Dodaj do ulubionych

Air Cairo - limit bagażu głównego

13.07.10, 19:49
Jutro lecę do Egiptu linami Air Cairo. Jaki jest limit bagażu na osobę, 15kg
czy 20 kg?
Obserwuj wątek
    • dana_n Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 13.07.10, 20:21
      Air Cairo (MSC)

Egipska linia lotnicza założona w 2003 roku, posiada flotę liczącą 4 samoloty
      typu Airbus A320.

Bagaż:
      Waga bagażu przysługującego pasażerowi (w tym dzieci): 20 kg
      Waga bagażu przysługującego dzieciom poniżej 2 lat: 0 kg

Bagaż podręczny:
      Waga: 5 kg
      Wymiary: suma trzech wymiarów nie może przekroczyć 115 cm

Nadbagaż:
      Opłata za każdy kilogram nadbagażu wynosi 8 EUR. Waga jednej sztuki bagażu nie
      może przekroczyć 30 kg.

Catering:
      Brak cateringu, możliwość skorzystania z usługi typu SKY BAR.

• walerka_1914 Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 13.07.10, 21:34
        Hej w tym roku lecieliśmy tymi liniami 21 maj ,a wracaliśmy 4
        czerwiec bagaż główny mieliśmy 15kg a podręczny 5kg.Flota super(w
        porównaniu do Lotus Air z zeszłego roku)start i lądowanie bez
        zażutów ,zarówno w jedną jak i w drugą stronę posiłek na
        pokąłdzie.Załoga rewelacyjna tak więc jeśli chodzi omnie i chłopaka
        w skali 1-10 dajemy tym liniom 20.Jest to tylko oczywiście nasza
        opinia,a wiadomo ile ludzi tyle gustów i guścików.Póki co życzę
        udanych wakacji i bezpiecznego lotu.
        • mafinka21 Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 14.07.10, 14:23
          Potwierdzam co napisał przedmówca z tym, że bagaż główny 20 kg.
          Wszystko super.
          • walerka_1914 Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 14.07.10, 18:22
            MY Z CHŁOPAKIEM JAK PISAŁĄM LECIELIŚMY 21 MAJA WRACALIŚMY 4 CZERWCA
            (OCZYWIŚCIE TEGO ROKU)I MIELIŚMY BAGAŻ GŁÓWNY 15KG.BYĆ MOŻE COŚ SIĘ
            ZMIENIŁO DLATEGO NIEBĘDĘ PODWAŻAĆ INNYCH OPINI.POZDRAWIAM
    • beaho Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 16.07.10, 20:38
      Bagaż główny 20 kg., zaś podręczny 5 kg., catering również był w czasie lotu.
      Wczasy wykupione do Egiptu w Eximie.
      • kiniusia300 Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 17.07.10, 10:55
        bagaż główny 15kg podreczny 5 kg
        leciałam 30 czerwca wracalam 14 lipca tego roku
        pozdrawiam
    • 13inka up :-) 06.06.11, 11:52
      podnosze wątek, jak jest w tym roku? leciał ktoś air cairo? AS ma informacje że można wziąć 15+5 kg a 3 inne biura lecące tym samym lotem 20+5 kg, to ile w końcu? :-) w AS dokładnie nie wiedzą i chyba asekuracyjnie podają mniej
      • niiktos Re: up :-) - po c...o? :/ 06.06.11, 12:13
        To zapytaj u zrodla czyli napisz do Air Cairo a nie piszesz durnoty na forum.
        • renle Re: up :-) - po c...o? :/ 06.06.11, 12:39
          Pod koniec zeszłego roku limit bagażu wynosił 15 kg, podręczny 5. Za darmochę tylko napoje zimne, ale duży wybór. Ciasno w tym samolocie :-)
          • ssseeeaaa Re: up :-) - po c...o? :/ 06.06.11, 16:15
            Leciałem z nimi w piątek limit 15 i co dziwo naprawdę ważyli lekki nadbagaż przechodził ale dziewczyna miała 20 i cofnęli ją. Zero posiłków zero napojów wszystko płatne ale faktycznie czysto i flota dobra A - 320
            • 13inka renle i ssseeeaaa dzięki za info :) bt 06.06.11, 16:36
              • renle Re: renle i ssseeeaaa dzięki za info :) bt 07.06.11, 12:41
                Nie ma za co, proszę bardzo :-)
                • 1-player Re: renle i ssseeeaaa dzięki za info :) bt 09.06.11, 22:26
                  co Wy tam ze sobą zabieracie że na osobę trzeba Wam 15 kg ?? Chyba wódy 12 butelek
                  • minika_p Re: renle i ssseeeaaa dzięki za info :) bt 13.06.11, 10:25
                    wróciłam tymi liniami w piątek, bagaż mógł mieć 20kg, ale łączyli jeżeli jedzie się z rodziną.
                    linia super, samolot extra! start i lądowanie jak w masło, nic nie trzęsło ;)
                    jeszcze co do bagażu - ja nie miałam ani jednej flaszki wódy jak to napisał poprzednik i moja waliza ważyła 22 kg, męża 29 kg. córki natomiast już tylko 16 kg, więc jak łatwo policzyć mieliśmy nadwyżkę, ale nikt nie kazał nam dopłacać. nie wiem jak to jest w Polsce, bo tymi liniami wracałam do Polski. w podrecznym bez problemu picie i jedzenie i nikt nie czepiał się i nie kazał wywalić do kosza a mąż trzymał w ręce 1,5 litra wody mineralnej i nic :-)
                    jedzenia i picia nie było, może dlatego, że to była noc.
    • camino1 Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 13.06.11, 12:57
      Hej, o limit bagażu najlepiej spytać w biurze, z którym jedziesz, na pewno mają takie dane. A tak z ciekawości - dokąd lecisz i z jakim biurem, nie zmienili Ci przewoźnika? Ja mam wylot za tydzień we wtorek z Katowic do Sharm i powoli zaczynam się denerwować, bo widzę, że biura w ostatniej chwili zmieniają nie tylko godziny, ale także przewoźnika, np. jutrzejszy lot z Katowic zmieniony z 4.45 na 19:30 i do tego z międzylądowaniem więc planowany przylot 1:30 już następnego dnia! Już to przerabiałam w zeszłym roku i obawiam się powtórki z rozrywki.
      • minika_p Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 13.06.11, 15:16
        pozwolę sobie też odpowiedzieć na to pytanie ;)
        bo właśnie sprawdziłam u siebie - miałam mieć linie air memphis, a "DO" leciałam liniami Midwest, "Z" - leciałam Air Cairo.
        tak więc trudno to się przygotować, ważyć ten bagaż, każdy ma inne normy.. i może dlatego nikt nie dopłacał. my mieliśmy nadbagażu 7 kg i nik nic nie powiedział. opóźnień nie było, poprostu inne linie i tyle, a biuro ITAKA.
        • pawelmartyna Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 13.06.11, 16:01
          Witam.
          W zeszłym roku jak leciałem z Sun&Fun liniami enter air też miałem nie do końca jasną sytuację z bagażem, zadzwoniłęm bezpośrednio do linii lotniczych i po minucie mój problem się rozwiał raz na dobre - wam też tak radze, dobrze, że pytacie, ale najlepiej to zrobić u źródła i mieć 100% pewności.
      • 13inka Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 02.07.11, 19:11
        hej, nie odpisałam bo nas nie było :-P lecielismy air cairo z AS, mielismy limit 15 kg - wysokość limitu wydrukowana na bilecie, inne biura miały po 20 kg :) Godziny wylotu zmieniały się kilkakrotnie, podobnie jak linie lotnicze, mieliśmy wracać air cairo a wracaliśmy air memphis ale samolotem nie ich lecz "wypożyczonym" od innych linii- arbuz nawet nie jakiś stary ale potwornie zniszczony wewnątrz i śmierdziało jakby leciały z nami wielbłądy :) a może leciały? Lot z air memphis spokojny i rewelacja, był posiłek, a pilot air cairo trochę poszalał :) Międzylądowanie też przerabialiśmy w zeszłym roku :)
        • fidel29 Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 02.07.11, 20:26
          W zeszłym roku miałem podobny przypadek z AMC. Sky podawał wagę bagażu 15kg a faktycznie było 20kg(napisałem pytanie do AMC).W tym roku Alfa podaje wagę:20+5 a Sky 15 i bądź tu mądry.Może komuś uda się zdobyć email do Air Cairo bo szukam i szukam i znaleźć nie mogę???
          • dana_n Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 03.07.11, 17:36

Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, oto odpowiedź /z dn. 03 lipca 2011/ Air Cairo na moje pytania dotyczące bagażu przewożonego tymi liniami.

Dear Madam,
            Greeting

Thanks for your email concerning special baggage and sports equipment please note the following:
            1-All sport equipments: kite/surf/golf/are handled as diving equipment.
            2-If the total baggage weight including sports is up to 20kgs, NO EXTRA CHARGE WILL BE COLLECTED.
            3-If the total baggage weight is 30kgs including sports equipment, a charge of 45Euro not per kgs
            4-If the total baggage weight is 30kgs including normal baggage. Free allowance 20kg & 10kg will be charge of 08Euro per kg.
            5-If the total baggage weight is 40kg including sport equipment &normal baggage. A charge 45Euro per one set for sport equipment& normal baggage 08Euro per kg.

FREE BAGGAGE ALLOWANCE IS 20KGS CHECKED AND 05KGS HANDBAGGAGE

I hope that explanation is what you need.

Please do not hesitate to ask about any information or requirements

Thanks & Best Regards

AMIR FAHMY
            AIR CAIRO STATION MANAGER

Jeżeli ktoś nie zrozumiał, to LIMIT BAGAŻU W AIR CAIRO to jest 20 kg + 5 kg bagaż podręczny. A biura podróży mogą sobie pisać co chcą...
            • beakinka70 Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 03.07.11, 21:07
              Szkoda tylko, że Polacy muszą się kontaktować bezpośrednio z przewoźnikiem, żeby ustalić prawdę...
              A może na całym świecie BP stosują metodę zaniżonego limitu?
              Pozdrawiam
              • dana_n Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 03.07.11, 23:23
                Całkiem niedawno wyjaśniałam dlaczego się tak dzieje na innym forum. Pozwolę sobie przypomnieć to tutaj, ponieważ pytanie wraca bardzo często. Wówczas sytuacja dotyczyła innych linii lotniczych, ale to nie ma większego znaczenia, bo problem dotyczy wielu biur i wielu linii.

Re: Limit bagażu a biuro podróży... pomóżcie
                Autor: Dana_N (IP zapamiętane)
                Data: 22 May 2011 - 15:12:09

Nie, to nie tak...Limit bagażu ustala linia lotnicza i to jest jedyna istotna informacja dla turysty. Różnice nie wynikają z tego, że biuro podpisało taką, czy inną umowę z liniami, bo limit jest taki sam dla wszystkich biur. W momencie odprawy bagażowej nikogo nie interesuje w jakim biurze turysta wykupił wycieczkę, tylko ile waży jego walizka. Problem bierze się stąd, że jedne linie mają limit 15 kg, inne 17, 18, czy 20kg, a biura bardzo często z różnych powodów zmieniają przewoźnika. Jeżeli biuro nawet tuż przed terminem wylotu zmieni przewoźnika z takiego, który miał limit bagażu 15kg, na tego, co ma 20kg, to nic się nie dzieje...ale gdyby się zdarzyło, że trzeba zmienić limit z 20kg na 15kg, to już by się zrobił duży problem, bo wszyscy musieliby na lotnisku dopłacać za nadbagaż.. Dla biura podróży /szczególnie o niestabilnej kondycji finansowej, które często zmienia przewoźników// bezpieczniej jest "na wszelki wypadek" zaniżyć limit kilogramów i uniknąć problemów...a że klient nie może się w takim limicie zmieścić, to już nikogo z biura nie interesuje.Linie Air Memphis mają limit :bagaż główny 20 kg i 5 kg podręczny, dla wszystkich. I nie inaczej... :-)
    • fidel29 Re: Air Cairo - limit bagażu głównego 03.07.11, 18:32
      Dzięki za info.
      Dana_n jak Ty tak szybko dotarłaś do emaila do Air Cairo.
      Zanim napisałaś też mi się udało dzięki Egypt Air:)
      Pozdrawiam
      • bonia01 Re: Air Cairo 19.08.11, 08:53
        Jak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy? Czy w ciągu miesiąca coś się zmieniło? Jak jest z cateringiem? Jedni piszą, że dostali coś do picia i kanapki, inni że nic nie dostali. Jak to wygląda w rzeczywistości?
        • vanilia_lady Re: Air Cairo 19.08.11, 10:41
          My lecimy za tydzień z Wezyra i tam jest 20 kg bagażu głównego, lecąc w tamtym roku do Egiptu też tyle miałam, wszystko zależy do BP. A co do cateringu, facet w biurze powiedział, że picia ile chcemy, a jedzenie standardowo kanapki i jakieś ciastko.
        • dana_n Re: Air Cairo 19.08.11, 10:50
          Limity bagażu nie zmieniają się co miesiąc, więc wszystko jest tak jak pisałam wcześniej, czyli bagaż rejestrowany 20 kg i podręczny 5 kg. Niektóre biura wykupują catering, inne nie....stąd rozbieżne relacje. Nie wiem, czy Twoje biuro wykupiło...
          Dla zainteresowanych:
          Flota Air Cairo składa się z czterech Airbusów A320:
          1.Airbus A320-214 /MSN 2937/, który pierwszy lot odbył 13.10.2006............więc ma 5 lat
          2.Airbus A320-214 /MSN 2966/, który pierwszy lot odbył 13,11.2006............więc ma 5 lat
          3.Airbus A320-214 /MSN 3282/, który pierwszy lot odbył 03.10.2007............więc ma 4 lata
          4.Airbus A320-214 /MSN 3323/, który pierwszy lot odbył 12.11.2007............więc ma 4 lata.
          • bonia01 Re: Air Cairo 19.08.11, 11:16
            A czy catering nie jest zależny od linii lotniczych? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić, że chodzą po samolocie i pytają kto z jakiego biura leci. I jedni dostaną a drudzy nie. Przecież jednym samolotem z reguły nie leci jedno BP lecz kilka.
        • 13inka Re: Air Cairo 23.08.11, 21:10
          w czerwcu 01 w air cairo nie było w cenie kateringu ani nic do picia, był podniebny barek- jedzenie i picie można było kupić. Waga bagażu 15 + 5 kg- tyle mieliśmy wydrukowane na bilecie- w Polsce sprawdzali wagę bardzo skrupulatnie.
          Wracaliśmy air memphis, na wagę nikt nie zwrócił wiekszej uwagi, na pokładzie samolotu katering i napoje ciepłe i zimne w cenie biletu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka