Dodaj do ulubionych

Egipt promem?

30.09.10, 09:57
witam,
mam do Was pytanie- czy ktos z Was podrozowal do Egiptu promem? badz do innego kraju, gdzie jest cieplo! zadne biuro podrozy nie oferuje takiej podrozy, a osoba z ktora sie wybieram boi sie latac...
jesli ktos z Was ma doswiadczenie w tym temacie, doradzcie!:)
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Egipt promem? 30.09.10, 12:24
      Musisz zwrócić uwagę na położenie Egiptu. Niestety lądowa droga prowadzi przez rejony ogarnięte wojną domową. Od strony Hiszpanii byłoby to potwornie daleko (a co za tym idzie bardzo drogo).
      Przypuszczam, że jest możliwość dopłynięcia statkiem z Grecji, Turcji czy Włoch, ale podejrzewam, że również taki sposób podróżowania będzie niewspółmiernie drogi (zapewne co najmniej 3x droższy niż podróżowanie charterem z Polski (za pomocą samolotu). Jedyny chyba sposób jaki mi przychodzi na myśl, to zażyć leki uspokajające i przespać lot.
      • egiptosek Re: Egipt promem? 30.09.10, 12:33

• 78dario Re: Egipt promem? 01.10.10, 16:46
        pc_maniac napisał:

> Niestety lądowa droga prowadzi przez rejony ogarnięte wojną domową.

Jakie kraje masz na myśli?
        • pc_maniac Re: Egipt promem? 01.10.10, 19:53
          78dario napisał:

> pc_maniac napisał:
          >
          > > Niestety lądowa droga prowadzi przez rejony ogarnięte wojną domową.
          >
          > Jakie kraje masz na myśli?

Irak, Liban (choć może w Libanie nie trwa obecnie wojna, ale nie uważam tego kraju za spokojny), Syria z bazami szkolącymi terrorystów także jakoś nie uważam za kraj, który na przejazd na własną rękę warto polecić.
          • 78dario Re: Egipt promem? 01.10.10, 20:18
            Wspominanie o Iraku bez sensu - zupełnie nie po drodze.

Liban również nie lezy na trasie (Graniczy z Syrią i Izraelem więc po co do niego wkraczać jak i tak trzeba ponownie wrócić do Syrii).

Syria jak najbardziej po trasie - tylko, że to spokojne państwo policyjne, w którym turystom nie robi sie żadnej krzywdy.

Tak więc z tą wojną domową przynajmniej na razie to trochę na wyrost.

Dario.
            • pc_maniac Re: Egipt promem? 02.10.10, 11:42
              A jak chcesz wjechać do Izraela, jeśli nie posiada on ruchu granicznego z Syrią? Syria nie uznaje w ogóle istnienia tego państwa. Jedynie przez Liban. Jeśli zaś chodzi o Irak, to podałem go jako alternatywę drogi przez Syrię. Czyli trasy Turcja-> Irak-> Jordania.
              • 78dario Re: Egipt promem? 02.10.10, 12:09
                1. Liban nie posiada czynnej granicy z Izraelem - brak przejazdu.
                2, Zostaw ten Irak -bez sensu zupełnie.

Trasa jest taka z TURCJI do SYRII z SYRII do JORDANI z JORDANI DO EGIPTU (Akaba-Nuweiba) lub przez Izrael.

Popatrz na mapę - najszybciej i bezpiecznie.

Dario.

• egiptosek Re: Egipt promem? 02.10.10, 13:52

• pc_maniac Re: Egipt promem? 02.10.10, 15:58
              78dario to najbardziej optymalna trasa, ale tak jak powiedziałem, Syria solo to nie jest najlepszy pomysł. To tak jakby prosić się o kłopoty.
              • szaga33 Re: Egipt promem? 08.10.10, 00:15
                hej, z ta Syrią to przegiąłeś! nie strasz ludzi! zjechałam Syrię wzdłuż i wszerz bez pomocy biura, sama z kumpelą (dwie samotne kobiety), samotna przeprawa przez pustynię nieuczęszczaną drogą, podróżowanie nocą, nocne wędrówki po miastach dużych i małych i jakoś żyjemy. ANi przez ułamek sekundy nie czułam sie zagrożona. Bardziej niebezpiecznie jest na ulicach polskich miast, nawet nie trzeba czekać do zmroku.
                Więc waż słowa.
                Wiele osób podróżuje po Syrii na własna rękę :) to piekny kraj i przemili, szczerzy ludzie :)
                • 78dario Re: Egipt promem? 08.10.10, 07:49
                  Piękna postawa - udało wam sie może zwiedzić również Liban - bo w przyszłości jak tylko pojade 2 raz do Izraela chciałbym na własną rękę zwiedzić te dwa kraje podczas jednego wyjazdu.

Dario.
                  • szaga33 do dario :) 09.10.10, 14:31
                    Hej, nie, Do libanu nie dotarłyśmy, bo nie było czasu.
                    Ale jedno Ci powiem, jeśli dasz sobie wbić w paszport pieczątkę z Izraela zapomnij o Syrii i Libanie bez wymiany paszportu.
                    Poza tym do Syrii musisz mieć wizę, załatwianą w ambasadzie - do Libanu jeszcze nie wiem, bo się nie dowiadywałam.
                    Liban miałam w planie pod koniec ubiegłego roku, ale tarminy sie nie zgrały. Teraz LOT ma bezpośrednie połaczenie z w-wy do bejrutu, więc jest szansa :)
                    Ale tymczasem inne mam plany :) marzy mi się Iran :)
                    Pozdr :)
                    • 78dario Re: do dario :) 11.10.10, 07:34
                      Właśnie dlatego lecę zowu do Izraela, żeby po wymianie paszportu już mnie tam nie gnało.

A Iran też fascynujący.

Pozdraiwm Dario.
    • trevally Re: Egipt promem? 30.09.10, 12:35
      A greckie wyspy nie wystarczą? Na takich Dodekanezach w lecie jest dosyć gorąco. Tanio wychodzi podróż promem z Aten.

Jeśli nie, to masz jeszcze inne opcje, na przykład:

- Wenecja (Włochy) - Aleksandria (Egipt)

- Almeria (Hiszpania) - Nador (Maroko)

- Tarifa (Hiszpania) - Tanger (Maroko)

Więcej szczegółów na przykład tu:

www.europe.org/mediterraneanseaferries.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka