Dodaj do ulubionych

do przeciwników Egiptu

25.08.13, 08:06
m.in. do nicków antyegipska czy kaczynski po jakiego grzyba wchodzicie na forum Egipt? pocicie się , wysilacie ,obrażając ludzi, usiłując przedstawić swoje, błędne spostrzeganie turysty i miejsc wakacyjnych. Za znawców tematu trudno was uznać, już po kilku zdaniach. Więc pytam po co zabieracie głos, nie związany bezpośrednio z tematem. Może to jednak przewrażliwienie i frustracja co do własnej osoby? nie mówię o przeciwstawianiu się co do wyjazdów teraz w ostatnich tygodniach bo rzeczywiście czuć strach i dyskomfort wypoczynku, ale na Boga pisanie z pogardą o arabie ze sztucznym uśmiechem podającego drinka jest żenujące. a to myślicie ze Saint-Tropez czy na Dominikanie drink podany przez europejczyka będzie zrobiony z czystą sympatią ? opamiętajcie się albo objedzcie kilka stron świata i dopiero podzielcie się konstruktywnymi uwagami. i życzę sympatii i optymizmu wobec siebie i innych , wówczas zauważycie jaki świat może być miły , radosny a hotel 5 * w Egipcie ma bardzo godne warunki.
Obserwuj wątek
    • j_kaczynski Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 08:51
      Forum ma to do siebie, że może pisać na nim każdy i nie Tobie decydować o tym kto powinien, a kto nie. Jeżeli nie pasują Ci jakieś wpisy to możesz na nie nie odpowiadać, lub wręcz ich nie czytać. To raz.
      Po drugie nie wiem czy byłaś na Dominikanie, ale chciałbym Cię poinformować że Europejczycy tam drinków nie serwują. A jeżeli chodzi o samą Dominikanę to jest ona tak naprawdę dla Amerykanów tym samym czym Egipt dla Europejczyków. Jest tanio, są ładne plaże, pobudowano ładne hotele. Gdyby nie to podobnie jak do Egiptu pies z kulawą nogą by tam nie pojechał. Najlepszym przykładem jest sąsiadujące z Republiką Dominikańską Haiti, w którym turysty nie uświadczysz.
      Po trzecie nie wzywaj imienia Pana Boga nadaremno, bo to po prostu nie wypada.
      Co do objechania kilku stron świata to zapewniam Cię, że je objechałem (i to te dalsze właśnie) i dlatego wypowiadam się na temat Egiptu, który ogólnie jest syfem, a jedyną jego zaletą jest odległość i ceny pobytu. Opowiadanie o historii, piramidach i zwiedzaniu jest tylko dorabianiem ideologii, gdyż 90% turystów nie rusza się poza hotel i strefę turystyczną.
      Ja osobiście poza obecną (moim zdaniem niebezpieczną) sytuacją polityczną do Egiptu nie mam nic. Nie lubię tego kierunku gdyż według mnie jest to syf, ale nie zamierzam krytykować kogoś komu podoba się w tym kraju.
      Irytuje mnie jedynie gdy ktoś próbuje porównywać Egipt na przykład do Grecji czy Włoch twierdząc że jest lepszy, a za uzasadnienie mając złote żyrandole na recepcji hotelowej, tudzież żarcie i chlanie w ramach All Inclusive.
      Sama przyznajesz, że w ostatnich dniach i tygodniach strach jest jechać do Egiptu.
      I ja się z tym w 100% zgadzam, a moje dyskusje dotyczą jedynie tego że co poniektórzy twierdzą że nic się tam nie dzieje, a gdy już nie mają argumentów w tym temacie to próbują udowodnić, że Egipt to najlepsze miejsce na świecie.
      Nie był, nie jest i nigdy nie będzie. Podobnie jak Tunezja, Maroko, czy (w mniejszym stopniu ) Turcja. To kraje, których jedyną zaletą jest cena.
      • caroline555 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 09:38
        no jasne że forum jest otwarte , dziwie się tylko że ciągle boksujecie się z ludźmi chcącymi zobaczyć ten 45 stopniowy, słoneczny kawałek na Ziemi, pooddychać pustynnym powietrzem , nawet w zasyfionym 94% obszarze pustyni, a potem docenić Europejski urok ,chociażby zieleni.
        A to że jest tanio ? to chyba plus , jakie warunki taka cena . chyba każdy zdaje sobie sprawę ze Hurghada to nie Los Angeles czy Lazurowe Wybrzeże, na które przeciętnego Polskiego obywatela najzwyczajniej nie stać.Warto zobaczyć i Maroko i Tunezję i Egipt , więc nie nadymaj się .
      • kasia_p45 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 09:58
        j_kaczynski napisał:

> Sama przyznajesz, że w ostatnich dniach i tygodniach strach jest jechać do Egip
        > tu.
        > I ja się z tym w 100% zgadzam, a moje dyskusje dotyczą jedynie tego że co ponie
        > którzy twierdzą że nic się tam nie dzieje, a gdy już nie mają argumentów w tym
        > temacie to próbują udowodnić, że Egipt to najlepsze miejsce na świecie.
        > Nie był, nie jest i nigdy nie będzie. Podobnie jak Tunezja, Maroko, czy (w mnie
        > jszym stopniu ) Turcja. To kraje, których jedyną zaletą jest cena.

Fakt strach jechać. Ja może nie będę próbowała udowadniać, że Egipt to najlepsze miejsce na ziemi - bo jest wiele innych fajnych miejsc, w których też byłam i sobie chwalę.
        Ale powiem tak: najlepiej czułam się w Egipcie jeśli chodzi o klimat.. I jeśli chodzi o mnie to ten klimat bardzo mi odpowiada. Czuję się tam dużo lepiej niż w Polsce. I np. takie naładowanie baterii w ciągu roku jest jak najbardziej wskazane. Gdyby to tylko było możliwe chętnie bym tam jeździła kilka razy w roku, żeby te baterie naładować..
        A to, że hotele tandetne i kiczowate to już mniej ważne. Albo, że sprzedawcy bardzo nachalni tez mnie nie zraża - trzeba mieć na to sposób :)
        Tak, że nie tylko cena jest tu zaletą, również klimat, nie wspomnę już nawet o ciepłym morzu, rafie i całej spuściźnie faraonów...
      • chesterfield777 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 20:41
        ... Panie Kaczyński ... to masz waść bliżniaka mentalnego ...
        ... znam bowiem pewną niezwykle irytującą osobę, które regularnie wyjeżdża do Egiptu i równie regularnie powracając komentuje : co za bydło, wiocha i brudasy ... Znamionujące jest to, że ta persona pozwoliła sobie na taki komentarz pierwszy raz kilka lat temu ok godz. 02.00 po zamknięciu jakiegoś tam baru hotelowego i nie było komu wymienić przepełnionej popielniczki - w nocy po godz. 02.00 - kiedy obsługa pada na gębę (bo zapieprzają kilkanaście godzin) a część Misterów, Sahibów w Bolandii pada na gębę ze zgoła innych powodów ...

Piszesz Waćpan Grecja, Włochy ... Toś Waść wpadł jak śliwka w kompot ... Dlaczego ? Szkoda mojego cennego czasu na elaboraty ... Kto w kursie dzieła i przeczyta, będzie wiedział ... Kto nie, niechaj poczeka - podróże kształcą ...
        Ups ... przepraszam ... w powyższym nie uwzględniłem pewnego wyjątku : jeśli płacisz za noc 500 baksów tamże, to zwracam honor. Tylko że w takiej sytuacji chyba pomyliłeś fora internetowe...

Zgadzam się, jeśli teraz podejmować decyzję co do wyjazdu to jest to problem ... i to należy pozostawić ocenie osobistej i indywidualnej ... acz zamknąć "gębę", tudzież konstruktywnie polemizować jeśli ktoś ma inne zdanie ...
        Sam Waść rzekłeś, że nie lubisz tego kierunku - zatem nie staraj się wspinać na szczyty obiektywizmu ... Twoje oceny, komentarze bowiem są zabarwione (w sposób mniej lub bardziej zakamuflowany) emocjonalną treścią (mam nadzieję, że nie traumą) ...
        Co gorsza ich emocjonalność a zatem subiektywność truje i miesza obraz osobom, które "jeszcze nigdy", które "chciałyby" etc etc.

Nie wiem kim jesteś i kto i dlaczego napędza Twoje postępowanie (gdzieś wcześniej napisałem : czosnek, piernik toruński, bigos ... a może ta w/w trauma ??? hę ???) ... bo nie wierzę aby osoba, która potrafi tak jak Ty sklecić w sposób logiczny kilka zdań była pozbawiona elementarnej wiedzy i choćby śladowej umiejętności weryfikacji, selekcji i oceny faktów ... tudzież zdarzeń, które do tego aspirują ...
        Nie wiem kim jesteś i "jako rzecze Zaratustra" " czniam to" :-))))))))))) (jarzysz kolego ?) i chodzi mi tylko o to aby dać odpór Twoim słowom ... Może ktoś łaskawie przeczyta i uprzejmie weźmie pod rozwagę ...

• lelex Re: do przeciwników Egiptu 26.08.13, 22:53
        j_kaczynski napisał:

> Forum ma to do siebie, że może pisać na nim każdy i nie Tobie decydować o tym k
        > to powinien, a kto nie. Jeżeli nie pasują Ci jakieś wpisy to możesz na nie nie
        > odpowiadać, lub wręcz ich nie czytać.
        - Tu się zgadzam, choć smutne, że niejeden pisać może, a nawet lubi, mimo że nie umie ... (Nie chodzi o Ciebie.)

wypowiadam się na temat Egiptu, który ogólnie jest s
        > yfem, a jedyną jego zaletą jest odległość i ceny pobytu. Opowiadanie o historii
        > , piramidach i zwiedzaniu jest tylko dorabianiem ideologii, gdyż 90% turystów n
        > ie rusza się poza hotel i strefę turystyczną.
        - To wypowiadasz się - oględnie mówiąc - niemądrze, i chyba mierzysz innych własna miarką, co akurat na tym forum jest chybione, bo, choć różnych oszołomów tu nie brakuje, ogromna większość tu piszących jednak zwiedza, co można wyczytać właśnie z tego, co piszą. I właśnie ta atrakcja praktycznie odpada w obecnej sytuacji politycznej, co jest b. smutne. Ale oprócz zabytków jest jeszcze przebogata rafa - coś, czego nawet namiastki w okolicach Europy nie uświadczysz, za to "syf" w wodzie - nierzadko. Więc owszem, nie ma porównania ... tylko, że na korzyść Egiptu. Zresztą inaczej co by tam robiły np. tysiące obywateli Włoch, które są jednym wielkim i różnorodnym wybrzeżem? Jeśli chodzi o standardy hotelowe, to też widziałem całkiem sporo dziadostwa we Włoszech, nawet w Hiszpanii, że o Grecji nie wspomnę.
        A bliżej i taniej to jest np. Bułgaria, albo Bałtyk.
    • jacekblack11 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 08:55
      Uwielbiam ten kraj cudne morze rafy słońce ZABYTKI i!!!ale z powodu rozruchów zmieniłem cel wyjazdu (ze względu na dzieci) na Turcję i tam całkowita odmiana Turcy z uśmiechem podawali mi piwo drinki prośili się czekali bym to piwo wziął drinka czy potrawy inaczej niż w Egipicie gdzie z litości dosatwałem piwo drugie dostawałem prawie z obrazą trzeciego juz nie i wszystko z łaski z lekceważeniem i skrywana pogardą w Turcji ludzie mili pomocni nawet na bazarze spokojnie polecali swoje towary ale bez napastliwości i agresji.
      Wiem że wróce tam ale niech ci ludzie nabiorą szacunku do tych co ich karmią do turystów do nas bo z tym było coraz gorzej mniej bezpiecznie a teraz może to coś zmieni w nastawieniu do nas gdy nikt tam nie będzie mógł chciał jechać..takie mam spostrzeżenia nie wiem czy na powyższy temat
      • radioaktywny Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 09:13
        Najcenniejszymi wartosciami Egiptu jest rafa i zabytki.
        Cała reszta, z opcją all na czele jest dla mnie mało ważna. Mnie tam starcza HB, a jak chce sie napic drinka to albo kupuje, albo robie sobie z krajowej żubrówki z sokiem jabłkowym (i nie ma mowy o oszukiwaniu samego siebie).
        Dodam jeszcze, że nie mam również na mysli niskich cen, to nie o to chodzi. Mnie cieszyło to, że raptem 4 godziny lotu i zima mam wszystko; słonce, plażę, morze. Niestety moge sobie pozwolić jedynie na tygodniowe wypoczynki, i szkoda mi czasu aby lecieć na drugi koniec świata i miec to samo, ale o wiele krócej.
    • caroline555 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 09:13
      Nie zauważyłam żadnej różnicy między podającymi drinka czy soku barmanami w Egipcie czy Turcji . Co więcej nie widzę różnicy w czystości czy sterylności między tymi dwoma krajami, mam na myśli podawanie potraw, lotnisko czy hotelowy ogród ,
      za to uśmiech całej obsługi obydwu miejsc wyraźny- przeciwieństwo polskich obywateli.
      • jacekblack11 do przeciwników Egiptu 25.08.13, 09:45
        Ja widziałem różnice w podejsciu i nawet chigienie czystości talerzy i szklanek mam porówanie nawet dla mnie szok całowali w dłonie mojego małego syncia .2 latka takie maja podejscie do dzieci a Egipcie starszego syna odganiali gdy chiał wziąść trzecią czy czwarta watę cukrową wiec widze wielką różnice na plus Turcji a co do drinków tez kupuje zapas na wolnocłówce ale podejscie epicjan do drinów to ąłska i skrywana pogarda nadal tak twierdze
        Dla mnie Egipt to w pierwszej kolejności ZABYTKI potem morze rafa a potem reszta ale różnice na plus dla Turcji wielkie w podejściu do turystyo nbazarach nie wspominając
        • j_kaczynski Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 09:57
          Oczywiście, że Turcja ma zdecydowaną przewagę nad Egiptem (i wszystkimi pozostałymi krajami turystycznymi Afryki Północnej) i tego nikt nie neguje.
          Mają jednak też "swoje za uszami" i nie można powiedzieć aby byli idealni.
          8-letnia córka znajomych poszła do baru, pewnie trochę niewyraźnie wybełkotała że chce wody i dostała... pełną szklankę czystej wódy.
          W Europie nie ma nigdzie cienia szansy by coś takiego się zdarzyło.
          Turcja, a Egipt to jak niebo a ziemia, jednak do ideału im wciąż sporo brakuje.
          Ale byłem tak ze 3 razy i pewnie jeszcze wrócę.
          A do Egiptu nie, niezależnie od sytuacji politycznej.
          • chesterfield777 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 20:49
            cyt. : "8-letnia córka znajomych poszła do baru, pewnie trochę niewyraźnie wybełkotała
            że chce wody i dostała... pełną szklankę czystej wódy"

Na takie historie to proponuję założyć osobny blog ...
          • chesterfield777 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 21:06
            ... solidarnie ja również założę osobny blog ... nie ! założę nowy wątek : jak to 20 lat temu gdzieś w dziurze przed Doliną Królów jakiś czteroletni szczyl celował do mnie z drewnianego pistoletu a jego starszy brat przy użyci białej broni (drewnianej) starał się wycyganić papierosy ...
            Zapewne obaj już zginęli albo niebawem zginą w szeregach BM ... albo i również szkolą się aktualnie w Pakistanie w ramach AlKaida'y ... :-))) i zapewne jest to odreagownie na to, że fajek nie dostali ....
            ... Jasny gwint ... dostarczyłem wrogim siłom Islamu dwóch wiernych wojowników ...
          • chesterfield777 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 21:39
            ... wybacz Sahib Kaczyński ... się zaciąłem :-))))
            Turcja ? Taka świetna ? (oczywiście poza małymi acz karygodnymi wpadkami - jakże bowiem Turczyn Zbój - mógłby pomylić wodę z wódką skoro skończył polonistykę na UW... gdyby skończył anglistykę w Istambule, to pewnie byłaby szansa, że gdyby ktoś poprosił o water to nie dostałby vodka - no, chyba że chciał wykorzystać dziewczynkę - nawiasem mówiąc ja to widzę zgoła inaczej : skocz Zośka po piwo)
            Turcja ? Turcja - osmańskie, dzikie plemiona które przywędrowały gdzieś z płaskiej / stepowej albo górzystej ale na pewno nieokrzesanej przestrzeni etnicznej. Turcja, która przez kilkaset lat szczerzyła zęby w krzywym uśmiechu do Chrześcijańskiej Europy ... Turcja, która w jasyr wzięła całą Helladę - co widać w oczach, karnacji i kolorze włosów - jakże pięknych
            (nie zawsze) Greczynek.
            Turcja ... że Sobieski ... że Wiedeń.
            ????
            • lelex "jakże piękne Greczynki"?!!! 26.08.13, 22:03
              To chyba Ty raz i drugi wyduldałeś nie szklankę a co najmniej flaszkę wódy zamiast wody, skoro ujrzałeś "jakże piękne (choć nie zawsze, bo ileż można pić?) Greczynki"
              • chesterfield777 Re: "jakże piękne Greczynki"?!!! 26.08.13, 23:20
                ...cyt. : To chyba Ty raz i drugi wyduldałeś ...
                ... nie bardzo rozumiem ten wtręt ... z kontekstu wynika, że komuś zarzucam brak umiarkowania ... gdzie żeś to Waść wyczytał ... ?

- po pierwsze : w Grecji "wódę" raczej się omijam - chociażby z tego powodu, że mi nie pasuje do reszty a za schabowym tam (i w ogóle) się nie uganiam ... ale coż, jeśli Ty masz inne doświadczenie to nie dyskutuję ... Ja w każdym razie kuchnię grecką popijam innymi trunkami.
                - po drugie : jakoś się składa że miałem okazję podziwiać urodę tamtejszych dziewczyn i statystyki przedstawiają się zdecydowanie lepiej niż np w Niemczech albo anglosaskiej części Zjednoczonego Królestwa. Może to kwestia tego, że czasami trzeba spojrzeć ponad michę i schabowy ...
                - po trzecie : to forum dot. Egiptu i nie powinniśmy roztrząsać kwestii greckiej ... Zatem uniżenie przepraszam, że pozwoliłem sobie na "wycieczkę" w tym kierunku ale miało to swoje uzasadnienie w "rozmowie" z kaczyńskim. Chociaż .... kto zna Egipt i Grecję ten wie, że z różnych względów te dwie materie się doskonale łączą ...
                • lelex Re: "jakże piękne Greczynki"?!!! 26.08.13, 23:40
                  Łaczą czy nie łaczą ... - musiałem zareagowac, bo Niemki Niemkami, Angielki Angielkami ..., ale większych straszydeł nad Greczynki nie uswiadczysz i basta!
                  A z tą (niecudowną) przemianą "o" na "ó" to była taka metafora zgrabnie nawiązująca do Waszej z p. 'kaczyńskim dyskusji. Wprowadzanie więc tu dodatkowo wątku schabowego zdaje się nie mieć specjalnie przyszłosci.
                  • chesterfield777 Re: "jakże piękne Greczynki"?!!! 27.08.13, 01:04
                    ... a to ci dopiero ...
                    ... jakże zgrzebna metafora - zachowaj swój talent poetycki dla bardziej chętnych interlokutorów ... Twoje uwagi nijak się nie mają do meritum dyskusji z kaczorem ...
                    ... moja jak widzę brzemienna w skutkach dygresja dot. schabowego do pewnego momentu nie pasowała ... teraz zaczyna się to zmieniać - zatem oddaję Ci schabowego, sugeruję jeszcze kapustę, kaszę i omastę i odsyłam na inne fora : tam gdzie "chłop potęgą jest ... i basta" ...
                    • lelex Re: "jakże piękne Greczynki"?!!! 27.08.13, 01:54
                      A toś się juz całkiem skonfudował z tym odsyłaniem mnie kiedy i dokąd zechcesz, niczym Itaka swych turystów - to zapewne wynik przemęczenia aktywnoscią w tamtym wątku. Pomieszanie, przy którym blednie i to szklanek i to flaszek.
                      A co do rzekomego "meritum dyskusji z kaczorem" to stanowi ono co najmniej wyzwanie metafizyczne, w czym macie obaj mniej więcej równe zasługi.
                      • chesterfield777 Re: "jakże piękne Greczynki"?!!! 27.08.13, 09:34
                        ... oto i pierwszorzędna cecha hominida : czegoś nie "rozumi" to od razu metafizyka ...
                        ... obawiam się kwestie związane z Greczynkami (i chyba co gorsza nie tylko z Greczynkami) pozostają równie metafizyczne ... a zatem i we własnym egotycznym przeświadczeniu nieosiągalne ... To może budzić agresję - dobrze że nie autoagresję.
                        Dziękuję za lekturę moich wpisów.
                        Aby uniknąć odwołań to tego co transcendentne sugeruję ponowną lekturę ... Naprawdę, to nie jest takie skomplikowane ... jestem przekonany, że zrozumiesz. Trzeba jedynie czytać ze zrozumieniem ...
                        • lelex Re: "jakże piękne Greczynki"?!!! 27.08.13, 18:33
                          A ja dziękuję za troskę ws. Greczynek, choć to w mym przypadku raczej beznadziejne - pewne bariery mentalne, a dokładnie: estetyczne .... Ws. zaś "nie tylko", proponuję ew. skierować ją ku sobie, choć zawsze pozostają Ci wspomniane Greczynki.
                          Co do ponownej lektury: może gnuśność przeze mnie przemówi, ale czy naprawdę jest to konieczne?! Czy nie wystarczy satysfakcja, żeś sam to zrozumiał - wszak to szczęście niepojęte i Twój sukces przeogromny! Wiele bowiem wskazywało na to, że jest znacznie gorzej ...
                          • chesterfield777 Re: "jakże piękne Greczynki"?!!! 27.08.13, 21:06
                            :-))))
                            dobrze ... niech i tak będzie ...
                            ... moglibyśmy tak w nieskończoność ... a i "mię" już się nie chce ...
                            ... zatem pozostawiam i pozdrawiam bez riposty ...
                            • lelex Re: "jakże piękne Greczynki"?!!! 28.08.13, 01:08
                              Z ust mi to Pan wyjąłeś. Miło się gawędziło, ale co za dużo to niezdrowo. Też pozdrawiam!
          • lnovy78 Re: do przeciwników Egiptu 26.08.13, 13:02
            j_kaczynski napisał:

> Ale byłem tak ze 3 razy i pewnie jeszcze wrócę.
            > A do Egiptu nie, niezależnie od sytuacji politycznej.

To co Ty robisz na tym forum człowieku? Nie masz pracy i spaprane życie, że wyładowujesz się tutaj?
            Czy w imieniu osób które są na tym forum mogę poprosić Cię o umieszczenie gdzieś w sieci (do wglądu) Twoich obecnych wyników z badań psychiatrycznych? Czy Ty się dobrze czujesz? W domu wszyscy zdrowi? Sufit równy?
            Rozumiem, że mając auto marki Honda wchodzisz np: na forum dotyczące Opla i piszesz jaki to opel syf ładuje do aut tak? Tak postrzegamy Twoje zachowanie tutaj. Kupujesz w Biedronce ale smarujesz Lidla w internecie. Już nikt tutaj nie odbiera Cię za normalnie myślącą osobę więc Twoje wpisy możesz poczytać lekarzowi bo my już nie będziemy ich czytać!
            pozdrawiamy Cię serdecznie i życzymy dojścia do siebie!

• caroline555 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 09:58
          to miałeś pecha , albo ja szczęście ;) bo ja nadal twierdzę że nie widzę różnicy w traktowaniu turystów czy w Egipcie czy w Turcji, nikt nikogo po rękach nie całował ani nie przeganiał. A animacje dla dzieci wg mnie atrakcyjniejsze w Egipcie.
          • kasia_p45 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 10:02
            Oj co do animacji to będę się kłóciła na korzyść Turcji. Tam gdzie byłam w Egipcie animacje były do niczego a w Turcji akurat na bardzo wysokim poziomie :))
            • caroline555 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 10:22
              no tak między nami to animacja Tunezyjska wymiata :;) w Turcji była słaaabiutka ;) :)
              • kasia_p45 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 10:27
                Pewnie to zależy od hotelu. W moim przypadku akurat tureckie były najlepsze :)
                • cairo7 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 10:42
                  Nie bardzo rozumiem sens waszych dywagacji...jedno było w takim hotelu ,drugie w innym,animacje gdzie lepsze...co za durne porownania...lepsze tam-gdzie dobre.A to juz mozna -krajami pisac?Pizdiec...kaczynski niech nie jezdzi do Egiptu,a Zosia będzie jezdzic...co to kogo obchodzi??Znawcy...Niech kazdy jezdzi gdzie chce.Po co do tego ideologia.Każdy po to ma glowe,żeby myslal i jesli mu dobrze w Egipcie to g komu do tego.
                  • caroline555 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 11:06
                    cairo, nie wyspałeś się ? wyciągnij kija z d.o.o.py bo chyba za bardzo cie uwiera.
                    • antyegipska Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 11:23
                      caroline555 napisała:

> cairo, nie wyspałeś się ? wyciągnij kija z d.o.o.py bo chyba za bardzo cie
                      > uwiera.
                      I kto tu jest KULTURALNY?:)))
                      Prawda boli ,więc najlepiej ją zagłuszyć i zbluzgać wszystkich ,którzy mają inne zdanie,żałosne i jedna wielka żenada.Stawiam cię na równi z blondi:"...jest ryzyko ,jest zabawa".
                      Swoim krzykiem i bluzgami tylko udowadniacie(miłośnicy Egiptowa) to ,że liczy się tylko kasa włożona w ten źle wybrany kierunek.
                      Nadal twierdzę,że raz wystarczy zobaczyć:piramidy ,Dolinę Królów,czy tańczącego derwisza i...szkatułeczka się zamyka,pozostaje leżaczek i nieśmiertelny w tych wątkach drink.
                      "Wypoczywajcie" tam dalej i dajcie nam ,rozsądnym powody do wstydu za niefrasobliwość rodaków(później inne nacje biorą nas pod jedną kreskę,szkoda...).
                      • caroline555 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 12:00
                        skoro cairo taki spięty z samego rana to niech wyluzuje , bo znowu zawyża statystyki posępnego , zgryźliwego Polaka, a wątek ma być luźny i przyjazny , jak dzisiejszy, słoneczny dzionek za oknem.gdzie krzyki i bluzgi ?
                        nie wiem kto to blondi,
                        jaka kasa , jaki wyjazd ? ja nie planuje wyjazdu do Egiptu , nie wybieram się tam ! gdzie ty to wyczytałaś
                        proponuje 3 głębokie wdechy, spacer i dobry obiad.
                        pozdr.
            • janan2 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 10:41
              No to mamy wolny temat ,co kto,gdzie i jak.W sumie liczy się licytacja na odległość,miejsce na mapie świata i żeby zaszpanować bo daleko.Angole to jednak wyjątkowo niegramotni.Już ponad 100 lat temu odkryli "oczywistą oczywistość".Ze względu na klimat jeżdzili się tam leczyć.Na choroby płuc czy "darcie" w kościach.Nikomu nie życzę,sam też nie mam,ale ważyć trzeba słowa.Coś w tym jest.Suche powietrze, klimat morski jednocześnie,no i Słońce.W poważaniu mieli zabytki(tak mimochodem)rafy nie widzieli,a jakby nurka zobaczyli to pewno by wiali,że diabeł.I to ponad wiek temu!!!Zresztą nie tylko oni.Czyli w sumie nasi przodkowie należeli też do zwichniętych mentalnie,no bo jechali jednak do tego syfu.A jeszcze wtedy!?Hoteli,all,barków i dyskotek nie było.Obsługa była własna.Nawet Sienkiewicz już opisał.Nie czytali tylko niektórzy.O reszcie szkoda gadać.Ciekaw też jestem dlaczego tylko w tych suchych i brudnych pustynnych okolicach rozwinęła się nasza cywilizacja!?A nie mogło by być piramid tu u nas nad Wisła.Jakoś faraonowie i już tysiące lat temu wybrali te okolice.Zresztą Aztekowie także,tyle,że po drugiej stronie.No i rozpleniła się ta cywilizacja na resztę świata,który był miejscem łowów,puszcz i kamienia łupanego.A teraz mamy mondralińskich za to w nadmiarze.Jak to się "pomięszało",z zapatrywaniami i ocenami.

Kasia!Ty tu mi w takiej sytuacji nie o ogrodach,animacjach czy innych dogodnościach.To takie zwyczajne atrakcje dla bardzo wyrośniętych dzieci.Niektórzy nie wyrastają zresztą z piaskownicy.To też potrzebne,ale z umiarem.A Turcja kulturalnieje.Inaczej było 10 lat temu ,a teraz jest inaczej i to znacznie.Mam akurat takie porównanie.Więc i Egipt dorośnie jak im brodaci nie zafundują ciągłych modłów i zamknięcia na świat.A mieli taki zamiar.Ale to przemyślenia zakutego łba (nie myl z hełmem i przyłbicą ,to dwa różne sprzęty) który akurat ciśnie,więc i argumenty nie pod publiczkę.
              • lelex Re: do przeciwników Egiptu 27.08.13, 19:19
                No, Angole zabytki egipskie mieli w takim poważaniu, ze nieraz nie potrafili się z nimi rozstać - vide British Museum :)
                • janan2 Re: do przeciwników Egiptu 27.08.13, 19:34
                  Fakt!Ale to nie byli turyści czy chorowici.Ale raczej szperacze,zbieracze,koneserzy piękna lub bogactwa przedmiotu.Fachowcy w tej dziedzinie.U nas też mnóstwo włoskich,a naszych w Szwecji czy Petersburgu.Taka kolej rzeczy i wiatry historii.
        • garwena Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 12:28
          jacekblack11 napisał:

> Ja widziałem różnice w podejsciu i nawet chigienie czystości talerzy i szklanek
          > mam porówanie nawet dla mnie szok całowali w dłonie mojego małego syncia

Jakiś nonsens, jakość obsługi w hotelu nie zależy od kraju, ale od konkretnych osób pracujących w danym hotelu, ja osobiście w Egipcie spotkałam się z przemiła obsługą, bardzo pomocną i profesjonalną, a w hotelu utrzymywano sterylną czystość, a moje dzieci były wprost rozpuszczane przez obsługę. Jak byłeś w Egipcie w słabym, brudnym hotelu to masz złe skojarzenia, ale w Turcji też jest mnóstwo okropnych hoteli z arogancką obsługą o czym można się przekonać czytając opinie ludzi, którym przydarzyło się trafić do takich hotelu. W każdym kraju są hotele dobre i słabe, brudne i czyste, z dobrym lub fatalnym jedzeniem, z miłą lub złą obsługą
          Trzeba wybrać w Egipcie hotel o wysokim standardzie z dobrymi opiniami to i obsługa będzie na wysokim poziomie i tyle
          • cairo7 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 12:38
            Da da cairo spiety..całą noc walczylem w Moskwie z miejscowymi:)Wygralem:)Z rana szampanik i kawior...ja juz chce do domu!!!!A 2 dni temu wrocilem z Sharm....i prosze nie gadać,że Egipt jest tani....8tys za 2 tyg sgl...można i w kraje inne za tą kaske...no jesli ktos lubi tak lubi...i wsio.
            • pietnacha40 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 12:51
              Tani w porównaniu do Europy, a nie tani, bo tani :) Raczej nie znajdziesz w Europie hotelu 5* z all na dwa tygodnie w tej cenie, w szczycie sezonu wakacyjnego. Do tego z tak obszernym all.
              • cairo7 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 13:00
                Nastepne pytanie...dlaczego lubie Egipt-za prywatne plaże.Wszystko zostawiam na leżaku,nic nie ginie,mam swoje boisko i nie łażą domokrążcy sprzedający artykuł x.W Europie zostaw cos na plaży:)nawet swojego "koca"nie znajdziesz.W siatkę pograć...tja już próbowałem na Grand Canarii....najpierw musialem "odstrzelić "miejscowych co leżeli na boisku....a plaza byla pusta na kilometr.Ja nic nie chcę udowadniać...niech każdy lata gdzie chce...Karaibami i hamerykancami rzygam....a w gruncie zajebiste plaże i hotele....ale tow mi nie pasi:)
                • pietnacha40 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 13:51
                  Na Dominikanie może i ładna plaża, ale woda nudna :D mnie dziwi, że ktoś się tłumaczy dlaczego coś lubi. Z lubienia pomidorówki też się trzeba tłumaczyć? ;)
                  • aqua_frigida Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 15:07
                    do j-kaczyńsk Czyżbyś już nie "promował" pewnego biura podróży? Powiało nudą? Pilnuj wątek, trzeba go znowu podbić. Wszak sezon trwa, a nieświadomi ludzie kupują ... Masz wszak misję do spełnienia.
                    • j_kaczynski Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 18:44
                      A które to biuro kiedykolwiek promowałem???
                      Dla mnie biura są ogólnie złem koniecznym.
                      Są kierunki w które po prostu nie opłaca się jeździć bez biura.
                      Ale najbardziej cenię sobie moje prywatne biuro podróży DIY - Do It Yourself.
                      Tak więc twój zarzut jest z brudnego palucha wyssany.
                      • anula415 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 19:47
                        Do polskich Snobów przez duże S pisane przeciwników Egiptu
                        Nie martwcie się tym, ze w Egipcie spokojniej. Zawsze istnieje szansa że jakiemuś turyście (debilowi zakutemu, bieda-turyście i jak tam jeszcze według waszych królewskich prawieże spostrzeżeń) jednak się coś stanie.
                        Tak.... Wtedy to nawet po nocach spać nie będziecie, po to żeby się tu wypowiedzieć. Będziecie czuli satysfakcję , a kto wie? może nie tylko satysfakcję? Może coś w rodzaju spełnienia.
                        I kto tu jest żałosny? :)
                        Myślę że kilku z Was na pewno.
                        • gladi3 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 20:07
                          a czemu inne panstwa wstrzymaly wycieczki do Egiptu?ze dlatego ze taki spokoj tam panuje?
                          • pietusza Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 20:22
                            Nieprawda, że wszystkie kraje wstrzymały, Anglicy i Niemcy latają, wczoraj i dzisiaj pojawili się nowi w hotelu, w którym jest moja siostra
                      • aqua_frigida Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 20:54
                        "promował" napisalam kursywą i w cudzysłowiu, czytaj ze zrozumieniem, to wcale nie jest aż takie trudnie.
                        Pamięć zawodzi? czy jednak znudziło Ci się... A wątek spadł,nie podbijasz?
                  • miriam_73 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 20:08
                    Serio? Humbaki są nudne? Najrozmaitsze skorupiaki? Rekiny? Olbrzymie kolorowe gąbki? Rozgwiazdy wielkości porządnej patelni? :)
                    • darek.b70 Re: do przeciwników Egiptu 25.08.13, 23:06
                      Ale kto może pisać coś mądrego na temat wyjazdów do egiptowa mając tak bzdurne nicki ja j,kacz i innedarujcie sobie i nie odpisujcie to ich zniechęci...
                      • j_kaczynski Re: do przeciwników Egiptu 27.08.13, 06:22
                        Chciałbyś takiego nicka...
                        Już kilka osób kupić go ode mnie chciało.
              • lelex Re: do przeciwników Egiptu 26.08.13, 23:59
                Do porównania z Egiptem 3* by wystarczyły ... ale też raczej nie znajdziesz nigdzie prócz Rumunii i Bułgarii.
          • jacekblack11 Re: do przeciwników Egiptu 26.08.13, 08:09
            Garwena może to podejście subiektywne bo są różne hotele (byłem nie raz w Egipcie i nie najgorsze hotele ze wględu na dzieci) bo różny czas ale nawet za mubaraka rzucano w ramadanie po wyjściu z meczetu w nas kamieniami był wieczór w Hurghadzie a kamienie rzucane przez dzieci turlały się i leciały kolo nas super wrażenie!!!!.POLECAM!!!
            Fakt nie bylem we wszystkich hotelach w Egipcie a wybierając czytam i wybiera sie dobry czy nie najlepszy hotel ale podejście obsługi bylo różne na plus Turcji.
            Dlatego niech ci ludzie pracujący ciężko zmienią podejscie do nas w innym wypadku cudowny Egipt będzie odsuwany na rzecz innych krajów ta przerwa w turystach może zmieni nastawienie Egipcjan do nas chyba że do tego potrzebna policja i pała a mentalność zostaje tylko strachem można narzucić tym ludziom porządek i praworzadność, o zwykłym dobrym pozytywnym podejściu do ludzi tam przyjeżdzającym nie wspominając.
            • white_millana1 Re: do przeciwników Egiptu, do jacekblack11 26.08.13, 08:33
              Na marginesie, jacekblack11 ... nie pisz już. Tego Twojego bełkotu nie da się czytać. Stylistycznie, gramatycznie i ortograficznie dno ! Interpunkcja, wiesz co to ??? Osoba pisząca w ten sposób nie jest dla nikogo autorytetem. Chyba musisz wrócić do podstawówki, i to do klas 1 - 3. Kupuj podręczniki i jazda. Wstydź się.
              • jacekblack11 white_millana1 napisała: 26.08.13, 08:38
                sorry pisze bez okularów stąd błędy i brak składni za co przepraszam!!!!
        • lelex Re: do przeciwników Egiptu 26.08.13, 21:52
          jacekblack11 napisał:

> Ja widziałem różnice w podejsciu i nawet chigienie czystości talerzy i szklanek
          Tzn. gdzie była "chigiena" a gdzie tylko higiena?
          Mnie się zdaje, że po prostu do wybierania sobie hotelu przyłożyłeś się równie starannie jak do pisania w ojczystym języku. I trafiłeś na "chigienę", czyli dosć adekwatnie ... "Argument" o całowaniu syncia w dłonie pozostawię bez komentarza.
          Żeby była jasność: Turcji nie mam absolutnie nic do zarzucenia. Ale tu jest forum o Egipcie a ty jedziesz równo po całym tym kraju, zamiast ew. obsmarować konkretny hotel czy BP. które ci nie dogodziło. Następnym razem radzę WZIĄĆ (a nie "wziąść") polecany hotel, nie najtańszy, najlepiej znanej miedzynarodowej sieci i z w miarę wiarygodnego biura podróży. Albo i nie jeździć tam więcej, bo zapomniałem, że i na bazarach spotkała cię tam jakaś krzywda (ciekawe jaka), ale darować sobie podobne wpisy, bo nie wygladają one poważnie ani wiarygodnie.
          • jacekblack11 Re: do przeciwników Egiptu 27.08.13, 08:05
            Lelek a czego ty się czepiasz byłem kilka razy w Egipcie w róznych hotelach i z różnymi biurami i uwielbiam ten kraj w pierwszej kolejności zabytki potem słońce morze i rafy robię błędy-przeprosilem za to- ale to pospiech i brak okularów ale dzieki za to wypomnienie natomiast moja wiarygodność jest lepsza od twojej zapewne naganiasz ludzi by mimo niebezpieczeństwa tam jezdzili w razie kłopotu rozkładasz ręcę no stało się i masz jaruzelki nie widzisz nic zlego wszystko cudo ja widzę dobre ale pisze o tych złych również
            na bazarach nie spotkała mnie krzywda ale teksty polacy bieda bo czegoś nie kupiłem łapanie za koszulke i zagradzanie drogi czulem się kiepsko i brak szacunku do mnie jako dostarczacza tychże dolarów
            Odbiegnij ode mnie lekek szybkim krokiem czep się kogoś innego bo jesli ktoś jest niepoważny to ty
            • lelex Re: do przeciwników Egiptu 27.08.13, 19:12
              Po częsci racja, że nie musiałem sie odzywać, bo inni już Ci powiedzieli to samo, o czym nie wiedziałem, bo mi się nie chciało czytać wszystkich komentarzy. W zasadzie tylko dołożyłem uwagi nt. Twojej pisowni - nieprzypadkowo, bo zamiast krytykować inny naród, czemu nie przyjmiesz założenia, że ten zły kelner, barman, kucharz czy pomywacz również się spieszył i nie miał okularów? Co z tego, że byłeś w kilku hotelach? Ja i inni też, a mamy odwrotne odczucia. Z bazarów także: jakoś za mną nikt nie krzyczał tych straszliwych, obraźliwych
              tekstów, zakrawających na prowokację międzynarodową, a uliczni handlarze akurat najbardziej dali mi się we znaki w Stambule.
              I nie wiem czemu mi imputujesz jakieś naganianie do Egiptu. Zwłaszcza, że w ogóle ostatnio tam nie jeździmy, bo moja rodzina preferuje inne kierunki i rozrywki. Ale skoro już byłeś uprzejmy poruszyć tę kwestię, to powiem, że gdyby przyszło mi decydować może też miałbym cykora jak Ty i wielu innych, ale, w odróżnieniu od Was, jeszcze tyle odwagi, by się do tego cykora przyznać, zamiast besztać tych co tego cykora nie mają, pieprząc o nagle odkrytych wadach Egiptu, kalkulacji ryzyka, zdolności do analizy, odpowiedzialności, pazernosci itp.
    • egipt_br Re: do przeciwników Egiptu 26.08.13, 00:54
      Ludzie !!! każdy ma inny gust , jeden lubi blondynki , drugi woli brunetki lub szatynki ( jeszcze inny facetów) , tak samo jest z kierunkami wycieczek , zależne to jest jakie mamy doświadczenia z w/w . Ja osobiście lubie Egipt , ale to nie znaczy , że wszystkich namawiam na ten kraj , a obrzydzam inne , chociaż w innych nie byłem . Egipt nie jest idealnym , ma swe wady i zalety . Ktoś w dość przypadkowy sposób trafi do kiepskiego hotelu i uważa , że jest tak we wszystkich ( bo idzie do bp i chce do Egiptu , nie sprawdziwszy kierunku i hotelu , agent wciska mu byle co a poźniej narzeka), tak samo może zdarzyć się w Turcji , Grecji , Kenii czy Dominikanie .
    • jacky6 przeciwników Egiptu... 27.08.13, 22:44
      chyba widać na drugim końcu Nilu...
      kto tam jest ?
      • volvo74 Re: przeciwników Egiptu... 31.08.13, 16:49
        no i pisali na forum 2 miesiące że w ...
        Egipcie mordują gwałcą bombardują itd
        a jest tak 99.99% co przyjechała (ci co byli) zadowolona z pobytu
        nikomu z polaków nic sie nie stało za wyjątkiem sraczki,przejedzenia i przepicia
        a pierwsze pozwy za skracania wakacji , za ich odwołanie już poszły do sądu
        mam nadzieję że BP zapłacą za słuchanie oszołomów choć szkoda że my turyści za to zapłacimy.. a może nie bo się obłowili za dopłaty do Turcji czy Hiszpanii
    • leamun Re: do przeciwników Egiptu 30.09.13, 11:04
      Caroline dzięki za ten wpis :) nie martw się. ze mnie się smieją, że się tu przeprowadziałam a jestem w końcu nareszcie super szczęśliwa :) ps. To dla Was na dobry humor! nurkowanie na rafie delfinów wrzesień 2013

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka