Gość: Monika IP: 195.47.201.* 10.09.04, 12:00 Mam pytanko: Czy ktoś korzystał kiedyś z jednorazowego aparatu do zdjeć podwodnych, takiego za 40 zł z Media Markt? Czy warto go kupić? Czy wychodza fajne zdjęcia?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radioaktywny Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 12:16 Tak, ja robilem zdejcia takim aparatem o nazwie Vivitar Mariner na negatywie Fuji o czulosci 400 ASA, rezultat w ponizszym linku: community.webshots.com/album/116672705azIMfp Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 12:19 Ps. zapomnialem dodac, ze ten aparat nie jest jednorazowka - mozna wymianiac filmy, ale kosztuje podobnie czyli okolo 45 zl Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 12:20 Ps. zapomnialem dodac, ze ten aparat nie jest jednorazowka - mozna wymieniac filmy, ale kosztuje podobnie czyli okolo 45 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 12:28 Hej, Dzieki za odpowiedz. Caly czas sie waham czy warto go kupic. Bo szczerze mówiąć te Twoje zdjęcia nie są zbyt wyraźne. Tylko nie wiem czy to nie wina tego że zostały wprowadzone do kompa prawdopodobnie przez skaner. A ty tak na prawde jestes zadowolony z tego aparatu?? Doradź!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baska Re: Zdjęcia podwodne IP: *.pronet.lublin.pl 10.09.04, 14:33 ja robiłam zdjęcia kodakiem ultra sport za 48 zl efektów jeszcze nie znam bo dopiero wczoraj wróciłam z Hurgady ale insruktor nurkowania mówił że te aparaty są całkiem niezłe. jeśli masz zamiar nurkować z akwelungiem to zwróć uwagę na głębokosć do jakiej aparat dziala bo nasi znajomi mieli agfe do 3 metrów i niestety na wiekszej głębokosci aparat sie popsuł i nici ze zdjec . Za pierwszym razem schodzi sie na 6- 8 metrów wiec taki aparat do 10 metrów powinien spoko wystarczyć my mieliśmy do 15 metrów. Zyczę miłych wrażeń i udanych zdjęć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukiel Re: Zdjęcia podwodne IP: *.soc.eu.mars / 217.96.29.* 10.09.04, 13:06 kupiłem takie coś kodaka i wyszedł syf niesamowity (rafa w Sharm). Może fuji ma czulszy film (tego bym się spodziewał), ale ja teraz spróbuję zrobić samemu obudowę do zdjęć do prostego cyfraka. Znalazłem gdzieś pomysł jak: mianowicie ze starej maski do pływania, takiej ze ściągaczem dookoła, oraz przymocowanego ściągaczem grubego worka. A w środku foto. Bardzo ciężko jest kadrować w masce (nie widać nic w okienku aparatu), z wyświetlaczem lcd powinno być prościej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 13:39 Mi generalnie zalezy na zdjeciach podczas snorkowania a nie nurkowania. Czy myslicie ze taki aparat wystarczy. Zalezy mi na ladnych zdjeciach, zeby cos bylo na nich widac oprocz niebieskich plam. Odpowiedz Link Zgłoś
radioaktywny Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 14:15 Oczywiscie ze zdjecia byly skanowane wiec sa nieco gorsze niz oryginal. Jednak nie oczekuj, ze aparat za mniej niz 100 zl bedzie robil powalajace na kolana zdjecia - on raczej sluzy do utrwalania pieknych chwil, ktore pozniej latwiej wywolac z pamieci:-) Musisz isc na kompromis - albo mniej ladne zdjecia za mniejsze pieniadze, a wspaniale wspomnienia, albo drogi aparat, wystudiowane ujecia - bez zawracania sobie glowy utrwalaniem chwili w pamieci :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 14:30 hej, Dzieki przekonales mnie. Kupuje. Najwyzej bedzie na Ciebie ;)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Zdjęcia podwodne IP: *.espol.com.pl 10.09.04, 15:25 ja używałem jednorazówek Fuji z filmem Superia 800. efekty na www.asiaiandrzej.com co do robienia pod wodą zdjęć kompaktowym cyfrakiem, to byłbym sceptyczny. aparat cyfrowy nie robi zdjęcia w chwili naciśnięcia migawki, tylko z delikatnym opóźnieniem. wiadomo - pomiary. a ryby to niestety nie ślimaki. poza tym im większe ISO w cyfrowym, tym dłużej naświetla. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 15:32 DZIĘKI!!!! Super zdjęcia!!! W taki razie szukam z filmem Fuji Superia z filmem 800 tylko nie wiem czy takowy znajdę. Ale wielkie dzieki zdjecia są na prawdę piękne!!!Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 15:34 Jeszcze jedno pytanko. Ile moze w Polsce taki aparat z takim filem? I gdzie go moge kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
o92 Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 15:42 W każdym KODAKU mają jednorazówki (koszt ok. 45zł). Oczywiście że warto kupić i wypstrykać - wyjdą super fotki jeżeli tylko będziesz pamiętać o kilku najważniejszych zasadach, z których najważniejsze to: robić fotki BLISKO POWIERZCHNI i MAX. 1,0-1,5 metra od fotografowanych obiektów. Więcej info i wskazówek - looknij na wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=13409476&a=13511217 Poz, o92. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 15:55 Dzieki...wszystko przeczytalam. Juz wszystko wiem. Jesteście wielcy. Jeszcze raz dziekuje za pomoc. Ps. Do zobaczenia w EGIPCIE!!! Ja już jade z tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dunia Re: Zdjęcia podwodne IP: *.kis.uni-freiburg.de 10.09.04, 15:59 > co do robienia pod wodą zdjęć kompaktowym cyfrakiem, to byłbym sceptyczny. Wiekszosc nurkow robi zdjecia takimi wlasnie aparatami, a efekty calkiem calkiem :) Efekty sa dobre, jesli masz odpowiednia ilosc swiatla, czyli niezbyt dlugi czas ekspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ukiel Re: Zdjęcia podwodne IP: *.soc.eu.mars / 217.96.29.* 10.09.04, 16:08 W aparacie ważniejsze niż ISO jest obiektyw (jego jasność dokładniej). A z tym w jednorazówkach jest dramatycznie słabo. Poza tym im wyższe ISO tym KRÓTSZE a nie dłuższe naświetlanie, bo materiał jest czulszy. Mam doświadczenie w fotografowaniu żywych ryb akwariowych cyfrakiem i jestem dobrej myśli. Przy snorkelingu kadrować jest równie trudno co 10m pod wodą, bo nie zakładam że ktoś będzie pływał bez maski. Proszę spróbować włożyć maskę i zobaczyć coś w okienku aparatu - trudna sprawa - kadrować trzeba na czuja. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Vivitar Mariner - czy jednorazowka - VIVITAR!!! 10.09.04, 18:27 Vivitar Mariner ma jedna olbrzymia przewage nad jednorazowkami - mozna zdjac obudowe wodoszczelna i pstrykac nim zdjecia jak zwyklym gluptakiem. Wiec jest to zakup bardzo trafiony (chocby gdyby Wam sie zepsul podstawowy aparat na wyjezdzie). Zas cena 45 zl za gluptaka z wodoszczelna obudowa i lampa blyskowa przekresla calkowicie sens kupowania jednorazowki za pdobna cene. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Vivitar Mariner - czy jednorazowka - VIVITAR! IP: *.espol.com.pl 10.09.04, 23:59 poza tym mariner ma celownik. zajebista rzecz, zepsułem przez jego brak dużo zdjęć jednorazówkami. do Moniki: jednorazówki z superią 800 można kupić w egipcie, ale zdecydowanie lepiej będzie kupić w/w vivitara wielorazowego użytku i same filmy. 800 nie ma raczej w wolnej sprzedaży, ale każdy przywoity fotograf sprowadzi w jeden dzień z hurtowni. ja płaciłem po 20 pln za film (36 klatek). przy snurkowaniu zapomnij o lampie (odblaski). staraj się nie robić zdjęć w południe (słońce pionowo), ale raczej wtedy kiedy słońce świeci lekko z boku. i musisz utrzymywać linię: słońce-aparat-ryba. inaczej nic ze zdjęć nie będzie. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Zdjęcia podwodne IP: *.espol.com.pl 11.09.04, 00:10 cyfrak ma tę przewagę, że można klepać bez opamiętania, szczególnie jeżeli ma zdjęcia seryjne. ale na rafie jest gorzej. nie dość, że ryby się ruszają, to jeszcze z reguły cały czas jesteś bujany przez naprawdę spore fale. poza tym, jeżeli chcesz wejść w bliski kontakt, musisz ryzykować wrzucenie na rafy, a to kolosalne ryzyko. długo się zastanawiałem, czy nie kupić obudowy do cyfraka, ale jak sobie przypomnę te fale w sharm, które tak waliły człowiekiem o pomost (trudno było wyjść z wody, pełno siniaków), to naprawdę szkoda ryzykować drogiego aparatu. vivitar za 59 pln wytrzyma wszystko. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś