Dodaj do ulubionych

suk w Hurghadzie

08.09.10, 23:29
Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji jak dotrzeć na suk w hurghadzie? Będę tam już trzeci raz i bardzo chciałabym wybrać się tym razem na arabski suk, wiem że jest w dahar ale gdzie dokładnie? I czy odbywa się codziennie czy tylko w jakieś określone dni? z góry dziękuję za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • magdam110 Re: suk w Hurghadzie 09.09.10, 07:16
      Taxi napewno Cię zawiezie pod sam bazar. My jechaliśmy busikiem i kierowca wytłumaczył nam jak tam trafić z głównej ulicy. My byliśmy w piątek około 16 i jeszcze w czasie ramadanu i nie wiem czy nie było już za późno bo bardzo dużo stoisk było nieczynnych.
      • pc_maniac Re: suk w Hurghadzie 09.09.10, 07:38
        No na pewno było "za późno".
        Dokładnie o jakieś 22 godziny.

W Ramadanie sklepy otwiera się po zmroku, więc nie masz się co dziwić, że suk jeszcze nie działał.
        • pc_maniac Re: suk w Hurghadzie 09.09.10, 07:40
          Aaaa, no i piszesz "piątek" czyli dzień wolny dla Muzułmanów :D
          Dla Chrześcijan - niedziela
          dla Żydów - sobota
          dla Muzułmanów - piątek
          (ciekawe czy w Buddyzmie jest to czwartek :D )
          • magdam110 Re: suk w Hurghadzie 09.09.10, 07:51
            Wszystko to wiedzieliśmy, tylko po rozmowie z naszym panem sprzątającym pokój (też Magawish) powiedział,że suk jest czynny codziennie nawet w piątek. Z kolei rezydentka powiedziała, że należy tam jechać około 15 i tak się może głupio wybraliśmy.
            • pc_maniac Re: suk w Hurghadzie 09.09.10, 08:02
              To znaczy ja się z Was nie wyśmiewam, bo sam również się naciąłem i próbowałem na suku kupić napoje rano. Fakt, że po złażeniu go w te i we wte wreszcie obudziłem jakiegoś właściciela sklepiku, który mi napoje przed podróżą do Luksoru sprzedał.
              Ale jak piszesz, że rezydentka powiedziała Ci, że suk w Ramadan otwarty jest tam ok.15, to naprawdę "zorientowana" ta rezydentka w ichniejszych zwyczajach, nie ma co.
              Nawet suk w Luksorze, którego spora część przeznaczona jest wyłącznie dla turystów (którzy przecież Ramadanu nie obchodzą, a sporo sprzedawców to Koptowie) również w dzień jest nie czynny.
    • dariusznow Re: suk w Hurghadzie 10.09.10, 22:40
      każdy (prawie) bus cię dowiezie do suku
      jadąc z sakkali mijacie el jokera (rondo) potem piramidę (wolnocłowy) i po ok 3-5 min jazdy będzie suk
      wysiadając na głównej ulicy wchodzicie w uliczkę w prawo i z pewnością traficie w uliczki pełne sklepów a idąc dalej w kierunku meczetu i placu z posterunkiem polcji znajdziecie ludzi sprzedających z ulicy w różnych dziwnych konfiguracjach stoisk
      kupić raczej tam się nie da nic ciekawego, ale trafiają się perełki typu cukier trzcinowy w kształcie grzybków po 1 LE szt, tanie mandarynki, apaszki za grosze, klapki tanie i nietrwałe, oczywiście tanie po długim targowaniu
      I dla mnie ta niepowtarzalna atmosfera, wesole targowanie (o ile nie przegniesz..), zapachy (nie zawsze przyjemne), dużo ludzi, niesamowity ruch, po prosu Egipt...

często wyjeżdżaliśmy z suku po 23

jeszcze dwa lata temu była tam niesamowita kafejka, gdzie na bieżąco palili kawę i ją serwowali, ale w marcu tego roku w tym miejscu już był pusty lokal, szkoda, bo choć nie jestem kawoszem to tam kawa była jak poezja...

jeżeli będziesz miał odwagę zapuścić się w boczne uliczki można zobaczyć wiele ciekawych rzeczy typu wesele czy ic jakeś dziwne zwyczaje

późnym wieczorem można zauważyć dziwne zachowanie miejscowych, ale to już inna bajka

reasumując to byś w Hurghadzie i nie być na suku to jak być w Rzymie i nie widzieć .....

jedźcie koniecznie tam
      • dariusznow Re: suk w Hurghadzie 10.09.10, 22:58
        kilka fotek z suku
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2219264,2,23,Hilton-2010-156.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2219266,2,25,Hilton-2010-159.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2219267,2,26,Hilton-2010-169.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2219263,2,52,Hilton-2010-155.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1676455,2,120,IMG-6095.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/969448,2,592,Dahar-028.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/519927,2,742,Dahar-046.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/519924,2,739,Dahar.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/519926,2,741,Dahar-036.html
        • julcia_bleble Re: suk w Hurghadzie 11.09.10, 14:20
          dariusznow czyli jesli chodzi o suk, to nalezy tam jechac kolo 23??..wczesniej np.19-20 nie ma szans ze tam cos bedzie???a ewentualnie ranki?
          • egiptosek Re: suk w Hurghadzie 11.09.10, 16:26
            julcia_bleble napisała:

> dariusznow czyli jesli chodzi o suk, to nalezy tam jechac kolo 23??..wczesniej
            > np.19-20 nie ma szans ze tam cos bedzie???a ewentualnie ranki?

---
            • julcia_bleble Re: suk w Hurghadzie 11.09.10, 17:58
              ok- wyjezdzali Z, zle mi sie przeczytalo bo myslalam ze NA SUK o 23..niewazne;) Powiedz mi jeszcze..jest cos fajnego co warto przywiezc z Egiptu? ..naczytalam sie ze m.in to: szisza, papirus, olejki, jakies specyficzne ichniejsze cukierki.. cos jeszcze nalezaloby dodac?
              • pc_maniac Re: suk w Hurghadzie 11.09.10, 18:58
                Na pewno daktyle czy figi. I spokojnie je można kupić na "tubylczym" suku. Jednak musisz obejrzeć dokładnie, bo są w różnych "jakościach", żebyś nie trafiła na takie z robakami.
                Aaa, jeszcze pieprz. Mają go w kilku kolorach (czerwony, zielony) ale zanim kupisz, poliż palec i sprawdź czy nie sztucznie barwiony.
                Carcade ichniejsza odmiana herbaty (orzeźwiająca) Kardamon (dla koneserów, ja nim nie jestem) do kawy.

Może ktoś Ci jeszcze coś podpowie.
                • egiptosek Re: suk w Hurghadzie 11.09.10, 23:15

-
        • zenekbenek Re: suk w Hurghadzie 12.09.10, 03:16
          Dariusz niestety ale to co masz na fotkach to nie jest TEN suk o który turyści pytają. Prawdziwy arabski suk, gdzie nie trafia zbyt wielu turystów jest niedaleko dworca autobusowego przy tzw. blaszaku. Ten co masz na fotkach jest zrobiony pod turystów i podejrzewam ze jest to ten nieopodal hotelu Empire. A prawdziwy suk to jeszcze musisz odwiedzic bo to nie to co na fotkach.
          Prawdziwy suk jest przede wszystkim dla miejscowych i dlatego ma niepowtarzalną atmosferę i klimat. Mozna tam chodzic w nieskonczonośc i chłonąc egipski folklor. Najlepiej wybrac się tak koło godziny 20.00-21.00.
          • adas.rs Re: suk w Hurghadzie 12.09.10, 09:56
            a ja mam zapytanie : co mam powiedzieć taksówkarzowi żeby mnie dowiózł na suk ????
            • egiptosek Re: suk w Hurghadzie 12.09.10, 10:08
              adas.rs napisał:

> a ja mam zapytanie : co mam powiedzieć taksówkarzowi żeby mnie dowiózł na suk ?
              > ???

-- old Arabic market bazaar in Dahar
              powinno wystarczyć

============================================
              moje wspomnienia z egiptu :
              forum.gazeta.pl/forum/w,622,108239471,108239471,Wspomnienia_2010_styczen.html
              • julcia_bleble Re: suk w Hurghadzie 12.09.10, 11:06
                dzieki egiptosek za informacje, napewno sie przydadza. Kurtki jakos chyba nie mam zamiaru kupowac, ale wszelkiego rodzaju torebki to w sam raz cos dla mnie!;) powiedz mi jeszcze prosze, co jest wartego zobaczenia w samej Hurghadzie.. bo tam wlasnie sie wybieram. Z cala pewnoscia na ten suk musze sie wybrac..ale jest cos jeszcze co trzeba zobaczyc ??? chcialabym wlasnie zakosztowac tego ichniejszego zycia, zapuscic sie gdzies zeby poczuc klimat , atmosfere tych miejsc...
                • egiptosek Re: suk w Hurghadzie 12.09.10, 12:05
                  będziesz tam pierwszy raz więc wszystko dla ciebie będzie bardzo "egipskie i inne"
                  wiem to z doświadczenia gdy byłem tam pierwszy raz wszystko mnie ciekawiło , dziwiło nieraz denerwowało ale bardzo ale to bardzo byłem zafascynowany tym innym "światem" i kulturą oraz obyczajami
                  i już wtedy wiedziałem że będe tam wracał nie raz
                  miejsc w Hurghadzie fajnych ciekawych jest wiele tak na pierwszy raz poleciłbym ci np.

---BULWAR HURHGADA MARINA, który znajduje sie w dzielnicy Sakkala, w okolicach ronda z syrenką, jest to jedno z ładniejszych i ciekawszych miejsc w Hurghadzie. Na terenie bulwaru znajduje się kilkanaście restauracji i mnóstwo sklepów.
                  Marina ma swój specyficzny klimat i wygląda ciekawie zarówno w dzień jak i w nocy. zobaczyć tam warto zarówno stylowe kawiarenki jak i luksusowe jachty.
                  Jest to wymarzone miejsce na popoludniowe jak i wieczorne spacery.
                  Marina jest czynna od godz. 11 do godz. 2 w nocy.
                  jest tam też rakieta bunge, wyrzucająca odważnych w góre na wysokość kilkudziesięciu metrów

-
    • julcia_bleble do egiptoska 13.09.10, 15:01
      Mam jeszcze pytanko odnosnie wycieczki do El Gouna. SLyszalam ze mozna ja wykupic w lokalnym biurze, ale czy rownie dobrze mozna sobie samemu pojechac?? oplaca sie to? chodzi mi o to czy lepiej wykupic czy jechac na wlasna reke??krzywda chyba sie nam nie stanie..??;) bo chyba nie jest to daleko i smialo moge pokusic sie o przejazd jakims busikiem?? prosilabym o informacje
      • egiptosek Re: do egiptoska 13.09.10, 15:27

• julcia_bleble Re: do egiptoska 13.09.10, 16:18
          wiesz co..hotel Empire- to jest chyba jesli sie nie myle- Dahar, ale nie jestem pewna. Mam jeszcze do Ciebie pytanie odnosnie tych biur lokalnych dot.fakultatywnych wycieczek. Polecasz jakies?? jakiegos mam unikac??przegladalam troche ceny w internecie i mniej wiecej sa one do siebie podobne..roznia sie zazwyczaj minutami nurkowania..iloscia podawanych napoi na statku itp. Jesli chodzi o wycieczke do Kairu, przeczytalam iz najlepiej tylko tta wycieczke wykupic od rezydenta bo wtedy bedzie bezpieczniej, zadnych przesiadek itp. Co Ty o tym sadzisz??
          • egiptosek Re: do egiptoska 14.09.10, 10:46

--z daharu taxi do el guny to koszt 60 - 80 LE taniej raczej nie dojedzie to druga część hurgh. po jej przeciwnej stronie
            ============================================
            moje wspomnienia z egiptu :
            forum.gazeta.pl/forum/w,622,108239471,108239471,Wspomnienia_2010_styczen.html
      • dariusznow Re: dzięki to chyba Palma + El Guna 13.09.10, 16:28
        byliśmy na takiej prywatnej wycieczce taksówką

pełny spontan, dorwaliśmy taksiarza i chyba trzeci zgodził się pojechać za rozsądną (dla nas cenę) ile to było nie pamiętam, ale bywalcy Ci podpowiedzą
        byliśmy we czwórkę więc koszt nie był duży
        droga powrotna podobnie, łapaliśmy taxi na drodze

wycieczka ze wszech miar godna polecenia
        super miasteczko, ale dla mnie zbyt sterylne
        warto się przepłynąć łodzią
        i poszukaj sobie planu w necie na pewno jest - łatwiej się poruszać
        Akwarium możecie sobie odpuścić, a za akwarium jest port z łódkami
        w ferie chyba też się tam wybierzemy, ale inną drogą bo chcemy zamieszkać w północnej części Hurghady, a stamtąd to na rzut kamieniem

fotki z El guny tutaj fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1676556,2,101,El-Gouna-029.html

to link do jednej fotki, ale jest ich tam sporo
        • dariusznow Re: El Guna 13.09.10, 16:39
          Przepraszam za tytuł powyżej, coś mi się pomieszało z innym wątkiem
        • julcia_bleble Re: dzięki to chyba Palma + El Guna 13.09.10, 16:45
          Ta El Gouna to taka egipska Wenecja.. Czyli jesli pojade tam na wlasna reke to na co mam sie nastawiac? na spacerowanie, ewentualnie przeplyniecie sie lodzia po kanalach?? na cos jeszcze..?? bo jeszcze nie czytalam nic o niej, dlatego pytam. Bo jesli to ma byc tylko spacer, przejazdzka po to aby zobaczyc "piekne i sterylne" hotele i w zasadzie niczego ciekawego tam ie ma to odpuscilabym sobie..co myslicie?
          • magdam110 Re: dzięki to chyba Palma + El Guna 14.09.10, 08:00
            Julcia my w tym roku byliśmy w Kairze z lokalnym biurem bez przesiadek i normalnie do Kairu się dostaliśmy. Byliśmy w Kairze i Aleksandrii. Różnica w cenie dla nas była duża bo około 40 $ na osobę , byliśmy z dwójką dzieci więc sporo taniej. Korzystaliśmy z pośrednictwa biura Narsh Express . Byliśmy od nich w Luksorze ( wyjazd samochodem osobowym) , na quadach i wyspie Giftun. Mają promocję dla osób, które wydrukują ich ofertę na stronie wakacje.pl. ( np. giftun za 15$. quady 25$)
            • julcia_bleble Re: dzięki to chyba Palma + El Guna 14.09.10, 08:20
              oo prosze, no to niezle. A to biuro to mniej wiecej gdzie sie znajduje? rozumiem ze przewodnik mowi po polsku..
            • julcia_bleble Re: dzięki to chyba Palma + El Guna 14.09.10, 08:23
              kurcze, weszlam na wakacje.pl szukam i szukam i jakos zadnej oferty nie moge znalezc;/ a nie powiem...chetnie wydrukowalabym;)
              • magdam110 Re: dzięki to chyba Palma + El Guna 14.09.10, 08:39
                Wklejam link.
                W Kairze jest polskomówiacy przewodnik natomiast drugiego dnia zarówno w Kairze jak i w Aleksandrii może być tylko rosyjsko lub angielsko języczny. My wybraliśmy rosyjskiego i nie mieliśmy specjalnego problemu ze zrozumieniem.
                W Luksorze na miejscu był bardzo dobrze mówiący po polsku egipcjanin. Natomiast na wyspie Giftun i quadach pomimo, że mielismy na bilecie napisane przewodnik Pl to takowego nie było , jak się zna trochę angielski to wystarczy natomiastmoże być problem dla osób całkowicie nie mówiacych po angielsku.

forum.wakacje.pl/read.php?312243,1224833,page=1
          • dariusznow Re: dzięki to chyba Palma + El Guna 14.09.10, 08:19
            wg mnie warto tam jechać
            blyliśmy tam w akwarium, przejechaliśmy się dosyć oryginalnym środkiem transportu, fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1676640,2,109,El-Gouna-085.html
            popłynęliśmy łodzią w jednym z możliwych kierunków, i długi spacer po porcie z super łodziami, w międzyczasie jakaś kawka w stylowej kawiarence, na koniec byliśmy w miejscu kite - windsurfingowym
            zajęło nam to kilka godzin i była to bardzo fajna wycieczka

trochę fotek tutaj www.fmix.pl/album/20881/1/egipt-2009-el-gouna.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka