Dodaj do ulubionych

Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure

04.06.10, 13:09
Krótko mówiąc,było super extra.Hotel i otoczenie piękne, do tego czysto,bardzo
dobre jedzenie i piękne słoneczko-czego chcieć więcej :-). Byliśmy na kilku
wycieczkach tzn. safari,snurkowanie, delfinarium w tym pływanie z delfinami, a
mąż dodatkowo zwiedził jeszcze Jerozolimę i Petrę.Jeżeli ktoś ma jakieś
pytania,to bardzo proszę chętnie odpowiem.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rraaddeekk Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 04.06.10, 15:45
      Z jakiego biura byłaś?
    • rraaddeekk Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 04.06.10, 15:51
      Czy w cenie hotelu jest dostęp do internetu (wi-fi lub kabel)?
    • sysim Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 00:26
      Czy na terenie hotelu trwają jakieś prace remontowe?
      • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 09:19
        Byliśmy z biura sun&fun i w hotelu jest wi-fi.Nie ma żadnych remontów :-)
        • dejnaa Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 09:30
          Sole napisz nam swoje wspomnienia , przeżycia itp:)
          Zazdroszczę ci pływania z delfinami !!!!!!!!1 my jedziemy za miesiąc ale raczej
          z delfinami pływać nie będę bo to zbyt duży koszt jak na 4 osoby :( Kocham
          delfiny i ......
          No ale opisz co ci się najbardziej podobało , jaki mieliście pokój , jak ci się
          podobała plaża i jak wyglądają te odpływy tz. czy są o określonych godzinach czy
          jakoś tak ? Pisz , pisz, pisz :) a my czekamy na relacje :)
    • dikjol Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 09:39
      My lecimy tam jutro niby tyle chciałam się zapytać ale już nie pamiętam o co,
      może jeszcze się przypomni.
      • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 10:39
        Lecieliśmy z Katowic liniami Enter air.Lot bardzo spokojny-chwała Bogu
        :-)Przylecieliśmy ok.23.30,zakwaterowanie bardzo szybko,panowie na recepcji
        bardzo mili,szczególnie jak zobaczyli wkład do paszportu :-)Byliśmy w dwie
        rodziny i dostaliśmy pokoje obok siebie.Od godziny 24 do 1.00 czynna jest
        restauracja główna w której można zjeść pózną kolację. W drodze powrotnej z
        restauracji trochę się pogubiliśmy,bo było ciemno a budynki w jednym
        kolorze.Było trochę śmiechu, ale po jednym dniu można się już połapać gdzie się
        mieszka :-)Basenów
        jest kilka i nawet przy pełnym obłożeniu hotelu nie brakuje miejsca do
        pływania.Jeżeli chodzi o leżaki to najlepiej wstać rano i zawiązać np.pareo na
        nich,bo jak ktoś lubi pospać,to będzie pózniej problem ze znalezieniem czegoś
        wolnego.Na śniadanie chodziliśmy na godzinę 8.00.potem na 13-tą na obiad do
        restauracji głównej i na 19-tą na kolację.Podawane są też tzw.szybkie obiady
        przy basenach i plaży.Panowie muszą pamiętać o długich spodniach na
        kolację,jeżeli się nie dostosują zostają poproszeni o wyjście i przebranie
        się.Kolacje są tematyczne tzn.jeden dzień mamy np. włoski, drugi chiński
        itd.Jedzenie jest bardzo dobre,praktycznie przez dwa tygodnie było cały czas coś
        innego.Do dyspozycji są jeszcze cztery inne restauracje: włoska,chińska
        ,arabska,rybna.Do tych restauracji należy robić dzień wcześniej rezerwacje od 10
        rano.Najlepiej jest przyjść jeszcze przed 10-tą bo jest bardzo dużo
        ludzi.Wieczorami dla dzieci jest mini disco,a potem jest jeszcze zawsze jakieś
        show.Nam najbardziej podobał się fakir i oriental show.Z odpływem to chyba jest
        różnie w zależności od księżyca, zawsze po kolacji szliśmy nad morze i
        faktycznie morze uciekało o dobre kilka metrów :-)Polecam spacer po molo,można
        nawet z góry oglądać piękne rybki.Jeżeli ktoś decyduje się iść morzem wzdłuż
        molo,to koniecznie buty.Podłoże bardzo nierówne z licznymi norkami w których
        mieszkają jeżowce.
        Pani rezydentka z biura sun&fun bardzo sympatyczna i pomocna.Co mi się bardzo
        podobało w hotelu,to na pewno roślinność i za co bym im wystawiła 5+, to
        czystość.Pościel zmieniana codziennie, a korytarze i wszystko dookoła
        lśniło.Pływanie z delfinami to faktycznie coś pięknego-koszt dosyć duży.My
        wykupiliśmy pływanie i pokaz u rezydentki, ale na miejscu w delfinarium też
        można wykupić i jest o 30 $ tańszy.Na pewno będziecie bardzo zadowoleni z pobytu
        w tym hotelu.Nam się tak podobało,że mamy w sumie 515 zdjęć z całego pobytu :-)

• ayania Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 16:40
          Byliście w pokoju standard czy superior? Jak wyglądają pokoje standard?
          Czy jest możliwość otrzymania lepszego pokoju na miejscu? :)
          Które lokalizacje pokoi są najlepsze, a których nie polecacie?
          Jak wyglądają animacje? W jakim języku są prowadzone? :)
        • yaris900 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 17:11
          A mówiłem....mówiłem że będzie FAJNIE !!!!!ps.Trudno bedzie znaleść hotek o
          podobnym standarcie......
        • kasia_p45 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 19:59
          Z tymi długimi spodniami u panow na kolacje to nie jakas podpucha?
          Troche mnie zmartwilas. Mój pan gotowy sie uprzec i nie zalozyc
          dlugich spodni.. No ale zobaczymy.. Najwyzej kolacji nie dostanie :))
          • rraaddeekk Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 09.06.10, 21:39
            W każdym pięciogwiazdkowcu zalecają długie spodnie.
            Ich brak to "fo pa", ale nikt nie wyrzuca gości.
            Też uważam, że nie jestem w pracy, aby chodzić w garniturze.
            Wakacyjny luz i koniec.
            • kasia_p45 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 09.06.10, 22:06

Dwa lata temu tez byłam w takim 5-gwiazdkowcu i jakos nikogo nie
              bylo widac w dlugich spodniach idących na kolacje...
              Owszem w opisach "stało", że jest taki wymóg ale chyba nikt tego nie
              respektował.. panowie chodzili w takich przed lub za kolana
              spodenkach.. i w klapkach.. Dopiero na wieczornych spacerach widac
              było pełną gale:))
              • rraaddeekk Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 10.06.10, 22:48
                Nie tacy odpicowani na wakacjach śmieszą.
                Cały rok pracuje "na zmywaku", to na wakacjach pragnie odmiany.
                Ja cały rok pracuję oficjalnie i dla mnie odmianą jest luz.
                • kasia_p45 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 11.06.10, 06:11

Smieszą czy nie.. Ale fajnie jest wieczorkiem ubrac fajną letnia
                  sukienke(panie)... czy długie lekkie spodnie i fajną koszule
                  (panowie).. i troche poparadować idac na spacer czy nawet na kolacje
                  (z karty).. A co? są wakacje i niech każdy robi jak mu wygodnie. A
                  jak nawet robi wioche to jego wiocha i nikomu nic do tego :P
                  W koncu nie byloby o czym pisac na takich forach jak to..
    • kasia_p45 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 19:56

A możesz w paru słowach opisac jak wyglądała wycieczka do Petry?
      O której wyjazd z hotelu? I jak przebiega trasa?.. I moze jakies
      ciekawostki?
      A plywanie z delfinami ile trwa? Jak to mniej wiecej wygląda?
      Powiem szczerze, ze nie bralam tego pod uwage... ale mnie
      zaciekawilas i byc moze skorzystam..
      Dzieki i pozdrawiam :))
    • agi-n4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 07.06.10, 20:43
      z tymi spodniami to masakra mój mąż nawet nie planował długich wziąć
      ale teraz nie ma wyjścia. A jak za animacjami są w języku polskim?
      • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 08:40
        Yaris900-miałeś 100% rację :-)

Byliśmy w pokoju standard i to na prawdę dla nas wystarczyło.Pokój bardzo
        przyjemny,jest lodówka,czajnik,herbata,kawa,śmietanka,cukier biały ,brązowy i
        nawet słodzik :-),łazienka też bardzo ładna,ręczniki codziennie wymieniane.
        Ze spodniami to prawda,nasz znajomy nawet raz włożył takie 3/4 i kelner poprosił
        go o pójście się przebrać.Również przy wejściu do restauracji wisi kartka z
        informacją o długich spodniach.Jakoś to wasi panowie muszą przeżyć :-)
        Animacje nie są w języku polskim,ale panie animatorki umieją najważniejsze
        słówka w kilku językach i dzieci nie mają zupełnie problemu ze zrozumieniem.
        Jeżeli ktoś z was nie zna języka angielskiego, a zna włoski to równie dobrze
        można porozmawiać w tym języku praktycznie wszędzie .
        O Petrze i delfinkach trochę pózniej,bo muszę popracować :-)
        • bastekk3 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 13:17
          mam trochę inne pytanie.
          Na przeciwko Grand Azure, jest hotel Tropicana Azure Club. Czy wg .Pani też jest
          w całkiem niezłym standarcie oraz czy gdzieś w pobliżu obu hoteli jest jakaś budowa?
          Dziękuje i pozdrawiam
          • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 14:20
            Tropicana Azure Club faktycznie jest po drugiej stronie ulicy, na oko też bardzo
            ładnie wygląda, budowy raczej nie ma.My wybraliśmy Grand Azure ze względu na
            bezpośredni dostęp do morza,natomiast z Club musi sie przejść przez ulicę,a do
            morza jest spory kawałek.Fajnie się idzie rano,ale po całym dniu na słońcu już
            nie wraca się tak ciekawie :-),szczególnie jak ktoś jedzie z dziećmi.Z Grand
            Azure jezdzi ciuchcia i ma nawet rozkład jazdy więc można się też na nią
            załapać.Upały są już niesamowite,ostatni tydzień maja to było prawdziwe
            piekiełko-a lubię upały :-).Dwa lata temu byliśmy w lipcu w Hurgadzie i nie
            zauważyłam różnicy w temperaturze-tak samo gorąco. Co do wycieczki w Petrze,to
            tak jak pisałam wcześniej pojechał mąż,wycieczka wykupiona u rezydentki
            sun&fun.Wyjazd o 3.30 nad ranem,powrót w nocy ok.24-tej.Autobus bardzo wygodny z
            dobrze działającą klimą.Mamy piękne zdjęcia z Petry i na pewno warto
            zobaczyć.Chociaż można spotkać się z opiniami,ze to same kamienie i nic w tym
            ciekawego.
            Delfiny-najpierw był pokaz,bardzo fajny.Nasze dziecko już samym pokazem było
            zachwycone.Jest dwóch trenerów,oni też mówią co mamy robić jak jesteśmy w
            basenie razem z delfinkami.Najpierw je głaszczemy i tulimy :-), a potem chwyta
            się delfinka za płetwy i razem z nim tańczymy do muzyki.Kilka razy też chwyta
            się go za górną płetwę i płynie z nami na drugą stronę basenu,do tego graliśmy z
            nim w piłkę, o ile to można nazwać grą,ponieważ delfin był tak sprytny,że czekał
            pod wodą i patrzył kto ma piłkę i momentalnie ją wybijał i zabierał.Obracał sie
            też na plecy i płyneło się na nim.Machając przed nim ręką pięknie śpiewał,a na
            koniec dał też pokaz i czekał na oklaski.Najprzyjemniejszy był moment kiedy
            zbliżył się do nas i dał buzi w policzek.Dla mnie super ekstra przeżycie, na
            pewno jeszcze kiedyś to powtórzę.Frajdą też było zobaczyć delfiny na wolności
            które widzieliśmy na wyciecze statkiem.Przypłyneły bardzo blisko i mogliśmy
            zrobić fajne zdjęcia.To chyba tyle,jak mi się coś jeszcze przypomni to
            napiszę,no chyba że macie jeszcze pytania :-)
            • bastekk3 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 14:32
              Dzięki za odpowiedz. My wybieramy się do azure club. podobno z goście azure club
              mogą przez Grand aby dotrzec do plaży więc chyba tragedii nie będzie
            • bastekk3 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 14:37
              aha jeszcze jedna sprawa. ta zabawe z delfinai to wykupowaliscie w hotelu czy
              jakimś egipskim biurze czy jak wogóle:-),bo przyznam ze musi byc to niesamowita
              sprawa
              • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 15:29
                Tak goście spokojnie z Club przechodzili przez Grand Azure i korzystali z plaży
                i basenów.
                Pływanie wykupiliśmy u rezydentki,ale tak jak wcześniej pisałam na miejscu w
                delfinarium jest taniej, szczególnie opłaca się jak rodzina jest duża :-). Przy
                hotelu można złapać taxi i pojechać indywidualnie- na przyszłość będziemy
                wiedzieć :-) Pozdrawiam
          • aawonka1 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 09.06.10, 12:03
            Witam.
            Czy w restauracji głównej na obiady i kolacje są serwowane codziennie frytki?
            Mój synek - niejadek nie trawi egipskiej kuchni , więc zwykle cały tydzień
            jedzie na frytkach.
            Proszę o odpowiedź. A i czy w pobliżu hotelu jest jakiś market za stałymi cenami?
            Pozdrawiam.
    • ayania Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 18:14
      Czy posiadacie jakieś zdjęcia z pokoju typu standart, którymi
      moglibyście się podzielić? :)
      Jeszcze raz spytam - czy jest na miejscu szansa na załatwienie
      lepszego pokoju?
      Czy na kolację również kobiety obowiązuje jakiś specjalny strój?
      Jakie animacje organizowane są w ciągu dnia?
    • adas.rs Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 19:25
      Wszystko jest OK w tym hotelu poza morzem a jego brakiem ( spacer
      molem 1KM w środku lata i przy wysokiej temperaturze to masakra i nie
      należy do najprzyjemniejszych rzeczy ) od samej plaży aż do rafy (+-1
      kilometr ) woda po kostki. Jedynie baseny rekompensują brak morza ale
      jak ktoś lubi podwodny świat morza czerwonego będzie zniesmaczony i
      rozczarowany codziennymi długimi i męczącymi spacerami. Co do zamiany
      pokoji jest to możliwe nam się udało mieliśmy wykupieni standard a
      otrzymaliśmy duże Junior Suite( oczywiście $$$$$ )Podczas naszego
      pobytu ludzie z Azure Club nie mogli korzystać z basenów TGA jedynie
      co było odstępne to morze. Odnośnie Azure Club my byliśmy też w
      Junior Suite czyli dwa pokoje i jedna duża Łazienka w jednym :)
      Pokoje bardzo ładne i przestronne ten hotel bardziej mi się podobał
      niż TGA ale zależy kto co woli jedzenie trochę gorsze niż w TGA i
      tylko jeden basen ale jakoś bardziej jest kameralnie w Azure Club ,
      na plażę i z powrotem kursuje bezpłatny busik tak więc nie ma
      problemu :)
      • yaris900 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 19:40
        adas.rs napisał:

> Wszystko jest OK w tym hotelu poza morzem a jego brakiem ( spacer
        > molem 1KM w środku lata i przy wysokiej temperaturze to masakra i nie
        > należy do najprzyjemniejszych rzeczy ) od samej plaży aż do rafy (+-1
        > kilometr ) woda po kostki.

Gwoli dokładnej ścisłości od pierwszej deski do ostatniej jest 570
        kroków(normalnych),i moge ten film wrzucić na neta...Więc nie pisz ze jest
        kilometr,chyba ze liczysz od lobby,a tam to jest kolejka.
        Wrzesień 2010 JESZCZE RAZ !
        • marcinula1 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 20:02
          nie no 570 kroków w jedną i 570 w drugą stronę to jakaś masakra lepiej
          wybrać hotel w sharm co mają bliżej rafę
          • yaris900 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 20:59
            marcinula1 napisał:

> nie no 570 kroków w jedną i 570 w drugą stronę to jakaś masakra lepiej
            > wybrać hotel w sharm co mają bliżej rafę

zabierz rower ze soba.....I woda pod kostki,i rybki brzydkie i bigosu nie było,a
            katar dostałam bo pan w samolocie rząd przede mna otworzył okno......JA PIE...CZE !
            A animacje po polsku,a co mówią,a woda w basenie czysta?Czego Wy jeszcze
            chcecie......A może po prostu puknąć się w czoło i powiedzieć sobie TO JA JESTEM
            KRÓLEM i mają mnie tak traktować,,,ale to tylko na własnym podwórku.
            Pozdrawiam wszystkich którzy najnormalniej w te czoło się nie pukają!
            Tak będziemy we wrześniu (99%)w Tropicanie ,bo choć pół świata zwiedziliśmy to
            ciagnie nas tam !
            PA !
        • kasia_p45 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 20:47
          No nie gadaj, że we wrzesniu tez tam bedziesz?
    • adas.rs Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 08.06.10, 21:50
      Ile ludzi tyle zdań mi nie przypadł do gustu ten hotel ze względu na
      brak morza, a jak by tak wszyscy latali tylko do TGA to by musieli
      wszystkie hotele w shar pozamykać a jest inaczej ;)
      • dejnaa Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 09.06.10, 08:20
        Może ci co byli w Tropicanie Grand Azure podzielili by się swoimi fotkami na :

www.holidaycheck.pl/
        zaglądam tam ale nic nowego nikt nie wrzuca.

Fajnie było by pooglądać nowe fotki :)

Ja zaczynam odliczać dni :))))
        • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 09.06.10, 12:44
          Pogadam z mężem żeby wrzucił jakieś fotki i dam znać.
          Faktycznie TGA jest dużym hotelem i my przy wyjezdzie też baliśmy się troszkę
          czy nie będzie zbyt szumnie,głośno i nie wiadomo co jeszcze.Okazało się zupełnie
          odwrotnie i byliśmy mile zaskoczeni.Dodam jeszcze,że na miejscu w hotelu gdyby
          zaszła taka potrzeba jest lekarz i przyjmuje codziennie od godz.15-tej.
      • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 09.06.10, 08:46
        Yaris900- w 100 % popieram to co napisałeś !!!

Przejście przez molo czy idąc morzem to sama przyjemność.Moja córka i jej
        koleżanka które mają po 7 lat, ani raz nie marudziły że jest daleko i chętnie
        wracały.Zazwyczaj wieje delikatny wiaterek od morza i wtedy upału nie czuć,a
        idąc w wodzie jesteśmy tak zaaferowani tym co pływa i co jest na dnie,ze nawet
        nie wiemy kiedy to molo się kończy.Prawda jest faktycznie taka,że nie każdemu
        się dogodzi.Są tacy co chcieliby aby basen,morze,restauracja,recepcja,amfiteatr
        były najlepiej w jednym miejscu :-)Dla tych co nie chce się im chodzić,polecam
        hotel Domina-ja na pewno bym w czymś takim nie mieszkała.Hotel ma 4 linie
        autobusowe,żeby czasem się nie zgubić,swoje ronda,rano na śniadanko możemy
        wynająć sobie meleks za jedyne 50 euro dziennie :-), a że są przekonani o swojej
        wyższości nad innymi hotelami to mają własny czas.
        Zdjęć z pokoju nie mam, akurat na tym mi nie zależało.Nie zamienialiśmy pokoju
        na inny,więc nie wiem jak to jest,ale widać że innym się to udało.Nie myślałam
        nawet o zamianie,bo pokój nam się spodobał, a tak prawdę mówiąc to ile czasu
        spędzamy w tym pokoju.My praktycznie wchodziliśmy żeby się przebrać i potem żeby
        się przespać, a łóżka były wygodne :-) Teraz mi się tak przypomniało,że
        zapomniałam napisać iż mieszkaliśmy na drugim piętrze, no i wiecie ,to tak po
        kilka razy trzeba wejść i zejść, więc niektórzy mogą się załamać, a windy nie ma
        :-) Miłego dnia !
        • fati75 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 09.06.10, 10:42
          ja wybieram sie do tropicana azure club i ani dlugosc mola, ani
          odleglosc do plazy mnie nie przeraza.. moj wybor byl swiadomy, a
          poza tym jezdzi bus, ciufcia wiec to rowniez bedzie niejako atrakcja
          dla dziecka.. mam nadzieje ze samym hotelem, obsluga rowniez bede
          mile rozczarowany.. czas pokaze..
          • beata-10012-pl Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 09.06.10, 11:01
            Tropicana Azure Club nie jest takim wielkim molochem jak grand nam
            osobiście bardziej się podoba Club jadę na koniec czerwca do tego
            hotelu byliśmy w tamtym roku na weekendzie majowym i bardzo nam się
            spodobalo,a ciuchcia to frajda dla dzieckai dla nas teź pozdrawiam
            • dana_n Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 10.06.10, 23:31
              kasia_p45 09.06.10, 22:06 napisała:

Dwa lata temu tez byłam w takim 5-gwiazdkowcu i jakos nikogo nie
              bylo widac w dlugich spodniach idących na kolacje...

...kasia_p45...może spodnie były na diecie?...a może zwyczajowo nie jadają
              kolacji...;-)))
              • kasia_p45 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 11.06.10, 06:16
                Może i były na diecie.. albo nie jadają kolacji :P
                Ja w każdym bądz razie nie zaobserwowałam aby tam przestrzegano tego
                wymogu.. Może na kolacjach na zapisy gdzie podaje kelner... ale tego
                juz nie pamietam..
                Standardowo wszyscy chodzili "po wakacyjnemu"... :))
    • tomek1a2 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 12.06.10, 21:23
      Witam, też mam masę pytań do koleżanki.
      Lecimy z Oasis na 2 tyg. 22 czerw. z Katowic

1. czy są ręczniki hotelowe przy basenie
      2. jak z biegunkami dużo osób „łamało”
      3. w razie klątwy ile bierze lekarz
      4. ile kosztuje pokój z widokiem na basen
      5. jak daleko jest do „miasta”
      6. napisz orientacyjne ceny tych wycieczek które braliście.

Uh.. to na razie tyle, dzięki z góry za odpowiedź.
      • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 13.06.10, 17:02
        Tutaj kilka fotek z hotelu : ifotos.pl/galeria/nhwn

Oj zazdroszczę koledze tego wyjazdu :-)

1.Przy meldunku dostajemy karty na ręczniki basenowe,dzięki którym rano
        odbieramy sobie ręczniki u ratownika.Jest kilka takich punktów.
        2.Nie mieliśmy tego problemu-ja ponieważ codziennie po głównych posiłkach
        łykałam kieliszeczek cogniaka :-), a mój mąż i córka też nie mieli,bo tak jak
        zaleciła znajoma pani doktor jeżdżąca często do Egiptu,pili Linex Forte dwa
        tygodnie przed wyjazdem i tam w Egipcie też.Sprawdziło się super-przynajmniej u
        niej i nas również.Nie słyszałam o innych przypadkach.
        3.Nie wiem ile bierze lekarz w razie klątwy,wiem tylko że nie jest tanio, ale
        pózniej można się starać o zwrot z ubezpieczenia.
        4.Nie wiem ile kosztuje pokój z widokiem na basen-nie mieliśmy takiego.
        5.Do miasta jakieś 10-15 minut taksówką,ale zaraz po wyjściu z hotelu są
        sklepiki i też można coś kupić.
        6.Muszę dopytać męża i napiszę dokładnie ile kosztowały wycieczki.Pozdrawiam
        • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 13.06.10, 17:09
          Już mam ceny wycieczek : Petra autobusem - 260 $
          Jerozolima i Betlejem - 130 $
          obie wycieczki w Sun&Fun

Rejs statkiem - 40 $
          Sun&Fun
          ale można to załatwić poprzez polskie centrum nurkowe www.Divingpro.eu
          na pewno będzie taniej

Safari - 35 $
          lokalne egipskie biuro Aaba Sharm
          • aawonka1 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 13.06.10, 23:13
            Witam.
            Proszę o informację czy w restauracji głównej codziennie w porze obiadu i
            kolacji są serwowane frytki i czy jast bufet dla dzieci.
            Mój synek - niejadek w Egipcie głównie kąsa frytki i pieczywo ,oraz naleśniki -
            jeśli są podawane , więc to dla mnie istotna wskazówka.
            Dziękuję i pozdrawiam.
            • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 14.06.10, 08:32
              Witam

W restauracji głównej codziennie w porze obiadu i kolacji serwowane są
              frytki,jest też pizza krojona na kawałki i naleśniki rano :-). Nie ma
              oddzielnego bufetu dla dzieci,ale jest tak duży wybór,że na pewno synek nie
              będzie głodował :-)
        • kramny Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 16.06.10, 16:55
          3. Klątwy nie było (nawet kostki lodu robione z wody butelkowanej).
          Znajoma dostała uczulenia od słońca. Cena wizyty u lekarza w klinice
          hotelowej + 2 zastrzyki - 80,00 Euro. Wystawiają rachunek z historią
          leczenia (75% zwraca ubezpieczenie w Polsce). Inna alternatywa -
          kontakt z rezydentem 15,00 USD lekarz miejscowy przybywa do pokoju
          hotelowego - bez rachunku.
    • ayania Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 14.06.10, 09:20
      Chciałam się jeszcze dowiedzieć czy:
      1. należy dodatkowo płacić za napoje korzystając z restauracji a la
      carte?
      2. Czy rezerwując posiłek w restauracji a la carte wybiera się
      godzinę, czy też przychodzi o dowolnej porze?
      3. Czy codzinnie dostaje się do pokoju wodę mineralną?
      4. Czy jeździ darmowy bus do centrum SSH? Jak często?
      • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 14.06.10, 09:37
        1.Napoje są bezpłatne
        2.Przy rezerwacji wybieramy godzinę od 19.00-21.45 lub od 21.45
        3.Wodę mineralną zabiera się z samemu z restauracji lub z lobby baru.
        4.Niestety tego nie wiem.
      • adas.rs bus 16.06.10, 18:18
        Busik kursuje codziennie do sharm co dwie godziny bodajże od 16 do 23 a
        rezerwacje robi się w recepcji dzień wcześniej :):)
    • mamadaniela5 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 16.06.10, 23:22
      Pytanie z kategorii ciężkich - obok Grand Azure jest hotel Amwej Onyon czy
      zauważyliście możliwość przemieszczania się między tymi hotelami plażą ??
      • kramny Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 17.06.10, 08:19
        "Obok" to duży optymizm z twojej strony. Z tego co kojarzę 1km to
        minimalna odległość jaka je dzieli. Nie chodziłem wzdłuż plaży linią
        brzegową ale z dużym prawdopodobieństwem mogę stwierdzić, że nie ma
        takiej możliwości. Przy wejściu do hotelu są strażnicy i sprawdzają
        czy goście hotelowi mają identyfikator danego hotelu. Przejście
        plażą pomiędzy hotelami wiązałoby się brakiem sensu pracy strażników.
      • kubiksoft Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 17.06.10, 22:55
        pomiędzy hotelami a plażą jest promenada i bez problemu można się
        poruszać alejką przy plaży, nie można oczywiście zbaczać w stronę
        innego hotelu bo oczywiście strażnicy pilnują aby ktoś z poza hotelu
        nie przechadzał sie po ich terenie.
    • kasia_p45 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 17.06.10, 23:13
      A mozna się do czegoś doczepic???
      • mamadaniela5 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 17.06.10, 23:27
        A do czego kasia_p45 chciałaby się dopczepić ??

Dzięki za konstruktywne odpowiedzi,ale nadzieja umiera ostatnia ;)
        Nam Alfa Star zmienił Hotel ,a znajomi lecą z Eximu i jakoś się w Tropicanie
        uchowali. Bedziemy najwyżej spotykać się na *miescie*
        • anienka_0 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 23.06.10, 11:20
          Witam,
          wróciłam z Tropicany Grand Azure dokładnie tydzień temu i jeśli
          chodzi o konieczność noszenia długich spodni u Panów podczas kolacji
          to jest totalna bzdura. W pierwszy wieczór oczywiście nasi mężczyźni
          ubrali długie spodnie i pełne buty. Ale jak się okazało na kolacji
          większość Panów nie przestrzegała tego nakazu i chodzili swobodnie w
          krótkich spodenkach. Kolejngo wieczoru, i tak bylo już do końca,
          wszyscy ubrali się już na luzie (krótkie spodenki, japonki oraz t-
          shirt) i nikt nie robił żadnego problemu.
          • agi-n4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 23.06.10, 11:31
            Super wiadomość w temperaturze jaka panuje latem w egpicie a my
            wyjeżdżamy w sierpniu noszenie pełnych butów i długich spodni nawet
            tylko na kolację wydawało mi się totalną bzdurą. A jak hotel jakie
            wrażenia i z jakiego biura byłaś bo opinie są na forum ze z róznych
            biur podróży zamieniają tropicanę na inny hotel
            • anienka_0 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 23.06.10, 12:11
              agi-n4 napisała:

> Super wiadomość w temperaturze jaka panuje latem w egpicie a my
              > wyjeżdżamy w sierpniu noszenie pełnych butów i długich spodni
              nawet
              > tylko na kolację wydawało mi się totalną bzdurą. A jak hotel jakie
              > wrażenia i z jakiego biura byłaś bo opinie są na forum ze z
              róznych
              > biur podróży zamieniają tropicanę na inny hotel

My byliśmy z Exim Tours w sumie pierszy raz (wcześniej jeżdziliśmy z
              Alastarem) i byliśmy bardzo zadowoleni. Jeśli chodzi o zmianę hotelu
              przez to biuro to wydaje mi się, że raczej do tego nie dojdzie. Jak
              kupowałam wycieczkę to Pani w biurze podróży zastrzegła, że w Alfie
              czasami jest to praktykowane, tzn. jeśli wybieram hotel w Alfastar
              to nie mam 100% pewności, że do niego trafię. W Eximie jest inaczej.
              Nie wiem jak wygląda sytuacja w innych biurach podróży.
              Jeśli chodzi o sam hotel, to oczywiście było super. Chociaż uważam,
              że jest troszkę przereklamowany i stosunkowo drogi. I jest to opinia
              wielu Polaków, którzy byli w tym czasie. Hotel jest naprawdę bardzo
              duży, ma mnóstwo barów i restauracji, z których można korzystać,
              dlatego jedzenie szybko się nie nudzi. No i pyszne drinki w lobby :)
              Zaletą jest też bezpłatny bus do naama bay, który odjeżdża kilka
              razy dziennie. To jest na pewno duży pozytyw :)
              To co naprawdę mnie denerwowało to zajmowanie leżaków. Byliśmy na
              początku czerwca i rzeczywiście trzeba było wstawać o 7 rano i
              zajmować leżaki, bo później nie było szans (nie mówiąc już o
              leżakach z parasolem). Oczywiście, można było zapłacić basenowemu i
              leżaki zawsze się znajdowały. Aż boję się pomyśleć co się dzieje w
              lipcu lub sierpniu. Ponadto jeśli chodzi o kolację w głównej
              restauracji-czasem zdarzało się, że trzeba było czekać na miejsce.
              Dlatego polecam przychodzenie około godziny 20.00-wtedy nigdy nie
              było problemu. Moim zdaniem, to były największe minusy tego hotelu.
              Ale jeśli chodzi o ogólną ocenę to hotel naprawdę super i szczerze
              go polecam. Zawsze znajda się jakieś plusy i minusy, ale w tym
              przypadku potywy zdecydowanie przeważają :)
              Jeśli masz jeszcze jakieś konkretne pytania-chętnie odpowiem :)
              • sole4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 23.06.10, 14:17
                Gdyby noszenie długich spodni było bzdurą to bym o tym nie pisała. W trakcie
                naszego pobytu, kelnerzy pilnowali tego.Chodziło tylko o długie spodnie ,nie o
                buty.Nasz znajomy pomimo,że miał spodnie 3/4 został poproszony o pójście się
                przebrać, a na następny dzień w pokojach zostawiali kartki z ta
                informacją.Dokładnie taka sama adnotacja wisi przy wejściu do restauracji.Mój
                mąż też nie jest zwolennikiem długich spodni podczas upałów,ale w
                lekkich,przewiewnych da się przeżyć, a jak to się mówi lepiej nosić niż się
                prosić.Tak samo jest przecież w restauracjach tematycznych gdzie po prostu
                wieczorem nie wypada nawet przyjść w krótkich spodenkach.
                • anienka_0 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 23.06.10, 15:19
                  sole4 napisała:

> Gdyby noszenie długich spodni było bzdurą to bym o tym nie
                  pisała. W trakcie
                  > naszego pobytu, kelnerzy pilnowali tego.Chodziło tylko o długie
                  spodnie ,nie o
                  > buty.Nasz znajomy pomimo,że miał spodnie 3/4 został poproszony o
                  pójście się
                  > przebrać, a na następny dzień w pokojach zostawiali kartki z ta
                  > informacją.Dokładnie taka sama adnotacja wisi przy wejściu do
                  restauracji.Mój
                  > mąż też nie jest zwolennikiem długich spodni podczas upałów,ale w
                  > lekkich,przewiewnych da się przeżyć, a jak to się mówi lepiej
                  nosić niż się
                  > prosić.Tak samo jest przecież w restauracjach tematycznych gdzie
                  po prostu
                  > wieczorem nie wypada nawet przyjść w krótkich spodenkach.

Napisałam, że to bzdura, ponieważ wróciłam z tego hotelu dokładnie
                  tydzień temu i podczas naszego dwutygodniowego pobytu w Tropicanie
                  ani razu nie zdarzyło się, aby ktoś nam zwrócił uwagę (a dodam, że
                  byliśmy większą grupą). Nigdy nawet nie widziałam, aby kelnerzy
                  zwracali komukolwiek uwagę. Nie mówie już o kartkach zostawianych w
                  pokojach-pierwsze słyszę. Zgadza się, że przed wejściem powieszony
                  został plakat informujący o odpowiednim ubiorze podczas kolacji, ale
                  patząc po innych gościach-większość Panów go nie przestrzegało i
                  ubierało się na luzie w krótkie spodenki. Dlatego strasznie dziwią
                  mnie Twoje doświadczenia.
                  Co innego jeśli chodzi o restauracje tematyczne-tam po prostu wypada
                  się ubrać bardziej elegancko. Ale z tego co widziałam (a korzystałam
                  kilka razy z włoskiej), ludzie też ubierali się tam na luzie i
                  żadnego problemu nikt nie robił.
                  • agi-n4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 24.06.10, 10:40
                    No i super być moze do któregoś czerwca jest to bardziej
                    respektowane a w szczycie sezonu urlopowego już nie.
                    Anienka a jak plaża morze bo też różne opinie sie czyta
                    • anienka_0 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 24.06.10, 13:28
                      agi-n4 napisała:

> No i super być moze do któregoś czerwca jest to bardziej
                      > respektowane a w szczycie sezonu urlopowego już nie.
                      > Anienka a jak plaża morze bo też różne opinie sie czyta

Jeśli chodzi o plażę, to największym problemem są odpływy- mniej
                      więcej do godziny 15.00. Wtedy trzeba przejść się trochę pomostem,
                      żeby w ogóle zamoczyć nogi. Do godziny 15.00 nie można również
                      wchodzić w miejsce, gdzie jest najfajniejsza rafa (można nurkować
                      jedynie po lewej lub prawej stronie).
                      Jak na pewno już wiesz, pomost jest bardzo dłuuugi, ale podczas
                      spaceru wieje orzeźwiający wiatr od morza, więc nie jest aż tak
                      strasznie gorąco.
                      Plaża jest piaszczysta (taki gruby piasek), jest dużo parasoli i
                      leżaków.
                      • anienka_0 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 24.06.10, 13:29
                        Chodziło mi o gruboziarnisty piasek :)
                        • kasia_p45 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 24.06.10, 16:44

A tych leżaków jest wystarczająca ilość?.. Czy od rana pozajmowane??
                          • dejnaa Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 25.06.10, 09:05
                            Czy codziennie jest odpływ ? i codziennie do 15 brzeg jest cofnięty ?
                            tz wcześnie rano nie ma możliwości pływania z rurką i oglądania raf ?
                            • agi-n4 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 25.06.10, 09:50
                              dejnaa napisała:

> Czy codziennie jest odpływ ? i codziennie do 15 brzeg jest
                              cofnięty ?
                              > tz wcześnie rano nie ma możliwości pływania z rurką i oglądania
                              raf ?
                              >
                              O to samo miałam zapytać
                              • anienka_0 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 25.06.10, 10:52
                                agi-n4 napisała:

> dejnaa napisała:
                                >
                                > > Czy codziennie jest odpływ ? i codziennie do 15 brzeg jest
                                > cofnięty ?
                                > > tz wcześnie rano nie ma możliwości pływania z rurką i oglądania
                                > raf ?
                                > >
                                > O to samo miałam zapytać

Nie matrwcie się-chodziło mi o to, że podczas odpływu woda sporo się
                                cofa i nie można za bardzo zamoczyć się przy SAMYM brzegu. A
                                nurkować można oczywiście przez cały dzień. Rafa i tak znajduję się
                                za pomostem, więc nie ma się co martwić. Jeśli jest duży odpływ to
                                (ze względów bezpieczeństwa) dopiero o 15.00 można wejść na
                                najfaniejszą rafę (naprzeciwko pomostu), ale jest jeszcze rafa po
                                prawej i lewej stronie pomostu i tam można nurkować cały dzień :)
                                • anienka_0 Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 25.06.10, 10:57
                                  Acha, wtedy kiedy byłam odpływy były codziennie-raz większe, a raz
                                  mniejsze. Taki urok egipskich plaż :)
                                  • dejnaa Re: Wróciliśmy z Tropicana Grand Azure 20.07.10, 13:19
                                    Wróciłam 14.07 .Było wspaniale !!! hotel bardzo nam sie podobał pod każdym
                                    względem .
                                    Życzę udanych urlopów i masę przepięknych fotek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka