Dodaj do ulubionych

egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 2007

10.05.07, 11:42
Chetnie poznam opinie osob, ktore ostatnimi czasy byly z Triada - moze z
kwietnia 2007r.
Obserwuj wątek
    • yrec61 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 10.05.07, 13:30
      a my chętnie poznamy opinię tych osób, które były na takiej imprezie z rainbow
      tours - jedziemy tam 03.07.
    • darler Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 10.05.07, 15:09
      Kolejny zainteresowany prosi o informacje.Pozdrawiam
    • ajamaja1 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 11.05.07, 00:14
      wlasnie wrocilam z takiej imprezy 24,05-8,05..jak bylo..ogolnie mowiac super
      ale byly pewne niedociagniecia organizacyjne..na poczatek pierwszym takim
      niedociagnieciem procz poznego wylotu( caly dzien w plecy) bylo brak egipskiego
      przedstawiciela triady na lotnisku i stad niektorzy zamiast wpisu synay only
      kupili wize co jak sie potem okazalo na granicy izraelskiej stalo sie problemem
      bo musieli dodatkowo placic za jej anulowanie..kolejne niedociagniecie to
      pierwszy teoretyczny nocleg dla tych co lecieli z Warszawy w
      Nuweidzie.Teoretyczny bowiem trwal 3 godziny.,po dojechaniu do hotelu byla
      godzina 7 a o 10,15 juz byl wyjazd..Dostalismy klucze do pokojow dlatego
      nazywalo sie to noclegiem:)Objazd byl bardzo ciekawy..mieszkalismy w Betlejem w
      hotelu o tej samej nazwie..Wysluzony juz troche hotel ale ladny i fajnie
      polozony bo blisko do bazyliki(okolo 20 minut spacerkiem)stad codziennie
      jezdzilismy na zwiedzanie.Obok hotelu sa sklepy zarowno z pamiatkami jak i
      spozywcze..jest nawet sklep spozywczy otwarty cala dobe(chyba trzeci idac w dol
      od hotelu) ktory moge polecic..panuje tam mila atmosfera a wlasciciel jest
      rozmowny i nawet czestuje kawa..plan dnia nasza przewodniczka Ania tak ukladala
      bysmy mieli czs na wszystko:)na zakupy rowniez..Trzeba zabrac ze soba 125$
      ktore zbiera przewodniczka pierwszego dnia..ja placilam 120$ ale juz nastepna
      grupa tydzien po nas 125$ plus dodatkowo jak ktos chce 60 $ na wycieczke
      fakultatywna nad Morze Martwe i Masade..Pakiet ten obejmuje wszystkie
      wstepy,napiwki,wize egipska,oplate wyjazdowa z izraela,oplate za przewodnika
      izraelskiego..pamiatki najlepiej kupowac kolo hotelu w Betlejem..Na wejsciu
      macie 50%rabatu..tanie tam tez sa kosmetyki z Morza Martwego..
      • deoand Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 11.05.07, 00:32
        a co sie zwiedza ... Betlejem a Jerozolime i cos jeszcze ?

a gdzie był pobyt w Sharm jest tam chociaz normalna plaza przy
        hotelu ??? z piaskiem ???
      • ajamaja1 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 11.05.07, 00:38
        kolacje warto zakupic w Polsce placac za wycieczke bo w okolicy hotelu sa tylko
        bary szybkiej obslugi z kebabami i pita ktorymi nie da sie najesc no chyba ze
        ktos je bardzo lubi:)kartki pocztowe kupicie w hotelowym sklepie a znaczki w
        recepcji..Jesli znaczkow recepcja nie ma to mozna zostawic wypisane kartki
        placac za znaczki i oni je wysla..tak zrobilam ciekawe czy kartki dojda:)
        Pierwszego dnia podrozy nastawcie sie na dluga jazde bo z neweidy do betlejem
        spory kawalek jest..na granicy egipsko-izraelskiej trzeba wykazac sie
        cierpliwoscia bo kontrola idzie powoli gdyz sprawdzane sa wiekszosci turystom
        bagaze zarowno walizki jak i podreczne torby..moja walizka zostala sprawdzona
        od a do z..sprawdzanie to jest tylko po stronie izraelskiej..przy wyjezdzie nie
        ma juz tego problemu..W Betlejem mielismy poswiecenie pamiatek przez polskiego
        zakonnika..zalatwila nam to nasza przewodniczka.To tyle w skrocie o
        objezdzie..jesli macie jakies pytania to chetnie na nie odpowiem..co do pobytu
        to ja mialam hotel traf no i trafilam dobrze Hotel Gardenia..jest to ladny
        hotel z czterema basenami,duzymi pokojami i smacznym jedzonkiem:)do plazy co
        godzine kursuja busy a do Nana Bay od 20 co godzine ale tutaj do 22 bus jest
        platny dolara w obie strony a po 22 jest bezplatny..niektorym moze przeszkadzac
        bliskosc lotniska..
        • ajamaja1 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 11.05.07, 00:52
          Procz jerozolimy zwiedza sie Nazaret,Kane Galilejska,jest tez rejs po jeziorze
          Genezaret, rzeka Jordan,Tyberiada,gora blogoslawienstw
          • deoand Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 11.05.07, 13:18
            czyli jak rozumiem wszystko co ważne w Izraelu ????

a dojazd do plaży nie jest uciążliwy zbytnio ????
            • ajamaja1 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 11.05.07, 16:35
              Tak wszystko co wazne...dojazd do plazy nie jest uciazliwy..Triada daje do
              Gardeni narazie wszystkich ktorzy wykupili opcje hotel 4 gwiazdki traf..nastepna
              gupa tuz po nas tez trafila do gardeni..
              • deoand Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 11.05.07, 16:49
                dzieki ....

tez zamierzam się wybrac na takie 7 + 7 ale sierpien -wrzesień

pzdr deo
                • ob.serwator_1 Kilka pytań ! 11.05.07, 17:19
                  Wybieram się tam 19 czerwca i mam parę pytań (chodzi o Izrael): Jak wygląda
                  fakultet nad Morze Martwe i co oprócz morza jeszcze się na nim zwiedza. Jest
                  drogi. W ubiegłym roku w Jordanii płaciłem za wypad nad Morze Martwe 25$ , a tu
                  60? Warto? Czy oprócz tego fakultetu są jakieś inne? Co trzeba zobaczyć, a co
                  można odpuścić? Czy można pić wodę po przegotowaniu? Czy gniazdka elektryczne
                  są takie jak u nas, czy trzeba zabrać przejściówkę? Nie wykupiłem na Izrael
                  obiadokolacji Czy można (ew. za ile) wykupić je na miejscu w hotelu? Bywalcy
                  forum twierdzą, że jest to o wiele tańsze niż proponuje Triada. Przewodniczka
                  OK? Czy... Dobra wystarczy! :-))
                  • miriam_73 Re: Kilka pytań ! 11.05.07, 17:57
                    oprócz pluskania w MMartwym (my bylismy na plaży w północnej części, gdzie było
                    to czarne słynne błotko), które było na końcu - najpierw zwiedzanie twierdzy
                    Masada (w tym wjazd i zjazd koleją linową na górę, wstęp na wykopaliska na
                    górze) i wykopalisk w Qumran - tak przynajmniej było jak ja byłam i dlatego
                    cena była 60USD.
                  • miriam_73 Re: Kilka pytań ! 11.05.07, 18:04
                    Gniazdka w Izraelu normalne, wodę można pić bez problemu.

U mnie dzień wolny/fakultet pilot ustawił na sobotę, co oznaczało tyle, że w
                    Jerozolimie były pozamykane lub miały skrócone godziny otwarcia niektóre muzea
                    i sklepy - szabat.
                    • kate310 Re: Kilka pytań ! 11.05.07, 20:10
                      Ja byłam w listopadzie z traidy. dwa tygodnie spędziłam w Shramie, tam tez
                      wykupilismy sobie wycieczke do izraela, o połowe tańsza od oferty polskiego
                      biura. Była kąpiel w Morzu Martwym (totalna rewelacja, czegoś takiego jeszcze
                      nie doświadczyłam w życiu), zwiedzanie Jerozloimy(przejście dorga Krzyżową,
                      Góra Oliwna, Bazylika Grobu Pańskiego, Ściana Płaczu, Wieczernik) potem
                      pojechaliśmy do Betlejem. Generalnie polecam. Wycieczka kosztowałą nas 90$!!!
                      Taniocha :)
                  • ajamaja1 Re: Kilka pytań ! 12.05.07, 09:47
                    jest dokladnie tak samo jak napisala Miriam..My ta wycieczke mielismy w
                    niedziele..te osoby ktore nie pojechaly mialy czas wolny..to jest jedyna
                    wycieczka fakultatywna w czasie objazdu..wody z kranu radze nie pic nawet po
                    przegotowaniu bo to nigdy nic nie wiadomo..Co do obiadokolacji to nie wiem czy
                    jest mozliwosc dokupienia na miejscu..jedno wiem ze nikt nie sprawdza numerow
                    pokojow i u nas np byly osoby ktore nie majac wykupionych obiadokolacji
                    normalnie je jadly...Obok hoyelu w betlejem sa same bary szybkiej w ktorych
                    wcale nie jest tanio..co do gniazdek ta sa one takie same jak u
                    nas..przewodniczka ania byla super..miala dobry zmysl organizacji no i ogromna
                    wiedze.
                    • ob.serwator_1 A-ja-mai i innym dziękuję ! 13.05.07, 09:49
                      Dzięki za informacje. Jeżeli jest jeszcze coś, co warto wiedzieć, to proszę
                      napiszcie. Mogę się odwdzięczyć informacją z pobytu na inmpezie Egipt,
                      Jordania, Syria, oraz Egipt - objazdówka i Tunezja. Poniżej zdjęcia z tych
                      imprez.
                      krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/52534.html
                      krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/52980.html
                      krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/80898.html
                      • ajamaja1 Re: A-ja-mai i innym dziękuję ! 13.05.07, 21:44
                        byles w Syri? to lepiej upewnij sie czy z pieczatka syryjska wpuszcza cie do
                        Izraela bo nasza przewodniczka mowila ze z tym moga byc problemy
                        • ob.serwator_1 Re: A-ja-mai i innym dziękuję ! 13.05.07, 23:21
                          Z tego co wiem, to jest odwrotnie. Z pieczątką Izraelską nie wjedziesz do
                          Syrii. W ubiegłym roku wracałem z Syrii i Jordani przez granicę Izraelską do
                          Egiptu i było OK. W tamtą natomiast stronę trzeba było kombinować aby nam
                          izraelczycy nie stemplowali paszportów. Na wszelki wypadek upewnię się jednak.
                          Po powrocie z Izraela od razu wymienię paszport. Dzięki!
                          • miriam_73 Re: A-ja-mai i innym dziękuję ! 14.05.07, 11:06
                            Na fakultet nad Morze Martwe weź dobre buty, bo szczególnie w Qumran jeśli w
                            czasie wolnym chcielibyście podejść na własną rękę w górę do jaskiń, to w
                            klapkach może byc trochę niewygodnie :)))
                            W Jerozolimie na własną rekę warto się wybrać do Cytadeli (na Starym Mieście) -
                            sama twierdza i muzeum jerozolimy jest bardzo ciekawe, ale przede wszystkim sa
                            kapitalne widoki na Stare Miasto z tarasu widokowego:
                            www.towerofdavid.org.il/eng/
                            W ub. roku płaciłam za wstęp 30 szekli.
      • nitka102 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 14.05.07, 12:17
        witam, czy możesz wyjasnić jeszcze raz wyjasnic z ta wizą? przed chwilą
        dzwoniłam na infolinię do triady i na moje pytanie czy muszę kupować wizę na
        lotnisku w sharm (egipt+izrael) panienka poinformowała mnie że tak obowiązuje
        wiza którą należy kupić po przylocie na lotnisku???
    • nitka102 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 14.05.07, 14:03
      czy w tym roku wyjeżdżajacy na 7 + 7 egipt i izrael zawsze zaczynali od
      objazdu? w ubiegłym sezonie chyba tak właśnie było. piszcie proszę jak było u
      Was?
      • ajamaja1 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 14.05.07, 22:27
        wizy nie musisz kupowac tylko potrzebny ci wpis synay only..upewnij sie czy masz
        objazd najpierw i jesli tak to nie daj sie wrobic w wize bo na granicy
        izraelskiej bedzie trzeba ta wize anulowac a to juz dodatkowe koszty
        • miriam_73 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 14.05.07, 22:32
          nie daj sie wrobic w wize bo na granicy
          > izraelskiej bedzie trzeba ta wize anulowac a to juz dodatkowe koszty

Że co proszę??? Wiza jest jednorazowa - wyjeżdżasz - wygasa. Niczego nie trzeba
          anulować. Wracasz i jak wybierasz się jeszcze do Kairu to musisz kupić nową wizę
          i tyle.
          • ajamaja1 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 15.05.07, 13:33
            te osoby ktore kupily wize musialy zaplacic na granicy izraeskiej po pare szekli
            za co to nie wiem ale byly to dodatkowe koszty
            • nitka102 Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 15.05.07, 13:45
              do ajamaja1
              chciałabym Cię spytać czy jeśli na poczatku ktoś nie kupił wizy to po powrocie
              z objazdu Izraela miał możliwość jej zakupu (gdybyśmy jednak chcieli jechac do
              Kairu?)
              • mariuszgr Re: egipt i izrael - odezwijcie z imprez Triady z 15.05.07, 13:55
                Mozesz kupic wize podczas przekraczania granicy w Tabie.Co do kolejnosci
                zwiedzania to kadzego roku bylo z kolejnoscia roznie.Kilka dni przed wyjazdem
                mozna spytac w biurze co bedzie pierwsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka