Dodaj do ulubionych

Sharm fakultety- które ?? Z KIM??

18.07.07, 14:40
:)
wiem, wiem że zaraz co niektórzy wyskoczą że wątek już był, itp, itp, ale
przeczytałam wszystkie i mam mętlik w głowie - niestety.
są na forum polecane najczęściej 3 biura: abaa-sharm, e-sharm i egiptdremland
- oferty wycieczek podobne, ceny się lekko różnią do przyjęcia - ale sa opinie
o każdym z nich i pozytywne i negatywne : a to, że brak polskojęzycznego
pilota, albo stary autobus, albo robią problem z przyjazdem pod hotel ( bo
1-2 osoby wykupiły z niego wycieczkę)...itp. itp.
Więc naprawdę trudno się zdecydować na wybranie jednego biura i kupienie w nim
kilku wycieczek - ...
I tutaj moje pytanie-prośba może ktoś w trakcie swojego pobytu korzystał z 2-3
różnych biur i może z pełnym przekonaniem polecić to a nie inne biuro - zdaję
sobie sprawę że jest to ocena indywidualna i zawsze może być jakiś zły omen na
tej właśnie wycieczce, ale jeden nie zmieni opinii forumowiczów o tym biurze
ale jak wpadek jest kilkanaście to już można sobie o podejściu do klienta
przez to biuro wyrobić jakieś zdanie. I nie mam tutaj na myśli wyłącznie ceny-
bo czasem warto dopłacić kilka $ i jechać w lepszych warunkach.
Proszę o opinie z waszych wyjazdów z/w biurami i wasze sugestie co do wyboru -
na wycieczki mam zamiar jechać z dzieciakiem 8-lat więc wolę być przekonana do
wyboru tego własnie biura :)
dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 18.07.07, 16:00
      Kiedyś korzystałam z Luna Rossa, teraz od 2 lat z Aaba Sharm - nie mam
      zastrzeżeń, nidy nie było problemu z odbiorem z pod hotelu (kwadrans spóźnienia
      nie jest dramatem), autokary przyzwoite, z klimą. na dłuższych wycieczkach typu
      Kair czy Jerozolima zawsze na miejscu był polskojęzyczny przewodnik.
      O takie rzeczy trzeba zawsze pytać - ja akurat do tego wagi nie przywiązuję, bo
      dla mnie angielski niemiecki czy rosyjski nie są problemem, trzeba to po prostu
      ustalić przed wyjazdem. Na wycieczkach lokalnych i na rejsach trzeba liczyć się
      z tym, że polskojęzycznej osoby nie będzie. Na Kair i Jerozolimę - jak
      najbardziej. Ale zawsze wracałam zadowolona i mogę te dwa biura polecić. Jest
      jeszcze Orbit i z tego co słyszałam tam jest w tej chwili częśc dawnej ekipy
      Luna Rossa. Ktoś ostatnio to biuro także chwalił.
      • jarek1414 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 18.07.07, 19:18
        my bylismy z Aaba Sharm w Kairze, w Sw Katarzynie, na safari, na Ras Mohamed i
        na quadach i bylo super nigdy nie robili problemu z przyjazdem pod hotel, a
        przewodnika anglojezycznego mielismy tylko na wycieczce statkiem na Ras
        Mohamed, a tak zawsze byl albo Polak Tomasz, albo Arab ale mowiacy dosc dobrze
        po Polsku my nazwalismy go przewrotnie "Rambo" ale byl bardzo sympatyczny. Co
        do autokarow byly zawsze ok z klima i bez zarzutu oraz bardzie sie przykladali
        do pilnowania nas np na Ras Mohamed przedstawiciel biura zawsze liczyl ilu
        wchodzi do wody i ilu wyszlo z wody, a z innych biur tego nie robili. Niedlugo
        jedziemy znowu do Egiptu i na pewno bedziemy zwiedzac z Aaba Sharm
        • skaza10 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 18.07.07, 20:56
          dzięki - zdaję sobie sprawę, że wpadka może się zdarzyć każdemu biuru i mogę to
          zrozumieć ale jeżeli czytam na forum opinie o tych trzech wymienionych powyżej
          biurach aż tak sprzeczne opinie to naprawdę trudno sobie jednoznacznie wyrobić
          zdanie - tym bardziej że nastawiam sie i na Jerozolimę i na Petrę i św.Katarzynę
          więc pragnę do zminimalizować ewentualność przykrej niespodzianki na wycieczce :)
          jeżeli mogę prosić pozostałych forumowiczów o opinie to będę b.wdzięczna a myślę
          że temat ten cały czas jest aktualny i niejeden nowy gość forum z niego skorzysta
          • miriam_73 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 19.07.07, 10:57
            W Petrze byłamz Luną - polecam wyłącznie wyprawę samolotem - autokarem to jest
            masakra czasowa - tutaj nie mieliśmy polskiego przewodnika, ale to było z góry
            powiedziane, że przewodnik będzie jeśli zbierze się m.in. 6 osób, a było na
            czworo. Można się było podłączyć pod grupę rosyjska albo mieszaną anglojęzyczną.
            Było super.
            opis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=15602683&a=15602683
            fotki: travel.webshots.com/album/184372328dcIERe

W Jerozolimie byłam z AAba 2 razy - w ub. roku z Betlejem, w tym roku bez. Za
            każdym razem było ok. W ub. roku polski przewodnik odbierał nas w samej
            Jerozolimie, zaś w tym - na granicy, Z tym, że jechał całą trasę "opiekun"
            polskojęzyczny. Oba wyjazdy bardzo udane.
            krótki opis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=47682215&a=47722069
            Fotki: travel.webshots.com/album/559311435CjBVES
            travel.webshots.com/album/551537873QUvBuw?start=28
            • atos2 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 20.07.07, 08:10
              rzeczywiście wycieczki super
              ja nastawiłem sie na biuro Orbit - (e-sharm.pl) ale teraz po twoim wątku mam
              klina cp robić -???
              czy wycieczka do Petry autobusem i promem jest tak bardzo męcząca???
              (jakie obuwie polecasz dla dzieciaka??? sandały to błąd???)
              a w ofercie abba - nie znalazłem Jerozolimy z Betlejem - czy to trzeba zamawiać
              ekstra???
              pozdrawiam
        • sharmdiver Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 18.07.07, 22:39
          jarek1414 napisał:

> my bylismy z ..... oraz bardzie sie przykladali
          > do pilnowania nas np na Ras Mohamed przedstawiciel biura zawsze liczyl ilu
          > wchodzi do wody i ilu wyszlo z wody, a z innych biur tego nie robili.

Witam,

czy to znaczy, że na jednym statku było kilka grup z różnych biur?
          Czy mieliście swojego przewodnika podczas snorklowania, który pływał z Wami i
          dbał o Wasze bezpieczeństwo?
          Czy mieliście kamizelki ratunkowe/kapoki?
          Gdzie, na jakich rafach nurkowaliście w R.M?
          Jak nazywała się baza?
          Ile osób było naraz na łodzi?
          Czy było ciasno?
          Czy każdy miał miejsce do leżenia na materacach?
          Czy była to łodź tylko dla snorkelistów, czy też robiono nurkowania dla osób z
          certyfikatem, nurkowania zapoznawcze "intro", kursy nurkowania?

Dziękuję z góry za odpowiedź..
    • andkawon Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 20.07.07, 08:45
      Witaj, wiadomo, że ciężko wybrać odpowiednie biuro, ja dwa lata temu byłem z
      aba sharm z Gregorem było świetnie, w tym roku też lecę w sierpniu do Sharmu i
      zapewne skorzystam z jego biura... było super widać było że mu zależy na opiece
      nad ludźmi (nie mówię o "kasie", zresztą to też zrozumiałe biznes jest biznes
      jeśli by go nie było nie byłoby biura).
      W każdym bądź razie jego "kaskaderskie" zachowanie na jeepach którymi
      jechaliśmy na wycieczkę do Abu Galum można zapamiętać na długo.
      • skaza10 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 20.07.07, 09:05
        cześć
        uff wszystkie posty są z pozytywnymi opiniami o aaba :) - jeżeli tak to super
        mam tylko wątpliwość jak podejśc do opinii o Orbit - e-sharm. Jedna wycieczka u
        nich jest wydaje mi się lepsza - jerozolima z betlejem ( chociaż b.męcząca ale
        coś za coś :))
        czy polskojęzyczny przewodnik jest na wszystkich wycieczkach czy też zdaża się
        że ma być a go nie ma :) ???
        wolę by mój młodzieniaszek sam posłuchał a nie zamęczał mnie o tłumaczenie :-)
        dzięki
        • miriam_73 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 20.07.07, 10:18
          Orbit to, z tego co słyszałam, część dawnej polskiej ekipy z Luna Rossa,z którą
          jeździłam i było OK. Nie byłam z nimi, więc nie jestem w stanie się
          wypowiedzieć. Najprostsze rozwiązanie - zrobić rundkę po Naama i wejść do
          wszystkich trzech biur (Aaba - Mall 8 za dyskoteką CCCP na I piętrze, Luna Rossa
          vis a vis Pizzy Hut i Orbit na szczycie deptaka u stóp Panorama Cafe), wziąć
          ulotki, popytać, pójść na sziszę, przemyślec sprawę i wybrać.
          • skaza10 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 20.07.07, 13:33
            ja przeczytałam oferty z biur na ich dostepnych stronach inter. - i ceny nie
            rózną sie aż tak zasadniczo - sęk w tym że ulotka nie zastąpi nigdy oceny którą
            wystawią uczestnicy takich wycieczek - pozytywnych jak i negatywnych - a marzy
            mi sie zminimalizowanie ewentualności większej wpadki na wycieczce - wiem, wiem
            zawsze mogę zmienić biuro - gorsza sprawa jak taka wpadka zdaży się na dłuzszej
            wycieczce( jerozolima, petra, kair) i zepsuje całą frajdę
            (np.jakieś stare autobusy z psującą sie kilmą, itp, itp)
            czy petra - autobusem i promem dla dzieciaka 8 lat - to za dużo i lepiej
            zdecydować się na samolot - mimo kosztów???
            • sharmdiver Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 21.07.07, 08:24
              Skaza...
              Ciekawy "nick".

A może byś kupiła wycieczke w dobrej firmie a nie szukała ofert "najtańszych z
              najtańszych"?
              • skaza10 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 21.07.07, 09:04
                "nick jak nick"
                "ekspercieod Egiptu" :)
                a gdzie wyszukałeś w moich pytaniach że szukam najtańszej oferty????
                nie patrz i nie oceniaj wszystkich na tym forum wg swojej "zawartości kieszeni" :-)
                pytałam o najbardziej wiarygodne biuro - gdzie mozliwośc wystąpienia jakiejś
                wpadki jest zminimalizowane - i to jest dla mnie wykładnią jakości a nie
                różnica kilku $ na korzyść tego a nie tamtego biura
                jeżeli nie chcesz??? pomóc to przynajmniej nie naśmiewaj się z tych którzy o tę
                pomoc proszą innych
                pozdrawiam :)
                • sharmdiver Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 21.07.07, 13:46
                  Napisałaś, że jesteś zainteresowana trzema biurami. Akurat są to najtańsze,
                  oferujace najniższe standardy firmy.
                  Ale jeśli chcesz jak piszesz jakości - Neckermann ma bardzo dobrą ofertę, Alfastar
                  jeśli mają za przewodnika Mirka, Sun & Fun, Orbis. Na nurkowania wycieczki po
                  morzu sharmdiver.pl
                  • skaza10 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 21.07.07, 15:37
                    z tego co się orietuję to oficjalne oferty biur i tak sa oparte na korzystaniu z
                    biur lokalnych + swoja marża bo takie sa w Egipce przepisy ( wiem że
                    Hurghadzie)więc ...???
                    neckermann ?? nie ma ofert w tym roku-lecie do sharm pewno dopiero w zimie ..
                    nurkowanie z sharmdiver?? "czyli z Tobą???" - opinie też o waszym biurze sa
                    zróżnicowane :)
                    ale dzięki - odezwał się w tobie forumowicz a nie " uszczypliwa zołza" :_)
                    • sharmdiver Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 21.07.07, 16:22
                      Nie, biura nie współpracują z firmami "ulicznymi".

Nurkowanie ze mną?
                      Hm. Nie sądzę abym był zainteresowany..

A o bazie:

Nie jesteś nurkiem więc być może nie wszystko zrozumiesz.
                      Jak napisano na stronie w bazie pracują instruktorzy SSI z najwyższymi możliwymi
                      stopnniami instruktorskimi: Instructor Certifier, Instructor Trainer, Master
                      Instructor.
                      Nie wchodząc w szczegóły: w Polsce zarejestrowana jest tylko jedna osoba
                      posiadająca stopień Instructor Certifier. NIE MA ANI JEDNEJ ze stopniem
                      Instructor Trainer, Master Instructor. Nikt nie był w stanie zdać egzaminów,
                      wykazać się wystarczającym doświadczeniem.

Baza jak i jej instruktorzy WIELOKROTNIE dostawali wyróżnienia od SSI za jakość.
                      Wyróźnienia to "Najlepsza baza SSI w Egipcie" "Najlepszy Instruktor SSI w Egipcie..

Osądź sama ile warte są "życzliwe" anonimowe komentarze na ogół
                      pisane/sponsorowane przez konkurencję.

Znajdź w necie drugą taką bazę gdzie jest zagwarantowane minimum 10 pełnych
                      nurkowań na rafach w ramach kursu ( i jeszcze w tej cenie).
                      Porównaj sobie ofertę z np. bazą Subex (też dostali wyróżnienia od SSI)www.subex.org

Obstawiam: pójdziesz do najtańszego biura z "ulicy"...
        • sharmdiver Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 20.07.07, 12:45
          jarek1414 napisał:

> my bylismy z ..... oraz bardzie sie przykladali
          > do pilnowania nas np na Ras Mohamed przedstawiciel biura zawsze liczyl ilu
          > wchodzi do wody i ilu wyszlo z wody, a z innych biur tego nie robili.

Witam,

czy to znaczy, że na jednym statku było kilka grup z różnych biur?
          Czy mieliście swojego przewodnika podczas snorklowania, który pływał z Wami i
          dbał o Wasze bezpieczeństwo?
          Czy mieliście kamizelki ratunkowe/kapoki?
          Gdzie, na jakich rafach nurkowaliście w R.M?
          Jak nazywała się baza?
          Ile osób było naraz na łodzi?
          Czy było ciasno?
          Czy każdy miał miejsce do leżenia na materacach?
          Czy była to łodź tylko dla snorkelistów, czy też robiono nurkowania dla osób z
          certyfikatem, nurkowania zapoznawcze "intro", kursy nurkowania?

Dziękuję z góry za odpowiedź..
          • skaza10 Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 21.07.07, 16:41
            odp. tutaj dla zachowanai porzadku :)
            ufff, ja pytałam o biura organizujące wycieczki- a nie nurkowanie -subtelna
            róznica ale jednak różnica i prosiłam o opinie o nich
            nurkowanie - planuję i wcale nie zaprzeczam że raczej tylko intro 1 moze 2 razy
            i tyle - owszem b.mi sie podobało w hurghadzie - ale pisałam jade z dzieciakami
            i raczej trudno bedzie pogodzić wypoczynek? wycieczki i jesczze kurs ( może
            kiedyś jak nie będę za stara :) )
            wyrażanie przez Ciebie opinii (zachęt) dla wyjeżdzających - potrafię zrozumieć
            biznes to biznes ale bez urazy czasami pozwól sobie zapomnieć że po to wchodzisz
            na forum i pomóz tym którzy może raz ??? wyjeżdzaja do egiptu i chcą spedzić ten
            urlop jak najprzyjemniej i dlatego proszą innych o rady (czasami może śmieszne)
            ale dla nich ważne
            ps. a jak zechcesz- wątpię a może to przeczytaj przypomnij sobie :

groups.google.pl/group/pl.rec.nurkowanie/browse_thread/thread/27c80263c1c41044/4697d2c16d51a441?lnk=st&q=dudzi%C5%84ski&rnum=1&hl=pl#4697d2c16d51a441i
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=35114305&a=35114305
            i...
            mimo wszystko pozdrawiam
            • sharmdiver Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 21.07.07, 20:45
              Nie, biura nie współpracują z firmami "ulicznymi".

Nurkowanie ze mną?
              Hm. Nie sądzę abym był zainteresowany..

A o bazie:

Nie jesteś nurkiem więc być może nie wszystko zrozumiesz.
              Jak napisano na stronie w bazie pracują instruktorzy SSI z najwyższymi możliwymi
              stopnniami instruktorskimi: Instructor Certifier, Instructor Trainer, Master
              Instructor.
              Nie wchodząc w szczegóły: w Polsce zarejestrowana jest tylko jedna osoba
              posiadająca stopień Instructor Certifier. NIE MA ANI JEDNEJ ze stopniem
              Instructor Trainer, Master Instructor. Nikt nie był w stanie zdać egzaminów,
              wykazać się wystarczającym doświadczeniem.

Baza jak i jej instruktorzy WIELOKROTNIE dostawali wyróżnienia od SSI za jakość.
              Wyróźnienia to "Najlepsza baza SSI w Egipcie" "Najlepszy Instruktor SSI w Egipcie..

Osądź sama ile warte są "życzliwe" anonimowe komentarze na ogół
              pisane/sponsorowane przez konkurencję.

Znajdź w necie drugą taką bazę gdzie jest zagwarantowane minimum 10 pełnych
              nurkowań na rafach w ramach kursu ( i jeszcze w tej cenie).
              Porównaj sobie ofertę z np. bazą Subex (też dostali wyróżnienia od SSI)www.subex.org

Obstawiam: pójdziesz do najtańszego biura z "ulicy"...

Dodatkowo:
              znajdź baze która gwarantuje, że na łódź będzie zabrane tylko 50% dozwolonej
              ilości osob w oferowanej przez bazę cenie.
              Znajdź bazę która oferuje polakom (wprawdzie w bardzo limitowanej ilości) zniżki
              do 50% zwykłej ceny.

O kursie pisałem dla porównania..
              Zdaję sobie sprawę, że jedyne co być może Cię może zainteresować to
              przepłynięcie się łódką i pomoczenie się kilka minut w wodzie.
              Tak jak napisano na stronie - akurat ta baza nie jest zainteresowana takim
              rodzajem klientów..
            • sharmdiver Re: Sharm fakultety- które ?? Z KIM?? 21.07.07, 21:13
              Dodatkowo: chyba umkneło Twojej uwadze, że tam instruktor narażał swoje zdrowie
              i życie aby pomóc idiocie.
              Mógł umrzeć w męczarniach (bo tak wygląda śmierć z powodu choroby
              dekompresyjnej)lub być kompletnym sparaliżowanym inwalidą do końca życia..
              Ryzykował to wszystko dla palanta..

Blondynko...

• skaza10 Re: Sharmdiver :( 23.07.07, 11:28
                :-)
                nie jestem blondynką - :)
                sprowadziłeś cały post do wykazania że powinni wszyscy korzystać wyłącznie z
                usług biura którego jesteś "naganiaczem" :)
                zauważam że wtrącasz "swoje trzy grosze " prawie do każdego tematu na forum i
                najczęściej nie ma to żadnego związku z tematem-pytaniem danego forumowicza -
                Niestety :(
                bez urazy nawet nie raczyłeś zauważyć że nie pytałam o nurkowanie - podkreśliłam
                to w swojej poprzedniej wypowiedzi - a na twojej stronie internetowej nie
                znalazłam (mimo że nie blondynka) ofert wycieczek do petry-jerozolimy itp.
                Więc... sorrki ale daj sobie spokój :)
                pozdrawiam gdziekolwiek jesteś blondynie?brunecie? czy też jaki tam masz kolor
                czupryny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka