Dodaj do ulubionych

napiwki w egipcie

22.01.07, 12:28
poniewarz jestem tu nowy , chciałem się przywitać i pozdrowić wszystkich .
Mam taki mały problem , mianowicie 10.05.07 lece do egiptu (corall beach)i
nie wiem jak to sprawa z tymi napiwkami .
Daje sie czy nie , a jak tak to ile i za co.
dodam że to mój pierwszy raz w egipcie.
z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • elsalvador1 Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 12:40
      Hejka.Dajesz jak uważasz,że gość zasłużył a zazwyczaj się starają,żeby bakszysz
      jednak dostać.Dajesz za posprzątanie,za zrobienie extra drina,za bagarz.Podczas
      zwiedzania nieoficjalnie za robienie zdjęć w miejscach gdzie tego się nie robi
      itp.Upatrz sobie kelnera na stołówce w miarę sympatycznego i po 2 dniach daj mu
      kaskę a napewno Cie zapamięta i dostawa czegoś do picia nie będzie trwać w
      nieskończoność jak np.w PALACIO !!!/nie zmienie zdania/.Co do kwot-hmm,to już
      zależy tylko od Twioch możliwości finansowych,ja daje średnio 5
      $.Pozdrawiam.Robson.
      • mariuszgr Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 14:20
        Wysokosc napiwkow jest umowna.Moim subiektywnym zdaniem 5USD to jednak
        zdecydowanie za duzo.W efekcie prowadzi to do rozpasania miejscowych.Ja na
        poczatku pobytu daje tym ktorzy sprzataja pokoje po 1-2 USD. I nie chodzi tu o
        to ze dla nas sa to male pieniadze.Patrzac na zarobki miejscowych i koszty
        zycia, 1 czy 2 dolary to pieniadze za ktore mozna przezyc caly dzien.Dajac
        wszystkim, za wszystko i w dodatku spore kwoty prowadzimy do takiej sytuacji ze
        miejscowi wyciagaja reke po kase dlatego ze sie do nas usmiechneli czy po
        prostu za to ze sa.
        • zebrasoma1 Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 15:13
          Dokładnie , będąc w Tunezji podchodzi do mnie łebas może z 12 lat i mówi :
          hello- łan dinar ;))) do dziś mnie to bawi
          • sanpja Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 15:17
            Właśnie w Tunezji to "łan dinar" też mnie rozbrajało. Dosłownie za wszystko,
            ale dawałam tylko tym którzy na to zasłużyli, nie mozna przesadzać.
            Czyli w Egipcie muszę przygotować się na łan dolar? nie łan dinar? :D
        • elsalvador1 Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 15:24
          mariuszgr napisał:

> Wysokosc napiwkow jest umowna.Moim subiektywnym zdaniem 5USD to jednak
          > zdecydowanie za duzo.W efekcie prowadzi to do rozpasania miejscowych.Ja na
          > poczatku pobytu daje tym ktorzy sprzataja pokoje po 1-2 USD. I nie chodzi tu
          o
          > to ze dla nas sa to male pieniadze.Patrzac na zarobki miejscowych i koszty
          > zycia, 1 czy 2 dolary to pieniadze za ktore mozna przezyc caly dzien.Dajac
          > wszystkim, za wszystko i w dodatku spore kwoty prowadzimy do takiej sytuacji
          ze
          >
          > miejscowi wyciagaja reke po kase dlatego ze sie do nas usmiechneli czy po
          > prostu za to ze sa.
          Małe sprostowanie,te moje 5$ to dla kelnera a inne to jak najbardziej max 1
          $.Pozdrawiam.
      • kura28 Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 15:51
        A tym kelnerom dawać napiwek codziennie, na początku, na koncu pobytu? Jak
        sądzicie?
        • elsalvador1 Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 16:44
          kura28 napisała:

> A tym kelnerom dawać napiwek codziennie, na początku, na koncu pobytu? Jak
          > sądzicie?
          Wystarczy raz te 5$ i jest Twój.
    • mkaczmarzyk Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 15:25
      Pierwszego napiwku zażądano od nas przy wysiadaniu z autobusu.
      Pan bagażowy, gdy dostał 1 funta wrócił sie i stwierdził,że chce 1 dolara .
      Dostał :-)
      "Pokojowym" dostało sie za tygodniowy pobyt 15 funtów.
      Generalnie 1 funt egipski załatwiał sprawe.
      • sanpja Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 15:59
        Czyli nie zostawiać co dzień na poduszce 1 funta? Tak jak w Tunezji np?
        • janusz.amir Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 16:44
          Zostawiajcie 1 lub 2 LE codziennie sprzątającym na łóżku a kelnerom to jak
          chcecie.
    • derduch Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 17:54
      Każdy robi jak uważa :-)
      Zawsze mam 100$ jedynkami na napiwki i bakszysz.
      Sprzątacz dostaje 1$ kazdego dnia, chyba że zauważe że sie opuścił, wtedy az do
      poprawy nie dostanie NIC. Kelnerzy do kolacji lub wieczornej balangi jak
      siedzimy w kilka osób 5$ na wieczór i latają koło nas jak muchy :-)
      W barach tez rozdaje przewaznie 2-3 dziennie.
      • v-ride Re: napiwki w egipcie 22.01.07, 19:36
        dzięki , bardzo mi pomogliście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka