Dodaj do ulubionych

Port Said ? Suez ?

27.07.04, 00:02
tak się zastanawiam, przecież są to miejscowości warte zobaczenia, jak się
tam dostać ? może są jakieś biura w Sharmie, które zajmują się wycieczkami
właśnie w te miejsca ? Może był ktoś samodzielnie i mógłby podpowiedzieć jak
tam dojechać ? autobusy ? pociągi ? ... nie mam pojęcia, ale po zagłębieniu
się w lekturę kilku przewodników złapała mnie chrapka właśnie na małą
eksplorację tamtych regionów...
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Port Said ? Suez ? 27.07.04, 03:47
      Hm, właśnie północny Egipt mieliśmy zwiedzić w przyszłym roku (od PortSaidu do
      El-Alamain. Jednak trochę nasze plany uległy zmianie. Dodam, że (tak jak Egipt
      południowy i centralny) chcieliśmy tego dokonać na własną rękę.
      Może tym razem to Ty przetrzesz ten szlak, a my skorzystamy z Twoich wskazówek?

Byłoby fajnie.
    • corrina_f1 Re: Port Said ? Suez ? 27.07.04, 09:26
      Na pewno dostaniesz sie tam autobusami miejscowymi, np linia Easy Jet albo
      Super Delta. My w ten sposób znaleźliśmy się w Aleksandrii. No nie do końca, bo
      autobusem pojechaliśmy na własną rękę do Kairu, a stamtąd ze znajomym
      samochodem do Alex, ale wiem, że autobusy tam jeżdżą, więc spokojnie polecam
      ten środek transportu. Bezpieczne, czyste, nowe, klima aż mrozi, wygodne,
      punktualne.
      Z całą pewnością warto też odwiedzć Ismailię, niestety tym razem nam się nie
      udało, ale podobno jest tam bardzo ładnie.

pozdrawiam
      Kasia
    • egipcjanka15 Re: Port Said ? Suez ? 27.07.04, 10:32
      Linia autobusowa Super Jet dostaniesz sie tylko bezposrednio do Kairu. Dalej do
      Port Saidu trzeba by sie na cos przesiasc, np na pociag. Jesli chcesz jechac z
      Sharmu do Suezu, musisz wybrac linie East Delta (niestety nieco gorsza od Super
      Jeta, zwlaszcza na krotszych trasach ich autobusy pozostawiaja nieco do
      zyczenia). Kursy kilka razy dziennie.
      • ania_vs_explorer Re: Port Said ? Suez ? 27.07.04, 12:40
        Dziękuję za wskazówki. Szukałam informacji o tych liniach autobusowych znacznie
        wcześniej, ale wszędzie jest informacja, iż miejsca trzeba rezerwować z
        wyprzedzeniem. Zarys planu wycieczki przedstawiałby się następująco : z Sharm
        (bo tam docelowo się wybieram) do Suezu /oczywiście jadąc wzdłuż Zatoki
        Sueskiej./ następnie Ismailiya, Kanał Sueski, Port Said. O ile starczyłoby sił
        przy okazji --> Dumyat (Mansura, Tanta, Damanhur) Aleksandria i al-Alamein.
        Myślę, że 6 dni by spokojnie na to wystarczyło... pytanie tylko, jak znaleźć
        kontakt z liniami autobusowymi w Sharm. Gdyby ktoś mi w tym pomógł, dałabym juz
        sobie dalej radę sama. Kurczę, znudziło mnie już to standardowe klepanie
        wycieczek z biurami. Na jeden raz, żeby się obyć z terenem choć zalążkowo, mogą
        być... Ciekawe, czy uda mi się znaleźć jakiegoś współtowarzysza... Oby...
        • egipcjanka15 Re: Port Said ? Suez ? 27.07.04, 13:47
          W autobusach nie robi sie rezerwacji, tylko od razu miejsca kupuje. Problem
          bywa jedynue z miejcsami w Super Jecie. East delta ma komplety tylko w sierpniu
          i okresach swiatecznych. W kazdym innym przypadku wysterczy wykupic bilet kilka
          godzin przed podroza. W Sharm dworzec autobusowy (obie linie) jest w polowie
          drogi miedzy Hadaba i Naama Bay, za duza stacja benzynawa. Kazdy taksowkarz i
          kierowca minibusa wskaze Ci gdzie. Bilet kupisz bez problemu, choc obsluga
          posiada czesto tylko szczatkowy angielski, ale porozumienie nie jest trudne.
          Lepiej zwiedzac w 2 osoby. Nie chodzi nawet o bezpieczenstwo, tylko po prostu
          jest razniej i jest sie z kim podzielic wrazeniami. Sama chetnie bym sie na
          taka trase zalapala (Delty nie znam, jakos sie nie zlozylo, choc mam blisko),
          ale urlopu raczej nie dostane :-(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka