Dodaj do ulubionych

Taba update

18.08.14, 08:11
Dla wszystkich którzy tu się wybierają i są zaniepokojeni informacjami na forach , porcja najświeższych informacji po powrocie z Taby.

1. Wokół hoteli Sofitel i Marriot wszystko sprzątniete po powodzi z maja . Intercontinental jest położony koło całkowicie zniszczonego Hiltona więc z okien i plaży można wyobrazić sobie co tu się stało :-(
2. Lotnisko dalej zamknięte. Transfer z Sharm prawie 4 godziny. Bardzo uciążliwy.
3. Sofitel obiecuję Internet w lobby, ale to jakaś kpina. Dużo chętnych więc czasami nawet połączenie z wi-fi zajmuje pół godziny. Szybkość neta po połączeniu - 50kb/s. Szkoda nerwów!
4. Kupiłem kartę sim Vodafone w hotelu Marriot za 10 dolarów I pakiet 4.5 gb Internetu za kolejne 10 dolarów. Działa super polecam.
5. Sam hotel Sofitel olbrzymi ale super. Nie ma sensu moim zdaniem wkładać kasy do paszportu przy zameldowaniu. Większości z naszej grupy to nic nie pomogło. Wybór jedzenia bardzo duży i raczej każdy znajdzie coś dla siebie. Choć I tak spotkałem narzekajacych Polaków! Typowe :-)
6. Na koniec niedobra wiadomość dla chcących wyjechać do Izraela - polskie biura tam nie organizują wycieczek z uwagi na zalecenia MSZ.
Obserwuj wątek
    • mikub79 Re: Taba update 18.08.14, 08:19
      Mała poprawka po sprawdzeniu na pocztówce :-) Hotel Marriott jest totalnie zniszczony A nie Hilton którego tu nie ma w pobliżu.
      Kartę sim kupiłem w hotelu Hyatt.

Pozdr
      • rojb.erek Re: Taba update 18.08.14, 12:23
        Gracjas Ci Dobry Człowieku, nareszcie komuś się chciało to opisać.Bardzo jestem wdzięczna bo śmigamy tam we wrześniu do Sofitela właśnie najprawdopodobniej bo nasz hotel jeszcze się nie podniósł po powodzi.
        Gdybyś jeszcze zechciał wspomnieć coś o morzu, nie ma zakazu kąpieli?, rafy bardzo ucierpiały?
        coś tam dziala czy wszystko pozamykane, to znaczy sklepiki, baza nurkowa i takie tam? ( bo czytałam różne wersje)
        a w samym Sofitelu, czy to true ,że restauracja jest z obsługą kelnerską i jak się nie upomnisz to nie dostaniesz? pytam bo w samej Tabie bywaliśmy już nie raz ale nigdy w Sofitelu więc byłabym wdzięczna za info o samym hotelu z pierwszej ręki.
        z góry dzięki
        pozdrawiam
      • mikub79 Re: Taba update 20.08.14, 06:41
        Hotel Hyatt w polskich ofertach jest pod nazwą Miramar. Wygląda że wszystko jest ok :-)
    • rojb.erek Re: Taba update 18.08.14, 12:50
      a nie orientujesz się czy przejście graniczne Taba-Eljat działa? coby sobie tam na własną rękę zorganizować wycieczkę jak wszystkie do Jerozolimy wstrzymane
      • mikub79 Re: Taba update 18.08.14, 14:50
        Rafa w normalnym stanie. Jednakże muszę przyznać że nie jest zbyt ciekawa.

Restauracje są 2. W jednej - większej samemu się działa i nie ma zabiegania o napiwki ze strony miejscowych. W drugiej trochę bardziej dbają I klienta i walczą o napiwki :-) jednakże jest mniejsza I mniejszy wybór.

Z Izraelem nie mam pojęcia.
        • mikub79 Re: Taba update 18.08.14, 14:52
          Sklepiki - bardzo mało, trzeba się przejść po wszystkich (trzech) hotelach i może coś się znajdzie :-)

Jest jedna firma pod wycieczek i nurkowania. Nie ma problemów.
          • rojb.erek Re: Taba update 18.08.14, 17:22
            z tego wniosek ,że nie jest tak źle. a tak z obserwacji to uważasz, że oni coś tam działają żyby przywrócić Tabie wygląd z przed powodzi, czy tak nie koniecznie a jeśli już to w iście egipskim poczuciu czasu i konieczności?
            • mikub79 Re: Taba update 19.08.14, 19:01
              Niestety nie robią nic w tym temacie tu w Taba Heights :-(
              I tak mieli szczęście że mało ich dotknęło. Jak jechaliśmy tu autobusem to praktycznie całe wybrzeże zniszczone kamieniami i zwirem który został naniesiony z gór.

Podsumowując :-) jeśli ktoś wybiera się na urlop poleżeć I naładować baterie to sofitel - w bardzo korzystnej cenie teraz - jest do tego optymalną opcją!
              • rojb.erek Re: Taba update 20.08.14, 09:37
                jeszcze jedno w sumie głupie pytanie, ale czytałam ,że w sofitelu są szlafroki i kapcioszki w pokojach niby super ale przy opuszczaniu hotelu podobno doliczają jakieś kwoty z kosmosu za ich używanie. Wydaje mi się ,ze to nie możliwe ale wolę zapytać
                z góry dzięki,
                a jakbys miał chwilę i chęci to ciekawa jestem Twoich wrażeń dotyczących samego sofitela, pokoi, infrastruktury i wszystkiego co uznałeś za ciekawe
                • moonia76 Re: Taba update 20.08.14, 12:57
                  Czyli jednym słowem wychodzi na to że jest uprzątnięte tylko wokół hotelu i nic więcej ? Nie ma możliwości spacerowania plażą ?
                  Czy ktoś wrócił ostatnio z hotelu Intercontinental w Tabie i może coś więcej napisać o obecnie panującej tam sytuacji na miejscu ?
                • mikub79 Re: Taba update 22.08.14, 22:59
                  Ja żadnych szlafrokow itd nie widziałem :-)

Sam hotel Sofitel jak na Egipt super. Choć oczywiście dużo z naszych narzekało... norma. My pojechaliśmy odpocząć nad wodą i do tego ten hotel w bardzo korzystnej cenie się nadawał :-)

Ci którzy byli w Intercontinental narzekali że część hotelu była zamknięta I jeden basen też. Nikt ich wcześniej o tym nie informował!

Została mi egipska karta Sim z Internetem. Proszę o kontrakt na maila mikub@ymail.com gdyby był ktoś zainteresowany.

• rojb.erek Re: Taba update 23.08.14, 20:28
                    możesz mi jeszcze napisać z jakim BP byłeś? i jak godziny wylotu, bo się nie mogę zdecydować w Alfa Star jest 15 dni ale kiepskie godziny wylotów, Itaka ma 14 ale info o wylotach nie jest nigdzie dostępne :(
                    • mikub79 Re: Taba update 24.08.14, 10:47
                      Ja leciałem z Itaką.
                      Co do godzin wylotu to za bardzo bym w nie wierzył :-)

Nam w obie strony zmienili, dodatkowo dostaliśmy extra 17 godzin nas koniec bo samolot się zepsuł i nie mógł dolecieć z turystami z Katowic. Usterki się zdarzają...
                      • rojb.erek Re: Taba update 24.08.14, 10:57
                        dzięki :), to lecieliście tym pechowym Eurolotem? ło matko.
                        nam z tego co słyszę zaczyna bruździć jakiś wulkan na Islandii czy gdzieś tam.
                        a tych godzin się czepnełam bo w AS wylot byłby o 20.30 plus pewnie międzylądowanie i do tego tranzyt z Sharmu, więc calusieńki dzień w plecy. to samo z powrotem wylot o 11.30 więc tranzyt z Taby rano i znów dzień w plecy.Myślałam, że Itaka ma jakieś przyzwoite godziny.
                        • rojb.erek Re: Taba update 25.08.14, 11:34
                          sorewicz ,że tak Cię męczę .
                          rezydent z Itaki tam na miejscu pomocny czy nie bardzo i trzeba wszystko samemu organizować a on ogranicza się jedynie do opchnięcia fakultetów?
                          dokopałam się do godzin wylotów z Itaki i wydają się dużo lepsze i z przewoźnikiem którego znamy czyli Small Planet więc chyba wygra Itaka.Już nie mogę się doczekać :)
    • rojb.erek Re: Taba update 25.08.14, 17:45
      jak już Cię tak dręczę to jeszcze jedno male q, jak jest z kawą w Sofitelu, jest ekspres i mozna z niego korzystać kiedy sie chce czy są jakies sztywne godziny czy jak to tam jest. ja bez kawy żyć nie mogę i choć to głupie to dla mnie istotne. z góry dzięki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka