Dodaj do ulubionych

ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa alam

08.05.12, 18:28
jak myslicie ktore hotele sa najlepsze do snurkowania na marsa? wiem ze kazdy ma piekna rafe ale sa hotele ktore maja zdecydowanie ladniejsza rafke znajomy podal mi kilka ,a jakie jest wasze zdanie ?
1 Sol Y Mar Abu Dabbab
2 Brayka Bay
3 Three Corners Triton Sea Beach
4 Fantazia Resort
5 Sentido Oriental Dream Resort
6 Dreams Beach
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 08.05.12, 22:15
      Pojęcia "ładny" i "ładniejszy", szczególnie w stosunku do świata tak szczególnego jak rafy i życie morskie tamże są z gruntu subiektywne i tworzenie takich "rankingów jest pozbawione sensu. Choćby ze względu na to, że rafa tam gdzie są prądy jest zupełnie inna niż tam gdzie ich nie ma, że pomiędzy ścianami północnymi a południowymi występują zazwyczaj spore różnice strukturalne, a w konsekwencji i rafa jest inna i życie w skali mikro i makro zupełnie różne.
      • des4 [...] 09.05.12, 07:50
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kkk Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 09.05.12, 07:54
          ooo! ten temat mni ebardzo interesuje, niedługo jade do Marsa ale jeszcze nei zdecydowałam się na hotel.
          A co myślicie o Oriental Bay?? opinie ma dobre, gdzies pisali że i rafa OK (w pzreciwieństwie np. do Dreams Beach - słaba rafa(?))
          • miriam_73 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 09.05.12, 09:18
            Zatoka przy Orentalu - Gebel EL Rosas jest bardzo fajna. Ludzie z Oriental mają plażę na stronie południowej (z hotelu trzeba przejść przez ulicę i zejść w dół do plaży), ale można też spokojnie wzdłuż brzegu przejść na drugą stronę, gdzie jest lepsze, wygodne piaszczyste wejście. Ostatnio jak tam byłam było spore zapiaszczenie wody (niestety w wietrzne dni nie do uniknięcia), ale były żółwie i inne żyjątka. Obie ścianki rafy są ciekawe. Czy "lepsze" od innych? Nie. o prostu inne.
        • colin1974 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 09.05.12, 08:14
          Dobry cytat
      • barbarab75 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.05.12, 22:17
        wiem ze Ty patrzysz okiem juz eksperta w tej dziedzinie (zazdroszczę ci he ) ale w wiekszosci tutaj to jestesmy laikami (drugi trzeci raz moze w egipcie) i chielibyśmy cos tam zobaczyc pod woda fajna rafke i jakies ciekawe zwierzatka bo w wodzie bedziemy kilka godzin dziennie co daje 1/4 urlopu ,wiec warto sie dowiedziec gdzie co i jak
      • dziadzio Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 13.05.12, 20:53
        Witam,
        owszem, jak piszesz: <pojęcia "ładny" i "ładniejszy"> są trudne do zdefiniowania, może zatem spróbować opisać jak wygląda rafa przy danym hotelu i ewentualnie co tam można spotkać i gdzie najlepiej szukać :)
        Powyżej podajesz mapkę Abu Dabbab, postaram się zatem opisać rafę w Sentido.
        "Prawdziwa", pionowa rafa znajduje się ok 300-400m od linii brzegowej i jest prawie niemożliwa do przekroczenia (piszę prawie, bo dla Polaka nie ma rzeczy niemożliwych). Przy braku wiatru, można się udać do zatoczki na południe od hotelu i tam spróbować przekroczyć linię rafy. W takim przypadku warto pozostawić kogoś na brzegu, aby wskazał miejsce do powrotu.
        Ogólne snoorkowanie odbywa się w odległości 40-50m od linii brzegowej (i dalej), w zagłębieniach w dnie. Samo dno piaszczyste, poprzetykane skałkami-rafkami, często rachitycznymi i martwymi, ale o dziwo bogatymi w rybki. Są tam nadymki, malutkie pipefish-e i duże cornetfish-e. Duża ilość płaszczek, błazenki, picassofish-e, pełna gama paletek. Są unicornfih, trafiają się mureny, triggerfish-e i groupery oraz całą gama innych rybek. Po dnie snują się ślimaki.
        Sam hotel... cóż dziwnym trafem całą moją grupkę dopadł faraon w różnym stopniu zaciekłości. Dziwnym dlatego, że jest to już n-ty pobyt w Egipcie, a ostatnimi czasy, czyli pół roku temu w Solymar-ze, czy rok temu w Sultan Garden (Sharm) żadnych takich sensacji nie było.
        Jedzenie dobre, urozmaicone, przygotowywane pod kątem włoskiego podniebienia.
        Pozdrawiam.
    • dorotakatarzyna Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 08.05.12, 23:34
      Fantazję wyklucz. Może i fajna rafa, ale hotel kiepski, szkoda pieniędzy. Osobiście snurkowałam koło Abu Dabab, i było cudnie - zwłaszcza żółwie :)
      • arturo63 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 09.05.12, 11:45
        no niezartujcie ze fantazja jest tak zła??? ,wybieram sie tam !
        • darrek4.pl Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.05.12, 23:24
          arturo63 napisał:

> no niezartujcie ze fantazja jest tak zła??? ,wybieram sie tam !

Nie jest taka zła...żółwie plywają ..orlenie też...... i cała masa innych rybek.
          Także spokojnie.

www.youtube.com/watch?v=GDmDjRA6ERg
          www.youtube.com/watch?v=A_Q4YSN5VU0&feature=relmfu
          www.youtube.com/watch?v=rd3BQUffQs4&feature=relmfu
        • desperato Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 11.07.12, 10:36
          witaj,

1) NIE słuchaj tych "idiotycznych" wypowiedzi ws. rafy k/Fantazi. Rafa tu jest WSPANIAŁA ! Pływałem tam w ub. roku. Posiadam liczne (moje) zdjęcia. Podam( w tym wątku) oddzielny link do nich. To cudowna rafa i wrażenie jak w przestrzeni kosmosu. Ale piszę o rafie osiągalnej z pomostu wzdłuż brzegu, a w szczególności w głąb morza (rafy wyspowe). Pasące się na rafach wyspowych grupy żółwi (jak krowy na pięknej łące ;) ) zostawiają niezapomniane wrażenia ! 2 razy codziennie (10:30 i 16:30) wypływa grupa chętnych ludzi pod wodzą 2 ratowników). Pierwszy to ratownik przewodzący grupie i drugi ją zamykający (ważne, szczegłnie jeśli płynie się z dziećmi). Polecam właśnie te "wypady" trwające ok. 2 godzin każdy (wypływa się max. 300m w głąb morza).. Niezapomniane wrażenia. Koniecznie zabierajcie (dobre) aparaty ! Powodzenia.

2) Rafa płytka - wejście z plaży jest taka sobie, ale idealna dla początkujących (nauka sorkelingu). Natomiast idąc plaża ok. 300m w prawo jest pięknie wyrzeźbiona rafa "zamknięta". Nie ma może tam cudownych koralowców, rybek itd. ale kształty tych raf są niesamowite. Również polecam polecam !

3) Sam hotel jest OK. Wyżywienie to średni poziom....choć są silne punkty (włoskie dni) ... i NIEWŁĄCZONA klimatyzacja (!) w głównej restauracji. Pokoje są duże, ale wadą ich są drzwi oddzielające nasz pokój od sąsiadującego pokoju - słychać wszystko, tym bardziej jak są tam małe dzieci. I Polacy dostają oczywiście pokoje vs. amfiteatru, więc do 22:30 nie da się praktycznie zasnąć (warto porozmawiać o zamianie), chyba że ktoś będzie mocno zmęczony pływaniem.

------------
          desperato
    • kolpik124 pomocny link 09.05.12, 09:22
      forum.gazeta.pl/forum/w,622,118173438,118173438,Plaze_rafy_w_Egipcie_moje_przynudzania.html
    • katanus Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 09.05.12, 21:59
      Witam, dokladnie takiego samego posta mialam napisac.
      Z reguły wszyscy piszą jakie jedzenie, animacje, itp, a my jedziemy głównie, zeby posnoorkować - a na ten temat nie ma zbyt duzo info.
      Dlatego bardzo Was prosze o doradzenie, który hotel wybrac.
      Najwazniejsze, zeby była super rafa, no i fajne baseny (wyjazd z 7-mio latkiem).
      Bylismy juz w Brayka, a teraz szukamy jakiejs troche innej rafki, tym bardziej, ze nie udalo nam sie tam trafic na żołwie :(
      Na mojej short liscie mam nast. hotele:
      Hilton
      Oriental Bay
      Triton Sea Beach (troche ze względu na zjeżdzalnie).
      Bardzo prosze o porady, przede wszystkim na temat rafy, ale i samych hoteli.
      • miriam_73 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 09.05.12, 22:29
        Hilton. Tylko ze świadomością, że do wejścia do wody będziecie musieli kawałeczek przedreptać plażą. Potem wzdłuż rafy i odbić na środek zatoki i tam żółwie żerują codziennie. Warto popatrzeć gdzie ewentualnie ludzie pływają, bo to wskazówka że znaleźli żółwie i je obserwują.
        • katanus Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 09.05.12, 23:53
          Wielkie dzięki, wiedziałam, ze można na Ciebie liczyc miriam.
          Moja pierwsza mysl, to tez był Hilton.
          Tylko troche sie wystraszylam, ze moze tam (w tej zatoce) byc mnostwo ludzi, a my lubimy raczej spokojne miejsca. No i nie chcialabym sie rozczarowac rafą, po tym co widzialam w Brayce.
          A na marginesie, tez widziałam tego Malaber Groupera (był rzeczywiscie spory), a rodzina mi wmawiala, ze chyba mi sie przewidzialo. Natknełam sie na niego na północnej rafie. Duze wrazenie zrobila tez na mnie ryba kamień (stonefish), którą spotkalam jakieś 2-3 metry od brzegu, na szczątkowej rafie, a wokół niej bawiło sie pełno dzieci. Oj, oj jest o czym wspominać.
          A wracając do Oriental Bay, to wyczaiłam, ze byłoby 1500 zet taniej dla nas niz w Hiltonie, i tak sie trochę łamie, bo ewent. do Abu Dabbab jakąs taxi tez mogę podjechać. A kaske na jakies wyjazdowe snury przeznaczyć.
          Ale jezeli ta zatoka jest zdecydowanie lepsza niż przy Oriental-u, to też nie chcę sobie potem w brodę pluć, ze przyoszczedziłam i nie jest dobrze.
          A na krówkę sa jeszcze szanse w Abu Dabbab? Super, ze wrociła, bo jak my bylismy 2 lata temu na Marsie, to był moment, ze wszelki slad po niej zaginął.
          • kkk Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.05.12, 08:39
            a co powiecie o Resta Grand Resort? jest w dobrej cenie w last i ma niezłe opinie... tylko plaża wydaje się lekko tłoczna (?), a ja lubie tak swobodniej odpoczywać. I rafa - da się cos więcej pooglądać przy snurkowaniu?
          • miriam_73 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.05.12, 10:15
            W Abu Dabbabie raczej nie bywa, bo jednak tam jest za dużo ludzi, natomiast w małych zatokach jak najbardziej się kręci. Ja ją/go (nie wiem czy to dziewczyna czy chłopak jest ;-)) widziałam 22.04 w Marsa Egla na południu, na pewno bywa też w Assalaya, podobno też na północy w okolicach Marsa Imbarak.

Rafa w Abu Dabbabie jest inna niż w Brayce, choćby ze względu na to, że zatoka jest większa i inna jest cyrkulacja wody. Duże dorodne stonefishe widywałam na południowej rafie. I spore stadka batfishy. Jest też kilka gniazd błazenków. Potężny grouper mieszka(ł) na północnej, tam też widywałam ośmiornice. Na skraju płn zdarzały się przepływające orlenie lub młode rekinki rafowe.

Taką "odręczną", ale dosyć dokłądną mapkę Abu Dabbab masz tu: avalondivers.com/images/stories/abu%20dabbab.jpg (Pod nią jest mapka Gebel Rosas koło Orientala)

Na tych pinaklach po prawej w dzień śmiesznie śpią skrzydlice, takie "przyklejone" pod nawisami, zaczynają wyłazić dopiero po południu.
      • hasis56 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.05.12, 11:48
        Oriental Bay mocno przereklamowany jeśli chodzi o sam hotel i obsługę. Byłem w kwietniu.
        Najwyżej 3 gwiazdki. Dania z lunchu często wracały na kolację pod postacią zimnych przekąsek.
        Bardzo wiele osób miało zemstę. Wino różowe "produkowali" na miejscu mieszając pół na pół
        wino czerwone z białym. Natomiast przejście przez jezdnię na plażę nie stanowi żadnego problemu.
        Rafa bardzo ładna, zwłaszcza płn. przy centrum nurkowym Ducks Diving. Rezydowały na stałe żółwie kareta (trochę mniejsze od zielonych z Adu Dabbab) , żółwie rafowe, rodzina orleni (3 sztuki) ogromna barakuda, kilka muren, nadymki, płaszczki i wiele innego zwierza. Pokazywał się też rafowy rekin white tip.
        No i co najważniejsze w porównaniu z Abu Dabbab, do którego przywożą codziennie tabuny nurków i snorklerów w Gabal el Rosas zupełnie pusto i nikt Ci płetwami maski nie zdejmie.
        Niestety, tak jak pisała Miriam woda w zatoce była w kwietniu mocno zmącona.
        Pozdrawiam
        • miriam_73 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.05.12, 12:11
          Obserwowaliśmy jednego z tych żółwi caretta śpiącego na rafie - nic go nie ruszało, miał wszystkich i wszystko głęboko... pod skorupą ;-) Uchylił oko, przekręcił się z płetwy na płetwę jak przepływaliśmy w jedną i w drugą stronę i chrapał dalej ;-) Widzieliśmy też tę włóczącą się samotną barrakudę.

Hasis, a tak z ciekawości, czy Duck Diving kasuje jakieś pieniądze "za wstęp" od tych przychodzących z drugiej strony zatoki? Bo bazy "zewnętrzne" oraz snooker przywożonych na te leżaczki koło wiaty oczywiście tak, bodaj wołaj 5 euro od łebka.
          • hasis56 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.05.12, 12:34
            Nie kasują za wstęp mieszkańców Oriental Bay; hotel ma umowę z Ducks diving.
            Co do żółwi, to myśmy odkryli je dopiero pod koniec pobytu. Rezydowały w płytkiej części zatoki na wprost plaży, gdzieś na 2 metrach, w miejscu gdzie nie było już rafy i nikt by się ich nie spodziewał.
            Miriam,
            Czy może wiesz dlaczego Avalon zakończył współpracę z ITAKĄ (albo na odwrót) ?
            • aniela351 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.05.12, 13:01
              Który hotel wybrać na zimowy wyjazd do Marsa : Iberotel Samaya lub Lamaya czy Solymar Abu Dabbab?? Wiem ze kupa czasu ;) ale lubie z wyprzedzeniem wiedzieć co i jak:) Lecimy zawsze wiekszą grupa i potrzebujemy podgrzewany basen,fajną dyskoteke,ładny ogród,i plaże z rafą dla odwaznych i mniej odważnych ....
              • hasis56 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 11.05.12, 09:49
                Z wymienionych hoteli znam tylko Solymara. Samayę i Lamayę brałem pod uwagę przy planowaniu ostatniego wyjazdu, ale zniechęca mnie ilość hoteli nad zatoką. Oprócz tych dwóch jest tam jeszcze Resta Reef, Resta Grand i Coraya. Ale generalnie te hotele mają opinie lepsze niż Solymar.
                Ja natomiast czuję do Solymara sentyment. Świeżą opinię o Solymarze autorstwa Miriam znajdziesz tutaj:
                www.holidaycheck.pl/detail-opinie_Hotel+Sol+y+Mar+Abu+Dabbab+Jest+nie%C5%BAle-ch_hb-id_5672097.html
                Poczytajcie opinie, macie sporo czasu. Potem zdecydujecie.
                • aniela351 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 11.05.12, 09:53
                  Dzieki serdeczne....
              • miriam_73 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 12.05.12, 08:55
                W Solymarze Abu Dabbab na 200% jest podgrzewany basen. Wprawdzie nieduży, ale można się popluskać. Jak byłam na Sylwestra 2009/10, to woda w morzu w sumie też była znośna, w sumie podobna do tegorocznej kwietniowej (ca 23 stopnie C), pływałam normalnie w morzu, tyle że w krótkiej piance.
            • miriam_73 Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.05.12, 14:09
              Coś tam słyszałam, ale nieoficjalnie, więc nie komentuję ;-) Może znów zaczną ;-)
            • walet do hasis56 26.05.12, 05:33
              czy to znaczy ,ze jak przyjdę z Brayki posnurkowac w Gabel el Rosas to mnie jakiś
              Niemiec będzie kasował za wstęp ?
              następna zatoka sprywatyzowana ?

• katanus Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 16.05.12, 19:03
      A czy ktos snurkowal na rafie przy hotelu Happy Life - ok. 5 km od Abu Dabbab na północ.
      Hotel przy otwartym morzu, i dlatego tez moje pytania:
      1. Czy jest tam ciekawa rafa, czy jednak w zatokach bedzie zdecydowanie ciekawiej?
      2. Czy na pocz. czerwca moga sie zdarzc duże fale, tak ze bedzie problem ze snurkowaniem?
    • pppjadwiga Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 10.07.12, 18:48
      2 lata temu bylismy w Fantazi i to był strzał w 10 tkę, rafa cudowna, do tego plaża z karaibskim piaskiem. Na plaży płaszcki wieczore, cudownie. Polecam
    • desperato Re: ranking hoteli z rafą do snurkowania w marsa 11.07.12, 10:48
      witaj,

1) NIE słuchaj tych "idiotycznych" wypowiedzi ws. rafy k/Fantazi. Rafa tu jest WSPANIAŁA ! Pływałem tam w ub. roku. Posiadam liczne (moje) zdjęcia. Podam( w tym wątku) oddzielny link do nich. To cudowna rafa i wrażenie jak w przestrzeni kosmosu. Ale piszę o rafie osiągalnej z pomostu wzdłuż brzegu, a w szczególności w głąb morza (rafy wyspowe). Pasące się na rafach wyspowych grupy żółwi (jak krowy na pięknej łące ;) ) zostawiają niezapomniane wrażenia ! 2 razy codziennie (10:30 i 16:30) wypływa grupa chętnych ludzi pod wodzą 2 ratowników). Pierwszy to ratownik przewodzący grupie i drugi ją zamykający (ważne, szczegłnie jeśli płynie się z dziećmi). Polecam właśnie te "wypady" trwające ok. 2 godzin każdy (wypływa się max. 300m w głąb morza).. Niezapomniane wrażenia. Koniecznie zabierajcie (dobre) aparaty ! Powodzenia.

2) Rafa płytka - wejście z plaży jest taka sobie, ale idealna dla początkujących (nauka sorkelingu). Natomiast idąc plaża ok. 300m w prawo jest pięknie wyrzeźbiona rafa "zamknięta". Nie ma może tam cudownych koralowców, rybek itd. ale kształty tych raf są niesamowite. Również polecam polecam !

3) Sam hotel jest OK. Wyżywienie to średni poziom....choć są silne punkty (włoskie dni) ... i NIEWŁĄCZONA klimatyzacja (!) w głównej restauracji. Pokoje są duże, ale wadą ich są drzwi oddzielające nasz pokój od sąsiadującego pokoju - słychać wszystko, tym bardziej jak są tam małe dzieci. I Polacy dostają oczywiście pokoje vs. amfiteatru, więc do 22:30 nie da się praktycznie zasnąć (warto porozmawiać o zamianie), chyba że ktoś będzie mocno zmęczony pływaniem.

ps.
      przepraszam, jeśli mój wpis się powtórzy

----------
    • desperato fotki - RAFA Fantazia - do snurkowania w marsa 11.07.12, 11:07
      zamieszczam wybrane fotki z rafy k./hotelu Fantazia (Marsa El Alam)

RAFA
      -------
      1) skydrive.live.com/?cid=d6b68bbf6892c44b&sc=photos&id=D6B68BBF6892C44B%21480#cid=D6B68BBF6892C44B&id=D6B68BBF6892C44B%21642&sc=photos
      2) skydrive.live.com/?cid=d6b68bbf6892c44b&sc=photos&id=D6B68BBF6892C44B%21480#cid=D6B68BBF6892C44B&id=D6B68BBF6892C44B%21846&sc=photos

ratownik przewodzący
      --------------------------
      a) skydrive.live.com/?cid=d6b68bbf6892c44b&sc=photos&id=D6B68BBF6892C44B%21480#cid=D6B68BBF6892C44B&id=D6B68BBF6892C44B%211476&sc=photos
      b) skydrive.live.com/?cid=d6b68bbf6892c44b&sc=photos&id=D6B68BBF6892C44B%21480#cid=D6B68BBF6892C44B&id=D6B68BBF6892C44B%21868&sc=photos

plaża - panorama
      ---------------------
      skydrive.live.com/?cid=d6b68bbf6892c44b&sc=photos&id=D6B68BBF6892C44B%21480#cid=D6B68BBF6892C44B&id=D6B68BBF6892C44B%211342&sc=photos

plaża - teren ośrodka
      --------------------------
      skydrive.live.com/?cid=d6b68bbf6892c44b&sc=photos&id=D6B68BBF6892C44B%21480#cid=D6B68BBF6892C44B&id=D6B68BBF6892C44B%211335&sc=photos
      ----------
      • miriam_73 Re: fotki - RAFA Fantazia - do snurkowania w mars 11.07.12, 11:14
        Mmmm, śliczna na pepper mooray (ta nakrapiana murena ;-).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka