22.03.13, 10:59
Na weekend majowy lecimy do Sharm. W związku z niepewną sytuacją moze i troche sie obawiam ale tak postanowilismy i basta! Bylismy juz 2 razy w Egipcie i nigdy nie udało nam sie zwiedzić Kairu a szczególnie piramid. Za pierszym razem objazdówka tygodniowa i bez kairu a za drugim w przeddzien wykupionej wycieczki załapała nas zemsta. Zobaczyc piramidy to marzenie całej naszej rodziny. Obawiam się że nie prędko tam wrócimy z uwagi na niepewna sytuację ale i na plany najblizszych kilku wakacji w inne strony. Jednak boję się. I nie wiem czy przewaza strach czy marzenie o piramidach. Musze podjąc decyzje przed wylotem gdyz nie wiem czy wykupowac wizę. Jak teraz wygladaja wycieczki? jeżdżą? odwołują? czy sobie jednak nie odpuscic i spróbowac za kilka lat? ale za kilka lat to moze juz nie bedzie tam turystyki. A piramid nie widziałam.
Obserwuj wątek
    • deoand Re: Kair 22.03.13, 14:09
      Egipt bez piramid to jak Grodzka bez peruki , jeszcze trzeba zobaczyc Muzeum Starożytnosci i mumie i złoto Tutanhemona , póki tego nie zniszczą dokumentnie . Na razie to bija sie sami z soba i to głównie w piatki a turystów nie ruszaja . Spiesz się spiesz bo lepiej to nie będzie więc czas nagli .
    • doral2 Re: Kair 22.03.13, 21:28
      jak ci forum powie - jedź - to pojedziesz?
      jak ci forum powie - nie jedź - to nie pojedziesz?

no weź, przecież dorosła/y jesteś i sam/a musisz podjąć decyzję.
      nikt za ciebie tego nie zrobi.
      • chwilka9 Re: Kair 23.03.13, 15:10
        Chodzi mi głównie o informacje czy ktoś jeździł tam ostatnimi czasy, czy duzo jest wycieczek do Kairu.... Jestem raczej nastawiona na "TAK". Czas urlopu się zbliża i chcę bardziej przyjrzeć się sytuacji.
        • marek.dumle Re: Kair 23.03.13, 15:47
          Warto zapytać organizatorów wycieczek czy organizują Kair. Jak organizują to pewnie wiedzą co robią. I oczywiście nie należy jechać w piątek...
    • ryszard1980 Re: Kair 22.03.13, 22:25
      Ja właśnie z tego powodu dziś zrezygnowałem z wyjazdu. Będę czekał na polepszenie sytuacji i od razu jadę.

Poniżej link do dzisiejszych wydarzeń w Kairze...

www.polskatimes.pl/artykul/789632,gwaltowne-zamieszki-w-kairze-starli-sie-zwolennicy-i,1,19,id,t,sm,sg.html#galeria-material
      • lewa_piers Re: Kair 22.03.13, 22:37
        > Poniżej link do dzisiejszych wydarzeń w Kairze...

To standard...
        Przecież dziś piątek. A jak piątek to zamieszki.
    • sokhna Re: Kair 23.03.13, 17:06
      Nie wiem czy masz jechac czy nie ja bym jechala skoro bylabym w egipcie.
      Chcialam jednak pisac o czyms innym: jak rozumiem, do Sharmu jedziecie, wycieczka wykupiona.
      Jak nie wykupiliscie wizy w biurze podrozy to musicie na lotnisku, ale co to ma wspolnego z Kairem?
      • dana_n Re: Kair 23.03.13, 18:12
        sokhna napisała:

> Jak nie wykupiliscie wizy w biurze podrozy to musicie na lotnisku, ale co to ma
        > wspolnego z Kairem?

Jak to co? Jeżeli jedziesz na Synaj i nie planujesz wycieczki do Kairu/i do paru innych miejsc- pisałam o tym wielokrotnie do jakich/, nie musisz kupować na lotnisku wizy, ponieważ wystarczy bezpłatna Sinai Only.
        A co do wycieczki do Kairu...trzeba uważnie śledzić wydarzenia. Jeśli będzie tak, jak jest w tej chwili, czyli niewielkie demonstracje przeważnie w piątki...to ja bym pojechała. Bywałam w Egipcie i przed rewolucją...i po. Demonstracje są skierowane przeciwko Bractwu Muzułmańskiemu i prezydentowi, który nie spełnia oczekiwań. Na turystów mało kto wtedy zwraca uwagę. Nie zapowiada się na razie na ogólnonarodową powtórkę z rewolucji. Jeśli sytuacja się zaostrzy, żadne lokalne biuro nie wyśle tam turystów, ani swoich pracowników.
        • deoand Re: Kair 23.03.13, 19:48
          Oczywiście z wizą jest dokładnie tak jak napisała dana czyli jesli nie wybierasz sie do Kairu to wizy nie trzeba i nasz bezpłatna Sinai only i tyle ale ..... jeśli akurat po kilku dniach ci sie odwidzi i zapragniesz jechać do Kairu to musisz mieć wize i jest problem bo wizy sprzedaja tylko na lotnisku w Sharmie i trzeba sie tam jakos dostac czyli taksówka co automatycznie podraża koszty . Tak mieli moi znajomi , którzy akurat zapragneli Kairu a pierwotnie go nie planowali . Dwa razy w Egipcie i nie widzieć piramid to grzech więc póki co i jeśli sa wycieczki do Kairu to trzeba jechać koniecznie i jeszcze jedna uwaga - jak nie bedzie biletów do wejścia do głownej piramidy Cheopsa to trzeba podejśc do drugiej czyli Hefrena i wejśc spokojnie do wnetrza tej piramidy aby miec poglad jak piramida wygląda w środku . pozdrawiam i odwagi i miłego zwiedzania .
          • jematkajakichmalo Re: Kair 23.03.13, 20:00
            no dobrze, ale gdzie to kontroluja?
            Poruszalam sie po polwyspie samochodem wte i we wte, bylam kilka dni w sharmie i nikt nigdy nigdzie zadnych dokumentow nie wymagal, dlatego pisze, bo to dla mnie cos nowego.
        • sokhna Re: Kair 23.03.13, 20:19
          Nie mialam pojecia, nigdy nie latalam bezposrednio do sharm. Zawsze ta bylo czy to cos nowego??
          • marek.dumle Re: Kair 23.03.13, 20:49
            sokhna napisała:

> Nie mialam pojecia, nigdy nie latalam bezposrednio do sharm. Zawsze ta bylo czy
            > to cos nowego??

Sinai Only dla tych co do Sharmu, Dahab, Taby? Od dawna.
            • deoand Re: Kair 23.03.13, 21:55
              Nie wiem gdzie kontroluja ale takie sa przepisy wizowe w Egipcie i tyle . samochodem też mozesz jechac w Polsce w te i we wte bez prawa jazdy i dowodu rejestracyjnego i tez nigdzie nie kontroluja ale czasem akurat ktos skontroluje i klops . Tak samo jak i po pijaku -jedziesz i nic az tu nagle na środku drogi stoi policjant z latarką -alkomatem i kaput !!! W każdym razie rezydent alfy , który organizował wycieczke do Kairu pytał uczestników o wizę !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka