Dodaj do ulubionych

Jerozolima z Taby

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:35
Witam wszystkich, którzy tak jak ja jadą do Taby. Ja będę tamże 20 czerwca w hotelu El Wekala. W wątku na forum - El Wekala Resort - Teba - Egipt? poruszano temat fakultetów z Taby ale z racji tej, że przecież ludziska jadą
także do innych hoteli w Tabie postanowiłem go rozpocząć tutaj. Szperając trochę na forum gazety oraz wakacji znalazłem kilka informacji na temat wycieczek - szczególnie interesuje mnie Jerpozolima ale niestety nie ma relacji ludzi, którzy korzystali z nich. Oto kilka opcji jakie znalazłem o Jerozolimie wraz cenami:
1. Jadę z Alfą tak więc na ich stronie z fakultetami jest info:
jednodniowa autobsowa koszt 130 dolarów - nie ma tam danych o opłatach granicznych Izraelskich.
2.Druga to wycieczka 1-dniowa z biurem ze strony izrael.republika.pl/index.html koszt 80 dolarów + koszt dojazdu z Taby do granicy -piszą o 80 dolarach za dziesięć osób czyli ogółem 96 dolców (z dojazdem tam i z powrotem)
3.biuro Abba z Sharm www.taniewycieczkisharm.com/Zwiedzanie.htm
gdzie piszą, że za tą przyjemność biorą 110 dol.
Słuszałem oczywiście o innych biurach z Sharm np.Orbit ale nie mają stron.
Ciekaw jestem czy ktoś korzystał z usług w/w lub może mial inny wariant może
jakieś biuro w Tabie? Były też informacje, że z tymi SMS-mi to różnie bywa na miejscu tak więc pfroszę o komentarze.
A i na koniec , powtarzam za forumowiczami ,lecąc tylko na Synaj i nie ruszaszjąc się z niego czyli np. bez Kairu, to żadnej wizy nie trzeba, w deklaracji piszemy SINAI ONLY dotyczy to również przejścia granicznego w Tabie z Izraelem.
Obserwuj wątek
    • Gość: bea Re: Jerozolima z Taby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:50
      Też przeniosłam się z wątku ElWekala Resort - Taba. Interesuje mnie wyjazd zdo
      Jerozolimy z Taby. Prosiłabym też o wyjaśnienie, jak to jest z tymi wizami.
      Znalazłam wątek na forum, w którym są różne wersje
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=40200497&a=40200497.
      Czy ktoś, kto był w Tabie i jeździł na rózne fakultety (np. klasztor św.
      Katarzyny, Jerozolima), mógłby to napisać.

• Gość: magda30081 Re: Jerozolima z Taby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:36
        hej:) mnie również interesuje ww. wycieczka.
        jak dotąd znalazłam info o wymnienionych już tutaj organizatorach.
        • Gość: andrzej Re: Jerozolima z Taby IP: 83.168.106.* 25.05.06, 22:04
          polecam raczej wycieczkę przez rezydenta. koszt będzie wyższy, ale macie
          polskojęzycznego przewodnika, a to ważna rzecz. raz, że opowie ciekawe rzeczy, a
          dwa, że pomoże w dziwnych sytuacjach, jak np. ta, gdy w ubikacji na środku
          pustyni Negew "dziadek klozetowy" nie chciał zgodzić się na zapłatę dolarami,
          tylko chciał szekli...
          a propos wizy: Synai Only. z Egipcjanami na przejściu w Tabie i bez tego ciężko
          się dogadać, więc radzę nie ryzykować. Jeżeli dobrze pamiętam, uda się wyjechać
          z Egiptu do Izraela, ale przy wjeździe z powrotem i tak trzeba będzie te 15$
          wpłacić. czyli jeżeli chcesz jechać do Izraela, kup wizę od razu.
          nas trzymali 2 godziny na przejściu z niewiadomej przyczyny, chociaż wszyscy
          mieli wizy...

www.asiaiandrzej.com
    • Gość: andrzej Re: Jerozolima z Taby IP: 83.168.106.* 26.05.06, 21:38
      ok, zapewne masz rację.
      pamiętam tylko te 2 godziny na przejściu w Tabie po 20 godzinach wycieczki i
      mordęgę z egipskimi pogranicznikami. za nic nie można było się z nimi dogadać i
      dla świętego spokoju wolałbym mieć tę wizę niż jej nie mieć.
      3. circa pół godziny przed Morzem Martwym była stacja benzynowa i tam jakiś
      tubylec klozetowy nie pozwalał wejść do ubikacji za dolary. dopiero nasz
      przewodnik zapłacił mu w szeklach i się "odblokował".
      4. w hotelach w Tabie są oferty biur z innych krajów (dojeżdżasz sam do eilatu i
      tam przejmuje cię przewodnik). siłą rzeczy nie będzie to polskojęzyczny
      przewodnik i o to mi chodziło...
      pzdr
      • Gość: bell@ Re: Jerozolima z Taby IP: *.pl.bauer.com / 217.153.130.* 29.05.06, 12:08
        A skąd te przypuszczenia, że to nie będzie polskojęzyczny przewodnik? Zapewniam
        Cię, że oni mówią po polsku i to bardzo dobrze! Biura izraelskie zatrudniają 12
        polskojęzycznych wykwalifikowanych przewodników, ktorzy musieli zdać bardzo
        ciężkie egzaminy z historii i architektury tego regionu, aby pracować w tym
        zawodzie. Wielu z nich jest biblistami (czyli specjalistami od biblii z
        uniwersyteckimi tytuami), a paru... księżmi! (to chyba dobra informacja dla
        osób, które wyprawę do Ziemi Świętej traktują jako pielgrzymkę). Pozdrawiam.
      • Gość: bell@ Re: Jerozolima z Taby IP: *.pl.bauer.com / 217.153.130.* 29.05.06, 12:35
        Mylisz się, przynajmniej jeśli chodzi o biura izraelskie. tam ZAWSZE JEST POLSKI
        PRZEWODNIK. I to naprawdę fachowy, bo żeby zdać egzamin na przewodnika w
        Izraelu, trzeba skończyć dwuletnie studia tematyczne. Pozdrawiam.
        • Gość: andrzej Re: Jerozolima z Taby IP: 83.168.106.* 29.05.06, 20:50
          Jezu, czy ja naprawdę tak niewyraźnie piszę?
          w hotelu (Radisson) na tablicach biur podróży wiszą oferty wycieczek
          fakultatywnych do Jerozolimy: biura angielskiego - po angielsku, biura
          rosyjskiego - po rosyjsku. reszty - nie skumałem, nie znam niemieckiego ani
          węgierskiego.
          oferta mocno konkurencyjna cenowo do Alfastaru, ale warunek: sam dojeżdżasz do
          granicy, przechodzisz przejście i tam cię odbierają.
          naprawdę iluzją byłoby sądzić, że biura węgierskie, angielskie czy rosyjskie
          będą miały na pokładzie akurat polskojęzycznego przewodnika.
          co akurat polskie biuro gwarantuje i, jak zauważył David, w naszym przypadku był
          to Włodek, czyli w oryginale Zew, którego jak całą wycieczkę bardzo miło
          wspominam....
          pzdr
          • Gość: bell@ Re: Jerozolima z Taby IP: *.pl.bauer.com / 217.153.130.* 30.05.06, 11:27
            Zeew pisze się przez dwa e, to oznacza po hebrajsku wilka. :) Fajnie, że
            uważasz, że Włodek jest dobrym przewodnikiem. Zgadzam się z Tobą!
            • Gość: andrzej Re: Jerozolima z Taby IP: 83.168.106.* 30.05.06, 21:51
              nie znam się na transkrypcji z hebrajskiego, ale posiłkując się książką Hermana
              Wouka "Nadzieja" (Ha'tikvah, The Hope) piszę Zew przez jedno "e", podobnie jak
              tłumacz tej książki.
              pzdr
              • ra.kr Re: Jerozolima z Taby 31.05.06, 02:00
                Gość portalu: andrzej napisał(a):

> nie znam się na transkrypcji z hebrajskiego, ale posiłkując się książką Hermana
                > Wouka "Nadzieja" (Ha'tikvah, The Hope) piszę Zew przez jedno "e", podobnie jak
                > tłumacz tej książki.
                > pzdr
                ??? niewiem czy to widac ale prawidlowo imie zew pisze sie przez zain, alef, waw czyli Zeew
                pozdrawiam
                • Gość: bell@ Re: Jerozolima z Taby IP: *.pl.bauer.com / 217.153.130.* 31.05.06, 12:25
                  No, niestety, ra.kr, hebrajskie znaczki się na polskim portalu nie pokazują :)
                  Ale fajnie, że przeliterowałeś. Zeew – to bardzo ładne imię. Ja jeszcze lubię
                  Aviv, czyli Wiosnę :).
                • miriam_73 Re: Jerozolima z Taby 31.05.06, 13:04
                  Na końcu wyrazu "zeev" jest bet, a nie waw, czytany jak "w" (pisany bez
                  dagesz):)))
                  זְאֵב
                • Gość: zeew mosevitzki Re: Jerozolima z Taby IP: 84.229.0.* 31.05.06, 20:11
                  moje imie pisze sie przez zain alef bet. zrobiles maly blad kolego
                  pozdrawiam
                  zeew "wlodek"
    • Gość: Basia Re: Jerozolima z Taby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 12:45
      Czy może ktoś z tu obecnych przetestował na własnej skórze ten fakultet z biurem
      Alfa Star, bo ja skłaniam się raczej ku tej opcji.
      • Gość: regia Re: Jerozolima z Taby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:39
        Który z wymienionych przez Was wariantów wymagałby ode mnie najmniej formalności?
        • Gość: baku Re: Jerozolima z Taby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:42
          Wedlug mnie najmniej formalnosci wymaga fakultet Alfy,ale to bardzo meczacy
          wyjazd,chociaz z Taby to byloby do przyjecia.Ja wyjezdzalam z SSH,w maju ,wiza
          Sinay Only
          • Gość: Snake Re: Jerozolima z Taby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 11:41
            Myślałem, że coś ciekawego wyniknie z tego wątku a tu same pierdy popychacie czy piszemy przez u, e a może przez ü.Dyskusje odnośnie pisowni imion to do Miodka albo Bralczyka na pewno wam odpowiedzą. Czy nikt nie był w tej Jerozolimie - jeżeli już był to jak jechali do przejścia w Tabie - tak jak na stronie: izrael.republika.pl/index.html z jakiś egipskim przewoźnikiem a jak powrót.
            Jakieś konkrety...
            • izraelczykejlat Re: Jerozolima z Taby 02.06.06, 11:59
              to co masz na stronie to jest kontakt ktory moglismy nawiazac z Izraela, na miejscu jak zaczniecie sie
              rozgladac napewno znajdziecie cos tanszego, slyszalem o firmie Suliman (ostatnio turysci do Eilatu z nimi
              przyjechali na jeden dzien) oni biora za trase z Radissona do Granicy i spowrotem 40 $ za busa.
              pozdrawiam
              David

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka