Dodaj do ulubionych

Sharm, rafa, snurki, nurki

08.01.14, 08:01
Krotko i na temat - Sharm w lutym. Ktore hotele sa warte zainteresowania, jesli moim priorytetem jest:

1. Mozliwosc snurkowania przy hotelu, co za tym idzie jakas sensowna rafa. Priorytet, wiec punkt pierwszy. Zakladam , ze bedzie troche wiac o tej porze roku, wiec zeby nie ogladac czarnych flag to pewnie jakis hotel przy zatoce z rafa.
2. Pobliska, sensowna baza nurkowa - zeby nie dojezdzac codziennie nie wiadomo ile.
3. Hotel cieszacy sie w miare dobra opinia, a nie w standardzie Bejruta w Hurghadzie :)
Ale specjalnych wymagan nie mam - no moze zeby byl podgrzewany basen.
4. Mozliwe blisko jakiegos wiekszego centrum rozrywkowego - po Marsie chcemy, dla odmiany, inaczej.

W Sharmie nie bylem jeszcze, potrzebuje zawezenia lokalizacji - reszta sobie doczytam.
Dzieki z gory.

Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 08.01.14, 10:33
      Może Iberotel Fanara albo Dream Beach/Vacation? Ten pierwszy na Hadabie, na cyplu Ras Omm el Sid, zatoka jest bardzo dobrze osłonięta, rafki są przyzwoite, w samym hotelu jest lokalna baza, ewentualnie w pobliskim Hilton Waterfalls masz bardzo porządną (i z własną flotą łódkową) brytyjską Ocean College (headquarters w Hilton Fayrouz w Naama: www.ocean-college.com/contact-us.aspx ), na Hadabie jest też polska Nautica ( www.nautica.pl/pl/menu-egipt-przeglad/menu-baza-sharm-el-sheikh ). Koło wyjścia z hotelu w kierunku przeciwnym od plaży masz kompleks Alf Leila Wa Leila i kawałek dalej Il Mercato, hotel ma oczywiście też gratis busik na Old Market i do Naama. Nie mylić z Faraana Club, to inny hotel, w bezpośrednim sąsiedztwie, ale Iberotel jest zdecydowanie bardziej kameralny i cichy ( www.jaz.travel/destinations/egypt/sharm-el-sheikh-hotels/iberotel-club-fanara.aspx ).
      Drugi, też na Hadabie, nieco bardziej w kierunku północnym, ale najładniejszy odcinek też w miarę osłonięty od wiatru ( www.dreamsresortsegypt.com/ ). Zejście jednak tylko poprzez pomosty. Składa się z dwóch częsci - Vacation i Beach, ten pierwszy ma dużo ładnych basenów. Całość z bdb i długim AI (o ile pamiętam to w lobby był nawet bar całodobowy ;-).
      Ewentualnie też możesz rozejrzeć się za czymś w okolicach Sharks Bay, dalej na północ.
    • xaltuton Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 08.01.14, 12:42
      Dzieki Miriam za konkretne wskazowki. Juz mam punkt wyjscia, gdyby mi sie jakies dodatkowe pytania nasunely to pozwole sobie dopytac w tym watku :)
      • miriam_73 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 08.01.14, 14:40
        Jasne :) Ras Om El Sid jest naprawdę malownicze - to są moje własne fotki, nie podrasowane katalogowe:
        fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1012615_10201385820233970_525786226_n.jpg
        scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/10142_10201385821393999_506385270_n.jpg?lvh=1
        • volvo74 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 09.01.14, 16:42
          wszystko zależy od kasy ile masz na wydanie słyszałem od turystów że Iberotel ma najlepszy wybór jedzenia ale sam nie sprawdzałem byłem na plazy z Farany ale z innego hotelu Sharm Clif Resort tańszy kameralny hotelik ma podgrzewany basen i jest w ścisłym centrum naama bay tam sa wszystkie dyscoteki jak i centra nurkowe z mówiącymi po polsku co do hoteli w pobliżu old market może to i ''prawdziwy '' Egipt i zobaczyć powąchać i poczuć warto ale nie bardzo bym chciał to oglądać 14dni pod rząd
          • miriam_73 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 09.01.14, 19:01
            Potwierdzam, Iberotel ma dobre jedzenie, a w Fanarze są dwie restauracje - główna przy tarasie na klifie oraz druga w przeciwległym końcu hotelu przy małym basenie - włoska. Wieczorem obowiązuje w niej zasada długich spodni, kolacyjka przy świecach , zawsze welcome drink.
            Z tym, że w Dreamsie też wspominam jedzenie bardzo dobrze.

Sharm Cliff nie jest nad samym morzem a pytanie gdzie teraz wożą na plażę (kiedyś korzystali ze spłachetka plaży publicznej przy Fayrouzie w Naama),zaś w Naama Bay nie ma rafy, leczy tylko jej szczątki.
            • xaltuton Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 10.01.14, 08:48
              No własnie, bez rafy przy hotelu (a po Brayce nie zadowole sie jakimis szczatkami) takie hotele odpadaja :)
        • xaltuton Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 27.01.14, 14:34
          Rzeczywiście bardzo ladna miejscowka z ladna plaza, ale niestety Iberotel trzyma cene. Przyjrzalem sie wiec wspomnianemu przez Ciebie hotelowi Dreams Beach, tutaj dostep do rafy tylko z pomostow jest mniej zachecajacy, ale byc moze ta plytka zatoka chroni przed falami - jak patrze na mape Ras Om El Sid to jednak ciezko mi wywnioskowac gdzie moze byc zaciszniej. Masz moze jakies dodatkowe spostrzezenia w tej kwestii? Rafy w obu hotelach pewnie sa porownywalne wiec skupiam sie na innnych czynnikach.
          • miriam_73 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 27.01.14, 15:30
            Nigdy nie miałam problemu ze snurkowaniem przy Dreamsie, z wyjątkiem konieczności zapychania po tych schodkach w górę i w dół. Trochę gorzej, bo zupełnie nieosłonięte było przy Shores Amphoras (d. Holiday Inn), ale nawet tam zwykle po południo uspokajało się na tyle, że mozna było schodzić do wody. Tylko raz się mocno obiłam o drabinkę, bo mnie fala szarpnęła i zarzuciła.
            • miriam_73 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 27.01.14, 15:35
              PS. Tam przy Dreamsie są dosyć wysokie klify, co dodatkowo stanowi osłonę, natomiast na odcinku w Kieunku Shores Amphoras robi się bardziej płsko.
    • w2097 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 10.01.14, 10:20
      Nie mam takiego doświadczenia jak miriam ale coś tam widziałem ;)

Według mnie warto zainteresować się hotelami położonymi nad Sharks Bay. Akurat nie byłem w żadnym z nich ale Palmyra ma tam swoją plażę i stąd znam tę zatokę (hotelu nie polecam).

Dobrze wspominam także snurki w okolicach Far, Middle i Near Garden. Stacjonowaliśmy w Inter Plaza (Continental Plaza), który podobnie jak Palmyra nie zrobił na nas dobrego wrażenia. Ale rafa bardzo ładna i łatwo dostępna. I dla samej rafy warto się tam wybrać.

Przepiękna rafa jest przy hotelu Sea Club ale występują tam bardzo silne prądy i potrafi nieźle dmuchać. Sam hotel dla odmiany polecam :)

Pod koniec stycznia wracam z Faraany więc będę miał świeże informacje na temat rafy i hotelu.
      • miriam_73 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 10.01.14, 12:41
        Na Ogrodach też potrafi trzepać prąd ;-) Natomiast Sea Club jest zdaje się gdzieś około Ras Nasrani/Ras Bob, a tam rollcoaster jest regularnie ;-) i na powierzchni i pod wodą. Idealna miejscówka do ćwiczenia drift dives :)
        • w2097 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 11.01.14, 01:01
          No to latem 2010 mieliśmy totalnego fuksa bo przez dwa tygodnie ani razu nas nie trzepnęło. Fakt, że uskutecznialiśmy wyłącznie snurki ;)
          • jaru31 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 11.01.14, 10:37
            Rejon Ras Nasrani świetne rafy i spoko hotele
    • jaru31 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 28.01.14, 10:33
      Iberotel Club Fanara fajny hotel i obsługa na plus,rafa super
    • inkaa_82 Re: Sharm, rafa, snurki, nurki 30.01.14, 15:05
      Witam,

My właśnie wróciliśmy z Sultan Gardens, hotel super, opinie o samym hotelu w osobnym wątku - forum.gazeta.pl/forum/w,622,148833814,148833814,Sultan_Gardens.html.

1. Jeżeli chodzi o snurkowanie - bardzo ładne rady zaledwie 10m od hotelu, w zatoczce. Do raf prowadzą betonowe ścieżki przez morze, można też pływać prosto z pomostu.
      2. Dodatkowo z tego miejsca bardzo blisko w okolice Tiranu, gdzie także znajdują się świetne miejsca do nurkowania, diving center w samym hotelu.
      3. Standard hotelu bdb, byliśmy bardzo zadowoleni i spędziliśmy świetne 2 tyg, w środku stycznia. Ma 2 podgrzewane baseny.
      4. Hotel ok. 5 km od Naama Bay, dojazd taxi (5-7$ w 1 stronę) lub hotelowy bus (5$ w 2 strony, wyjazdy 16 i 21 na 3 godz).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka