Dodaj do ulubionych

wiza izraelska

21.09.10, 19:48
Chciałbym się dowiedzieć czy wbita wiza izraelska do mojego paszportów podczas wycieczki fakultatywnej do Jerozolimy może mieć negatywne skutki podczas przekraczania w przyszłości granicy z państwem arabskim np. Jordanią, Marokiem, Tunezją lub innymi państwami muzułmańskimi.
Obserwuj wątek
    • lelex Re: wiza izraelska 21.09.10, 21:03
      W przyszłości może mieź rózne skutki ...
      A na chwilę obecną nie ma dla wjazdo do krajów, które wymieniłaś z nazwy. A dla niektórych innych ma.
      • aurinko5 Re: wiza izraelska 21.09.10, 22:38
        Nie wjedziesz do Syri,Iraku,Iranu,Libanu.I chyba jeszcze o jakims kraju zapomnialam. Ja z pieczatka z izraela bez problemu wjechalam do egiptu,tunezji,maroka,jordani. W Dubaju za to troche dluzej stalam przy kontroli paszportowej.
        • michciuu Re: wiza izraelska 21.09.10, 22:44
          A czy na wycieczkach fakultatywnych do izraela i jordani ceny opłat granicznych, wizy itp są już wliczone w cene takiej wycieczki, np. w biurze wielkopolska z scharm?
          • lelex Re: wiza izraelska 21.09.10, 22:58
            Są, ale Wielkopolska na życzenie odlicza je tym, którzy płacą je samodzielnie. A np. biuro E-Sharm osobno wyszczególnia jakieś tajemnicze 10 $ dopłaty do ceny podstawowej niby na opłaty graniczne, co ma się nijak do wysokości rzeczywistych opłat.
            • madzia112_112 Re: wiza izraelska 22.09.10, 21:26
              Można poprosić o nie wbijanie pieczątki wizowej do paszportu.
              • ivis Re: wiza izraelska 22.09.10, 22:37
                tak, tylko że wtedy masz wbitą pieczątkę z przejścia drogowego w Tabie z Egiptem a to jest jednoznaczne z wjazdem z Izraela - czyli na jedno wychodzi
                • jakubowska2 Re: wiza izraelska 23.09.10, 09:11
                  Nie wpuszczą cię jeszcze do Libi i trzeba sprawdzić Maroko,bo popsuły sie między nimi układy .
                  Mnie nie chcieli wpuścić do Izraela bo mam pieczątke z Maroka ale po setce pytań wkońcu wpuścili :)
                • anglia2112 Re: wiza izraelska 23.09.10, 11:11
                  W Tabie też można poprosić o niewbijanie pieczątki w paszport, zrobią to na osobnym kartoniku. Chyba, że ma się jednorazową wizę egipską i wraca do Egiptu, wtedy na granicy będą musieli ją anulować i zrobią to w paszporcie. Ale może wizę egipską też można dostać na kartoniku?
                  • pc_maniac Re: wiza izraelska 23.09.10, 11:26
                    Z Jordanią, Turcją i Tunezją nie będzie kłopotów, z Syrią Libią, Iranem możesz mieć problemy. Maroko, nie wiem.
                    • malgg Re: wiza izraelska 26.09.10, 09:07
                      Dwa lata temu Maroko nie robiło żadnych problemów. Jak jest teraz - nie wiem.

Za to podobno mogą nie wpuścić do Arabii Saudyjskiej i ZEA.
                  • lelex Re: wiza izraelska 23.09.10, 11:31
                    anglia2112 napisała:
                    > W Tabie też można poprosić o niewbijanie pieczątki w paszport, zrobią to na oso
                    > bnym kartoniku.

Taa ... a jak spytają czemu nie chcemy pieczątek w paszporcie, to odpowiadamy: - żeby nie płacić waszych opłat wjazdowych. A wtedy oni: - nie ma sprawy, brachu ...
                    • anglia2112 Re: wiza izraelska 23.09.10, 11:59
                      @lelex

Nie wiem o czym piszesz i o co ci chodzi, mnie nie pytali dlaczego chcę na kartoniku, tylko przystemplowali na kartoniku, choć trwało to dłużej niż gdyby mieli zrobić to w paszporcie.
                      • lelex Re: wiza izraelska 23.09.10, 12:44
                        Pieczątkę wjazdową do Egiptu przybili Ci na kartoniku?
                        • anglia2112 Re: wiza izraelska 23.09.10, 13:27
                          Obie pieczątki, ale nie zrobią tak, jeśli będą musieli anulować po powrocie jednorazową wizę egipską.
                          • lelex Re: wiza izraelska 23.09.10, 13:37
                            Po jakim "powrocie"? Ja się pytam o pieczątki przy WJEŹDZIE do Egiptu z Izraela.
                            • anglia2112 Re: wiza izraelska 23.09.10, 13:49
                              I to jest powrót. Skoro wyjeżdżaliśmy z Egiptu do Jerozolimy, to w drugą stronę wracamy.
                              • lelex Re: wiza izraelska 23.09.10, 14:35
                                Więc pytam czy przy POWROCIE wbili Ci pieczątkę w paszport czy nie?
                                • anglia2112 Re: wiza izraelska 23.09.10, 15:09
                                  Nie wiem z czym masz problem, przecież zostało już napisane, że nie.
                                  • lelex Re: wiza izraelska 23.09.10, 15:22
                                    Nie zostało - wspomniałaś o "obu", ale nie precyzując jakich.
                                    Czyli twierdzisz, że żadnej z co najmniej 4 piecżątek nie wbito Ci do paszportu - tak że nie ma w nim śladu po tej podróży i wobec tego nie pobrali też opłaty za wjazd do Egiptu? Czyżby byli idiotami?
                                    • 78dario Re: wiza izraelska 24.09.10, 07:50
                                      Polacy nie muszą wykupywać wizy do Izraela, płacą tylko (albo aż) opłatę wyjazdową.

Śmieszy mnie ten jazgot o wbijanie lub nie pieczątek. Jeżeli nie wbiją ci jej po stronie Izraelskiej to dowalą po Egipskiej albo Jordańskiej - a dokąd to jechałeś przekraczając granicę w Tabie? Spyta pani na granicy z Syrią i klapa.

Nie wydaje mi się możliwe, że nigdzie ci nic nie wbijaja i tak na piękne oczy stęplują jakiś papierek.

No i w końcu na tych kilka państw - jak już koniecznie musisz do Syrii, Libanu czy Libii po Izraelu to wymień sobie paszport na nowy.

Dario.
                                      • miriam_73 Re: wiza izraelska 24.09.10, 11:35
                                        Dziubełku, wykupywać nie muszą, ale przekraczając granice tęże wizę wjazdową mają wbijaną do paszportu - weź sobie obejrzyj pieczątki w swoim, o ile takowe posiadasz. Wiza na 3 miesiące. I o to biega.
                                        Niektórzy naiwni sądzą, że jak nie będą mieć izraelskich robaczków w paszporcie, a pieczątkę lądowa wyjazdową z Taby, to pogranicznicy w innych krajach arabskich będą na tyle durni ze nie będą wiedzieć że delikwent był w Izraelu. Ale skucha! Np. w Syrii na bank to nie działa - tacy głupi to oni nie są ;-) chyba chłopcy wiedzą dokąd prowadzi przejście w Tabie, uuuups....
                                        • 78dario Re: wiza izraelska 24.09.10, 12:13
                                          to do mnie? ;-)

Toć to właśnie napisałem, nie muszą za nią płacić tylko za wyjazd - Tak samo w Jordani jak się wkracza od strony Akaby, ale stęple są! Ja mam cały zestawik.

Nie uchylałem się przed ciosami piecząteczki. Ale ja tam za niedługo wracam, a nie wybieram się do Arabi Saudyjskiej i to dlatego.

Tak mi sie przypomniało- raz chciałem stopować auto w Tabie - pełne czadorków było ale to zobaczyłem po chwili, wtem biegnie do mnie pracownik stacji benzynowej i mówi, że tych to nie - oni się nie zatrzymają, -nie widzisz rejestracji? Cóż ciekawe który szlaczek odpowiadał za kraj. Pewnie jechali na prom do Nuwajby a ja do Dahab chciałem, ale się nie doczekałem i pojechałem na Wyspę Faraona.
                                          • pc_maniac Re: wiza izraelska 24.09.10, 12:22
                                            Jest na cały ten galimatias proste rozwiązanie. Po prostu musicie z tymi wizami/pieczątkami paszport w Polsce wymienić. Wiem, że to dodatkowy koszt, ale jeśli mają Was np. do Syrii nie wpuścić, to wart poświęcenia.

Prawo dopuszcza wymianę paszportu np. w przypadku zagubienia lub zniszczenia, zużycia.
                                            O ile tego pierwszego nie proponuję, bo to może potrwać, to w ostateczności można przecież wyprać paszport lub rozedrzeć (że niby dziecko dorwało i podarło). Zanosisz taki do wydz. paszportowego i zwracasz się z prośbą o wyrobienie nowego.

Więc nie róbcie z igieł widy. Dostaniecie nowy ze znaczkami UE :P
                                        • lelex Re: wiza izraelska 24.09.10, 13:01
                                          No, ale anglia2112 twierdzi, że po stronie egipskiej też mogą nie wbić żadnych pieczątek. Super sprawa - można udawać na check poincie, że się nie było w Izraelu, tylko np. na zakupach w mallu "Hiltona" i nie płacić opłaty wjazdowej do Egiptu ... Szkoda tylko, że jakoś nie wierzę w te opowieści ...
                                          • egipt65 Re: wiza izraelska 25.09.10, 18:37
                                            Może ktos podpowie ile trzeba wydać kasy na wizy podczas wycieczki do Jerozolimy.
                                            • lelex Re: wiza izraelska 25.09.10, 21:15
                                              Podpowiadam po raz n-ty w ciagu ostatnich 2 tygodni:
                                              - izraelska opłata wyjazdowa w formie biletu do okazania na granicy: 94 NIS kupujac na poczcie lub za dopłatą 4,50 NIS kupując na samej granicy.
                                              - egipska opłata wjazdowa w formie niebieskiego kwitka: 75 LEnpłatne na "checkpoincie" w Tabie 1 km od granicy.
                                              Oczywiście najlepiej mieć na te opłaty właściwa walutę tj. odpowiednio szekle i funty egipskie -inaczej skroja Was na kursie przeliczeniowym.
                                              I oczywiście dotyczy to indywidualnego przekraczania granicy - przy wycieczce zorganizowanej biuro zajmuje się tymi opłatami.
                                              • deoand Re: wiza izraelska 29.09.10, 12:42
                                                Ządnego paszportu nie trzeba niszczyc czy tam brudzić - masz prawo do wymiany paszportu po złozeniu stosownego wniosku w wydziale paszportowym czy jak to sie tam nazywa i własnie lepiej nie gubic paszportu tylko powiedziec , że chcesz go wymienic . Urzeniczka zaznacza , że odbiór nowego paszporyu po zdaniu starego . Trwa to ok 10 dni mimo regulaminowych 3 tygodni. O postepoe swojej sprawy tzn czy juz jest czy nie dowiadujesz sie po wpisaniu numeru sprawy na specjalnej stronie internetowej podanej w urzedzie . Idzie to obecnie wyjątkowo sprawnie . Uwazać trzeba aby miec czyste palce tak aby skaner przyjął twoje linie papilarne bo inaczej nici z paszportu ...

To , że z pieczatka izraelska nie wjedziesz do Libii Syrii , Emiratów i Arabii Saudyjskiej to oczywiste ale gorzej , ze w druga strone tzn majac pieczątke libijską nie wjedziesz do Izraela to juz gorzej .
                                                Mimo , że ambasada izraela mówi , że nie ma takiego przepisu to jednak biura podrózy twierdza , ze tak jest , stąd jestem na bieżąco jak to wyglada z paszportami . Pilotka wycieczki mówiła , ze ponoc mozna prosic o nie wbijanie pieczątki izraelskiej ale wtedy rozmawia sie Mosadem i licho wie jak tam ciebie potraktuja ..a jest tych żydków na granicy i to głownie kobiec bez liku i nigdy nie wiadomo co tam babie do głowy przyjdzie ... Ambasada w Warszawie a granica w Eljat - lepiej nie ryzykowac ... Koszt paszportu 150 pln a dla emeryta 50 plus zdjęcia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka