Gość: jola IP: *.pl 30.07.03, 08:33 Szukałam na forum informacji obakszyszu , ale znalazłam tylko ogólne informacje. Doradzcie ile, za co i komu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kamyl Re: bakszysz IP: 157.25.122.* 30.07.03, 09:24 Gość portalu: jola napisał(a): > Szukałam na forum informacji obakszyszu , ale znalazłam tylko ogólne > informacje. Doradzcie ile, za co i komu? Hey, generalnie bakszysz za wszystko (jak juz wysiadziesz z samolotu to pewnie poniosa Ci walize :-]), za sprzatanie pokoju, za recznik na basenie tez mozna dac, za kazda usluge generalnie. No nie dawalem za wskazanie mi drogi, ale moze powinienem... :-) Jezeli chodzi o wyskosc to nie pamietam dokladnie jakie oni maja banknoty, ja chyba dawalem po 1, 2 funty egipskie Pozdrowiaki Kamyl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: bakszysz IP: *.pl 01.08.03, 09:05 Ludzie naprawdę nikt nie płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: bakszysz IP: 89.0.1.* 01.08.03, 09:15 Myślę, że wszyscy płacą tylko to jest trudno powiedzieć - ile. W końcu nie ma żadnego cennika. Na pewno powinnaś dać za: przyniesienie walizek do pokoju, sprzątanie pokoju itd. ile to zależy od Ciebie ale raczej tak żeby to nie była jałmużna. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: bakszysz IP: 89.0.1.* 01.08.03, 11:22 O.K. powiem Ci ile dawałam i możesz się tym sugerować lub nie. Przyniesienie walizek- $2 serwis w pokojach- 10 funtow/tydzien + dodatkowo za różne "udogodnienia" jak wymiana materacy na nowsze i lepsze, "skombinowanie" dodatkowej szafki tu było różnie w zależności ile drobnych miałam. Na statku przy nurkowaniu dałam facetowi 20 funtów za to, że pływał z nami i pokazał nam niesamowite rafy (cudo!!!!). A tak wogóle to chyba bys nie chaciała aby ktoś Ci dał 0,50 zł "napiwku"? Trzeba dawać z wyczuciem. Nie wiem czy Ci pomogłam, ale może jeszcze ktoś się odezwie. Pozdrawiam i życzę miłego pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katrix Re: bakszysz IP: *.skierniewice.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 11:57 ale w Egipcie sa inne przeliczenia tzn. te "0,50gr" to dla nich na pewno wiecej niz dla nas w Polsce .Jak nie dasz nikomu to tez sie nic nie stanie . Ja np. dalam tylko za walizki i byl to koszt 1$ , a za sprzatanie juz nic , a i tak wszystko bylo elegancko wysprzatane , w koncu to ich praca . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRABE Re: bakszysz IP: 217.30.159.* 01.08.03, 12:02 NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ, FAKTYCZNIE MOŻNA USZANOWAĆ ICH ZAWYCZEJ DAWANIA BAKSZYSZU ALE W GRANICACH ROZSĄDKU... JA DAWAŁAM RÓWNIEZ TYLKO ZA WNIESINIE BAGAŻU I NA KONIEC POBYTU ZA SPRZĄTANIE POKOJU. I NIE PRZESADZAJMY,BO W EGIPCIE KAŻDY OCZEKUJE NAPIWKU NAWET ZA ZROBIENIE ZDJĘCIA , ZA USMIECH , POKAZANIE DROGI ITP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mijka Re: bakszysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 12:08 Każdy facet w Egipcie ma na imię bakszysz:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alik Re: bakszysz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.03, 12:29 Zwyczjowo daje się 1 funta np. za sprzątnięcie pokoju lub wniesienie walizek. Ale nigdy 20 funtów, nawet za pływanie na rafach. Z moim 9-letnim dzieckiem również pływał bardzo sympatyczny Ali, i za 2 funty popłynął drugi raz. Bardzo dobra pensja w Egipcie (urzędnik państowowy) to 300 funtów miesięcznie,pozwala na bardzo dobre życie. Przeciętny Egipcjanin przeżywa z rodziną za 130 - 200 funtów miesięcznie. Ceny dla tubylców są żupełnie inne niż dla turystów, np. kanapka typu hamburger w ich barze kosztuje 25 piastrów, czyli niecałe 17 groszy, czyli za 1 funta mogą kupić 4 takie kanapki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mickel Re: bakszysz IP: *.crowley.pl 04.08.03, 22:04 zgadzam się co do cen dla miejscowych. Bywają tam pensje nawet rzędu 80 funtów, i jakoś dają sobie radę. Z drugiej strony dać kilka razy po 2 funty (czy powiedzmy 1 dolara) to dla nas nie majątek. Nie można ich jednak rozpieszczać. Szybko się uczą. Dzieciak po przejażdzce wielbładem krzyczał że 4 funty to za mało i nie dał odejść. Jakby każdy mu dał 4 funty (przy jednej osobie dziennie), dostałby na miesiąc 120 funtow - w sumie pensja. Tak więc z wyczuciem.... Odpowiedz Link Zgłoś