Dodaj do ulubionych

Zdjęcia podwodne

IP: 195.47.201.* 10.09.04, 12:00
Mam pytanko: Czy ktoś korzystał kiedyś z jednorazowego aparatu do zdjeć
podwodnych, takiego za 40 zł z Media Markt? Czy warto go kupić? Czy wychodza
fajne zdjęcia?? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • radioaktywny Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 12:16
      Tak, ja robilem zdejcia takim aparatem o nazwie Vivitar Mariner na negatywie
      Fuji o czulosci 400 ASA, rezultat w ponizszym linku:
      community.webshots.com/album/116672705azIMfp
      • radioaktywny Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 12:19
        Ps. zapomnialem dodac, ze ten aparat nie jest jednorazowka - mozna wymianiac
        filmy, ale kosztuje podobnie czyli okolo 45 zl
      • radioaktywny Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 12:20
        Ps. zapomnialem dodac, ze ten aparat nie jest jednorazowka - mozna wymieniac
        filmy, ale kosztuje podobnie czyli okolo 45 zl
        • Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 12:28
          Hej,
          Dzieki za odpowiedz. Caly czas sie waham czy warto go kupic. Bo szczerze mówiąć
          te Twoje zdjęcia nie są zbyt wyraźne. Tylko nie wiem czy to nie wina tego że
          zostały wprowadzone do kompa prawdopodobnie przez skaner. A ty tak na prawde
          jestes zadowolony z tego aparatu?? Doradź!!!!
      • Gość: Baska Re: Zdjęcia podwodne IP: *.pronet.lublin.pl 10.09.04, 14:33
        ja robiłam zdjęcia kodakiem ultra sport za 48 zl efektów jeszcze nie znam bo
        dopiero wczoraj wróciłam z Hurgady ale insruktor nurkowania mówił że te aparaty
        są całkiem niezłe.
        jeśli masz zamiar nurkować z akwelungiem to zwróć uwagę na głębokosć do jakiej
        aparat dziala bo nasi znajomi mieli agfe do 3 metrów i niestety na wiekszej
        głębokosci aparat sie popsuł i nici ze zdjec . Za pierwszym razem schodzi sie na
        6- 8 metrów wiec taki aparat do 10 metrów powinien spoko wystarczyć my mieliśmy
        do 15 metrów. Zyczę miłych wrażeń i udanych zdjęć :)
    • Gość: Ukiel Re: Zdjęcia podwodne IP: *.soc.eu.mars / 217.96.29.* 10.09.04, 13:06
      kupiłem takie coś kodaka i wyszedł syf niesamowity (rafa w Sharm). Może fuji ma
      czulszy film (tego bym się spodziewał), ale ja teraz spróbuję zrobić samemu
      obudowę do zdjęć do prostego cyfraka. Znalazłem gdzieś pomysł jak: mianowicie
      ze starej maski do pływania, takiej ze ściągaczem dookoła, oraz przymocowanego
      ściągaczem grubego worka. A w środku foto. Bardzo ciężko jest kadrować w masce
      (nie widać nic w okienku aparatu), z wyświetlaczem lcd powinno być prościej.
      • Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 13:39
        Mi generalnie zalezy na zdjeciach podczas snorkowania a nie nurkowania. Czy
        myslicie ze taki aparat wystarczy. Zalezy mi na ladnych zdjeciach, zeby cos
        bylo na nich widac oprocz niebieskich plam.
        • radioaktywny Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 14:15
          Oczywiscie ze zdjecia byly skanowane wiec sa nieco gorsze niz oryginal.
          Jednak nie oczekuj, ze aparat za mniej niz 100 zl bedzie robil powalajace na
          kolana zdjecia - on raczej sluzy do utrwalania pieknych chwil, ktore pozniej
          latwiej wywolac z pamieci:-)
          Musisz isc na kompromis - albo mniej ladne zdjecia za mniejsze pieniadze, a
          wspaniale wspomnienia, albo drogi aparat, wystudiowane ujecia - bez zawracania
          sobie glowy utrwalaniem chwili w pamieci :-))))
          • Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 14:30
            hej,
            Dzieki przekonales mnie. Kupuje. Najwyzej bedzie na Ciebie ;)) Pozdrawiam
            • Gość: andrzej Re: Zdjęcia podwodne IP: *.espol.com.pl 10.09.04, 15:25
              ja używałem jednorazówek Fuji z filmem Superia 800.
              efekty na www.asiaiandrzej.com
              co do robienia pod wodą zdjęć kompaktowym cyfrakiem, to byłbym sceptyczny.
              aparat cyfrowy nie robi zdjęcia w chwili naciśnięcia migawki, tylko z
              delikatnym opóźnieniem. wiadomo - pomiary.
              a ryby to niestety nie ślimaki.
              poza tym im większe ISO w cyfrowym, tym dłużej naświetla.
              pzdr
              • Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 15:32
                DZIĘKI!!!! Super zdjęcia!!! W taki razie szukam z filmem Fuji Superia z filmem
                800 tylko nie wiem czy takowy znajdę. Ale wielkie dzieki zdjecia są na prawdę
                piękne!!!Pozdrowionka
              • Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 15:34
                Jeszcze jedno pytanko. Ile moze w Polsce taki aparat z takim filem? I gdzie go
                moge kupić?
                • o92 Re: Zdjęcia podwodne 10.09.04, 15:42
                  W każdym KODAKU mają jednorazówki (koszt ok. 45zł).
                  Oczywiście że warto kupić i wypstrykać - wyjdą super fotki jeżeli tylko
                  będziesz pamiętać o kilku najważniejszych zasadach, z których najważniejsze to:
                  robić fotki BLISKO POWIERZCHNI i MAX. 1,0-1,5 metra od fotografowanych obiektów.
                  Więcej info i wskazówek - looknij na wątek:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=13409476&a=13511217
                  Poz, o92.
                  • Gość: Monika Re: Zdjęcia podwodne IP: 195.47.201.* 10.09.04, 15:55
                    Dzieki...wszystko przeczytalam. Juz wszystko wiem. Jesteście wielcy. Jeszcze
                    raz dziekuje za pomoc.

Ps. Do zobaczenia w EGIPCIE!!! Ja już jade z tydzień.
              • Gość: Dunia Re: Zdjęcia podwodne IP: *.kis.uni-freiburg.de 10.09.04, 15:59
                > co do robienia pod wodą zdjęć kompaktowym cyfrakiem, to byłbym sceptyczny.

Wiekszosc nurkow robi zdjecia takimi wlasnie aparatami, a efekty calkiem calkiem
                :) Efekty sa dobre, jesli masz odpowiednia ilosc swiatla, czyli niezbyt dlugi
                czas ekspozycji.
              • Gość: Ukiel Re: Zdjęcia podwodne IP: *.soc.eu.mars / 217.96.29.* 10.09.04, 16:08
                W aparacie ważniejsze niż ISO jest obiektyw (jego jasność dokładniej). A z tym
                w jednorazówkach jest dramatycznie słabo. Poza tym im wyższe ISO tym KRÓTSZE a
                nie dłuższe naświetlanie, bo materiał jest czulszy. Mam doświadczenie w
                fotografowaniu żywych ryb akwariowych cyfrakiem i jestem dobrej myśli.
                Przy snorkelingu kadrować jest równie trudno co 10m pod wodą, bo nie zakładam
                że ktoś będzie pływał bez maski. Proszę spróbować włożyć maskę i zobaczyć coś w
                okienku aparatu - trudna sprawa - kadrować trzeba na czuja.
                • pc_maniac Vivitar Mariner - czy jednorazowka - VIVITAR!!! 10.09.04, 18:27
                  Vivitar Mariner ma jedna olbrzymia przewage nad jednorazowkami - mozna zdjac
                  obudowe wodoszczelna i pstrykac nim zdjecia jak zwyklym gluptakiem. Wiec jest
                  to zakup bardzo trafiony (chocby gdyby Wam sie zepsul podstawowy aparat na
                  wyjezdzie). Zas cena 45 zl za gluptaka z wodoszczelna obudowa i lampa blyskowa
                  przekresla calkowicie sens kupowania jednorazowki za pdobna cene.
                  • Gość: andrzej Re: Vivitar Mariner - czy jednorazowka - VIVITAR! IP: *.espol.com.pl 10.09.04, 23:59
                    poza tym mariner ma celownik. zajebista rzecz, zepsułem przez jego brak dużo
                    zdjęć jednorazówkami.
                    do Moniki: jednorazówki z superią 800 można kupić w egipcie, ale zdecydowanie
                    lepiej będzie kupić w/w vivitara wielorazowego użytku i same filmy. 800 nie ma
                    raczej w wolnej sprzedaży, ale każdy przywoity fotograf sprowadzi w jeden dzień
                    z hurtowni. ja płaciłem po 20 pln za film (36 klatek).
                    przy snurkowaniu zapomnij o lampie (odblaski). staraj się nie robić zdjęć w
                    południe (słońce pionowo), ale raczej wtedy kiedy słońce świeci lekko z boku.
                    i musisz utrzymywać linię: słońce-aparat-ryba. inaczej nic ze zdjęć nie będzie.
                    pzdr
                • Gość: andrzej Re: Zdjęcia podwodne IP: *.espol.com.pl 11.09.04, 00:10
                  cyfrak ma tę przewagę, że można klepać bez opamiętania, szczególnie jeżeli ma
                  zdjęcia seryjne. ale na rafie jest gorzej. nie dość, że ryby się ruszają, to
                  jeszcze z reguły cały czas jesteś bujany przez naprawdę spore fale. poza tym,
                  jeżeli chcesz wejść w bliski kontakt, musisz ryzykować wrzucenie na rafy, a to
                  kolosalne ryzyko.
                  długo się zastanawiałem, czy nie kupić obudowy do cyfraka, ale jak sobie
                  przypomnę te fale w sharm, które tak waliły człowiekiem o pomost (trudno było
                  wyjść z wody, pełno siniaków), to naprawdę szkoda ryzykować drogiego aparatu.
                  vivitar za 59 pln wytrzyma wszystko.
                  pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka