Dodaj do ulubionych

Imam :)))))))

14.07.05, 13:52
Dziekuję Wam serdecznie za pomoc dla małego uchodźcy smile)) Pisałam o nim - urodził sie kilka tygodni za wcześnie, z wrodzonym zespołem różyczkowym. Pierwsze diagnozy brzmiały: nie widzi, nie słyszy, będzie upośledzony... Od Was dostałam wtedy zabawki, którymi można stymulować rozwój Imama i dużo, dużo wsparcia i dobrych słów dla Jego rodziców. I nosidełko, by można go wozić w celu szukania pomocy...
Mały ma juz 8 miesiecy, został zbadany przez panią profesor (wcześniej już lekarze zaczeli powątpiewać co do jego utraty wzroku). Obecna diagnoza brzmi: widzi! rozwija sie normalnie (zgodnie z rytmem wcześniaka)!!! słyszy w minimalnym zakresie, ale aparat słuchowy pomoże mu normalnie funkcjonować !!! i nie będzie upośledzony umysłowo !!!
Jedynym problemem obecnie są płuca - duża powierzchnia jest "zniszczona" - ale na ten temat się nie wypowiadam, bo nie rozumiem do końca diagnozy.
Ale bardzo chciałam sie z Wami podzielić tą radością... dziekuję za wsparcie materialne i duchowe... dziekuję Wam smile))
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: Imam :))))))) 14.07.05, 17:01
      Wreszcie jakaś pozytywna wiadomość. Super. Bardzo się cieszę.
      • ajlii Re: Imam :))))))) 14.07.05, 17:13
        smile))) ja też się cieszę wink)) Imam jako dziecko uchodźców, nie znających j.polskiego, nie mających pieniędzy ani pracy (i ubezpieczenia) miałby małe szanse na odpowiednie leczenie i rechabilitację... ale im mniej problemów zdrowotnych, tym wieksza szansa że będzie normalnie żył...
        I coś co jest niesmamowite - potrzebny jest dla Niego aparat słuchowy... koszt odpowiedniego to 10 tys. zł... rodzice nigdy by nie mogli go zakupić... więc DOSTAŁ aparat od pani doktor, nie najnowszy model, ale bardzo dobrze działający !!!
        Udało sie też zainteresować jego losem francuską fundację humanitarną, jak tylko mały nabierze sił (nie siedzi, nie podnosi główki - ale wiekszość życia spędził w szpitalach) może uda się tam go zawieźć... jeśli nie będzie możliwości ratowania w Polsce jego płuc... ale widzi, nie będzie upośledzony psychicznie, słuch da się rechabilitować... chyba nikt nie spodziewał sie takiego obrotu spraw smile)))
        • lukasia1 Maju ! Odbierz pocztę... 17.07.05, 13:13
          Napisałam kilka słów na temat obiecanych zabawek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka