Gość: gosiacz IP: 62.29.136.* 10.01.06, 14:39 ile bedzie kosztowała minuta rozmowy z siecie Era z egiptu do Polski na komórke, i na stacjonarny? Czy lepiej aby dzwonił ten w Egipciedo Polski czy odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obser Re: ile za rozmowy telefoniczne 10.01.06, 15:06 Jak chcesz mieć kontakt z Polską,to lepiej przekalkujuj kupno egipskiego prepaida np.Mobinil za 37 LE.Minuta rozmowy do Polski 3,5 LE,a na miejscu sobie załatwisz wszystko za 0,5 LE za minutę,przynajmniej nie będziesz bawił w SMS.A jak ktoś będzie Cię mocno potrzebował,to niech mu podają Twój nr i możesz gadać do woli-on płaci. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolka Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 15:08 www.era.pl/index.php?id=r_cen&zone=10§ion=korp po prostu obczytaj cennik Odpowiedz Link Zgłoś
christel Re: ile za rozmowy telefoniczne 10.01.06, 15:09 jesli jestes w Egipcie to najlepiej nie odbierać rozmów przychodzący, cena zależy od operatora ale straszne ździerstwo. Czytałam, ze w Erze 1 min rozmowy z Egiptem kosztuje nawet 25 zł- chyba chodziło o przychodzące. Odpowiedz Link Zgłoś
ocean.absurdu Re: ile za rozmowy telefoniczne 10.01.06, 15:33 Najbardziej kalkuluje sie faktycznie kupic na miejscu sim-karte w Mobinilu lub Vodafonie, koszty polaczenia z Vodafonu do Polski to 4le (okolo 2,5zl/min). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniaka Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.orange.pl 11.01.06, 02:40 Witam serdecznie. Z Egiptu wróciłam w Sylwestra i już dostałam rachunek z Ery więc mogę na bieżąco podać ceny: minuta rozmowy do Polski kosztowała mnie 10 złotych z groszami (już z vatem) np. 9min.08s. kosztowało równe 103.76 brutto. SMS 1.05/128 netto/brutto. Kart do automatów nie polecam, za 15-18 LE pogadasz 1 góra 1,5 chyba że po 21.00 (wtedy podobno 3min., ale nie chciało mi się po nocy szukać budki telefonicznej). Przewodnik rzeczywiście proponował kartę Mobinil do komórki, ale zastanów się czy aż tyle będziesz dzwonić ? Wtedy może i warto. Aha z hoteli ceny są porównywalne jak z budki telefonicznej, ale komfort wyższy bo dzwonisz z pokoju a płacisz przy wymeldowaniu. Ale się rozgadałam mam nadzieję że pomogłam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
obser Re: ile za rozmowy telefoniczne 11.01.06, 07:24 Soniaka Czy się opłaca,to weż kalkulatorek do ręki i sobie oblicz: 37 LE zakup karty startowej (credit 2 LE) 114 LE zakup karty doładowywującej o nominale 100 LE 151 LE : 5,7= 26,49 USD 26,49 USD x 3,4 zł = 90,07 zł 102 LE : 3,5 LE =29 minut Tak więc za 1 Twoją 9 minutową rozmowę mamy przeszło 30 minut gadania.Do tego uzgodnienia np.czegoś z rezydentem,lub załatwienie lokalnych fakultetów mamy za grosze.A z Egiptu wróciłem dzień przed Tobą,tak że dane świeże.kalkulacja idzie w łeb jak masz komórę służbową i we firmie się nie kapną.Jest jeszcze inny pomysł,który używam od roku.Rozmowy przychodzące do mnie są w polsce wykonywane z telefonu internetowego TalkPro.Koszt 1 minuty z taktowaniem 6 sec wynosi 0,18 USD czyli 61 groszy.Jest jeszcze 1 bardzo ważny plus dla ludzi,którzy mają na codzień kontakt z kontrahentami w tym,że jeżeli ktoś b,usilnie twierdzi że w b,pilnej sprawie musi się ze mną skontaktować,to podają mu mój nr. +2..... i nagle ta sprawa staje się mniej pilna i zadzwoni po powrocie. Ale się rozpisałem.ufff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella19 Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.interpc.pl 11.01.06, 08:55 A ja mam takie pytanie (moze i glupie,ale naprawde nie jestem juz tego pewna).Jak ktos dzwoni do mnie z Egiptu,z tamejszego numeru to ja nic nie place?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:28 nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 09:30 nie,ale uściślijmy jesteś w Polsce,nie w Egipcie z polską komórą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.pekao.com.pl 11.01.06, 09:34 Jak jesteś w Egipcie z Poslką komórką to płacisz za WSZYSTKIE przychodzące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soniaka Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.orange.pl 11.01.06, 22:53 obser Rzeczywiście nieźle kalkulujesz, ale tak szczerze, to płacąc za 16 dni w Egipcie + fakultety blisko 13 tys. złotych (dwie osoby), raczej nie brałam ze sobą kalkulatorka, bo w tym momencie to byłam na zasłużonych wakacjach i jak miałam ochotę dzwonić to dzwoniłam (także do rezydentki) nie myśląc o tym ile mnie to kosztuje (mam na szczęście ten komfort, że mnie na to stać). Pisząc o cenach rozmów chciałam po prostu pomóc, opcji "jak i za ile dzwonić) jest wiele, mi chodziło o odpowiedź na pytanie o ceny Ery, a wybór należy wyłącznie do dzwoniących.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obser Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 23:59 Sorry,nie chciałem urazić Odpowiedz Link Zgłoś
corsarzb Re: ile za rozmowy telefoniczne 12.01.06, 08:03 Nie mam pojęcia ile do Ery, ale ja w Plusie miałem stawkę 9,80 zł za minutę (korzystałem z operatora vodafonEG),sms kosztował mnie 1,24zł. Drugi operator (MobiNil) jest droższy- 1 min. rozmowy do Polski kosztuje 10,98zł. Jak będziesz na miejscu to włącz sobie w ustawieniach swojego operatora zakładkę "Stawki roamingowe". Tam wszystko będziesz miał/a napisane co i za ile. Odpowiedz Link Zgłoś
moriach Re: ile za rozmowy telefoniczne 12.01.06, 15:17 To w SimPlus'ie minuta rozmowy do wszystkich sieci komórkowych i stacjonarnych brutto z Eiptu do Polski kosztuje 7,63 (obie taryfy - Team7 i Easy).Za każde rozpoczęte 30 sekund połączenia ramach roamingu naliczana jest połowa stawki za 1 minutę. Odebranie 30 sekundowego połączenia z Polski 6,56 brutto, wysłanie SMS 1, 45 brutto + opłata za "polskiego" SMS'a wg. cennika wybranej taryfy , odbieranie SMS - za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina10 Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 17:28 Gdzie można kupić sim-kartę z Vodafonu lub mibil....?Czyli jeśli dobrze rozumię ,to muszę kupić pakiet startowy i doładowujący, czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obser Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 22:52 Kupisz tam,np w punkcie obok Sea Gull i możesz poprosić żeby zaraz Ci doładowali.Płaciłem 3 tyg temu 37 LE.Dziwnie,że za karty doładowujące chcą więcej niż nominał,bo podobno ich marża-za 100 LE płaciłem 114.dziś nalazłem stronę możesz kupić starówkę w Polsce,ale chcą 115 zł. www.sim-service.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ireen Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.chello.pl 15.01.06, 17:59 A co z simlockami polskimi? nie przeszkadzaja? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwona967 Re: ile za rozmowy telefoniczne 16.01.06, 09:18 Jak masz simlocka to nie możesz uzywać karty innego niz Twój opeartor- dotyczy to innych z Polski i wszystkich zagranicznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ireen Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 16.01.06, 21:52 Wlasnie tego sie obawialam:) Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 13:12 5 funtów egipskich w ciągu dnia i 4 wieczorem niezależnie od tego czy stacjonarny czy komórka. Ceny dotyczą czerwonych punktów telefonicznych Vodafone (wielkości agencji finansowych w Polsce 20-30 m2). Siedzi gość któremu sie płaci za czas. Można ustalić że po pewnym czasie rozłączy rozmowę i git. Takie punkty sa w Sharm przy drugim albo trzecimk wejściu na OLD Sharm (bazar) a także w Naama. Sa widoczne i dobrze oznakowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina10 Re: ile za rozmowy telefoniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 20:51 Co jest z tymi simlockami?Czy mogę kupić kartę vodafone i załadować do telefonu, który jest w Polsce na kartę Tak Tak, czy do takiego który mam na abonament(z Ery). Czy wówczas dostaję nowy numer? Jak to jest, proszę o wyjaśnienie komuś, kto nie za bardzo kuma te sprawy!A koniecznie będę musiała mieć kontakt telefoniczny! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwona967 Co to jest simlock 18.01.06, 09:21 "Co to jest simlock? Simlock jest to blokada zakładana na aparat telefoniczny przez operatora telefonii komórkowej aby telefon działał wyłącznie w jego sieci. Jeśli masz simlocka np. Ery to aparat będzie działał wyłącznie z kartami SIM Ery. Po co mam usunąć simlocka? Mając telefon bez simlocka możesz korzystać z usług dowolnego operatora, ponieważ każda karta SIM będzie działać na Twoim telefonie. Jest to bardzo przydatne podczas dłuższych wyjazdów zagranicznych. Bardziej opłacalne jest skorzystanie z dowolnej usługi prepaid niż korzystanie z roamingu. Mając telefon z blokadą simlock nie jest to takie proste. Generalnie- jeśli +masz telefon z simlockiem to możesz korzystać WYŁĄCZNIE z kart Twojej sieci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina10 Re: Co to jest simlock IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 12:57 Dziękuję za wyczerpujcą i normalnym językiem napisaną informację. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iit2 Re: Co to jest simlock 10.06.06, 14:19 a czy ktoś miał Orange ? Jakie ceny rozmów i sms w Egipcie z Polską ? A jeżeli dzwonię w Egipcie na komórkę np. do Delfinarium to jaki koszt jest takiej rozmowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Co to jest simlock IP: *.aster.pl 11.06.06, 10:04 Czy tylko obok Sea Gull mozna kupic karte do prepaida?Z gory dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq9 Re: Co to jest simlock IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 18:27 rozgladnij sie na miejscu,male "salony" lokalnych dystrybutorow moze nie sa az tak bardzo widoczne ale jak sie rozgladniesz to napewno znajdziesz bez problemu. ja uzywalem mobinil,4 funciaki za minute dzwonilem tylko na polskie komorki w Polsce,po pol roku od wyjazdu i wyczerpania srodkow na koncie karta byla dalej aktywna na rozmowy przychodzace(sprawdzone w Egipcie,plynac po nilu,jezdzac po egipcie i na fakultetach mialem zazwyczaj lepszy zasieg mobinilu niz vodafone. (zboczenie hobbystyczne dot.telefonii komorkowej :) dlatego sprawdzalem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq9 Re: Co to jest simlock IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 18:32 tak naprawde wchodzi w gre tylko pasmo 900 mhz wiec mozesz wytargac ze szuflady jakis niekoniecznie nowy model a moze bardziej pancerny i mniej Ci bedzie go szkoda gdyby upadl na ziemie i troche sie pocharatal.ja mialem palmtopa do pisania wspomnien i nokie 5110 do uzytku(wypasiony :) model i prawie niezniszczalny do dostania w komisach max do 100 pln :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sp2 Re: Co to jest simlock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 19:54 A ja kartę MobiNila dostałem od agenta przed wyjazdem.Miała na koncie bodajże 48 LE z zastrzeżeniem,że po powrocie zwrócę i ew. wyrównam credit i będzie dla następnego.Moim zdaniem piękna jego inwencja i dbałość o klienta.Zachowałem się elegancko i dopilnowałem,aby zostało ok. 70 funciaków bardzo dziękując.Na wysokości zadania stanęła rezydentka,która po mojej prośbie i daniu jej kasy zdalnie zasilała mi konto.W sumie super sprawa,bo rozmowy wychodzące w cenie do przyjęcia (3,5 LE/min),a rodzina i firma używała internetowego TalkPro (ok.0,62 zł/min) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Co to jest simlock IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 20:45 prosze napisz cos wiecej na temat tego TalkPro poniewaz czesto telefonuje do Egiptu i wydaje majatek.z gory dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś