Dodaj do ulubionych

Kair dwa dni

11.05.11, 11:10
hej,byl ktos na Kair dwa dni z fakulteta,rozni sie czyms od 1 dnia w sensie zwiedzania,jest cos wiecej do zobaczenia.gdzies wyczytalem ze dodatkowo jest pokaz swiatel pod piramidami,moze byc to super sprawa.
Obserwuj wątek
    • erloy3 Re: Kair dwa dni 11.05.11, 13:13
      Pokaz świateł jest w niektórych opcjach wycieczek z miejscowych biur. Nie ma to związku z 2 dniową wycieczką. Np. z Sharm jest 1 dniowa wycieczka samolotem z pokazem świateł
    • niiktos Re: Kair dwa dni 11.05.11, 13:18
      Zwykle dodatkowo jest Kair koptyjski, Meczet Alabastrowy i np piramida schodkowa w Sakkarze. "Zwykle" gdyz bywaja roznice.

Light and Sound Show pod piramidami zwykle nie jest w programie. Chocby dlatego ze pierwszy pokaz jest o 20-ej. Jesli juz to samemu trzeba sie na niego wybrac. Mimo wszystko warto, swietna sprawa. Aha niby jest polska wersja jezykowa w ichnich "sluchawkach" to czesto jest problem by ją znalezc.
      Kupa filmikow jest na youtube.
      • edyta_32 Re: Kair dwa dni 11.05.11, 13:25

Byłam w Kairze DWA razy . Pierwszy raz na wycieczce 2 dniowej Drugi raz na 1 dniowej. ta 2 dniowa to strata czasu i pieniędzy .
        • irhana Re: Kair dwa dni 11.05.11, 13:34
          Tak z ciekawości zapytam- czemu opcja 2-dniowa wycieczki to strata czasu?
          • niiktos Re: Kair dwa dni 11.05.11, 13:57
            Wiesz, sam spotkalem sie z opinia ze na wycieczki do Kairu powinny byc ... dwie. W jednej zeby byly piramidy (dla chetnych) a druga bez piramid w programie. Po tym to ja juz we wszystko uwierze ;)
            • maoko Re: Kair dwa dni 11.05.11, 14:53
              Byłam na 2-dniowej. Dla mnie to nie była strata czasu, więcej zobaczyłam niż w opcji jednodniowej (ktoś wyżej napisał program). Jeśli ktoś zamierza zaliczyć tylko piramidy i nic więcej go nie interesuje, to faktycznie strata czasu. Jeśli ktoś lubi zwiedzanie i chcesz zobaczyć coś więcej, to 2 dniowa lepsza i mniej męcząca.
          • marcys1_70 Re: Kair dwa dni 11.05.11, 20:25
            Strata czasu dla tych, których nie interesują zabytki i zwiedzanie....a tylko chcą "zaliczyć" piramidy i to tylko z zewnątrz, no bo wg nich, po co do nich wchodzić ??? Zgadzam się jednak, że przy dwudniowym Kairze można zrobić jeszcze lepszy i ciekawszy program od tych oferowanych przez biura z "nieodłączną perfumeria"...
    • artrak2 Re: Kair dwa dni 15.05.11, 00:08
      Na wycieczce 2 dniowej możesz sam zweidzać Kair przez cała noc. Daj w łapę pilotce a poprowadzi cie do miesjc których normalnie nie masz szans zobaczyć. Opłaca się łazić po ulicahc wchodzić do knajp, jechać metrem itd.Co zobaczycie i zwiedzice to wasze. byłem w Kairze 2 razy na 1 dniowej i 2 dniowej wycieczce i uwazam że Kair trzeba zwiedzać minimum 7 dni.
    • nelle76 Re: Kair dwa dni 15.05.11, 18:29
      jasne, że się różni i to bardzo, ale to i tak MAŁO! Aby zwiedzić Kair potrzeba tydzień albo i dłużej. Ja byłam 2 razy... pierwszy raz 1 dzień, drugi raz 4 dni. 1 dzień to tylko muzeum, piramidy, ewentualnie bazar. Dwa dni to już meczet alabastrowy, Kair koptyjski - warto!, Memphis - nic specjalnego, jak będziesz mieć spoko przewodnika, najlepiej takiego co mieszka w Kairze to i przy mieście umarłych jest szansa się zatrzymać , ale raczej tam cię nie wprowadzi. Kair na własną rękę jest super, ale dobrze mieć plan bo to wielkie miasto. My zaliczyliśmy sami pieszo zoo w Gizie, oraz taxi pojechaliśmy na Zamalek - to wyspa na Nilu, tam wjazd na wieżę Cairo Tower - super sprawa, a potem spacer do hotelu Marriot, w którego ogrodzie ukryty jest secesyjny pałacyk. Sam "spacer" po kairze to wyzwanie, upał, smog, beton, 8-pasmowe ulice....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka