pracodawcą razem z uchodźcą. Ważna jest znajomość języka polskiego, dlateog
              mamy tak duzo godzin w tygodniu- by zwiększyć szanse tych ludzi na zdobycie
              zatrudnienia. Tak że -zapraszam!
              W ciągu miesiaca dodatkowo uruchomimy serwis interentowy uchodźczy, gdzie będą
              także ogłoszenia oraz dział pracowy skeirowany zaróno do pracodawców jak i do
              samych szukających pracy.

Najlepiej gdybysmy sie spotkały i wymieniły informacjami- kto co komu może
              dac/jak pomóc danej rodiznie, ktrą Ty się opiekujesz, a jak moze ajkas 'nasza;'
              rodzina skorzystac z Twojej pomocy!
              smile
              serdecznie pozdrawiam
              cleo
              • ajlii Re: UCHODZCY 20.05.05, 18:13
                ccleo napisała:

> Najlepiej gdybysmy sie spotkały i wymieniły informacjami- kto co komu może
                > dac/jak pomóc danej rodiznie, ktrą Ty się opiekujesz, a jak moze ajkas 'nasza;'
                > rodzina skorzystac z Twojej pomocy!

Bardzo chętnie wink

A co do Linina... nie jest tam dobrze, naprawdę... kilka tygodni zorganizowano wycieczkę dla dzieci do ZOO i na Starówkę. Było bardzo zimno, ale wiele z nich miało na sobie tylko klapki - bo innych butów nie mają. Zaś zimą w Dębaku dzieci biegały po śniegu w kapciach...
            • ccleo Re: UCHODZCY 20.05.05, 16:59
              aha- a propos pomocy prawnej!!
              moesz przekazac zainteresowanym, że teraz ruszyliśmy z konsultacjami prawnymi u
              nas na Szpitalnej- w każdy wtorek od 9.30 do 12.00 prawnicy z PSEPu udzielają
              darmowych konsultacji.
              cleo
              • ajlii Re: UCHODZCY 20.05.05, 18:21
                Mielibyście możliwość zdobycia 100 m białego materiału? Dla dzieci (14 chłopców i 14 dziewczynek) tańczących w dziecięcym zespole przy ośrodku w Dębaku (wiem że Dębak się teraz wyprowadza z powodu, ale mam nadzieję że zespół nie rozpadnie się). Ich nauczycielka chce sama, z innym kobietami, uszyć stroje narodowe, ale nie mają skąd wziąć materiału. Prowadzicie może jakiś program kulturalny, z którego funduszy mogliby skorzystać?
                • ccleo Re: UCHODZCY 20.05.05, 23:04
                  o wlasnie mialam spytac, czy wiesz o wyprowadzce Dębaka -my dowiedzieliśmy się
                  dziś od uchodźcy. Ciekawe jak to bedzie wyglądać!
                  materiał- czasem myślę, że w sumie wszytsko jest do zdobycia, tylko tzreba
                  sporo czasu poświęcić na szukanie, rozmawianie, wydzwanianie. Ostatnio
                  poprosilismy wolontariuszke, która miala 'wydzwonić' wyprawki neimowlęce -po
                  prostu sporządziłą listę firm i dzowniła, wyjasniając, prosząc... udałos ie w
                  ten sposób coś zrobić,a przy okajzi jedna z firm podarowała nam sporo
                  kosmetyków dla dorosłych (przekaż to swoim podpopiecznym!).
                  Tak, ze myślę, że jakby ktoś usiadł i zajął sie dzownieniemw sprawie
                  materiału,t o by sie znalzło. Czasem wystarczy jeden telefon, czasem trzeba
                  dzownic tydzien, ja dzwoniłam, faxowałam prez póltora meisiąca, żeby zdobyc
                  sprzęt sportowy dla uchodźców.
                  Materiał -tak sobie myślę- moze ejst mneij drogocenna rzeczą niż sprzęt
                  sportowy, więc a nuż się uda??? na kiedy to potrzeba i jaki rodzaj materiału??
                  Najlepiej jakbys napisala do nas.zadzownila. nawet do mnie, wtedy mozna by
                  wspolnie cos wymyslec! ja będę w biurze dopiero w srodę, może jeszcze tu
                  zajrzę. jakbyc o to psiz na klaara@poczta.fm, będę odbierac do środy z tego
                  konta. smile
                  cleo
                  • ajlii Re: UCHODZCY 23.05.05, 08:10
                    Mam nadzieję że to będzie początek współpracy... wink

Mieszkańcy z Dębaka będą "upychani" w Wołominie i na Bielanach... aż strach pomyśleć jak to będzie wyglądało...
                    • dondon Re: UCHODZCY 25.05.05, 00:55
                      ojeju to ja jeszcze raz wspomne , bo pisalam ajlii, ze jesli macie transport u
                      mojego ojca jest wykladzina do zabrania.Tak wtracam, sama ja mialam wziac ale
                      zmienila mi sie koncepcja mieszkania.Wykladzina ma dlugosc 4 metry , zwinieta,
                      wiec trzeba jakies auto zeby to weszlo (wystawac chyba tez moze)
                      • ajlii Re: UCHODZCY 25.05.05, 10:10
                        Aniu, a może jeszcze trochę poczekać wykładzina? Obecnie jedyna osoba u nas, która dysponuje transportem ma problemy z chodzeniem (jakiś zabieg na nodze) i przez najbliższy czas nie jest w stanie pomóc...
                        • malgog Re: UCHODZCY 25.05.05, 10:56

Dziewczyny,
                          mam do oddania wózek głęboki + na tym samym stelażu do zamiany spacerówkę.
                          Mam też ubranka na dzieci w różnym wieku (od roku do pięciu lat) + buciki,
                          letnie i inne też różne rozmiary.
                          Wózek jest po moim dziecku w dobrym stanie, tylko budka wyblaknięta.
                          Materiał w środku w stanie idealnym, bez wyblaknięć i przetarć.
                          Stoi na strychu u moich rodziców (zabezpieczony) to chętnie komuś oddam.

Ponieważ wózek przywiozę do W-wy po tym długim weekendzie a naprawdę nie ma go
                          gdzie trzymać, byłabym wdzięczna za inf.
                          z kim mam się kontaktować dokładnie w tej sprawie,
                          gdyż chciałabym szczególnie wózek jak najszybciej zabrać z klatki schodowej
                          (gdzie pewnie wyląduje)

Ja mogłabym to podrzucić gdzieś samochodem, ale proszę o dokładną inf.
                          gdzie i komu ????
                          Najlepiej na priw.

Odbieram pocztę gazetową - najlepiej dzisiaj do wieczora bo potem wyjeżdżam i
                          będę bez dostępu do komputera.

Małgosia
                          • malgog Re: UCHODZCY 25.05.05, 11:12

Dziewczyny, zapomniałam o jednej rzeczy.
                            Mam do oddania b. ładne sukienki ciążowe, letnie
                            Ja obie ciąże "chodziłam" na wiosnę.
                            Sukienki są szerokie, odcinane pod biustem, z przewiewnych materiałów.
                            Jedna czerwona w lekką białą kratkę, druga biała w błękitne paseczki.

Wzrost 165-170 cm, rozmiar ce. 36-38.

Jeśli wśród uchodźców znalazłaby się przyszła mama, spodziewająca się dziecka
                            latem lub wczesną jesienią to chętnie dorzucę sukienki.
                            Dodam, że są w idealnym stanie.

Małgosia

• ajlii Re: UCHODZCY 25.05.05, 12:25
                              Małgosiu! Twoje sukienki ciążowe będą normalnie Darem Niebios smile))) Mamy bardzo fajną Czeczenkę - która rodzi w lipcu, a ma tylko jedną tunikę ciążową i jedną sukienkę wełnianą... A zapewne, jak tylko Jej przestaną byc potrzebne, powędrują do następnej przyszłej mamy smile
                              Napiszę do Ciebie na priv w sprawie wózka i sukienek smile)))
                              • malgog Re: UCHODZCY 25.05.05, 12:38
                                OK czekam
                                Jak pogrzebię w szafach to pewnie coś jeszcze wyszukam dla ciężarnych.

• ajlii Re: UCHODZCY 25.05.05, 12:40
                                  Napisałam już na priv smile
                                • ajlii do Dziewczyn, z którymi miałam kontakt mailowy... 30.05.05, 20:41
                                  Straciłam zawartość dysku C - Wasze nr tel i adresy e-mail. Proszę, odezwijcie się do mnie...
    • ccleo Re: UCHODZCY 25.05.05, 13:30
      wozek, ubrania ciazowe- jak njabardziej, ale pewnie ALiji juz wzielasmile
      prosze o mejl na
      ucho@pah.org.pl
      mamy 3 Czeczenki, które rodzą lipiec, sierpień i maja po 1 ubraniu na glowę.
      Jeszcze mamy jedna panią, która dopiero urodziła i nie ma świoadczen.
      Mamy kontakt do wszystkich, o których pisze.
      Koleżanka teraz mówi, ze ma już listę na 4 wózki.

Będziemy wdzieczni za pomoc!
      Aliji- jesli cos wiesz, to też prosze Cie bardzo łądnie, daj znac. Z kolei
      jeśli amsz ludzi z małymi dziecmi, to daj im znac, ze mamy mlekoz witmainami
      dla dzieci-krotki termin waznosci, wiec trzeba szybko rozdac. mamy tez
      kapelusiki dzieciece i troche zabawek smile
      • malgog Re: UCHODZCY 25.05.05, 14:43

Umówiłam się juz z ajlii

ale na przyszłość będę pamiętać
    • mamaki ajlii - napisałam na priv 25.05.05, 15:27
      odbierz, proszę, pocztę gazetową
      • ajlii Re: ajlii - napisałam na priv 25.05.05, 18:50
        już odebrałam smile i zaraz odpiszę smile))
        • arwena_11 do ajlii 01.06.05, 20:34
          Witam, napisałam post, że mam do oddania buciki. Jak na razie nie ma chętnych z
          Warszawy. Nie chcesz ich dla uchodźców jak do jutra się nikt nie zgłosi? Trzeba
          tylko odebrac je ode mnie z Ursynowa, bo ja obecnie nie mam jak ich zawieźć czy
          wysłać. Pisz na arwena_11@wp.pl
          • ajlii Re: do ajlii 01.06.05, 20:40
            Bardzo chętnie smile)) Z bucikami zawsze jest problem (choć dziś dostałam 2 pary sandałków - dziekuję Mamo Ninki smile))
            Tak jak już pisałam, w kwietniu dzieci z ośrodka pojechały na wycieczkę do ZOO - było bardzo zimno, a wiekszość miała plastikowe klapki...
            Mogę przyjechać po buciki w dowolnym terminie smile))
            • malgog do ajlii 01.06.05, 21:38
              odbierz proszę pocztę gazetową....
              • ajlii Re: do ajlii 01.06.05, 21:43
                smile))))))))))))))
              • ajlii Re: do Malgog i Arweny :))) 01.06.05, 21:55
                Odebrałam wiadomości od Was - ale nie mogę wysłąć odpowiedzi sad(( coś szwankuje mi program pocztowy... mam nadzieję że jutro Mąż coś zaradzi...

Małgosiu - bardzo sie cieszę smile)) i zapraszam do mnie na herbatkę, kiedy Tobie odpowiada smile)))

Arwena - dziekuję, zadzwonię do Ciebie jutro i umówimy się, dobrze...?

Pozdrawiam Was serdecznie smile))
                • arwena_11 Re: do Malgog i Arweny :))) 01.06.05, 22:01
                  czekam na telefon. jest jeszcze jedna sprawa, więc się odezwij nawet teraz jak
                  możesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka