Dodaj do ulubionych

Wróciłam z Sharm

08.06.11, 20:10
Zapewne ktoś napisze "i co z tego, że wróciłaś" - w sumie będzie miał rację, ale może ktoś coś chce się dowiedzieć na temat tego jak tam teraz jest? Tak w skrócie:

Gorąco jak nie wiem co, spokojnie jak mało kiedy, wbrew temu co tutaj pisało kilka osób policji jest dużo. Hotele praktycznie puste, Egipcjanie widać, że trochę smutni i zrezygnowani, ale przez to mniej natarczywi niz do tej pory (co pewno niektórym się spodoba). Wycieczki odbywają się w sumie normalnie, ja nie byłam na wielu, bo z załozenia miał to być leniwy urlop, ale pojechałam do Blue Hole (pustki jakich nigdy wcześniej tam nie widziałam) i kilka razy na okoliczną pustynię. Wszyscy byli mili i ok. nie spotkałam się ani raz z wrogim nastawieniem, już nie wspominając o jakichś incydentach, cały czas czułam się bezpiecznie i dobrze.
Mubarak to chyba najbardziej pilnowana osoba na świecie, w piątek nawet czołg ściągneli pod szpital - w sumie wygląda to trochę komicznie.

Jeśli coś chcecie wiedzieć to pytajcie, może będę znała odpowiedź :)

Obserwuj wątek
    • murdoch123 Re: Wróciłam z Sharm 08.06.11, 21:30
      A w jakim hotelu byłaś i z jakim biurem? Czy wszystko ok?
      Czy wycieczki do Jerozolimy i Petry odbywają sie normalnie?
      pozdrawiam :)
      • irhana Re: Wróciłam z Sharm 08.06.11, 22:02
        Byłam w Aqua Blu i było super :))) W hotelu troche pusto, jak na tak duży obiekt, co akurat mi nie przeszkadzało, a wręcz przeciwnie. Pokoje, obsługa, jedzenie wszystko super i nie ma się do czego przyczepić (ale ja z natury nie jestem czepalska). O Biurze nie napisze nic, bo musiałabym pisac tylko złe rzeczy, przyjdzie na to czas ale jeszcze nie teraz.
        Wycieczki do jerozolimy i Petry z tego co wiem odbywają się normalnie, ale czasem trudno zebrać grupę, bo turystów mało, a wielu z tych co sa jednak mają jakies tam obawy. Byli ludzie na objeździe 7+7 w Izraelu i mówili, ze było wszysko oki. Bediuini (wbrew temu co ktoś tu pisał) nic złego nie robią, oni tez zarabiają na turystach. Czasem chca kasę podobno, przynajmniej tak usłyszeliśmy jak zapytalismy czemu nie jedziemy do oazy w pobliżu Dahabu. Przewodnik powiedział nam, ze nie pojedziemy do oazy bo Beduini chca teraz zaduzo kasy za wpuszczenie na teren oazy, nie ma turystów, nie ma kasy to wyciągają ile mogą z tych co są, poza tym podobno spokojnie. Zatrzymywalismy się w kilku miejscach na pustyni u Beduinów i było miło.
        • murdoch123 Re: Wróciłam z Sharm 08.06.11, 22:12
          Czy ten hotel ma wspolną plażę z Beach Albatrosem? Jeżeli tak, to może wiesz jak działa Albatros. Wybieram sie tam za dwa tygodnie no i nie da się ukryć, ze jestem ciekawa. Szkoda, że nie chcesz napisać z jakim biurem byłaś, zawsze wiedząc coś wcześniej można się na rózne ewentualności przygotować. Zwłaszcza, że sama mówisz, że nie było najlepsze. A więc jakie to biuro?
          • irhana Re: Wróciłam z Sharm 26.06.11, 13:51
            Niestety zarzuciłam ten wątek za co przepraszam. Na Twoje pytanie i tak nie jestem w stanie odpowiedzieć, bo na plaży nawet nie byłam więc nie mam pojęcia jak wygląda tym bardziej nie wiem jak działa hotel do którego jedziesz.
            A biuro, z którym byłam to Triada jeśli już to takie istotne :)
            • murdoch123 Re: Wróciłam z Sharm 26.06.11, 18:52
              Dzięki za odpowiedź. Biuro ma dla mnie znaczenie o tyle, że jadę z Oasisem. Nie ma ono najlepszych opinii więc myslałam, że Ty też byłaś z nimi bo narzekałaś. Lecę we wtorek i zobaczymy ;)
              • irhana Re: Wróciłam z Sharm 26.06.11, 19:30
                Więc udanych wakacji i oby BP nie chciało Ci ich popsuć :)))
                • janan2 Re: Wróciłam z Sharm 26.06.11, 19:50
                  Coś Ty taka tajemnicza!?Coś z tym Twoim BP chyba nie tak było,sądząc po szczątkowych informacjach,tak ukradkiem między wierszami.Jakieś " przygody"?Nie przyciemniaj.Ja też z tym BP miałem,prawie o sąd się otarło,więc unikam.Ale to chyba "drobne uroki"podróżowania.
                  • irhana Re: Wróciłam z Sharm 26.06.11, 20:05
                    Nie tam przygód nie było, bo i BP potrzebne mi tylko po to żeby mnie dowiozło na miejsce i odstawiło do kraju, ale jeszcze nikt nigdy nie skrócił mi aż tak wakacji jak oni, kłamiąc, kręcąc i oszukując przy okazji od dnia zakupu wczasów po moment powrotnego wylotu, jedna pani menedżer to nawet swoją głową ręczyła (ciekawe czy ją jeszcze ma), tak czy inaczej reklamacja poszła czekam na odpowiedź, ale raczej z góry zakładam, że skończy się to sądem. Poprostu nie cierpię nieuczciwych praktyk, a Triada przegieła już tak, że pierwszy raz w życiu oddałam sprawę wakacji do prawnika. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
                    Same wakacje były bardzo udane, ale to nie zasługa BP (no chyba, że za zasługe uznać zakwaterowanie w tym hotelu, który wykupiłam, ale to chyba powinno być normą prawda?)
                    • janan2 Re: Wróciłam z Sharm 26.06.11, 22:57
                      O qrcze.To samo miałem.Pakowanie typu alarmowego i o całe dwa dni krócej.Na dokładkę przed upływem terminu (20dni)wlepili mi dopłatę paliwową przed wylotem.Obeszło się bez prawnika,ale ścieżki masz przetarte.Dostali wtedy potężną karę.Uzasadnienie jakby przepisane z mojego pisma.Pękli.Przed finalizacją dostałem zwrot kasy.Współczuję,bo to droga bardzo ciężka i będzie trwało ponad rok.
                      • irhana Re: Wróciłam z Sharm 27.06.11, 15:01
                        Szkoda w ogóle gadać ... wiem, że to ciężka i długa droga dlatego zdecydowałam się na prawnika, niech on się męczy :)))

Wstawiłam kilka fotek, nic specjalnego, ale mozna zerknąć fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,126477063.html

• janan2 Re: Wróciłam z Sharm 27.06.11, 18:03
                          Pewno nie zapłacili tej kary,Dostali 4,1 mln.Ale jak widzą ,to to co robili 2-3 lata temu jest nadal na porządku dziennym.Jakbyś była poczytała opinie innych z tego okresu,to omijała by to BP szerokim łukiem.

Fotki super!Aż mi tęskno za tymi widokami.Jakby po moich śladach.Ale ten region ma swoje uroki i specyfikę.My mieliśmy super przejazd,rozszerzony,bardziej prywatny.Chyba ze trzy oazy na pustyni i w górach.Oczywiście z herbatką i nie tylko.Bo nawet na spotkanej no i ostro wlanej wycieczce naszych pobratymców,to było kupę śmiechu.Kozy wdzianka pięknisiom pożarły.Na dokładkę trochę przewodnik był niegramotny i 'No" potakujące,że jedziemy,rozumiał jako "no" siedzimy jeszcze.No to my sobie pooglądali trochę to przedstawienie i tańce dzikusów w niekompletnych strojach na klepisku he ,he. Snurki w Blue Hole i wielbłądy też.A te bajery wodne,no to mnie raczej nie kręcą.Mam lepsze i bliżej.
        • aqua_frigida Re: Wróciłam z Sharm 09.06.11, 21:06
          Dzięki Irhano za jeszcze "ciepłe" wiadomości z SSH.

Znaczy ten nowy Egipt jest poza mniejszą liczba turystów zupełnie, zupełnie...
          No to mam nadzieję, że uda mi się w połowie lipca polecieć, mimo, ze to okres bardzo wysokich temperatur. :)
          Ale co tam .

pozdrawiam
    • kasia_p45 Re: Wróciłam z Sharm 09.06.11, 23:42
      I jakie porównanie z wczesniejsza pustynią????
      • irhana Re: Wróciłam z Sharm 10.06.11, 08:41
        Kasiu tą na Synaju niezmiennie kocham od lat. Róznice są takie, że na Synaju są nawyższe góry, no i Synaj to pustynia kamienisto- żwirowa. Widoki nieziemskie jak zawsze :))
        • janan2 Re: Wróciłam z Sharm 14.06.11, 14:31
          Już jestem!Wychodzi,że powinno być weselej.No bo cieniutkoo! Pokaż swoje fotki.Opróżniam Ci przykryty przez niedopatrzenie Twój wątek.Cokolwiek byś dodała.O le!
          • irhana Re: Wróciłam z Sharm 16.06.11, 22:16
            Skoro już jesteś to napisz jak było?
            Fotki może jutro jakies tam "basenowe" pokażę, ale nie ma co ogladać, baseny jak baseny, czasu też jakby mało ostatnio mam na zaglądanie tutaj.
            • janan2 Re: Wróciłam z Sharm 16.06.11, 22:46
              Raczej nie tu.Tak wyszło nie do końca po mojej myśli,więc może być zaskoczenie.Ale przywiozłem Ci parę "grzybków".Znajdziesz.

Wyczyściłem też Twoje wątki z moich śmieci na fotoforum.Możesz tam dodać jakby co.
              • irhana Re: Wróciłam z Sharm 26.06.11, 13:52
                Idę szukać tych "grzybków" o ile jeszcze są? A tych moich zdjęć to chyba nawet nie warto pokazywać tym razem, bo nic ciekawego :))
    • mlarka Re: Wróciłam z Sharm 21.06.11, 16:03
      Jest spokojnie i bezpiecznie. Jeżeli chodzi o policję to muszą być, ale też nie ma ich do przesady dużo. Przyjeżdża coraz więcej turystów, ale hotele nie są przepełnione ani do końca zapełnione. No a ceny wycieczek.... bardzo nie drogie, można korzystać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka