IP: *.automatyka.tarnow.pl 23.06.04, 14:33
Jak wygląda jazda na quadach ?? Czy to jest trudne ?? Człowiek który nie
jeździł motorem nigdy w życiu (coś w rodzaju fobii), za to przemierzył setki
tysięcy kilometrów samochodem, da sobie radę ?? Jaką prędkość osiągają ? Po
jakiej nawierzchni się jedzie ? Czy druga osoba na dwuosobowym quadzie ma
wystarczająco miejsca ? No i najważniejsze - czy w sierpniu lepiej udać się
do beduinów quadami, czy też lepiej w klimatyzowanym wnętrzu jeepa ?
Obserwuj wątek
    • izzaa Re: QUADY 23.06.04, 14:38
      jesli klimatyzacja to otwarcie okien i przewiew to wybierz quady:P
      ja bylam jeepami ale teraz z perspektywy czasu zaluje ze nie zdecydowalismy sie
      na quady,
      jak sie jezdzi..? nistety Stravos ci nie pomoge po prostu nie wiem:)
      Serdecznie pOzdrawiam ;)
    • Gość: milkacream Re: QUADY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.04, 15:20
      Hej. Wróciłam z Hurghady parę dni temu. Ostatnia wycieczka na jaką
      zdecydowaliśmy się z mężem były quady. Wykupiliśmy wycieczkę w lokalnym biurze.
      Zamówiliśmy sobie jeden motor dla dwóch osób. Na miejscu okazało się, że mają
      tylko jeden rodzaj motoru i to w dodatku jednoosobowy. Tak było napisane na
      motorze. Natomiast przewodnik upierał się ,że jest dwuosobowy. Zdecydowaliśmy
      się wkońcu po dość dużej awanturze. Miejsca rzeczywiście było mało dla dwóch
      osób. Osoba siedząca z tyłu strasznie podskakuje. Miałam na drugi dzień zakwasy
      na całym ciele, bo tak kurczowo trzymałam się męża. Co do prowadzenie motoru to
      pestka. Wystarczy tylko nacisnąć gaz aby przyszpieszyć natomiast aby zwolnić
      puszcza się gaz bądź naciska hamulec. ja jestem kiepskim kierowcą i boję się
      jeżdzić, ale jak dopadłam ten quad to nie mogłam się wyrzyć. Jazda to super
      radocha. W jedną stronę jechaliśmy dość płaskim terenem przez pustynie,
      natomiast wracaliśmy padórkami. Cała wycieczka do bani jedynie te motory
      nadawały sens całej tej szopce stworzonej pod turystów.
      • pc_maniac Re: QUADY to nie motocykl 23.06.04, 15:58
        Cóż, quady zawsze uważane były za pojazdy dość niebezpieczne. Wysoko położony
        środek ciężkości, podparcie na 4 kołach i zero ochrony na nogi powoduje, że
        sposób jazdy na nich jest nieco nietypowy, choć bardzo łatwy. Przypomina to
        nieco jazdę na rowerku dziecięcym z dodatkowymi kółkami.
        Niestety wywrotki często kończą się lekkim, czasem poważnym poobijaniem nóg. W
        przypadku Egiptu szczególnie, bo turyści niestety nie ubierają się w długie
        spodnie (niestety my z żoną również, co w przypadku osoby z tyłu może się
        również skończyć poparzeniem przez niesamowicie gorące powietrze otaczające
        rurę wydechową).
        Należy pamiętać o jednej zasadzie - na quadach (choć wyglądają niewinnie i
        bezpiecznie, należy zawsze mieć skupioną uwagę na pojeździe (również pasażer)i
        w momentach zagrożenia wywrotką trzeba jak najszerzej rozłożyć nogi, by nie
        dostały się pod przewracający się pojazd.
        Sporty ekstremalne w postaci jeżdżenia qudami po wertepach nawet w Polsce są
        niebezpieczne ze względu na ich wywrotność. Powiem nawet, że u nas w kraju
        jestzdecydowanie więcej przypadków obtłuczeń niż w Egipcie. Tam mamy chociaż
        piach, który wywrotkę może zamortyzować.
      • zdzisek99 Re: QUADY 23.06.04, 15:59
        Polecam quady - ale indywidualnie bez tej szopki beduińskiej i jazdy w tłumie.
        W czasie ostatniego pobytu w Sharm załatwiliśmy sobie u rezydenta Quad Safari z
        prywatnym przewodnikiem - 3 godziny jazdy na quadach. Było extra - ledwo się
        potem na nogach trzymaliśmy. Cena 50USD od osoby na quadzie. W sumie były 3
        osoby i przewodnik. Trasa jaką przejechaliśmy miała prawie 50 km po pustyni
        (byłoby i więcej ale moja żona robiła ogony :)
    • Gość: Stiwi Re: QUADY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 16:33
      Polecam Quady, nie będziesz żałował, miałem takie same obawy jak Ty, ale w
      końcu wsiadłem i jechałem jakoś :-)

Polecam jedynie założyć długie spodnie, jakiś sweterek z długim rękawem,
      okulary przeciwsłoneczne jakieś gorsze by piasek ich nie porysował i chusta na
      głowę biała. Wyglądałem... prozaicznie, ale z drugiej strony fantastyczna
      przygoda. Przed wyprawą myślałem, że tak "umundurowany" spocę się na potęgę,
      ale silne wiatry powodują to, że się tego nie odczuwa, chodziłem w wielkim
      słońcu w sweterku i było naprawdę ok :)

Aha, no i kwestia quadów, nie polecam dwóch osób na jednym quadzie, ze względu
      na nieprzystosowanie większości quadów dla 2 osób.
    • marko800 Re: QUADY 20.06.13, 21:16
      Quady to świetna rozrywka! szczególnie polecam je osobom, które nie lubią siedzieć (zwłaszcza podczas takich upałów, jakie mamy teraz), w zamkniętym samochodzie. Nawet, jak nie masz quada - to żaden problem! Istnieją przecież wypożyczalnie quadów - ja korzystam z Rent & Ride w Łomiankach. Mają duży wybór quadów Yamaha o różnorodnej mocy i wyglądzie, dowóz sprzętu do klienta i, co chyba najważniejsze, bardzo niskie ceny! Polecam tą formę rozrywki - kontakt z natura i ogromna frajda!
    • xaltuton Re: QUADY 20.06.13, 21:29
      Nie jest to trudne - masz tylko gaz i hamulce. Jazda to frajda, ale przy dluzszych dystansach jest nieco meczaca. Wiecej opisalem tu: www.xaltuton.com/wyprawy/afryka/2013.egipt-hurghada/04/index4.html , troche o quadach z Itaki znajdziesz tez w opise Brayki w Marsa Alam.
      Natomiast co do jezdzenia we 2 na 1 quadzie - te Hondy sa rzeczywisci jednoosobowe, ale we 2 jedzie sie normalnie - wlasnie za drugim razem jechalismy razem, ja jestem wysokim facetem i wcale nie narzekalem na miejsce (zarowno kierujac jak i siedzac z tylu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka