Dodaj do ulubionych

Rekiny na Synaju???

31.08.06, 16:04
Oglądałam kilka dni temu film dokumentalny na kanale Discovery o
rekinach.Jeden z watków opowiadał o mężczyznie, który pływajac w morzu
Czerwonym na Synaju został zaatakowany przez rekina, prawdopodobnie przez
żarłacza białego!!! Czy słyszeliście o podobnych wypadkach? Jakie jest
prawdopodobieństwo spotkania rekina? Nie chcę siać paniki ale przyznam, że
mnie to zmroziło...
Obserwuj wątek
    • ocean.absurdu Re: Rekiny na Synaju??? 31.08.06, 19:25
      Rekiny w okolicach Synaju jak najbardziej wystepuja, jest kilka gatunkow,
      osobiscie spotkalem trzy gatunki pod woda, ale wiem, ze pozostale czesto sie
      rowniez spotyka w zaleznosci od pory roku.
      Zarlaczy bialych sie nie spotyka - co najwyzej zarlacze bialopletwe oceaniczne -
      ale to zupelnie inny gatunek i nie tak grozny jak zarlacz bialy, w zeszlym
      roku taki bialopletwy rezydowal przez 3 tygodnie przy rafie Jackson na Tiranie,
      wiele osob mialo szanse go zobaczyc.
      W poblizu Sharm mozna zobaczyc najczesciej rekiny rafowe szare, czarnopłetwe, w
      poblizu Tiranu widuje sie młoty, jak ktos ma szczescie to moze wlasnie spotkac
      bialopletwego, czasami tygrysiego a i zdarza sie wielorybi rekin.
      Prawdopodobienstwo spotknia rekina jest spore jesli komus bardzo zalezy na tym
      zeby go spotkac - np. nurkowanie o swicie na Shark-Yolanda czy tzw. tył
      Jacksona, normalnie raczej bardzo trudno je spotkac.
      Nie wiem czy jestes nurkiem i pytasz w konktekscie nurkowym - ale podejrzewam
      ze chyba nie bo nurkowie raczej kochaja spotkania z rekinami, ale jesli mowimy
      o plywaniu przy plazy hotelowej to prawdopodobienstwo spotkania jakiegokolwiek
      rekina jest naprawde bardzo niewielkie.
      Pozdrawiam!
    • mariola9917 Re: Rekiny na Synaju??? 31.08.06, 20:30
      A jak jest ze skorpenami?
      • ocean.absurdu Re: Rekiny na Synaju??? 31.08.06, 21:09
        No wiec wlasnie, bardziej obawialbym sie przypadkowego dotkniecia skorpeny
        nizeli ataku rekina w Sharm. Skorpeny i szkaradnice sa dosc powszechne, ale
        raczej nie blisko powierzchni tylko od 5 m w głąb.
        Piekne i fascynujace zwierzaki, niemniej jednak toksyny ktore posiadaja w
        niewielkich kolcach grzbietowych i w okolicy głowy mają dość trucizny by
        spokojnie usmiercic czlowieka.
        Pozdrawiam!
        • mariola9917 Re: Rekiny na Synaju??? 03.09.06, 13:49
          Okropnie to zabrzmiało. Czy takie przypadki się zdarzały?
          • shark1sharm Re: Rekiny na Synaju??? 03.09.06, 15:33
            Ostatni atak rekina na Sharm byl chyba ze dwa lata temu w Shark's Bay. Rekin
            zaatakowal snorklera, ktory odplynal prawie 400 metrow od brzegu (totalna
            glupota, nie tylko ze wzgledu na rekiny ale i na przeplywajace lodzie).
            Zdarzenie mialo miejsce bardzo wczesnie rano. Ofiara byl Egipcjanin. Rekin
            uderzyl w udo tylko raz, ale to wystarczylo. Pechowy plywak zmarl na skutek
            wykrwawienia.

Swoja droga ja rowniez nurkujac na Jackson, Thomas czy Jackfish lub Shark -
            Yolanda mam nadzieje ponownie ujrzec tam rekina. Na wymienionych rafach
            wczesniej spotykalem rekiny, ale z reguly wczesnie rano i jesli bylismy
            pierwsza lodzia.
            Ostatnio mialem to szczescie, ze w przeciagu jednego tygodnia bylem na Jackson
            3 razy i za kazdym razem spotkalem rekina. Raz byla to grupka trzech sztuk
            (Grey Reef Shark). Wzialem ze soba aparat i nawet udalo mi sie strzlic fotki.
            Rakiny na Jackson byly zawsze w okolicach rogu gdzie ustawiona jest latarnia na
            rafie. Tam jest najsilniejszy prad. Do tego rekiny sa dosc gleboko (35 - 45
            metrow). Nurkowanie w takich warunkach trudno zaliczyc do rekreacyjnego.

Na koniec. Na Sharmie mam zalogowanych ok 600 nurkowan (pracowalem tam przez
            jakis czas). Rekiny spotkalem max 20 razy...

Nieco wiecej o atakach rekinow znajdziesz tutaj

www.rasmohamed.com/rasita6b.html
            • shark1sharm Re: Rekiny na Synaju??? 04.09.06, 11:12
              Wracajac jeszcze do tematu. Spojrz jak zginal Steve Irwin (Australijczyk,
              nakrecil mnostwo filmow przyrodniczych). Nnurkowal w miejscu gdzie az roi sie
              od rekinow...

fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/Nie_%BFyje_Steve_Irwin_-_s%B3ynny_%B3owca_krokodyli,787666,2943
    • synaj2 Re: Rekiny na Synaju??? 03.09.06, 14:59
      Niewielkiego rekina ok 1m spotkałem w tym roku w kwietniu na wysokości
      Movenpeacka, śmignął obok nas i tyle go było.
      Natomiast miałem szczęście pływać cały dzień z delfinem na wysokości
      Barona /Nasrani/ - zobacz fotki link poniżej i to była prawdziwa frajda!

Wbrew pozorom do niebezpiecznych dla człowieka należy żółw wodny
      którego też tutaj można spotkać, nie atakuje co prawda człowieka ale posiada
      niezwykle mocne zęby przystosowane do nagryzania rafy. Nie należy łapać żółwia
      gdyż jego szczęki działają jak potężne imadło i spotkanie z nimi nie będzie
      przyjemne.

Pozdrawiam Jurek
      ------
      • mariola9917 Re: Rekiny na Synaju??? 05.09.06, 21:32
        A wiesz może, czy zdarzają się wypadki spowodowane przez szkaradnice?
        Pozdrowienia
        • trevally Re: Rekiny na Synaju??? 06.09.06, 11:56
          prawdopodobieństwo wypadku z rekinem, szkaradnicą, skrzydlicą, mureną,
          jeżoowcem czy innym zwierzęciem morza czerwonego jest minimalne o ile
          przestrzega się kilku drobnych zasad - na rafy pływa sie w butach lub płetwach,
          nie wkłada się łap do zakamarków, nie dotyka się niczego czego się nie zna, nie
          karmi się ryb, nie chodzi po rafie, patrzy się gdzie się płynie, szczególnie w
          nocy

jeśli tych kilka zasad wbije się sobie do głowy ryzyko jest niemal żadne
          • shark1sharm Re: Rekiny na Synaju??? 06.09.06, 22:44
            Brawo!!! Bump, bump, podbijam, zeby kazdy milosnik cieplych wod Morza
            Czerwonego sobie przyswoil te rady.

Juz nawet pomijajc kwestie ewentualnego wypadku/ataku... Czy idac do muzem
            schwytacie za bedacy tam eksponat i zaczniecie nim wymachiwac jak choragiewka
            (nawet jesli to bedzie jakas choragiewka)? 100% kulturalnych ludzi odpowie:
            NIE. Dokladnie tak samo jest w Egipcie. Czy chcecie by wracajc za rok, do Sharm
            czy Hurghady, znow urzekac sie piekna rafa? TAK. Wiec plywajac w Morzu
            Czerwonym czujcie i zachowujcie sie tak jak w galerii, albo muzeum sztuki.

Szlag mnie trafia, jak czytam pytania: czy moge wywiezc tylko kawaleczek rafy
            lub muszelke (pojecie bardzo wzgledne)?

Drodzy turysci, tylko na Sharm jednego dnia pompuje sie ok 4000 butli (tak
            slownie czterech tysiecy, looknijcie do najanowszego przewodnika nurkowego), co
            daje ok 1500 - 1800 pletwonurkow zuzywajacych te butle jednego dnia. Na Sharm
            zarejestrowanych jest prawie 250 lodzi dla turystow. Okolo 70% z nich kazdego
            dnia wyplywa w morze napchane turystami.

Jak wygladalaby rafa, gdby kazdego tygodnia, kazdy turysta zabral do domu taka
            mala pamiatke z morza?
            • trevally Re: Rekiny na Synaju??? 07.09.06, 09:32
              Zabieranie czegokolwiek z rafy to jedno, w sumie już dosyć marginalne zjawisko.

To co obecnie najardziej niszczy większość raf przybrzeżnych to bezmyślne
              deptanie po nich w buciorach

Zamiast położyć się na wodzie i przepłynąć nad grzbietem rafy na otwartą wodę
              setki ludzi przy każdym z setek hoteli (tych nie posiadających pomostu)
              odbywają wielokrotne spacery po grzbiecie rafy niszcząc koral i wszelkie życie
              na rafie prędzej czy później

Dlatego prośba do wszystkich - NIE DEPCZCIE RAF ! Jak nie umiesz pływać, kup
              sobie materac z przezroczystego plastiku i na nim dryfuj nad rafą a nie katuj
              jej swoimi buciorami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka