irena54 12.09.11, 07:44 Witam wylatuję 7 października z Wrocławia o ogodż.9,00 na rejs po nilu mam pytanie czy po przylocie do Hurgady jedziemy od razu do Luksoru na statek czy spędzimy jedna noc w Hurgadzie.Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariusz282 Re: rejs po Nilu -Skyclub 12.09.11, 07:51 To dobre pytanie do BP z ktorego wycieczki korzystasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: rejs po Nilu -Skyclub 12.09.11, 08:11 na pewno pojedziecie na statek, w południe będziecie w Egipcie, dostaniecie obiad w formie pakietu do zjedzenia w autokarze i jazda do Hurgady :) Przynajmniej ja tak miałam, też jechałam ze Sky Clubem. Zazdroszcze :):):) Rejs po Nilu to jak n razie najlepsze moje wakacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: rejs po Nilu -Skyclub 12.09.11, 08:12 Też przymierzam sie do tego Rejsu. "Mój" wylot byłby o godzinie 17. Z tego co sie juz zorientowałam to jest tak. Pierwszy dzień wszyscy dolatują i w zależności w jakich godzinach wylot albo nocujesz pierwszą noc w Hurghadzie albo jedziesz prosto na statek. Rejsy zwykle rozpoczynają sie nastepnego dnia. I jeśli rzeczywiście wylecisz z rana to raczej będziesz nocowała pierwszą noc w hotelu.. Jeśli w godzinach wieczornych to może byc tak, że dolecisz nad ranem dnia nastepnego więc raczej od razu na statek... Wyloty są z różnych miast i o różnych godzinach. Musi się najpierw skompletować grupa, żeby mógł odbyc się rejs. Tak, że do końca chyba nie wiadomo jak to będzie. W programie jest pierwsza noc w hotelu... Ale wszystko zależy od tego jak szybko dolecisz.. Będzie spóźnienie i co?.. Może być, że ta "pierwsza" noc w hotelu przepadnie.. Dlatego chyba tez ta pierwsza część rejsowa trwa 8 dni.. pewnie biora poprawke na ewentualne opóźnienia z dolotem.. Odpowiedz Link Zgłoś
migelka67 Re: rejs po Nilu -Skyclub 12.09.11, 11:12 I po co snuć domysły? Jeden telefon i wszystko wiadomo. Ja byłam na rejsie w sierpniu. Wylot o 8.15 rano-przylot ok. 13.00. Zostalismy odprowadzeni do autokaru, wręczono nam suchy prowiant i wio do Luxoru na statek. Byliśmy o 18.00, spotkanie z rezydentem, losowanie kabin, kolacja i wypłynęliśmy. Ci którzy przylecieli po południu lub wieczorem nocowali w hotelu. Wyjechali o 5.00 rano, na statku byli ok. 10.00. Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: rejs po Nilu -Skyclub 12.09.11, 12:13 Ja lecę na ten rejs 18 listopada i licze Irena54 na relację po twoim powrocie:)Co do pytania to chyba wszystko napisała już migielka67.Życzę udanego odpoczynku Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: rejs po Nilu -Skyclub 12.09.11, 22:59 No własnie sama jestem ciekawa jak to jest? czekam na relacje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
meybach Re: rejs po Nilu -Skyclub 19.09.11, 11:35 ja lecę 11.11 po południu z Wawy, więc pewnie nocleg w hotelu i rano wyjazd na statek.. mam nadzieję,ze rejs będzie pierwszy a pobyt drugi (lillyland)! Nota bene nie doczytałem się aby kolejnośc byla odwrotna co nie wykluczone tfu tfu... już się nie mogę doczekać! Odpowiedz Link Zgłoś
irena54 Re: rejs po Nilu -Skyclub 25.10.11, 13:05 Witam wróciłam z rejsu 21.10. Jestem pod wrażeniem rejsu pobyt miałam w hotelu AMC Grand Azur. Po przylocie ho Hurghady około 12 przesiadka do autokaru i wyjazd do Luksoru na statek. Noc spedzilismy na statku naprzeciwko Światyni Luksorskiej a rano wypłynelismy w rejs.Kabiny były losowane najgorsze były na dolnym pokładzie w których było czuc zapach wilgoci może dlatego że nie mozna było otworzyc okien. Przewodnikiem był Maciek potrafił każdego zainteresować historią Egiptu. Korzystaliśmy z wycieczek dodatkowych jak Abu Simbel, Wrota Afryki, Lot Balonem. Prosze pytać zainteresowanych . Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Rejs po Nilu -SkyClub 25.10.11, 22:07 A napisz prosze czy statek był w pelni zakwaterowany. Czy była mozliwośc zamiany pokoju jak sie wylosowało jakis nieszczególny? Jak oceniasz All na statku? Czy wody butelkowanej było pod dostatkiem? Czy trzeba było sie zasilac na zewnatrz? Czy zwiedziliscie wszystko zgodnie z programem? Czy było wszedzie bezpiecznie i jak nastroje w Egipcie? Odpowiedz Link Zgłoś
irena54 Re: Rejs po Nilu -SkyClub 26.10.11, 07:28 Witam. Na statku był komplet czyli 108 turystów więc nie było mozliwości zamiany ale sporo osób jeszcze w Polsce zarezerwowało wyższy pokład z otwieranymi oknami i w nim było super(Kasiu jak jeszcze nie wpłaciłaś ostatniej raty na rejs to możesz sobie zarezerwować wyższy pokład powód musisz wymyślić), ja miałam pecha i wylosowałam najniższy pokład.ALL na statku super może nie było mnogości potraw ale były zróżnicowane dla każdego. Woda mineralna w bytelkach 0,7 litra bez ograniczeń. Przy wyjazdach na wycieczki należy pobrać wieczorem dzień wcześniej. Przewodnik <Maciek super zwiedzaliśmy wszystko z programem wycieczki a jak jażdziliśmy na wycieczki dodatkowe to reszta turystów miała w tym czasie czas wolny ,tak było w Asuanie gdzie cumowaliśmy 2 dni w tym czasie byliśmy w Abu Simbel i na"Wrotach Afryki"polecam. Jest bezpiecznie tylko w miastach strategicznych jak Asuam ze wzgledu za zapore widzielismy na ulicach czołgi z machajacymi do nas żołnierzami. Jeszcze jedno zdanie o statkach przy naszem cumował statek Triady chyba Granada więc aby się dostać do nasz musieliśmy przejśc przez Granadę jest śliczna po remoncie ale bez ALL więc podczas rejsu ludzie nie mieli nawet możliwości kupić i wnieść "cichcem" wody bo jak wchodzili na pokład w Luksorze lub Asuanie to zabierali. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Rejs po Nilu -SkyClub 26.10.11, 18:37 Jesteś pewna, że można wczesnie w SkyClubie zarezerwować sobie pokoje na wyzszym pokładzie. Przynajmniej na takim gdzie da sie okno otworzyć?.. Ja najbardziej to obawiam się tego, że gdybym wylosowała na tym najniższym to dostane klaustrofobi i udusze sie z braku powietrza.. Ot taka mała mania przesladowcza.. Super, że woda butelkowana jest nielimitowana.. Jeszcze tak przy okazji.. powiedz prosze czy na statku da sie zęby umyc kranówka czy lepiej nie ryzykować? Kiedys będąc na podobnym statku, na którym jedliśmy obiad w Kairze.. umyłam zęby kranówą i nic mi sie nie stało. Jednak cały czas zastanawia mnie czy oni na statek wode biora z Nilu? Odpowiedz Link Zgłoś
irena54 Re: Rejs po Nilu -SkyClub 27.10.11, 07:21 Witam Kasiu. Przed losowaniem pokoi Maciek -rezydent na statku odłożył 5 kart i powiedział że te osoby nie biorą udziału w losowaniu ponieważ zarezerwowały sobie w biurze podróży wyższy pokład z powodow zdrowotnych.Jeszcze jedna rzecz uciążliwa na dolnym pokładzie pokoje są umieszczone nad maszynownią i jeśli statek płynie odgłos ich jest dość dobrze słyszalny a jeśli statek stoi to pracują generatory prądu też słyszalne w nocy. - na statku jest dostępna bez ograniczeń woda butelkowana więć nie ryzykowałam wiedząc że na drugi dzień czeka mnie pół dnia zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Rejs po Nilu -SkyClub 28.10.11, 06:24 Dziękuje Ci Irenko za te wszystkie informacje. Napewno bardzo sie przydadzą :)) Zorientuje się w swoim biurze czy jest taka mozliwość rezerwacji wyzszego pokładu. Ja jeszcze nie bukowałam w ogóle bo czekam do ostatniej chwili. Nie wiadomo co sie w Egipcie jeszcze wydarzy i nie chciałabym jak w roku ubiegłym zamiast na rejsie wylądowac znów na Teneryfie.. No ale zobaczymy co bedzie.. W kazdym bądż razie jakoś mi sie nie chce wierzyć w to, że jeszcze w Polsce udało sie komuś zarezerwowac górny pokład... może raczej dano komus w łape porządny bakszysz... juz w Egipcie???.. No ale to sa tylko moje domniemania. Spróbuje przy rezerwacji tez sobie zarezerwować... zobaczymy czy sie uda :)) Odpowiedz Link Zgłoś
murdoch123 Re: rejs po Nilu -Skyclub 29.10.11, 23:09 Witam, wybieramy się na rejs po Nilu. Nie mogę znaleść informacji ile kosztują fakultety podczas tego rejsu np. Abu Simbel. Dzięki za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
irena54 Re: rejs po Nilu -Skyclub 30.10.11, 08:24 Witam Podaję ceny fakutletów - Abu Simbel 80$,Lot balonem -100$ Wrota Afryki - 50$ polecam podczas tej wycieczki jest rejs faluka po Nilu , spacer po ogrodzie botanicznym na wyspie ASWAN, pobyt w wiosce nubujskiej połączonej z kapielą w Nilu.Może to brzmi niepokojąco ale woda cudowna ujście na Nilu za pierwszą kataraktą. Odpowiedz Link Zgłoś
jelsa123 Re: rejs po Nilu -Skyclub 30.10.11, 10:22 jeśli kupujesz wycieczki fakultatywne "w pakiecie" podczas pierwszego spotkania informacyjnego z pilotem (dla naszej grupy była to sobota rano), to lot balonem kosztuje 90$, wrota afryki i Abu Simbel tak jak pisała wyżej Irena wrota afryki zdecydowanie polecam - spacer po ogrodzie botanicznym na wyspie Lorda Kitchenera i lekcja języka arabskiego w wiosce nubijskiej to niesamowite wrażenia :) ale to lot balonem przebija wszystko, nawet mój lęk wysokości - nie bać się, nie żałować kasy, lecieć!!! pozdrawiam, Jelsa Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: rejs po Nilu -Skyclub 30.10.11, 11:11 Irenko ten lot balonem jest w którym momencie? W ofercie SkyClubu nic nie piszą o tym... Jedynie o Abu Simbel wspominają.. Czy Wiosce Nubijskiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
jelsa123 Re: rejs po Nilu -Skyclub 30.10.11, 11:40 odpowiem za Irenę - mam nadzieję, że się nie obrazi :) lot balonem był w czwartek o 6 rano, czyli w przeddzień zakończenia rejsu - po wylądowaniu jest chwila na zjedzenie śniadania (zabieraliśmy suchy prowiant ze statku) i potem wyrusza się na zwiedzanie Doliny Królów aha, w balonie nie jest zimno, wystarczy bluzka z długim rękawem pozdrawiam, Jelsa Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: rejs po Nilu -Skyclub 30.10.11, 12:40 Dzięki za odpowiedz.. ja tam bede w lutym więc może jednak będzie zimno? Odpowiedz Link Zgłoś
jelsa123 Re: rejs po Nilu -Skyclub 30.10.11, 12:55 jeśli chcesz wziąć coś cieplejszego to nie ma problemu, potem w razie czego można nadmiar rzeczy zostawić w autokarze ja miałam cienką bluzkę z długim rękawem i bluzę z kapturem, która okazała się nadmiarowa, ale w lutym rzeczywiście może się przydać :) pozdrawiam, Jelsa Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: rejs po Nilu -Skyclub 30.10.11, 18:36 Kąpiel w Nilu wcale źle nie brzmi, też pływałam sobie w zeszłym roku. Z wody wyjść nie mogłam tak było cudownie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: rejs po Nilu -Skyclub 30.10.11, 22:15 Mam nadzieje, że tez mi sie uda zaliczyc taką kąpiel :))) Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: rejs po Nilu -Skyclub 30.10.11, 22:49 Trzymam kciuki, super sprawa w tych asuańskich upałach :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: rejs po Nilu -Skyclub 31.10.11, 23:59 Jesli w lutym będą takie upały to nie ma sprawy :P :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Rejs po Nilu -Sky Club - Marsa Alam 17.09.11, 08:00 Był ktos może na tym rejsie z Marsa Alam? Rozważam obie opcje i najbardziej przychylam sie do tej z Marsa Alam bo tam jeszcze nie byłam. Interesuje mnie strona organizacyjna. Mniej więcej wiem jak to wyglada bo przestudiowałam program wycieczki. Ale która lepsza? Ta z Hurghady czy z Marsa Alam? Gdzie lepsze hotele? Wg mnie na Marsa.. Ale może sie myle? Czy jadąc z Marsa da sie zaliczyć Abu Simbel?.. i zwiedzic Asuan? I czy np ma to jakis wpływ na wybór pokoi na statku. Słyszałam, ze dostaje sie w drodze losowania.. Ale jak to konkretnie wyglada? Czy ma jakies znaczenie skad grupa jedzie? Z Hurghady czy z Marsa? Bardzo prosze o komentarze, wskazówki i opinie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: Rejs po Nilu -Sky Club - Marsa Alam 17.09.11, 09:56 Hmm a z jakiego biura masz zamiar lecieć?Jak ze Sky Club to pierwszy masz rejs a tam w fakultecie Abu Simbel i Asuan już w programie.Chyba że zdecydowałas sie na jakiegoś łamańca co to przeskakujesz z miejsca na miejsce jak konik polny to do hotelu to do Kairu i nazad:)Co do Marsa to tam poza kompleksami hotelowymi marsjańska pustka:) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Rejs po Nilu -Sky Club - Marsa Alam 17.09.11, 10:25 Ze Sky Clubu chce pojechać.. Ale nie wiem czy zauwazyłeś, że są dwie wersje rejsu. Jedna z Hurghady a druga z Marsa Alam i jak dobrze sie przyjrzysz programowi to zauwazysz, że grupa z Marsa Alam swój rejs zaczyna od Asuanu. Hurghada zaczyna od Luksoru. Tym samym statkiem rzecz jasna.. W Luksorze jak i w Asuanie jest dzien wolny i wtedy to też okretują nowe grupy na statku.. Zastanawiam sie w związku z tym czy jadąc z Marsa Alam i okrętując się w Asuanie na statek uda mi sie skorzystać z wycieczki do Abu Simbel...? Co do samego Marsa Alam to wiem, że tam jest pustka i raczej nie uświadczę atmosfery Hurghady.. Chyba , że Port Ghalib.. W każdym bądź razie tydzien wypoczynku chciałabym spędzić na wypoczynku a nie na skakaniu jak to okresliłes jak konik polny :)).. W Hurghadzie i Sharm el Sheikh juz byłam więc teraz kolej na Marsa Alam. Chce różne rejony Egiptu zobaczyć.. nie ciągle te same. Kair widziałam juz 2 razy więc narazie sie nie wybieram:) Odpowiedz Link Zgłoś
jelsa123 Re: Rejs po Nilu -Sky Club - Marsa Alam 17.09.11, 16:59 wycieczka do Abu Simbel (jeśli wyruszasz na rejs z Marsa Alam, czyli okrętujesz się w Asuanie) jest 3 dnia - poniżej fragment opisu ze strony Sky Clubu: "Dzień 3. Asuan - Edfu Pobyt w Asuanie, czas wolny na odpoczynek lub możliwość skorzystania z wycieczki fakultatywnej (dodatkowo płatnej) do słynnego zespołu świątyń w Abu Simbel, stanowiącego w chwili obecnej jeden z najistotniejszych zabytków Egiptu. Po południu obiad i malowniczy rejs do Edfu. Kolacja i nocleg na statku." przy starcie z Hurghady ta wycieczka jest 5 dnia: "Dzień 5. Asuan – Edfu Pobyt w Asuanie, czas wolny na odpoczynek lub możliwość skorzystania z wycieczki fakultatywnej (dodatkowo płatnej) do słynnego zespołu świątyń w Abu Simbel, stanowiącego w chwili obecnej jeden z najistotniejszych zabytków Egiptu. Po południu obiad i malowniczy rejs do Edfu. Kolacja i nocleg na statku." różnica wynika z tego, że start z Hurghady jest dwa dni wcześniej, niż z Marsa Alam - ja startuję z Hurghady 7 października pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Rejs po Nilu -Sky Club - Marsa Alam 17.09.11, 18:49 No i własnie tu jest mały problem. Bo jesli wycieczka do Abu Simbel jest w tym samym dniu co zaokrętowanie z Marsa Alam to nici z wycieczki.. Ale jesli dnia następnego no to mozna sie załapac:) Ja opis ze Sky Clubu studiowałam dość dokładnie i wynika z niego, że dnia nastepnego jest Abu Simbel. Ale jak to jest w praktyce? Może ktos wie? Bo to, że ktos mi zacytuje plan wycieczki nic mi nie daje... mnie inetersuje jak jest tam na miejscu.. Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: Rejs po Nilu -Sky Club - Marsa Alam 17.09.11, 21:53 No fakt mea culpa, mea maxima culpa brałem od poczatku pod uwagę Hurgade więc nawet nie wiedziałem o innej mozliwości rejsu:) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: Rejs po Nilu -Sky Club - Marsa Alam 17.09.11, 22:03 No ja tez na początku bralam tylka ta wersje z Hurghady... ale teraz jak przyglądam się tej drugiej z Marsa Alam to coraz bardziej mi sie podoba.. A z innej beczki to w radiu własnie powiedzieli, że pod koniec chyba listopada odbędą sie wybory w Egipcie.. nastepne pod koniec stycznie.. Już sie boje co to będzie.. i czy uda mi sie ten rejs zrealizowac..? Dlatego póki co nie bukuje nic jeszcze... czekam na ostatni moment.. Nie chce sie znów rozczarowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: Rejs po Nilu -Sky Club - Marsa Alam 18.09.11, 23:03 Nic sie nie bój wybory maja być 21.11 ale nic to:)Lecę 18.11 moze też sie załapie na głosowanie bo z tego co pamietam w Afryce nie ma list uprawnionych do głosowania tylko juz głosującym komisja barwi dłonie:)Jak coś pakuj sie ze mna na ten listopad co bedziesz do stycznia czy lutego czekać.Jak wybory nie pójdą bractwu muzułmańskiemu to rozkrecą jeszcze taką drakę że długo jeszcze do Egiptu nie polecisz:)Czekac też za długo nie ma co bo rejsy schodzą jak ciepłe bułeczki np.na listopad i poczatek grudnia z Gdańska już wszystko zajete i nie ma miejsc Z Poznania chyba jeszcze resztówki zostały:) Odpowiedz Link Zgłoś
migelka67 Re: Rejs po Nilu -Sky Club - Marsa Alam 19.09.11, 07:59 Ludzie z Marsa Alam są na statku wieczorem, a wyjazd do Abu Simbel jest następnego dnia wcześnie rano (w sierpniu wyjazd był o 5.00 rano). Wszystko jest tak zorganizowane, aby wszyscy mogli skorzystać z fakultetów. Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 08:16 Zawsze wiadomo, że opcja all opłaca się w dwóch przypadkach, pierwszy to gdy mało się wychodzi z hotelu/statku, wtedy na pewno się to "przepija", drugi gdy ktoś lubi ichniejsze alkohole, co w sumie wiąże się z pierwszym, siedzenie w hotelu i delektowanie się "drineczkami". Poza tymi przypadkami all już takie opłacalne nie jest. Tak na moim przykładzie pobytu tygodniowego w hotelu: wypiłam jednego drinka, może ze 4 cole i 5 kaw. W czasie jednego tygodnia (czyli 6 dni na miejscu) zjadłam 2x lunch i z 3x kolację, sniadania chyba wszystkie zaliczyłam. Jak zawsze miałam wykupioną opcję all, ale jak zawsze byłam świadoma że to z wygody, a nie dlatego że to opłacalne dla mnie. A swoją drogą tym razem wyjątkowo dużo jak na mnie czasu spedzałam w hotelu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 08:20 No to się wypisałam.... szkoda, że nie w tym miejscu co powinnam. Oczywiście to był mój głos dotyczący opcji all, a nie głównego zapytania o rejs :) Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 11:34 Irhana z tego co czytam to ciebie lepiej żywić niz ubierać bo zapotrzebowania masz jak wróbelek:).Weż jednak pod uwagę że na takie wycieczki lecą też konkretni faceci którzy jak nie zjedzą z ćwierć barana na raz i nie popiją dwoma litrami piwa to nawet nic nie poczują:)) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 13:10 Ja pierdzielę!"Vice-Chrabiemu" aż nie przystoi wypowiadać się w ten sposób.Etykieta zabrania!Całego barana plus prosię na deser,no to qrna nie wypada jakoś.No i jeszcze różne napitki powiedzmy za kołnierz.Dowcipniś jak nic.Ale przeżywa ten wyjazd.Wróci cichy i pogodny,pewno walec drogowy potraktuje portfel,no i z tego przywyknięcia do lenistwa nawet niczego nie napisze.A może się mylę!?Przynajmniej zorientuj się czy jest opcja sprzedaży ślubnej.Nie za wielbłądy,bo do samolotu nie wezmą a piechotą czy tam karawaną do Polski trochę daleka droga.Mnie przynajmniej dopiekła,więc chętnie ubił bym interes z miejscowymi.Niedrogo się pozbędę,lekko przychodzona no i używana. Rihany lepiej nie ruszać.Nigdy nie wiadomo co w danym momencie bardziej opłacalne.Wyżywienie czy ubranie.Zmienna,ekspresyjna i "dzikowata" nieco,więc w każdym przypadku może być zaskoczenie.Kasi jak wieść gminna niesie zwodowali wreszcie ten pancernik.Ona spokojniejsza,ale też ma opcje odbicia od normy.Poleciała do Hiszpani moment ruch oburzonych 15 maja,wróciła tylko z Krety a tam rewolta na całego.Niech lepiej niczego nie planuje,no bo ja się wybieram.Znowu może wywołać rewolty,wojny albo inne niepokoje.Ty to masz szczęście.Będziesz przed jej wizytą,więc nic złego Cię nie spotka.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 14:45 Ale ja uwielbiam jeść! Lubię to tak bardzo, że nie potrafię sobie odmówić jedzenia na mieście ichniejszych pyszności, dlatego mało jadam w hotelu, fakt czasem o lunchu zapominam, albo nie mam czasu go jeść, ale kolacja z wielu dań to tam podstawa, tyle że nie zawsze w hotelu :) Alkoholu nie piję zazwyczaj, a jak jestem już stacjonarnie (basen, plaża) to i tak kupuje dużą butelkę, czy dwie wody na cały dzień i raczej nie pijam tego ichniego rozwodnionego pepsi. Więc nie wiem czy mnie lepiej ubierać... spodnie bojówki, jakaś koszukla i sportowe buty to wszystko czego mi trzeba na wakacjach, a kulinarnych zachcianek mam jednak sporo... :) Odpowiedz Link Zgłoś
vicehrabiadebragelone Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 17:06 Irhana zapomnijmy o tym żywieniu:) Janan jeśli chodzi o te barany i trunki to na dawnych ucztach szlacheckich nie takie rzeczy uchodziły za poprawne:))Jak zaczynali ucztować o 17 to kończyli dopiero rano.Wyobraż sobie jakie stada dziczyzny przechodziły przez usta biesiadników jakie ławice ryb i homarów:) Gdy byli już dobrze pijani wznosili nieraz toasty z trzewiczków panieńskich, a nawet butów dygnitarskich.Jednym słowem ogólna orgia obżarstwa i opilstwa:) Powszechnym zwyczajem na ucztach była tzw. przynuka.Biesiadnik który nie chciał pić nalewano siłą do kielicha i krzykiem lub groźbami zmuszano do picia. Dawano mu spokój dopiero wtedy gdy padał całkowicie pijany:)Na koniec imprezy obrywało się czesto służbie która nie raz była płazowana szablami.To były czasy...) Co do relacji to mysle że bedzie, choć ja człek prosty i w sztuce epistolarnej niezbyt biegły:) Jeśli chodzi o cennik za białą kobietę to nie omieszkam zasięgnąć języka u tubylców:),ale zastanów się czy warto bo jak to sie mówi z kobietą żle bez kobiety jeszcze gorzej.W sumie można zmienić na inną ,ale to wiadomo na jaką człowiek trafi bo to sie lubi maskować i zołza wychodzi z niej dopiero po jakimś czasie:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 18:22 Dobra,dobra.Nie bądz tak skromny z tą sztuką epistolarną.Obyczaje biesiadników z dawnych epok też Ci dobrze znane.Ale nie wiem czy należy przenosić je na grunt tamtejszej kultury i klimatu.Pewno nie udzwignęli by takiego obżarstwa i opilstwa,więc słusznie im Allah zabrania.Ale folgują sobie za to w innym temacie.Zeby Cię tylko nie zbisurmanili.Druga sprawa,to czasami ziomale nieco sobie folgują z nadmiernym jedzeniem,zresztą europejczycy jako tacy z północy.Za nic mają zemstę i problemy,wstyd nie raz patrzeć.Nałoży wszystkiego za trzech i potem zostawi.To brzydka cecha,robi nam zła opinię i nijak nikomu nie wytłumaczy,że u nich żywność w cenie,żle na takie zachowania patrzą,a delikwent nie rozumie,że zasada zapłacone więc wolno do woli,jest nie zawsze słuszna.No ale się nie obrażasz,to ważne,bo to taka forma popatrzenia na nakogoś z mojej strony.Wiadomo wtedy z kim ma się do czynienia.Więc na tytuł przez samo "H" jednak zasługujesz i to bez vice.Niech Ci się uda ten wypad.Myślę ,że coś skrobniesz jednak po powrocie,choć tak skromny jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
irhana Re: rejs po Nilu -Skyclub 27.10.11, 20:21 No własnie nie piszcie już o jedzeniu, bo aż slina cieknie na myśl o tych wszystkich tamejach, fulach, koftach, siorbach i innych pysznosciach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 18:40 haha.. to polecisz na miotle :PP Odpowiedz Link Zgłoś
marylakos Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 19:12 Kasiu SKY-Club dziś umieścił nowy katalog 2012 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: rejs po Nilu -Skyclub 26.10.11, 21:53 marylakos napisała: > Kasiu SKY-Club dziś umieścił nowy katalog 2012 Wiem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: rejs po Nilu -Skyclub 27.10.11, 13:15 >ha ha..to polecisz na miotle:PP Qrna! Ale to Twoja specjalność.Co najwyżej mogę się dosiąść,licząc na wyrozumiałość pilota tejże miotły.Lepiej już wyłącznie planuj,nie leć tym"odrzutowcem",bo ,może być problem,jakoś tak masz poukładane he he. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_p45 Re: rejs po Nilu -Skyclub 28.10.11, 06:27 Swoją droga fajnie by było polatac na miotle albo jakims dywanie .. Nie mów, że nie miałbyś ochoty ? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
janan2 Re: rejs po Nilu -Skyclub 28.10.11, 16:06 Kasia!Strach się bać,trzeba by wiać,jak Ty masz takie młodzieńcze pomysły "fantazje i wyobrażnię",także w innych tematach.Wymyślenie takiego środka transportu miotły i dywanu,no to połączenie legend i bajek słowiańskich z arabskimi.Już się rozglądam za jakimś osobistym dywanem.Z Tobą nie wolno,strach,bo trzymają Cię jeszcze młodzieżowe pomysły i wszystko mogło by się przytrafić,włącznie ze zgubieniem.A myślałem,że to ja mam tak tylko poprzekładane.A tu widzę,że i Tobie humor dopisuje.Trzeba zaniechać tematu,no bo ktoś bardziej poważny i zasadniczy, przypnie się do tej miotły o dywanie nie wspominając jako nie w temacie he he.Ale humor krzepi,czasami też dobra odskocznia od codzienności. Odpowiedz Link Zgłoś